در نخستین روز جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی چه گذشت؛ شیراز در تب و تاب میراث
سومین دوره جشنواره چند رسانهای میراث فرهنگی سهشنبه ۱۵ آبان کار خود را در شهر شیراز آغاز کرد.
شیراز این روزها میزبان یکی از رویدادهای خاص حوزه میراث فرهنگی است و سومین جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی از ۱۵ تا ۱۸ آبان در این شهر برگزار میشود.
پس از ماهها که استان فارس منشا خبرهای نگرانکننده در حوزه میراث فرهنگی بوده حالا صدها هنرمند، عکاس، فیلمساز، ایدهپرداز، فعال میراث فرهنگی و شخصیتهای سرشناس حوزه میراث این روزها مهمان شهر حافظ و سعدی هستند تا پاییز شیراز، بهاری برای تولیدات رسانهای حوزه میراث فرهنگی باشد.
بنرهای جشنواره با شعار «ایرانِ ما، میراثِ ما؛ میراثِ ما، ایرانِ ما» در ورودیهای شهر خوشامدگوی مهمانان این جشنواره هستند تا سومین دوره جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی امسال با شکل و شمایل متفاوتتری برگزار شود. جشنوارهای که پیش از شروع با خبرهایی درباره هزینههای برگزاریاش روبهرو شد؛ اعداد و هزینههایی که البته تکذیب شدند.
شیراز تمام قد خود را برای برگزاری این رویداد آماده کرده و برای مدت یک هفته نیز بازدید از موزهها و محوطههای تاریخی رایگان اعلام و همچنین تخفیفهایی برای حمل و نقل نیز در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر تلاش شده فضاهای میراثی شهر نیز برای میزبانی این رویداد ساماندهی شوند و حافظیه بهعنوان یکی از مراکز برگزاری این رویداد، همچنان در تلاش برای ساماندهی فضای سبز ورودی و اطراف مقبره است.
سومین دوره جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی امسال چند بخش تازه نیز دارد؛ هرچند که هنوز جای بخش «خبر و خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی» در آن خالی است. موضوعی که قرار شده در جشنوارهای جداگانه دیده شود؛ اما پس از گذشت سه دوره هنوز خبری از برگزاری جشنواره اختصاصی یا بخشی اختصاصی برای تولیدات خبری حوزه میراث فرهنگی نیست.
همچنین امسال بخش بینالملل نیز بهصورت غیررقابتی به این جشنواره اضافه شده است تا تمرینی برای اضافه شدن بخش رقابتی بینالملل برای دورههای بعد باشد.
چند رونمایی پیش از افتتاحیه
پیش از آغاز رویداد افتتاحیه این جشنواره از تابلوی معرق حضرت ابوالفضل که بر اساس نقاشی فرشچیان توسط هنرمند حسن جدی با صرف زمان یک سال تهیه شده، رونمایی شد. این اثر با تکنیک دست و کمان انجام شده و بیش از چهار هزار قطعه را شامل میشود که ترکیبی از چوبهای خودرنگ و خاتم شیراز و استخوان شتر است. قاب اثر هم با تکنیک جووَککاری انجام شده است.
همچنین مجموعه چوبی از پادشاهان باستانی ایران دیگر اثر صنایع دستی بود که رونمایی شد. این اثر زیر نظر مرتضی سلیم، طی حدود چهار سال با چوب درختان گلابی و ساج خلق شده است.
سپس نمایشگاه بخش عکس سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراث فرهنگی شامل ۳۰ اثر منتخب از معماری، آثار باستانی، مردمنگاری، آیین و رسوم، طبیعت ایران افتتاح شد. بیش از دو هزار اثر در بخش عکس به دبیری میلاد بهشتی در جشنواره ثبتنام کردهاند.
همچنین در حاشیه این افتتاحیه که در گالری سرو تالار حافظ انجام گرفت، از پوستر مسابقه عکس موبایلی کاروانسراهای ثبت جهانی رونمایی شد. فراخوان این مسابقه بهزودی منتشر میشود. در حال حاضر، نمایشگاه عکسی از ۵۴ کاروانسرای ثبت جهانی در سعدیه شیراز برپاست.
در ابتدای مراسم افتتاحیه محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس گزارشی از برگزاری این دوره به میزبانی شیراز ارائه داد.
دبیر جشنواره: میراث فرهنگی باید با فناوریهای نوین به آیندگان منتقل شود
علیرضا تابش، دبیر جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی، نیز در مراسم افتتاحیه این رویداد گفت:
میراث فرهنگی بهعنوان یکی از بزرگترین داراییهای ما، نهتنها بایدحفظ و نگهداری شود، بلکه باید با استفاده از فناوریهای نوین به نسلهای آینده منتقل شود. بخشهای مختلف این جشنواره، از جمله آثار سینمایی، نمایشی، موسیقایی وآثار تلویزیونی و نیز کتابها و آثار پژوهشی هرکدام بهنحوی سهم خود را در این مهم ایفا میکنند.
دبیر سومین جشنواره بینالمللی چند رسانهای میراث فرهنگی با اشاره به افزوده شدن بخشهای جدیدی مانند «میراث دیجیتال» و «ایده وتجربه» به این دوره، افزود:
این افزودهها و تغییرات، نشانه پویایی و سرزندگی جشنوارهای است که بهرغم اینکه تنها سه دوره ازآن برگزار شده، توانسته است جمع قابلتوجهی از صاحبان هنر، اندیشه و دانشگاهیان را گرد هم آورد که بخش عمدهای از آنان که عشق به این سرزمین و نام ایران دارند و دلشان برای بنای شکوهمند تمدنی ایران میسوزد، در این جشنواره دور یک میز بنشینند و برای حفظ این میراث همکاری کنند.
استاندار فارس: برخی کشورها بهدنبال درست کردن میراث فرهنگی هستند
حسینعلی امیری، استاندار فارس، نیز در این مراسم بر لزوم حفظ و معرفی میراث فرهنگی تاکید کرد و گفت:
در هر کجای دنیا میراث فرهنگی هویت، تاریخ و تمدن یک کشور است و ملتها با گذشته و تاریخشان هویت پیدا میکنند. وقتی یک میراث فرهنگی از سطح ملی بالاتر میرود، بهعنوان میراث فرهنگی بشری از آن یاد میشود. امروز خیلی از کشورهای دنیا به موضوع میراث فرهنگی خود بهعنوان مهمترین نماد معرفی هویت و تاریخ خود تکیه میکنند و حتی برخی از کشورها بهدنبال درست کردن میراث فرهنگی هستند.
استاندار فارس با تاکید بر اهمیت مشارکت مردمی در حوزه میراث افزود:
امروزه ذائقه مردم متنوع شده است و جشنواره چندرسانهای سعی دارد از طریق زمینههای مختلف میراث فرهنگی را به مخاطبان خود معرفی کند. میراث فرهنگی یک گنج نهفته در استان فارس است که باید برای مردم تبدیل به ثروت شود. یکی از محاسن چنین رویدادهایی این است که علاوه بر نمایان کردن اهمیت میراث فرهنگی، مردم را کنار هم جمع میکند و مشارکت مردم در چنین جشنوارههایی قابل تقدیر و اهمیت است. همچنین ورود دانشآموزان و دانشجویان و مشارکت آنها با این جشنواره اتفاق ارزشمندی بود که هرکدام از این عزیزان روایتهای خودشان را از این رویداد و موزهها داشتند
معاون میراث فرهنگی کشور: این جشنواره نشانه امنیت ایران است
علی دارابی، معاون میراث فرهنگی کشور، در مراسم افتتاحیه جشنواره بزرگترین دستآورد جشنواره را یادآوری ارزشهای تمدنی و تاریخی و میراث فرهنگی کشور به نسل جوان دانست و گفت:
نسل امروز و فردای ما بیش از هر عصری محتاج به آگاهی از هویت و داشتههای ارزشمند تاریخی نیاکان است. برگزاری جشنواره گویای «امنیت و ثبات در ایران» است. دشمنان ما تصویری نادرست به نام ایرانهراسی در دنیا را ارائه کردهاند. برگزاری این قبیل جشنوارهها پاسخ عملی به نادرستی این ادعاست. جشنواره کارکرد بزرگی برای توسعه گردشگری دارد.
برگزیدگان بخش شیراز معرفی شدند
سومین جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی امسال بخش ویژهای برای شیراز داشت. پس از استقبال مخاطبان از این بخش، در مراسم افتتاحیه برگزیدگان این بخش معرفی شد.
در بخش تولید محتوا مجازی جایزه شیراز، امیر آرامشی فرد در بخش موسیقی حسن صفری، در بخش عکس مجید حجتی، در بخش نمایش زهرا حیدری پور، در بخش مکتوب عبدالصمد سعدی بهعنوان برگزیده معرفی شدند.
همچنین در بخش نمایش رادیویی حمیدرضا پورعلیمحمد، در بخش مستند رادیویی زهره سربازی، در بخش پویانمایی پیمان دهقانی، در بخش تلویزیونی امیرمحمد یمینی، در بخش صنایع دستی مهدی ارجمند، در بخش خوشنویسی میر قادری، در بخش گل و مرغ فروزان رابطیان، در بخش تهذیب مهدی ظهرابی و در بخش نقاشی کوثر سابقینژاد بهعنوان برگزیده معرفی شدند.
برگزیدگان بخش میراثبانان آینده معرفی شدند
بخش میراثبانان آینده در این جشنواره با هدف حمایت از کودکان و نوجوانان شکل گرفته است. در سومین دوره جشنواره لوح افتخار جایزه میراثبانان آینده به فاطمه صداقت برای اثر «به دنیا آمدن رستم» تقدیم شد. همچنین مسعود معماری برای اثر «گِرا» و سورنا سعیدی برای اثر «یادگار زریران» بهعنوان برگزیده معرفی شدند.
برگزیدگان جوایز میراث دیجیتال مشخص شد
در بخش «اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی میراث دیجیتال»، محسن توکلی برای طراحی ربات موسیتو و جواد محمدزاده برای پلتفرم داپِرباکس بهعنوان برگزیده معرفی شدند.
در بخش سکوی دیجیتال میراث دیجیتال ابوالفضل فاتح برای پلتفرم ساشار و محمدرضا یکهفلاح برای اثر ریلز تهران برگزیده شدند. همچنین جایزه ویژه هیئتداوران، تندیس و لوح افتخار بخش سکوی دیجیتال میراث دیجیتال به خشایار لهراسبی برای تلاش در ثبت ماندگار میراث فرهنگی ایران اهدا شد.
در بخش هنرهای دیجیتال میراث دیجیتال نیز احسان سنائیراد برای اثر موشنگرافیک میراث مقدس و امین رنجبری برای اثر «مدل سهبعدی مسجد کبود تبریز» بهعنوان برگزیده معرفی شدند.
برگزیدگان بخش فوتو ماراتن و عکس
لوح افتخار جایزه «فوتوماراتن» بهطور مشترک به میلاد حدادیان، بهزاد عظیمی، پویا بیات اهدا شد. همچنین لوح افتخار جایزه عکس به عرفان سامان و تندیس و لوح افتخار جایزه عکس به امین برنجکار اهدا شد.
برگزیدگان بخش ایده و تجربه
لوح افتخار جایزه ایده به زهرا رجبیون برای اثر بازسازی سهبعدی در مطالعات باستانشناسی (مقاله موردی شهر سوخته) و تندیس و لوح افتخار جایزه ایده به مریمسادات فاضلی برای اثر سامانه عرضه و تقاضا اهدا شد. در بخش تجربه منا جَمدییان خیابانی برای اثر مدرسهمان- باستانشناسی و میراث فرهنگی و امین فرجاد برای اثر سامانه موزهها برای نابینایان بهعنوان برگزیده معرفی شدند.
جایزه ویژه دبیر، تندیس و لوح افتخار جایزه تجربه نیز به فرزین رضائیان بهدلیل اهتمام ویژه در معرفی هنرمندانه فر و شکوه میراث وتمدن فرهنگی ایرانزمین و مجموعه کتاب و فیلم همراه با تصاویر بازسازی سهبعدی رایانهای اهدا شد.
همچنین در پایان مراسم از شرکتکنندگان بخش بینالملل جشنواره تقدیر و حسامالدین سراج به اجرای برنامه پرداخت.
برنامههای سومین دوره جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی تا ۱۸ آبان در شهر شیراز ادامه خواهد داشت.
دیدگاه