کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

موزه نقاشی پشت شیشه

سه‌شنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۶
مطالعه 11 دقیقه
2018-2-ea1c2e37-e585-4490-b427-fe96881b6efd
موزه نقاشی پشت شیشه در خانه شقاقی قرار دارد و از جاهای دیدنی تهران و بنای آن از آثار ملی ایران است.
تبلیغات
موزه نقاشی پشت شیشه
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • ایران، استان تهران، تهران، خیابان سعدی، خیابان قائدی، پلاک ۲۰۲
2018-2-ea1c2e37-e585-4490-b427-fe96881b6efd
مشاهده روی نقشه
موزه نقاشی پشت شیشه
موزه نقاشی پشت شیشه
موزه نقاشی پشت شیشه
لیلی و مجنون، امیر رحیمی، معاصر در موزه نقاشی پشت شیشه
2021-6-644567b3-4085-4945-b1b6-a61d7d6e671b
سنگ و صخره، مهین عظیما، معاصر در موزه نقاشی پشت شیشه

پایتخت میزبان موزه‌هایی است که شاید کمتر کسی با موضوع آن‌ها باشد؛ موزه‌هایی منحصر‌به‌فرد که تجربه‌ای فراموش‌نشدنی را برای بازدیدکنندگان به ارمغان می‌آورند. موزه نقاشی پشت شیشه یکی از این موزه‌ها است. این موزه مجموعه‌ای ارزشمند از آثار هنری را در خود گنجانده است که در گذشته‌‌ بسیار متداول و محبوب بوده است. با کجارو همراه باشید.

کپی لینک

موزه نقاشی پشت شیشه را بشناسید:

کپی لینک

معرفی موزه نقاشی پشت شیشه

نقاشی پشت شیشه هنری است که در روزگاری نه چندان دور، رونق بسیار زیادی در کشورمان داشت و بخشی جدا نشدنی از معماری ایرانی به حساب می‌آمد. این روزها شاید کمتر کسی با این هنر آشنا باشد یا نمونه‌های زیبای آن را از نزدیک دیده باشد. موزه نقاشی پشت شیشه این فرصت را فراهم آورده است تا بازدیدکنندگان با این رشته هنری بیشتر آشنا شوند. این موزه در خانه تاریخی شقاقی، در مرکز شهر واقع شده است.

موزه نقاشی پشت شیشه

چوپان و گله در دشت، استاد علی اکبر صنعتی، معاصر

موزه نقاشی پشت شیشه از جاهای دیدنی تهران است و در خیابان سعدی، خیابان قائدی قرار دارد. برای دسترسی می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی و خودروی شخصی استفاده کنید. نزدیک‌ترین ایستگاه‌های مترو به این مکان، ایستگاه‌های دروازه شمیران و دروازه دولت هستند که می‌توانید با استفاده از خطوط یک و چهار به ایستگاه دروازه دولت و با استفاده از خطوط دو و چهار به ایستگاه دروازه شمیران بروید. نزدیک‌ترین ایستگاه تاکسی، در پیچ شمیران واقع شده است. برای استفاده از خودروی شخصی در نظر داشته باشید که این منطقه در محدوده طرح ترافیک قرار دارد. (مشاهده روی نقشه)

موزه نقاشی پشت شیشه

مرغ و بته جقه، مهین عظیما، معاصر

در ابتدا رونق و رواج نقاشی پشت شیشه هم‌زمان با مکتب نقاشی گل و مرغ دوره زندیه مورد توجه قرار می‌گیرد و شهر شیراز میعادگاه هنرمندان این مکتب می‌شود. در آن دوران آثار نقاش‌هایی چون محمد زمان، نقاش عصر صفوی و علی اشرف در دوره افشاریه، الهام‌بخش هنرمندان شد.

شیرین و فرهاد، حسین همدانی،معاصر

از هنرمندان بنام این دوران می‌توان به آقا باقر، آقا نجف، آقا زمان و از همه مهم‌تر آقا صادق اشاره کرد. رواج و گسترش معماری روزگار کریم‌خان عاملی موثر در رونق مکتب گل و مرغ است. در همین زمان است که نقاشی گل و مرغ در پشت شیشه جان و حیات دیگری می‌یابد. نقاش‌ها با ذوق به یاری قطعه‌های کوچک شیشه‌های مسطح، سختی نقش معکوس کشیدن و رنگ وارونه انداختن بر پشت شیشه را تحمل کرد‌ه‌اند.

موزه نقاشی پشت شیشه

پرتره استاد علی اکبر صنعتی، اجرا شده توسط خود ایشان، معاصر

نقاش‌های ایرانی برای آفرینش این هنر از تجربه کار هنرمندان نقاشی پشت شیشه کشورهای اروپای شرقی،‌ چین و هند بهره بردند؛ آثاری که همراه با تجار و کاروانیان به ایران آورده می‌شد. با در نظر گرفتن شیوه و سلیقه هنری آقا صادق، هنرمند عصر زندیه، می‌توان او را مروج و مبتکر نقاشی پشت شیشه در شهر شیراز با طرح و نقش گل و مرغ دانست. نقاشی پشت شیشه با چنین تولدی هم‌پای سایر هنرهای دیگر مورد توجه دوست‌داران هنر قرار می‌گیرد.

موزه نقاشی پشت شیشه

داستان جوانمرد قصاب، فتح‌الله قوللر آغاسی، معاصر

به‌جز شیراز که خاستگاه آن بود، در دیگر شهرهای ایران نیز نقاش‌های هنرمند به پیروی از ابتکار هنری آقا صادق، نقاشی پشت شیشه را مورد توجه قرار دادند.

موزه نقاشی پشت شیشه

زن قالی‌باف، امیر رحیمی، معاصر

شکنندگی شیشه و ضرورت حفظ و نگهداری آن باعث می‌شود این آثار همیشه در بالاترین جای دیوار تالارها، در اتاق‌های آینه‌کاری شده، در سقف‌های مزین به نقاشی و در طاقچه‌های گچبری شده در اندازه‌های کوچک دایره‌ای شکل یا نیم دایره و مربع قرار گیرند.

نقاشی پشت شیشه در گذر ایام از انحصار گل و مرغ بیرون می‌آید و هنرمندان با گرایش به نقاشی مناظری همانند چشم‌انداز پل و رودخانه و نمای بیرونی بناهایی مثل کلیساها، به تقلید از نمونه‌های رایج فرنگی در ایران حال‌و‌هوای تازه‌ای به تنوع نقش و رنگ آن می‌بخشند. از نیمه دوم قرن ۱۳ هجری قمری گرایش نقاش‌ها به مظاهر نقاشی فرنگی به‌ویژه شبیه‌کشی مورد نظر قرار می‌گیرد. نتیجه این موضوع اشاعه نقاشی درباری بر مبنای شبیه‌کشی صورت و اندام‌شاهان و درباریان است.

موزه نقاشی پشت شیشه

صورت زن مدور، بدون رقم

در دوره قاجار عدم آگاهی نقاشان در رعایت پرسپکتیو و اجرای صحیح قاعده و اصول رسم و طرح اندام‌ها و دور شدن از اصالت این هنر به چشم می‌خورد. نقاشی پشت شیشه در زمانی همگام و هم‌زمان با مکتب نقاشی قهوه‌خانه‌ای رشد می‌کند. محدودیت ابعاد شیشه و مرارت نقش وارونه زدن و علاقه به انتخاب روایات مذهبی، هنرمند را وا می‌دارد تا گذشته از تکرار روایات مذهبی، بیشتر به شمایل‌نگاری و ساختن تک‌چهره روی بیاورند. همچنین در برخورد با افسانه‌های شاهنامه فردوسی یا سایر قصه‌های نظم و نثر فارسی به نقاشی گوشه‌ای از افسانه بسنده شده است.

موزه نقاشی پشت شیشه

مینیاتور شیرین و فرهاد، امیر رحیمی، معاصر

دراویش از سفارش‌دهنده‌های پروپاقرص نقاشی‌های پشت شیشه با موضوعات روایات مذهبی و شمایل مقدس امامان (ع) بودند. نقاشی شمایل مقدس امامان (ع) و روایات مذهبی پیشینه‌ای به قدمت عصر صفوی دارد و در کتاب‌ها و روی دیوارهای امامزاده‌ها و تکایا رواج داشته است.

رستم و سهراب در موزه نقاشی پشت شیشه
تصویر مذهبی در موزه نقاشی پشت شیشه
تصویر ائمه در موزه نقاشی پشت شیشه
تصاویر ائمه در موزه نقاشی پشت شیشه
نقاشی از ائمه در موزه نقاشی پشت شیشه
نقاشی قدیمی از ائمه در موزه نقاشی پشت شیشه
تصاویر قدیمی از ائمه در موزه نقاشی پشت شیشه
نقاشی امامان در موزه نقاشی پشت شیشه
امام علی حسنین در موزه نقاشی پشت شیشه
نقاشی‌های قدیمی در موزه نقاشی پشت شیشه
نقاشی امام علی در موزه نقاشی پشت شیشه
2021-6-d1794157-8683-4ff7-b802-87f1cecab4bb

در زمان ما این هنر با تلفیقی از تمامی سبک‌ها و موضوع‌های گذشته و آمیخته‌ای از عناصر جدید هنری به حیات خود ادامه می‌دهد.

موزه نقاشی پشت شیشه به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی پایتخت، مجموعه زیبایی از این هنر را پیش روی بازدیدکننده‌ها قرار داده است. عمده آثار به نمایش در آمده در این موزه، مربوط به عصر قاجار تا دوره معاصر هستند.

مینیاتور زن نشسته با کودک، امیر رحیمی، معاصر در موزه نقاشی پشت شیشه
زن جام به دست، افسانه ایرانی، معاصر در موزه نقاشی پشت شیشه
درویش کشکول به دست و آهو، عبدالله رحیمی، معاصر در موزه نقاشی پشت شیشه
گل، افسانه ایرانی، معاصر  در موزه نقاشی پشت شیشه
گل و پرنده، امیر رحیمی، معاصر  در موزه نقاشی پشت شیشه
حضرت موسی (ع)، نعمتی، معاصر در موزه نقاشی پشت شیشه
دو نفر سوار بر اسب، عفت رحیمی، معاصر  در موزه نقاشی پشت شیشه
دعای ناد علی، بیوک احمری، معاصر در موزه نقاشی پشت شیشه

در طبقه پایین (همکف) گالری دائمی این موزه قرار دارد و در طبقه بالا نمایشگاه‌های مناسبتی نیز علاوه بر آثار گنجینه موزه به نمایش در می‌آید.

موزه نقاشی پشت شیشه

بیشترین تمایل و گرایش شیشه‌نگاران بر محور مبانی مذهبی چرخیده است. تا‌ آنجا که می‌توان تحول دوباره نقاشی پشت شیشه را نهضتی هنری بر اساس اعتقادات مذهبی مردم دانست.

موزه نقاشی پشت شیشه

مصیبت کربلا، قربانعلی قربانی، معاصر

برای بازدید از موزه نقاشی پشت شیشه، هر روز از ساعت ۹ تا ۱۷ زمان دارید. این موزه در روزهای شهادت فعالیت ندارد. بهای بلیط در سال ۱۴۰۰ برای بازدیدکنندگان داخلی دو هزار تومان و برای گردشگران خارجی ۱۵ هزار تومان است.

دانلود ویدیو 720p | 360p

سوالات متداول

  • موزه نقاشی پشت شیشه کجاست؟

    موزه نقاشی پشت شیشه در خیابان سعدی، خیابان قائدی قرار دارد.

  • چگونه می‌توان به موزه نقاشی پشت شیشه دسترسی داشت؟

    برای دسترسی می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی و خودروی شخصی استفاده کنید. نزدیک‌ترین ایستگاه‌های مترو به این مکان، ایستگاه‌های دروازه شمیران و دروازه دولت هستند که می‌توانید با استفاده از خطوط یک و چهار به ایستگاه دروازه دولت و با استفاده از خطوط دو و چهار به ایستگاه دروازه شمیران بروید. نزدیک‌ترین ایستگاه تاکسی، در پیچ شمیران واقع شده است. برای استفاده از خودروی شخصی در نظر داشته باشید که این منطقه در محدوده طرح ترافیک قرار دارد.

  • ساعات بازدید موزه نقاشی پشت شیشه چیست؟

    برای بازدید از موزه نقاشی پشت شیشه، هر روز از ساعت ۹ تا ۱۷ زمان دارید. این موزه در روزهای شهادت فعالیت ندارد.

  • بهای بلیط موزه نقاشی پشت شیشه چقدر است؟

    بهای بلیط در سال ۱۴۰۰ برای بازدیدکنندگان داخلی دو هزار تومان و برای گردشگران خارجی ۱۵ هزار تومان است.

نویسنده: علیرضا کیخا

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات