راهنمای سفر به مهران

مهران یکی از شهرهای استان ایلام است. این شهر که مرکز شهرستان مهران است در ۱۰۰ کیلومتری جنوب غرب ایلام قرار گرفته است. فاصله این شهر تا مرز عراق تنها چند کیلومتر است. شهر مهران هم‌اکنون به‌عنوان مرز زمینی بین ایران و عراق شناخته می‌شود و امروزه بزرگترین گمرک خاکی ایران شناخته می‌شود.

مهران را بهتر بشناسید:

درباره مهران

تاریخچه مهران

صنایع دستی و سوغات مهران

اقامت در مهران

جاهای دیدنی مهران

درباره مهران

مسیر غار زینگان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: امین مطلق)

ارتفاع شهر مهران در حدود ۱۳۶متر از سطح دریا است. منطقه مهران را یکی از مناطق گرم استان ایلام می‌دانند اما شهر در زمین بسیار حاصلخیزی بنا شده و اطراف این شهر را کشتزارهای بسیاری در برگرفته است. حاصلخیزی این شهر به واسطه داشتن دو رود کنجان‌چم و رود گاوی است که کشتزارها را سیراب می‌کنند. مهران که در فاصله ۱۰۰کیلومتری مرکز استان قرار دارد طبق سرشماری سال ۱۳۸۶ جمعیتی در حدود ۱۳۷۰۰نفر داشته است.

مردم شهر مهران دارای مذهب شیعه و از نژاد کرد فیلی هستند و زبان آن‌ها کردی ایلامی است. در این شهر زندگی تا حدودی ایلیاتی است و اکثریت شهر از ایل ملکشاهی هستند. لباس مردم شهر مهران لباس‌های محلی است که در ایلام نیز پوشیده می‌شود. شغل اغلب این مردم کشاورزی و محصول عمده کشت آن‌ها گندم است.خروجی مهران از فعالترین مرزهای رسمی ایران است به همین دلیل این منطقه یکی از مهم‌ترین کانون‌های تردد زوار و صدور کالا به عراق است. از این گمرک روزانه حجم زیادی از کالا وارد عراق می‌شود.

تاریخچه مهران

بنای قدیمی قلعه کنجانچم

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: حسین مرآتی)

سابقه شهر مهران به‌درستی مشخص نیست. در سال‌های اخیر در شمال این شهر در محدوده سد کنجان چم آثار باستانی پیدا شده که از دوره پارینه‌سنگی است سد سبب تخریب آن‌ها شده است. آنچه در حال حاضر مورد اطلاع است این است که شهر مهران در گذشته با نام منصورآباد شهرت داشت. این شهر تا دوره رضاشاه نامی نداشت و در سال ۱۳۰۹ با تصویب فرهنگستان، به نام مهران نام‌گذاری شد. شهر مهران از لحاظ موقعیت، مرز رسمی بین ایران و عراق شناخته شده. موقعیت این شهر سبب شده است که همواره مکانی برای خروج و ورود زایرین شهرهای مذهبی عراق باشد. این منطقه در دوران جنگ ایران و عراق نقش تعیین کننده ای داشت. در دوران جنگ مرز مهران بسته شد و بسیاری از مردم این شهر حتی از دیدار اقوام خود در آن سوی مرز محروم شدند.این مرز در سال ۱۳۸۲ با پیشنهاد وزارت امور خارجه کشور از سوی سازمان ملل متحد به‌عنوان مرز بین‌المللی شناخته شد.

شهر مهران

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: نیما فرود)

مهران به‌دلیل قرار گرفتن در جلگه بین‌النهرین در دوره‌های تاریخی نبردهای زیادی را پشت سر گذاشت. این شهر از هنگام روی کار آمدن حزب بعث در عراق در سال ۱۳۴۷ مورد بحث و مناقشه بود. در دوره پهلوی حکومت عراق چشم به این منطقه داشت و ارتفاعات این شهر را چندین‌بار مورد حمله قرار داد. بعد از انقلاب نیز بارها به مهران حمله شد و بعد از شروع جنگ رسمی بین دو کشور، مهران چندین بار به اشغال عراقیها درآمد. سرانجام در دهم تیرماه ۱۳۶۵ مهران آزاد شد و به آغوش ایران بازگشت.

صنایع دستی و سوغات مهران

بامیه

عکس از وب‌سایت moniban.news (عکاس: نامشخص)

صنایع دستی این شهر سیاه چادر، قالی،گیوه و... است اما اصلی‌ترین صنعت دست آن با محوریت گلیم نقش‌برجسته معرفی می‌شود. سوغات شهر مهران را بامیه، نان محلی و لبنیات محلی می‌دانند.

اقامت در مهران

از اقامتگاه‌های معروف شهر می‌توان به هتل خلیج فارس که در میدان امام شهر مهران است، اشاره کرد. شهر مهران به‌عنوان بزرگترین پارکینگ کشور نیز مشهور و همواره محل تردد و رفت و آمد ماشین‌های مسافرتی عراق است.

جاهای دیدنی مهران

مهران یک شهر مذهبی است و علاوه بر تردد زائران عتبات عالیات، دارای دو امامزاده معروف است. امامزاده سید حسن بن موسی کاظم در ۵ کیلومتری شهر مهران و امامزاده علی صالح در ۴۵ کیلومتری شهر از زیارتگاه‌های شهر مهران هستند.

از دیگر جاهای دیدنی مهران صحنه‌های بازمانده از جنگ تحمیلی در این شهر است. پناهگاه‌های جنگی در این منطقه می‌توانند برای کسانی که روی مطالعات جنگ تحمیلی در این منطقه تحقیق می‌کنند، موثر و کارآمد باشد. بازارچه مرزی مهران نیز در سال ۱۳۸۲ ساخته شد و حدود ۱۲۳ غرفه دارد.

سد کنجان‌چم را می‌توان یکی دیگر از جاذبه‌های شهر مهران برشمرد. غار زینگان از جاذبه‌های طبیعی شهر در بخش صالح‌آباد مهران قرار دارد که همه ساله به‌ویژه در تابستان گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند. هوای اطراف این غار برخلاف هوای شهر در تابستان خنک است؛ ازاین‌رو این غار را غار بهشت هم می‌گویند.

عکس‌های گالری از گوگل‌مپ (عکاسان: امین مطلق، حسین اکبری و Sindbad_Albahri)

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map