راهنمای سفر به کردکوی

کردکوی (Kordkuy)، شهری در شمال شرق ایران و مرکز شهرستان کردکوی در غرب استان گلستان است. کردکوی از شمال به بندر ترکمن، از جنوب به رشته‌کوه‌های البرز شرقی و استان سمنان، از شرق به شهرستان گرگان و از غرب به شهرستان بندرگز محدود می‌شود. جمعیت شهر کردکوی در سرشماری سال ۱۳۹۵ حدود ۴۰,۰۰۰ نفر بوده ‌است. مردم کردکوی از قومیت طبری (مازندرانی) هستند و به زبان طبری سخن می‌گویند.

«کِرد» (kerd) در زبان طبری به معنای گله‌دار است که در لهجه مردم شرق استان مازندران و غرب استان گلستان به‌صورت «کارد» تلفظ می‌شود. کاردها نباید با قوم کُرد ساکن در مناطق غربی ایران، اشتباه گرفته‌ شوند. کردکوی تا سال ۱۳۱۹ به کردمحله (کاردمله) مشهور بود که در این روز نام کردمحله به کردکوی تغییر داده‌ شد؛ ولی همچنان نام کاردمله در  میان اهالی این منطقه رایج است.

در منابع تاریخی پیشینه شهر کردکوی را به دوره افشاریه نسبت می‌دهند. نادرشاه هنگام گذشتن از اورامانات کردستان، طوایف کرد منطقه را که تیراندازان ماهری بودند، برای تجهیز سپاه و مقابله با ترکمن‌هایی فرستاد که دائما به مازندران و استرآباد حمله می‌کردند.

هرآنچه می‌خواهید درباره کردکوی بدانید:

آب و هوای کردکوی

جاهای دیدنی کردکوی

سوغات کردکوی

غذاهای محلی کردکوی

اقامت در کردکوی

رستوران های کردکوی

آداب و رسوم مردم کردکوی

راهنمای سفر به کردکوی

آب و هوای کردکوی

درازنو کردکوی

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: тне Λятန်sт)

آب‌وهوای کردکوی به‌دلیل نزدیکی به دریای خزر ،بیشتر اوقات معتدل است؛ به طوری که در تیرماه که گرم‌ترین ماه سال محسوب می‌شود، دمای هوا به ۲۶ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. به این ترتیب بهترین زمان سفر به کردکوی را می‌توان بهار و تابستان دانست؛ هرچند که در همه‌ی فصول زیبایی‌های خاص منطقه خودنمایی می‌کنند.

اگر قصد دارید برای سفر تابستانی به شهری بروید که هم کمی خنک شوید و هم از طبیعت لذت ببرید، کردکوی یکی از بهترین گزینه‌ها بای شما است.

جاهای دیدنی کردکوی

منطقه حفاظت شده جهان نما

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: محمد فرکوش)

کردکوی یکی از زیباترین شهرهای استان گلستان است که به‌دلیل داشتن آثار تاریخی و طبیعت چشم‌نواز، طرفداران زیادی دارد و یکی از مقاصد محبوب گردشگری در استان گلستان محسوب می‌شود. آب‌وهوای معتدل در تابستان و جنگل‌های انبوه آن که تا ارتفاع ۴۰۰ متری را پوشاند‌ه‌اند، زمین‌های کشاورزی و چمنزارها و جاهای دیدنی کردکوی، همگی زیبایی‌هایی هستند که لذت سفر به کردکوی را دوچندان می‌کنند.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی کردکوی

میل رادکان

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: محمد کاظم کاظم‌زاده)

شهر تمیشه، از شهرهای تاریخی مهم سرزمین طبرستان است که بقایای آن از دوره ساسانی هنوز بر جای مانده است. در داستان اساطیری ایران نیز از تمیشه به عنوان سکونت‌گاه فریدون یاد شده است. از ویرانه‌های این شهر می‌توان به دیوار تمیشه اشاره کرد که در نزدیکی روستای سرکلاته خراب‌شهر واقع شده است.

 میل رادکان (معروف به گنبد رادکان) از آثار ملی مهم استان گلستان است که در ۴۲ کیلومتری جنوب شهر کردکوی و در نزدیکی روستای رادکان قرارگرفته است. این میل که بیش از هزار سال قدمت دارد، در موقعیتی سوق‌الجیشی در دامنه‌های جنوبی رشته کوه البرز قرار گرفته و به نوعی نماد شهر کردکوی محسوب می‌شود.

از دیگر آثار فرهنگی و تاریخی کردکوی می‌توان به امامزاده ابراهیم روستای النگ و امامزاده روشن آباد کردکوی اشاره کرد.

جاذبه های طبیعی کردکوی

فراوانی دیدنی‌ها و مناظر چشم‌نواز پیرامون کردکوی در فصول مختلف، گوشه گوشه این شهرستان را به کارت پستال‌های دیدنی تبدیل کرده است. منطقه محافظت شده جهان نما و روستای درازنو، روستای ییلاقی یزدان محله و پارک جنگلی امام رضا برخی از شناخته‌شده‌ترین دیدنی های طبیعی کردکوی و تفرجگاه های محبوب ان منطقه هستند. آبشار لاملیچ، آبشار شادان و آبشار دو آب نیز طبیعت‌دوستان زیادی را به تماشای خود دعوت می‌کنند.

عکس‌های گالری از گوگل‌مپ (عکاس: مرتضی برجسته)

سوغات کردکوی

صنايع‌دستی کردکوی شامل حصيربافی، محصولات نمدی، لباس‌های محلی، سوزن‌دوزی، ظروف سفالی، چادرشب محلی و جوراب پشمی می‌شود که با خرید آن‌ها به‌عنوان سوغاتی هیچ‌گاه خاطره‌ی سفر به این منطقه از ذهن‌تان پاک نخواهد شد.

هم‌چنین «ناردانک» یا «اِنارتیم» که همان دانه‌های خوشمزه و خوش‌رنگ انارهای ترش است، معمولا برای ترش‌کردن طعم غذا استفاده شده و علاوه بر مصارف ساکنان روستایی، به‌عنوان سوغات در بازار شهر نیز فروخته می‌شود.

غذاهای محلی کردکوی

پشت زیک

عکس از وب‌سایت irancook.ir (عکاس: نامشخص)

اگر به کردکوی سفر کردید، یادتان باشد که از غذاهای محلی این منطقه نظیر کدو پلو، باقالی سیرو، آش ترشی، خمیر آش، آش گزنه، آش دوغ، خورشت ماست، ماست مرغانه، آلبالوپلو و... بچشید تا تجربه‌‌ای منحصربه‌فرد و استثنایی را برای خود رقم بزنید. شیرینی‌های سنتی کردکوی همچون نان برنجی، پشت زیک یا سوهان کنجدی، قتلمه، نان تابه‌ای، حلوا گردویی، حلوا تخم گشنیز، مسقطی و کاچی نیز می‌توانند هم کامتان را شیرین کنند و هم سوغاتی لذیذی از این دیار باشند.

اقامت در کردکوی

هتل بهمن کردکوی

عکس از جاباما (عکاس: نامشخص)

علاوه بر اینکه امکان اجاره‌ی سوئیت و ویلا در شهر کردکوی وجود دارد؛ گردشگران می‌توانند اقامتی به‌یادماندنی را در هتل‌ های کردکوی نظیر هتل بهمن، هتل پارتیان و هتل آپارتمان جهان نما تجربه کنند. همچنین از آنجایی که هنوز در شهرستان کردکوی اقامتگاه بومگردی وجود ندارد، در صورت تمایل به سکونت در این اقامتگاه‌ها، می‌توانید به شهرهای نزدیک مراجعه کرده و اقامتی دلپذیر را تجربه کنید.

رستوران های کردکوی

اگر گشت‌وگذار در شهر، شما را خسته و گرسنه کرده است، می‌توانید سری به رستوران های کردکوی بزنید که از آن جمله می‌توان به تالار و رستوران پارتیان، رستوران اکبر جوجه، رستوران دلفین، فست‌فود بریانکده برشته، رستوران مرکزی عرشیا، رستوران مرکزی بهار، پیتزا نارنجی و... اشاره کرد.

آداب و رسوم مردم کردکوی

نوروزخوانی در استان گلستان

عکس از ایرنا (عکاس: نامشخص)

شهرستان کردکوی در ایام محرم آداب‌ورسوم مختلفی دارد؛ از پنجم و ششم محرم در مساجد مختلف مانند مسجد جامع، کبیری، بنی‎هاشم و... مراسم علم‎بندان برگزار و در پای آن، گوسفند نذر کرده یا نذورات و هدایایی را تقدیم می‎کنند. در ششم محرم مردم کردکوی با حضور در میدان شهر و تشکیل حلقه‎های عزاداری، آیین جوش‎زنی را برگزار می‎کنند که بیش از ۱۰۰ سال در کردکوی سابقه دارد و در شب عاشورا به اوج خود می‎رسد. این مراسم برای تسلی خاطر حضرت زینب (س) و تداعی آتش گرفتن خیمه‌‎های حسینی در واقعه کربلا برگزار می‌شود.

نوروزخوانی، خانه تكانی، برگزاری مراسم خاص نوعرسان، عید دیدنی و قاشق‌زنی از رسومات ایام نوروز در کردکوی هستند. به هنگام تحويل سال نو هر صاحب‌خانه از فردی خوش‌اقبال می‌خواهد تا اولين كسی باشد كه وارد خانه‌ی او می‌شود که به اصطلاح محلی به این شخص «شگين» (شگون‌آور) می‌گویند. مراسم راسر (يا لاسر) هم یکی از رسم‌های سنتی بين مردم این منطقه است و در اولين ساعت بعد از تحويل سال نو، مردم به خانه افرادی می‌روند كه سال گذشته يكی از اقوام خود را ازدست داده‌اند و برای شادی روح آن مرحوم فاتحه‌ای قرائت می‌كنند.

راهنمای سفر به کردکوی

مسیر کردکوی تا درازنو

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: тне Λятန်sт)

شهر زیبای کردکوی در غرب استان گلستان و در ۳۰ کیلومتری شهر گرگان قرار دارد که اگر به گرگان سفر کرده باشید، تنها با کمتر از نیم ساعت رانندگی می‌توانید خودتان را به کردکوی برسانید و از دیدنی‌های آن لذت ببرید. برای اطلاع از چگونگی سفر زمینی یا هوایی به کردکوی با ما همراه باشید.

سفر هوایی به کردکوی

شهر کردکوی فاقد فرودگاه است و در صورتی که مایل به سفر هوایی به این منطقه هستید، می‌توانید به گرگان پرواز کنید و از آنجا به‌صورت زمینی خود را به کردکوی برسانید؛ به‌خصوص که فاصله‌ی چندانی هم با شهر گرگان ندارد.

سفر زمینی به کردکوی

اگر دوست دارید از مسیر سفر نهایت لذت را ببرید و با خودروی شخصی عازم کردکوی هستید، می‌توانید از طریق جاده فیروزکوه و باگذر از شهرهای دماوند، فیروزکوه، قائم‌شهر، ساری، بهشهر، گلوگاه به کردکوی برسید. فاصله تهران تا کردکوی ۳۸۵ کیلومتر است.

گردشگرانی که می‌خواهند از غرب ایران و شهری مانند سنندج راهی کردکوی شوند، می‌توانند از مسیر سنندج، همدان، ساوه، تهران، قائم‌شهر، ساری و بهشهر خود را به کردکوی برسانند یا از سنندج به بیجار، زنجان، قزوین و کرج به تهران سفر کنند و مابقی مسیر را همان طور که گفتیم از تهران ادامه دهند.

برای سفر از جنوب کشور و شهر بندرعباس می‌توان مسیر بندرعباس-سیرجان را در پیش گرفت و سپس با عبور از جاده‌ی میبد-احمدآباد یزد، وارد ‪جاده اردکان-چوپانان‏ شد و به‌سوی جاده انارک-خور در استان اصفهان رفت و در ادامه به‌طرف سمنان، دامغان، دیباج، گلوگاه، بندر گز و در نهایت کردکوی حرکت کرد یا اینکه پس از عبور از سمنان، راهی فیروزکوه، قائم شهر، ساری، بهشهر و کردکوی شد.

گردشگرانی هم که در شرق کشور و شهری مثل بیرجند زندگی می‌کنند، پس از عبور از شهرهای سرایان، فردوس، کندر، بردسکن، سبزوار، شاهرود و گرگان می‌توانند سرانجام به منطقه‌ی زیبای کردکوی قدم بگذارند.

اسب‌ های وحشی در منطقه حفاظت شده جهان نما

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: مرتضی برجسته)

اتوبوس‌های تهران به مقصد گرگان، از پایانه‌ی شرق در تهرانپارس یا پایانه‌ی بیهقی واقع در میدان آرژانتین حرکت می‌کنند و گردشگرانی که به این نوع سفر علاقه‌مند هستند، می‌توانند اوقات دلپذیری را تجربه کنند و قبل از رسیدن به گرگان، در کردکوی پیاده شوند. شهروندان سایر شهرها نیز می‌توانند ضمن تماس با پایانه‌های مسافربری شهر خود، از وجود اتوبوس به مقصد گرگان اطلاع یابند.

شهر کردکوی فاقد راه‌آهن است و در نتیجه افرادی که سفر ریلی را به سفر با اتوبوس و خودروی شخصی ترجیح می‌دهند، می‌توانند با خرید بلیط قطار به گرگان به‌راحتی در کوپه بنشینند، ساعت‌ها از مسیر لذت ببرند و محو تماشای زیبایی‌های اطراف شوند. در آخر هم در ایستگاه بندر گز پیاده شوند که نزدیک‌ترین ایستگاه به کردکوی است و مابقی مسیر ۲۰ کیلومتری تا این شهر را با تاکسی طی کنند.

عکس‌های گالری از ویکی‌مدیا و گوگل مپ؛ عکاسان: Aref Fallah (rf)، عرفان ربیعی دستجردی، محمد کشمیری

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map