راهنمای سفر به اسلام آباد غرب

اسلام آباد غرب از شهرهای استان کرمانشاه و دومین شهر پرجمعیت این استان است. پایتخت جنگل‌های بلوطی ایران و بیکارترین شهر کشور عناوینی است که برای این شهر به کار برده می‌شود.

این شهر به‌علت داشتن آب و هوای معتدل و خاک حاصل‌خیز یکی از پرثمرترین مراکز کشاورزی و فرهنگی غرب کشور محسوب می‌شود.

شهر اسلام آباد غرب نقطه اتصال چهار استان کرمانشاه، ایلام، لرستان و خوزستان است. همچنین این شهر بر سر راه اصلی مركز ايران، مرز عراق و مسير ارتباطی كرمانشاه-قصر شيرين-خسروی (در كنار مرز) قرار دارد که باعث بخشیدن اهمیتی ویژه به آن شده است.

اسلام آباد غرب را بهتر بشناسید:

درباره اسلام آباد غرب

تاریخچه اسلام آباد غرب

لباس محلی مردم اسلام آباد غرب

صنایع دستی و سوغات اسلام آباد غرب

جاهای دیدنی اسلام آباد غرب

درباره اسلام آباد غرب

سراب شرف آباد

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: علی قاسم‌پور)

اسلام آباد غرب در ۶۵ کیلومتری جنوب غربی کرمانشاه و در مسیر راه کرمانشاه-خسروی قرار دارد. همسایگان این شهر از شمال شهرستان جوانرود، از شرق شهرستان کرمانشاه، از جنوب شهرستان سیروان و از غرب شهرستان دالاهو و گیلان غرب هستند. اسلام آباد غرب در طول جغرافیایی ۴۶ درجه و ۳۱ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۴ درجه و ۶ دقیقه قرار دارد. ارتفاعش از سطح دریا ۱۳۳۵ متر است. از مهم‌ترين رودخانه‌های اين شهرستان رودخانه‌های كرند و زيمكان است. رود دايمی راوند از ميان شهر اسلام آباد غرب عبور می‌کند.

جمعیت شهر اسلام آباد غرب بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، ۹۰هزار و ۵۵۹ نفر بوده است. مردم شهر به زبان کردی جنوبی با گویش کلهری خاص صحبت می‌کنند.

طبیعت اطراف اسلام آباد غرب

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: Mehdi Gh)

ساکنان اسلام‌آباد غرب کرد و عمدتا از ایل کلهر هستند، بدلیسی تاریخ نگار کرد در قرن دهم مردم کلهر را از نژاد گودرز یکی از پادشاهان اشکانی به حساب آورده است. ایل‌های دیگری مانند گوران، سنجابی، زنگنه، و … نیز در این منطقه سکونت دارند که کمتر از ده درصد جمعیت شهر را تشکیل می‌دهند.

بیشتر مردم شهر پیرو دین اسلام و مذهب شیعه هستند. اما پیروان دین یارسان (اهل حق) نیز در میان آن‌ها به چشم می‌خورد، معمولا ایل‌های گوران، قلخانی و سنجابی از چنین دینی برخوردارند. همچنین ادیان یهودی و مسیحی نیز در بین مردم وجود دارد.

تاریخچه اسلام آباد غرب

آتشکده پلنگرد

عکس از وب‌سایت مرصادنیوز (عکاس: نامشخص)

«مندلی» نامی بود که نخست روی شهر نهاده شد و این نام به دوره ماد تا ساسانی مربوط می‌شود که با این اسم و جمعیت کم، به‌صورت یک محله کوچک مسکونی مدت‌ها بر جای مانده است. بعدها در دوره اسلامی شهر به هارون آباد تغییر نام یافت که بنای آن را به هارون‌الرشید خلیفه عباسی نسبت می‌دهند.

با توجه به وجود تپه چغاگاوانه در مرکز شهر امروزی اسلام آباد و پس از بررسی‌های علمی باستان‌شناسی در سال ۱۳۴۹ هجری شمسی توسط آقای محمود کردوانی و نتایج به دست آمده از بررسی‌ها می‌توان به این نکته رسید که نقطه سوق الجیشی در جاده خراسان بزرگ محل اسلام آباد است.

این طور به نظر می‌رسد که از دوره نوسنگی پیش از سفال (ده هزار سال پیش) زندگی در آن جریان داشته است. سپس در دوره مفرغ و آهن از حدود ۵۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد، این شهر از واحدهای سیاسی کوه‌های زاگرس بوده است.

درسال ۱۳۰۹ هجری شمسی شهر هارون آباد به شاه آباد تغییر نام یافته و یکی از مراکز ایلات بزرگ غرب کشور (ایل بزرگ کلهر) شد. سرانجام در سال ۱۳۵۷ و هم‌زمان با پیروزی انقلاب اسلامی این شهر اسلام آباد غرب نام گرفت.

لباس محلی مردم اسلام آباد غرب

سرون، پوشش محلی زنانه

عکس از وب‌سایت bartarinha.ir (عکاس: نامشخص)

سربند یا سَروَن (با نام محلی گُل وَنی) یکی از قدیمی‌ترین پوشش‌های زنان این منطقه به‌ویژه در نقاط روستایی و عشایری است. این نوع پوشش در میان زنان ایل کلهر، سنجابی، گوران و… رواج زیادی داشته و بیشتر در مراسم مختلف استفاده می‌شود.

عرق‌چین (نوعی کلاه)، سر بند، کرواسی فقیانه، سخمه، قبا، شال، سلته، جافی، پاپوش، کپنک و جوراب نیز لباس مردان را شامل می‌شود.

صنایع دستی و سوغات اسلام آباد غرب

چیخ بافی

عکس از وب‌سایت honarlux.ir (عکاس: نامشخص)

موج بافی (رختخواب پیچ)، قالی‌بافی، چیخ بافی، نمد مالی، موزائیک کاری، معرق کاری، منبت، گیوه بافی و طراحی فرش از صنایع دستی اسلام آباد غرب محسوب می‌شود. 

خرید سوغاتی از جذاب‌ترین قسمت‌های سفر است. در اسلام آباد نیز نان برنجی، کاک، نان خرمایی و روغن حیوانی از سوغاتی‌های معروفش شمرده شده و توصیه می‌شود حتما امتحان شود.

جاهای دیدنی اسلام آباد غرب

سراب شرف آباد، تپه چغاگاونه، سد شیان، سراب هرسم، مقبره‌ بابا یادگار، آرامگاه ابودجانه، امامزاده علی‌اکبر، منطقه جنگلی گلال سیاه، امامزاده قاضی الکیا، امامزاده حسن، میان تنگ منصوری «ناوتنگ منصوری»، آتشکده شیان و آتشکده میل میلگه از  جاذبه‌های گردشگری و جاهای دیدنی اسلام آباد غرب است.

نویسنده: فرناز رهبران رنجبر

عکس‌های گالری از ویکی‌مدیا و گوگل مپ؛ عکاسان: یزدان نظری، Sr. Rinoseronte، Sam Sad

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map