اردبیل شهری باستانی و سردسیر با تمدنی کهن است. این شهر ظرفیتهای نامحدودی در جذب گردشگران داخلی و خارجی دارد، تا جایی که بازدید از دیدنیهای این شهر و بهرهمندی از همه ویژگیهای آن در یک سفر، امکانپذیر نیست. گرچه در بیشتر اوقات سال، این شهر، سرمای شدید دارد، سفر به اردبیل در پاییز و زمستان نیز، خالی از لطف نیست.
آب و هوا، غذاهای خوش طعم و عطر محلی، آداب و رسوم مردم و بازارهای قدیمی در این شهر، در کنار دیدنیهای دیگر، بر جذابیت سفر به اردبیل افزودهاند. وجود موزههای متنوع و خانههای تاریخی در اردبیل، بخشی از فرهنگ و تمدن مردم این سرزمین را نشان میدهد. اگر تابهحال به اردبیل سفر نکردهاید، برای بازدید از این شهر، حتما برنامهریزی کنید.
آنچه باید درباره اردبیل بدانید:
فرهنگ و آداب و رسوم مردم اردبیل
معرفی شهر اردبیل
منبع عکس: tasnimnews.com
شهر اردبیل، شهری باستانی و تاریخی است که در نزدیکی مرز ایران و جمهوری آذربایجان قرار گرفته و مرکز استان اردبیل است. این شهر از مناطق سردسیر کشورمان به شمار میآید. کلانشهر اردبیل در طول دورانهای مختلف تاریخی مقر فرماندهی حاکمان مختلفی بوده و بهدلیل قرار داشتن در مسیر جاده ابریشم در گذشته، رونق اقتصادی بالایی داشته است.
برجستهترین دوره تاریخی در اردبیل به زمان حکومت صفویان در آن بازمیگردد که همراه با ورود مذهب به اردبیل بوده است. بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی در این شهر، باقی مانده از آن دوران است. مردم اردبیل متدین و مذهبی هستند و در سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت این شهر، نزدیک به ۵۳۰ هزار نفر برآورد شده است.
کلمه اردبیل در اصل از تغییر کلمه «آرتاویل» در طول زمان به وجود آمده است که معنی شهر مقدس میدهد. قدمت تاریخی این تمدن سههزار ساله، در کاروانسراهای قدیمی با معماری زیبا و تزیینات ظریف وهنری آن، آشکار میشود. در قسمتهای مختلف این خطه، تپههای باستانی دیده میشوند. خانههای تاریخی و مدارس ملی نیز از دیگر نشانههای فرهنگی کهن در این شهر هستند.
چشمههای آبگرم در جوار کوههای سبلان و تالش، در اردبیل بهوفور یافت میشوند. شهرهای «قونیه» و «ارزروم» در ترکیه و «سومقاییت» در آذربایجان، خواهرخواندههای این شهر هستند. همچنین در تقویم ملی ایران، روز چهارم مردادماه، به نان روز بزرگداشت شیخ صفیالدین اردبیلی، ثبت شده که این تاریخ، زمان ورود صفویه به ایران است. همزمان با این رویداد، بزرگداشت هفته اردبیل، در شهرهای تهران و اردبیل، برگزار میشود.
کد اردبیل: ۰۴۵
آب و هوای اردبیل
عکاس: پویا پاشایی
اردبیل در میان دشتی به همین نام، در ارتفاع ۱۵۰۰ متری از سطح دریا و در میان کوههای تالش و سبلان، قرار دارد. قرار گرفتن در ارتفاعات کوهستانی از یک طرف و نزدیکی به بندر آستارا و جلگههای پست آن از طرف دیگر، بر آب و هوای اردبیل تاثیر میگذارد. برخورد بخار دریا به کوهها و بادهای سرد شمالی و همین طور، هم جواری با جنگلهای شمال و شمال شرق، نوسانات دمایی و بارندگیهای فراوان ایجاد میکنند.
تابستانهای اردبیل معتدل و زمستانها سرد است و بخش زیادی از فصل سرد که بین پنج تا هشت ماه طول میکشد، یخبندان میشود. در اردیبهشت و خرداد رعدوبرقهای شدید و توفان اتفاق میافتد. چشمههای آب گرم فراوان از آثار فرعی آتشفشان سبلان هستند.
بهترین زمان سفر به اردبیل، در فصول گرم سال است. هوا در این فصلها در اردبیل معتدل میشود و برای فرار از گرمای مناطق دیگر، بهترین گزینه است. اوایل بهار، هنوز سرما در اردبیل احساس میشود؛ اما از اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان، هوای اردبیل برای سفر بسیار مناسب است. بهدلیل سردسیر بودن اردبیل، این شهر انتخاب مناسبی برای فصلهای سرد سال نیست. بارش برف زمستانی در اردبیل شدید است و گاهی با بسته شدن جادههای اطراف آن همراه میشود؛ پس اگر علاقهمند به سفر به این شهر در پاییز و زمستان هستید، حتما تجهیزات کافی و مناسب همراه داشته باشید.
دیدنی های اردبیل
شهر اردبیل بهدلیل پیشینه قوی تاریخی، فرهنگی و دینی و همین طور موقعیت طبیعیاش، جاذبههای فراوانی دارد. جاهای دیدنی اردبیل بسیار هستند. حضور قدرتهای متنوع در دورههای تاریخی، یادگارهای زیادی در این شهر باقی گذاشته است.
جاذبه های فرهنگی و تاریخی اردبیل
بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی، منبع عکس: mag.safarestan.com
«بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی» در مرکز شهر اردبیل با قدمت دوره ایلخانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. در این بقعه، آرامگاههای شاه عباس اول و مادر شاه اسماعیل و بزرگان دوره صفویه نیز وجود دارند.
جمعه مسجد اردبیل، عکاس: علیرضا بهرامی
«جمعه مسجد اردبیل» که از برجستهترین آثار تاریخی این شهر است، از دوران سلجوقیان به جا مانده و در گذشته آتشگاه بوده است. سازه اصلی آن آجری است و معماری زیبا و متفاوتی از بناهای همعصر خود دارد. بخش اعظم این بنا در زمان حمله مغولان به ایران از بین رفته است. برای بازدید از این اثر ملی به بلوار مدنی در مرکز شهر اردبیل بروید.
مقبره شیخ امین الدین جبرئیل، منبع عکس: flytoday.ir
«آرامگاه سید امینالدین جبرائیل» یا «بقعه کلخوران»، مقبره پدر شیخ صفیالدین اردبیلی است و در سه کیلومتری اردبیل، در «روستای کلخوران»، قرار دارد. این بقعه دو اتاق ۶ ضلعی با سقف مقرنس زیبا دارد و روی در چوبی آن کتیبهای نقش بسته است.
«مزار پیران اردبیل» مجموعهای از آرامگاههای مرشدان و شاهان قدیم این شهر است.
پل ابراهیم آباد، منبع عکس: pana.ir
شهر اردبیل، پلهای تاریخی زیادی نیز دارد. «پل ابراهیم آباد»، روی رودخانه «بالخلو» قرار دارد و قدمت آن به زمان صفویه میرسد. «پل الماس» نیز روی همین رودخانه و در غرب شهر اردبیل قرار گرفته است. «پل ججین» نیز روی رودخانه بالخلو با هفت چشمه، هنوز مورد استفاده مردم است.
پل هفت چشمه، منبع عکس: fa.wikipedia.org
«پل هفت چشمه» روی رودخانه «بالقلی چای»، باقی مانده از دوران صفوی است و در میدان پانزده خرداد، ابتدای جاده ساحلی قرار دارد. «پل یعقوبیه» نیز از دوران صفویه به جا مانده است و روی رودخانه بالخلو قرار گرفته است. «پل نادری» در تپه نادری اردبیل، از روی رودخانه بالقلی چای میگذرد. پایههای این پل سنگی و طاقهای آن آجری هستند. قدمت این پل نیز به دوران صفوی باز میگردد. از دیگر پل های تاریخی اردبیل میتوان به «پل سید آباد» و «پل قره سو» اشاره کرد که هر دوی آنها نیز از رودخانه بالخلو میگذرند.
«بازار قدیمی اردبیل»، از دوران سلجوقیان به یادگار مانده و در دوره صفویان رونق فراوانی داشته است. «مسجد جامع» و «مسجد اعظم اردبیل» در این بازار قرار دارند. بازار قدیمی این شهر با معماری برجسته و راستههای فراوانش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه صالحی، منبع عکس: tasnimnews.com
«خانه صادقی اردبیل» و « خانه مشروطه اردبیل» از بناهای تاریخی زمان قاجار هستند که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدهاند. حمام های تاریخی این شهر مربوط به دوران صفویه و قاجار، از دیگر جاذبه های تاریخی به شمار میآیند که از معروفترین آنها میتوان به «حمام ابراهیم آباد» و «حمام پیر زرگر» اشاره کرد. این بناها نیز از آثار ملی ایران هستند.
خانههای تاریخی اردبیل، منبع عکس: yjc.ir
اردبیل موزههای زیادی در زمینههای مختلف فرهنگی دارد. برای آشنایی بیشتر با فرهنگ و رسوم مردم این شهر میتوانید سری به «موزه مردم شناسی» و «موزه صنایع دستی اردبیل» بزنید. اگر به تاریخ علاقه دارید، میتوانید در سفر خود زمانی را به بازدید از «موزه تاریخ طبیعی» یا «موزه مفاخر اردبیل» اختصاص دهید. تماشای تاریخ باستانی این شهر نیز،در «موزه باستان شناسی اردبیل»، خالی از لطف نیست.
کاروانسراهای اردبیل بخش دیگری از تاریخ و تمدن این شهر را در خود جای دادهاند. وجود این کاروانسراها نشان از رونق اقتصادی در گذشتههای این خطه دارد. «کاروانسرای سنگی صائین»، از برجستهترین نمونههای این بناها است که در ۳۰ کیلومتری اردبیل در مسیر جاده اردبیل-سراب قرار دارد. در ساخت این کاروانسرا از مصالح بومی استفاده شده است.
جاذبه های طبیعی اردبیل
جنگل فندقلو، منبع عکس: tarikhema.org
معروف ترین جاذبه های طبیعی اطراف اردبیل «جنگل فندقلو» و دریاچه طبیعی «شورابیل» هستند. دلیل نامگذاری جنگل فندقلو، درختان فراوان فندق موجود در این جنگل هستند. هر سال در حوالی خردادماه، نقاط مختلف جنگل از گلهای بابونه پر میشود. این منطقه ظرفیتهای ممتازی برای توسعه صنعت اکوتوریسم دارد و گردشگاهی بکر با انواع گونههای گیاهی دارویی و سیب وحشی، تمشک، ازگیل، گوجه سبز، به و تمشک است. از گونههای برجسته جانوری در این جنگل میتوان به مارال اشاره کرد. تلهکابین حیران نیز از جنگل فندقلو شروع میشود. این جنگل در ۳۴ کیلومتری شمال شرقی شهر اردبیل قرار دارد.
دریاچه شورابیل، منبع عکس: ardabil.info
دریاچه شورابیل از دریاچههای طبیعی داخل شهری به شمار میآید و قدمت آن از دریاچه ارومیه بیشتر است. در اطراف این دریاچه، امکانات تفریحی، ورزشی و فرهنگی زیادی برای گردشگران فراهم شده است که میتوان به قایقرانی، پیست دوچرخهسواری، شهربازی روباز و سرپوشیده، اشاره کرد. این منطقه شکار ممنوع، زیستگاه پرندگان آبزی و کنار آبزی متنوع است. در گذشته آب این دریاچه بسیار شور بود، اما با اضافه کردن آب شیرین به آن، امروزه پرورش ماهی قزلآلا در آن انجام میشود.
رودخانه بالقلی چای، منبع عکس: pic1.ir
رودخانههای «بالخلو» و «بالقلی چای» از معروفترین رودهای اردبیل هستند و اطراف آنها فضای مناسب برای اتراق و پیادهروی وجود دارد. «تفرجگاه بولاغلار» در ۳۰ کیلومتری اردبیل، مملو از چشههای جوشان و طبیعت بکر است. گذراندن پیکنیک یکروزه در این منطقه زیبا و بهرهمندی از چشمههای آب معدنی و گیاهان دارویی اطراف آن، در سفر به اردبیل، حتما برایتان جذاب خواهد بود.
دریاچه نئور، منبع عکس: seraj24.ir
«دریاچه نئور» در ۴۸ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل در حقیقت دو دریاچه بزرگ و کوچک است که در فصل بهار به هم میپیوندند. ماهیگیری در این دریاچه در فصل مناسب، جاذبهای خاص برای علاقهمندان آن ایجاد میکند.
روستای آلوارس، منبع عکس: isna.ir
از دیگر مناطق خوش آب و هوا با امکانات تفریحی و پیست اسکی در اردبیل، میتوان به منطقه «آلوارس» در دامنه کوه سبلان اشاره کرد. این روستای خوشآبوهوا در حدود ۴۰ کیلومتر با اردبیل فاصله دارد و به شهر سرعین نزدیک است.
منبع عکس: saednews.com
از دیگر دیدنیهای طبیعی در نزدیکی اردبیل «پیکره سنگی بابا داوود» است که در ۴۰ کیلومتری شهر اردبیل و در شهر عنبران قرار دارد. ارتفاع این پیکره سنگی به ۲۰ متر میرسد و آن را به مجسمه ابوالهول مصر تشبیه میکنند.
مراکز خرید اردبیل
بازار قدیم اردبیل که به بازار صفوی هم معروف است، از دوره صفویه بهجا مانده است. این بازار با معماری ارزشمندش همچنان پابرجا است و صنفهای مختلف در آن فعالیت میکنند. گشت زدن در مرکزخرید برای خیلیها کار دلپذیری است، حتی اگر خرید نکنند. مرکز خرید شورا سنتر، مرکز خرید الماس شهر، بازار مرکزی صدف و بازار جدید طلافروشان از جمله دیگر مراکز خرید اردبیل هستند.
سوغات اردبیل
تعدد صنایع دستی، محصولات طبیعی، شیرینیها و دسرهای محلی و لبنیات با کیفیت، کار را برای سوغات خریدنتان بسیار آسان میکند. در حقیقت باید از میان بیشمار گزینههای مختلف، سوغات مورد نظرتان را انتخاب کنید.
جاجیم، گلیم و فرش حاصل هنر دست مردمان اردبیل، شهرت جهانی دارد. بخش زیادی از تولیدات این محصولات، به نقاط دیگر جهان صادر میشوند. محصولات چرمی، سفال و سرامیک سنتی، چوبی، حصیری و سنگی نیز از بهترین صنایع دستی اردبیل هستند. «سراجی»، هنر ساخت زین اسب با چرم، از مهمترین مشاغل مردان اردبیل در زمانهای گذشته بوده است. انواع صنایع نساجی نیز مانند خورجینبافی، شالبافی و پشتیبافی، در این شهر، رونق دارند. «چنتهبافی» هنر بافت مستطیلهای کوچک قالیشکل با منگولههای رنگی و مورد توجه بهخصوص گردشگران خارجی است.
هنرمندان تراشکار شیشه با دستگاههای تراش مخصوص و سنگ، ظروفی بسیار زیبا میسازند. از دیگر صنایع برجسته اردبیل میتوان به آبگینه، قلمزنی، خاتمکاری و نقرهکاری، اشاره کرد. اگر اهل موسیقی و علاقهمند به سازهای سنتی هستید، هنرمندان اردبیلی مهارتی خاص در تولید سازهای اصیل و سنتی مانند تار، سهتار، کمانچه، تنبک، تنبور و سنتور دارند. با خرید سازهای دستساز هنرمندان این خطه، یادگاری باارزش از سفر به اردبیل، خواهید داشت.
منابع عکسها: vista.ir ٬ dornatrip.net ٬ isftour.ir ٬ irna.ir
محصولات طبیعی اردبیل مانند کره، سرشیر و عسل سبلان نیز، گزینههایی بسیار مناسب برای سوغات هستند. انواع خوراکیها و شیرینی های اردبیل مانند حلوای سیاه، حلوای سفید، شیرینی قرابیه، قطاب عسلی، باقلوا، قچورگی، نان برنجی، شیرینی سهگوش، شکلات ریسه و آبنباتهای اردبیل، طرفداران فراوانی دارند. در تهیه حلوای سیاه از شیر، عسل، جوانه گندم، گردو و کره حیوانی استفاده میشود و این حلوا در بهبود دردهای کمر و افزایش وزن مؤثر است. میتوانید از عصاره گلهای سبلان و دمنوشهای طبیعی این شهر نیز، خریداری کنید.
نان فطیر در اردبیل بهوفور پخته میشود و نان رایج بین مردم، بهخصوص در وعده صبحانه است. طعم و عطر این نان محلی را، هرگز فراموش نخواهید کرد. به تمام سوغاتهای بینظیری که شمردیم، تخمه آفتابگردان اردبیل را اضافه کنید. کمتر کسی را خواهید دید که در سفر به اردبیل، از خوردن تخمههای خوش طعم و پرمغز آن، صرفنظر کند.
غذای محلی اردبیل
منبع عکس: honarfa.ir
یکی از بهترین تفریحها در سفر به اردبیل، امتحان کردن غذاهای محلی است. این خطه بیشمار غذاها و شیرینیها و دسرهای خوش عطر و طعم دارد. بانوان اردبیل در پخت انواع نانها نیز مهارت بسیار دارند.
از معروف ترین غذاهای اردبیل، «پیچاق قیمه» است که در تهیه آن از موادی مثل خلال بادام و برگ بو، همراه گوشت تازه، استفاده میشود و بیشتر رستورانهای سنتی در اردبیل آن را سرو میکنند. غذای معروف دیگر «چیغیرتما»، با مرغ و ادویه و تخممرغ طبخ میشود.
کبابهای مختلف نیز از پرطرفدارترین غذاهای اردبیل در میان گردشگران هستند. اگر به اردبیل سفر میکنید، کاسه کبابهای معروف این شهر و انواع کبابهای دیگر مانند «یر آلما کبابی» و «کباب شیشلیک» را حتما امتحان کنید؛ پشیمان نخواهید شد.
انواع آش هم در اردبیل با مواد اولیه متنوع طبخ میشوند. آش دوغ، مهمترین غذای اردبیل است و شهرتی جهانی دارد. «اوماج آش»، «سوتلی آش»، «یارما آش» و آش آلو، از معروف ترین آش های اردبیل هستند.
سر سفره مردمان آذربایجان، ترشی و سالاد و مرباها جایگاه ویژه دارند و پس از خوردن غذا، برای هضم بهتر آن، از انواع مرباهایی مانند هویج و آلبالو و بالنگ، مصرف میکنند. در بسیاری از رستورانهای این شهر، میتوانید پس از صرف غذا از طعم مرباهای اردبیل، لذت ببرید.
منابع عکسها: irirnews.ir ٬ setare.com ٬ tocity.ir ٬ miimiik.com
فرهنگ و آداب و رسوم مردم اردبیل
تکمچی های اردبیل، منبع عکس: mehrnews.com
مردم شهر اردبیل به زبان ترکی آذربایجانی سخن میگویند. اهالی این شهر متمدن، مراسم مذهبی را بسیار باشکوه برگزار میکنند. مراسم خاص ایام محرم شامل طشتگذاری، سه روز مانده به آغاز این ماه و شمعگذاری در روز نهم آن و عزاداریهای ویژه در طول این ماه میشود.
صدای اذان مرحوم مؤذن زاده اردبیلی، با گوش مردم اردبیل و همه ایران عجین شده و در فهرست آثار معنوی و فرهنگی ایران به ثبت رسیده است.
مردم اردبیل در آستانه ورود به سال نو و ایام نوروز نیز، آداب و رسومی زیبا دارند. طبق آئینی کهن، «تکم» یا عروسک سنتی با پیشینه تاریخی، توسط تکمچیها در کوچه و خیابان آمدن بهار را نوید میدهند. مردم اردبیل چهارشنبهسوری را با عنوان «جشن سور» برگزار میکنند و با آیینی خاص به استقبال بهارمیروند. «ایل سکه سی»، از معروفترین آیینها در شروع سال جدید است که در آن افراد فامیل به یکدیگر سکه هدیه میدهند تا سالی پربرکت را آغاز کنند. تخممرغهای رنگی نیز از دیگر عیدیهای متداول در اردبیل است.
اقامت در اردبیل
اقامتگاه بومگردی دورنا، منبع عکس: raheeno.com
هتل های اردبیل، در مرکز شهر و بافت تاریخی و اطراف دریاچه شورابیل در بافت طبیعی قرار دارند. با توجه به بودجه و علاقهمندی خود میتوانید بهترین محل اقامت را انتخاب کنید.
هتل سبلان از معروفترین هتلهای اردبیل و دارای سه ستاره است. این هتل در نزدیکی بقعه شیخ صفیالدین قرار دارد و رستوران و امکانات مناسب برای اقامت در اختیارتان میگذارد. این هتل به دریاچه شورابیل و جنگل فندقلو نزدیک است. هتل سبلان در چهارراه امام خمینی، خیابان شیخ صفی قرار دارد.
هتل سبلان، منبع عکس: eghamat24.com
مهمانپذیر ایدهآل در مرکز شهر اردبیل، در نزدیکی مراکز تجاری و پل هفت چشمه، رستوران تاریخی شاهعباس، خانه ارشادی شورابیل و جنگل فندقلو و همین طور فرودگاه اردبیل، گزینه دیگری است. این هتل-مهمانپذیر نیز رستوران باکیفیتی دارد و در چهارراه پیرعبدالمالک قرار گرفته است.
هتل بزرگ دریا هتلی سهستاره اما با قیمت مناسب است. این هتل نیز در مرکز شهر، دسترسی شما را به دیدنیهای تاریخی و طبیعی و مراکز تجاری، آسان میکند. هتل دریا در میدان بسیج، خیابان شهید عطایی و در نزدیکی فرودگاه قرار گرفته است.
هتلهای «مهدی» و «نگین»، هتلهای دوستاره و مناسبی هستند که هر دو دسترسی ساده به بازار و مراکز خرید دارند. میتوانید از رستورانهای آنها بهره ببرید و از جاذبههای اطراف این هتلها بازدید کنید. هتل مهدی در خیابان بعثت و هتل نگین در خیابان سی متری، مقابل شورای شهر، قرار دارند.
اگر تمایل دارید از بافت شهری کمی فاصله بگیرید و از جاذبههای طبیعی اطراف اردبیل بهره بیشتری ببرید، میتوانید در «مجتمع توریستی کوثر» یا «هتل شورابیل»، اقامت کنید. این هتلها در اطراف دریاچه شورابیل قرار دارند و محیط آنها بکر و چشماندازشان زیبا است؛ همچنین دسترسی مناسبی به فرودگاه اردبیل دارند.
برای علاقهمندان گردشگری طبیعی گزینههای بهتری نیز وجود دارد. میتوانید در سفر خود برای یک یا چند شب در اقامتگاههای بومگردی اردبیل اقامت کنید.
اقامتگاههای بومگردی تا شهر اردبیل فاصله بیشتری دارند، اما امکان بهرهمندی از طبیعت زیبا و چشمههای آبگرم را به شما میدهند. تجربه اقامت در این خانههای روستایی یا اقامتگاههای بومگردی، بسیار دلچسب است و انواع غذاهای محلی در آنها سرو میشود.
«اکو کمپ بومگردی ملک سویی» یا دورنا، در منطقهای بسیار زیبا در اطراف مشکینشهر است و با اردبیل ۱۱۶ کیلومتر فاصله دارد. این اقامتگاه تنوع اقامت در سه نوع کلبه، کاروانسرا و چادر عشایر شاهسون را دارد و از امکاناتی مانند موسیقی زنده، اسبسواری، موتور کراس و پرواز با پاراگلایدر، برخوردار است؛ همچنین با اقامت در این محل میتوانید از کوهنوردی در دامنههای سبلان، چشمه آبگرم «ملکسویی» و جاذبه آبشار «گورگور»، لذت ببرید.
اقامتگاه بومگردی ملک سویی، منبع عکس: ardabil.ir
اقامتگاه بومگردی «باجیلار سردابه» نیز در ۷۴ کیلومتری اردبیل، بافتی کاملا سنتی و محلی دارد. اگربه اقامت در فضاهای روستایی علاقه دارید، این اقامتگاه برایتان مناسب است.
اقامتگاههای «کزج» و «شوئون»، گزینههای دیگری هستند که در شهرستانهای خلخال و گرمی در شمال شهر اردبیل قرار دارند.
«مجتمع آب درمانی آلقار قینرجه» در نزدیکی مشکینشهر، در طبیعتی بکر و زیبا و نزدیکی چشمه آبگرم قرار دارد و مناسب برای علاقهمندان به این جاذبه طبیعی است.
رستوران های اردبیل
منبع عکس: niksaleh.com
رستوران ها و کافه های اردبیل، غداهای باکیفیت بالا به مسافران عرضه میکنند. از بهترین غذاخوریهای اردبیل کبابیهای معروف و قدیمی این شهر هستند که با گوشت تازه و باکیفیت یکی از بهترین تجربههای صرف کباب را به شما میدهند. کبابی «حاج مالک» در خیابان صالحی، روبهروی پل تاریخی «سید آباد»، کبابی «حاج قربان» در چهارراه باغمیشه و کبابی «حاجی بیوک آقا» با دنده کبابهای معروفش در خیابان قیام، بهترین کبابها را با نان تازه و تنوری به شما ارائه میکنند.
رستورانهای سنتی و باکیفیت نیز در اردبیل فراوان هستند و در برخی از آنها غذاهای سنتی اردبیل نیز، سرو میشود.«رستوران سعادت» در میدان قیام، در محیطی کاملا سنتی، غذاهایی متنوع عرضه میکند. «رستوران سید آقا» در منطقه پیر عبدالمالک و «رستوران گل سرخ» در خیابان عطایی، غذاهایی با کیفیت بالا ارائه میدهند.
«رستوران معین دربار» از برجستهترین رستورانهای اردبیل است و در خیابان حافظ قرار دارد. اگر تمایل دارید غذاهای محلی اردبیل بهخصوص پیچاق قیمه را امتحان کنید، حتما به «رستوران خوانسالار» در بلوار استقلال یا «رستوران ضیافت» در میدان امام خمینی سر بزنید و غذاهای متنوع اردبیلی را تجربه کنید.
«رستوران خانه صادقی» در محله «اوچدکان» اردبیل در ساختمانی تاریخی، به جا مانده از دوران قاجار، قرار گرفته است. خوردن انواع خوراکهای اردبیلی و دمنوشهای این رستوران، در فضای سنتی و تاریخی آن، تجربهای متفاوت برایتان خواهد داشت.
رستوران شاه عباسی، منبع عکس: ardabil.ir
«رستوران شاه عباس» در خیابان مطهری و بعد از پل یاقوت، در بنای تاریخی ابراهیم آباد، دیگر رستوران تاریخی و سنتی شهر اردبیل است. در سفر به اردبیل حتما به رستورانها و غذاخوریهای این شهر سری بزنید. تجربه صرف غذا در اردبیل را هرگز فراموش نمیکنید.
راهنمای سفر به اردبیل
در این قسمت به بررسی راههای مختلف سفر به اردبیل، از نقاط مختلف کشور، میپردازیم.
سفر هوایی به اردبیل
فرودگاه اردبیل در ۱۱ کیلومتری شمال شرقی این شهر قرار دارد و سالیان دراز از عمر آن میگذرد. هر هفته حدود ۶۰ پرواز از اردبیل به تهران و برعکس، انجام میشود. این تعداد برای شهر مشهد به هشت میرسد و برای مراکز دیگر استانها نیز، در هفته پروازهایی اختصاص دارند. از این فرودگاه در زمانهای ویژه از سال، پرواز به عتبات عالیات نیز انجام میشود.
سفر زمینی به اردبیل
راهآهن اردبیل در دست احداث است. افتتاح این خط ریلی که دسترسی به شهر اردبیل و سایر شهرستان های این استان را محقق میکند، برای سال ۱۴۰۰ پیشبینی شده است.
ترمینال اردبیل، پایانه مسافربری وسیعی دارد، که تردد به تمام مراکز استانها و شهرستانهای اردبیل، از آن انجام میشود.
اگر قصد سفر با وسیله شخصی خود به اردبیل را دارید، بسته به محل اقامتتان، میتوانید بهترین مسیر را انتخاب کنید. فاصله تهران تا اردبیل نزدیک به ۵۰۰ کیلومتر است و برای رفتن از تهران به اردبیل، با گذشتن از شهرهای کرج و قزوین، مسیر را بهسمت زنجان ادامه دهید و سپس به استان اردبیل وارد شوید. اگر از مشهد یا شهرهای اطراف آن به اردبیل میروید، با گذشتن از شهرهای شاهرود، سمنان و ورامین به تهران خواهید رسید و سپس بهسمت اردبیل، مسیر را ادامه دهید. در شهرهای شمالی، از جاده ساحلی بهسمت رشت بروید و با ادامه مسیر بهسمت غرب، به استان اردبیل وارد شوید. در استانهای جنوبی نیز برای رفتن به اردبیل باید به تهران بیایید و سپس بهسمت اردبیل راهی شوید. اگر در استانهای شرقی سکونت دارید، برای رسیدن به اردبیل ابتدا بهسمت زنجان حرکت کنید و سپس در جهت شمال غربی به استان اردبیل وارد شوید.
نویسنده: مینا بهزادیمنش
عکسهای گالری از ویکیمدیا، گوگل مپ و Unsplash؛ عکاسان: صالح آبروش، محمد مفتاحی، Vianoo Via، Me Decor