دیدنی های رودسر

مرتب سازی بر اساس :
clear

اولین نفری باشید که برای این مکان عکس آپلود می کنید

آثار ملی ایران میراث جهانی یونسکو

بازدید از این جاذبه رایگان است

در سفر به رودسر از کجا دیدن کنیم؟

شهرستان رودسر سومین شهر بزرگ استان گیلان به حساب می‌آید و در شرق این استان واقع شده است. شهری که پیش از روی کار آمدن پادشاهان کیایی تحت عنوان «هوسم» یا «هوتم» به‌معنای جایگاه نیکو و نیک‌شهر شناخته می‌شد.

همنشینی کوه، جنگل و دریا در این منطقه، طبیعتی تماشایی و جذاب را پیش چشم بازدیدکنندگان قرار می‌دهد. چشم‌اندازهای رویایی، دیدنی‌های طبیعی و تاریخی و آب و هوای مطلوب رودسر و روستاهای ییلاقی اطراف، این منطقه را به یکی از گزینه‌های دوست‌داشتنی برای سفرهای تفریحی (به‌ویژه در نیمه اول سال) تبدیل کرده است.

ییلاق جواهردشت

روستای جواهر دشت رودسر

منبع عکس: کایت؛ نام عکاس: ناشناس

جواهردشت یا به گویش برخی از اهالی شمال کشور «جوردشت» روستای ییلاقی در شرق گیلان، ۴۶ کیلومتری شهر رودسر و بخش چابکسر است. قدمت جواهردشت به زعم ساکنان آن به حدود ۸۰۰ سال پیش برمی‌گردد؛ اما برخی از کارشناسان بر اساس شواهد موجود و سبک معماری، عمر این روستا را بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال تخمین می‌زنند.

این منطقه در ارتفاع حدود ۲,۰۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و شرایط اقلیمی در پاییز و زمستان نظیر ازتفاع، آب و هوای خشک، ناهمواری راه، بارش سنگین برف و وزش شدید باد، اجازه زندگی دايمی در این روستا را به افراد نمی‌دهد. برخلاف فصل‌های سرد سال، بهار و تابستان ییلاق جواهردشت فرصت خوبی برای دور شدن از آب و هوای گرم و شرجی است و ازاین‌رو، بسیاری از افراد اعم از اهالی، دامداران و خوانین منطقه، روزهای گرم سال به این ییلاق خوش آب و هوا پناه می‌آورند.

کوه مرتفع سماسوس که بلندترین قله گیلان یا بام استان گیلان نیز شناخته می‌شود، در نزدیکی این روستا قرار دارد و از این جهت، کوهنوردان بسیاری برای صعود به این قله راهی جواهردشت می‌شوند. جاده منتهی به جواهردشت (مسیر سیاهکلرود به جواهردشت) که از دل جنگل‌های هیرکانی آغاز می‌شود و از میان ابرها می‌گذرد، با همه پیچ‌وخم و دشواری‌هایش، یکی از زیباترین جاده‌های ایران به حساب می‌آید.

ییلاق اشکورات

روستای اشکورات رودسر

منبع عکس: helpkade؛ نام عکاس: ناشناس

ییلاق اشکورات بخشی از شهر رحیم آباد رودسر است و در مرز میان استان‌های گیلان و مازندران قرار دارد. جاذبه‌های طبیعی و دیدنی بسیاری در این بخش از رودسر به چشم می‌خورد و در این میان، کوه سنگی عروس و داماد در روستای زیاز، دریاچه صمد آباد در روستای صمد آباد، غار واردار در روستای دلیجان، دارگردان رجه، رودخانه و چشمه آسمان‌رود در روستای گیری، تونل جنگلی یازن در روستای یازن، مسجد ناصرالحق یا ناصرالکبیر در روستای رودبارک، عجایب هفت‌گانه منطقه اشکورات را تشکیل می‌دهند.

در کنار عجایب هفت‌گانه، جاذبه‌های طبیعی دیگری چون غارهای فراوان، چشمه‌سارها، چشمه‌های آب معدنی، دریاچه‌های طبیعی، رودخانه‌های زلال، باغ‌های گردو و فندق و مزارع گندم و جو، طبیعت اشکورات را زیبا و تماشایی کرده است. ییلاق بکر و زیبای اشکورات علاوه بر جذابیت‌های گردشگری و تاریخی، از آب و هوای بسیار مطلوبی نیز برخوردار است و نظر گردشگران بسیاری  را به خود جلب می‌کند.

واجارگاه

روستای واجارگاه رودسر

منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس

ارتفاعات واجارگاه از مقاصد فوق‌العاده گردشگری به‌ویژه در فصل‌های بهار و تابستان است. جاده کوهپایه‌ای با جنگل‌های سرسبز و متراکم، چشم‌اندازهای به‌یادماندنی، باغ و کارخانه چای و روستاهای زیبا و خوش آب و هوا، که از جمله دیدنی‌های شهر واجارگاه رودسر به حساب می‌آید. روستای بزکویه واجارگاه از مناطق بکر و کم‌نظیر این منطقه است که با مناظری تماشایی از هم جواری کوه و جنگل، چشمه‌های آب معدنی، آب و هوای دلپذیر و آرامش و سکوتی وصف‌ناپذیر از مهمانان خود پذیرایی می‌کند.

باغ مهستان واجارگاه نیز محیط مناسبی برای تورهای گردشگری محسوب می‌شود. این باغ که با هدف حفظ فرهنگ و اصالت مردم شرق گیلان تاسیس شده است، با ساخت بناها و مجسمه‌های مختلف، چگونگی زندگی و امرار معاش در منطقه واجارگاه را به نمایش می‌گذارد.

روستای سجیران

روستای سجیران رودسر

منبع عکس: reiseniran؛ نام عکاس: ناشناس

ییلاق دیدنی سجیران در جنوب شرقی رودسر، دهستان اشکور سفلی و بخش رحیم آباد قرار دارد. این روستا که از مناطق ییلاقی معروف و محبوب شهرستان رودسر به حساب می‌آید، با بافت سنتی و طبیعت زیبا و جنگلی به‌همراه آبشار، رودخانه، غار و چشمه‌ آب معدنی، پذیرای گردشگران بسیاری است.

مناظر زیبا و آب‌وهوای خنک و کوهستانی سجیران، بسیاری از افراد را ترغیب می‌کند تا برای سفر به این منطقه به‌ویژه در فصل‌های بهار و تابستان، کوله بار خود را جمع کنند. غار سجیران بیش از ۳,۰۰۰ سال قدمت دارد و از آثار ملی ثبت شده در استان گیلان به شمار می‌رود. آب گوارای چشمه آب معدنی سجیران نیز با خاصیت درمانی فوق‌العاده برای بسیاری از بیماری‌ها از جمله سنگ کلیه و مشکلات پوستی، مفید ارزیابی می‌شود.

ساحل رامدشت

ساحل رامدشت رودسر

منبع عکس: بلد؛ نام عکاس: ناشناس

در حدود پنج کیلومتری شهر رودسر، یکی از سواحل بکر و زیبای استان گیلان وجود دارد که به «رامدشت» مشهور است. وجه تسمیه نام این ساحل را به گذشته‌های دور نسبت می‌دهند؛ زمانی که این ساحل محل رام کردن اسب‌های وحشی بود و از این جهت، نام رامدشت را بر آن نهادند.

رامدشت زمانی به‌عنوان ناحیه‌ای بکر با دشت‌های وسیع و سرسبز و اسب‌های وحشی زیبا شناخته می‌شد و مورد توجه همگان قرار گرفته بود؛ اما با شروع شهرک‌سازی در ابتدای دهه ۷۰ خورشیدی، ساحل رودسر به منطقه‌ای مسکونی و مملو از جمعیت تبدیل شده است.

در مرکز رامدشت، استخری با مساحت حدود ۹,۰۰۰ متر مربع قرار دارد که از دیگر جاذبه‌های این شهر به حساب می‌آید. انواع ماهی چون کپور، کپور چیک، اسلک و... در این استخر یافت می‌شود. همچنین همه ساله و با شروع فصل سرما، پرندگان مهاجر بسیاری خود را به این منطقه می‌رسانند و منظره شگفت‌انگیزی از زیستگاه طبیعی را رقم می‌زنند. جنگل ساحلی، دشت‌ها و شالیزارهای رامدشت نیز از دیگر دیدنی‌های جذاب این مکان به حساب می‌آیند.

پل خشتی تمیجان

پل خشتی تمیجان

منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس

در ۶ کیلومتری جنوب غربی رودسر و روی رودخانه تمیجان، پل خشتی به چشم می‌خورد که حدود ۷۰۰ سال قدمت دارد. کارشناسان بر اساس نوع طاق‌ها (طاق‌های جناقی) و مصالح به کار رفته در این پل، تاریخ ساخت آن را به عهد صفوی نسبت می‌دهند. از سوی دیگر، برخی از صاحب‌نظران بر این عقیده‌اند که بنای اصلی پل در دوره کیایی احداث شده است و پادشاهان صفوی، تنها به بازسازی یا تجدید بنای آن پرداخته‌اند. با این حال، سند معتبری از تاریخ دقیق ساخت پل در دست نیست.

پل تاریخی تمیجان که به زعم برخی مهم‌ترین اثر تاریخی دوره کیایی محسوب می‌شود، بزرگ‌ترین پل خشتی گیلان نیز به حساب می‌آید. این پل ۶۰ متر طول و پنج متر عرض دارد و در گذشته (احتمالا تا دوره قاجار) به‌عنوان یک پل ارتباطی، زمینه اتصال گیلان به مازندران را فراهم می‌کرد. کف این پل سنگ‌فرش شده و بنای کلی آن با ساروج و آجر سرخ شکل گرفته است. تزیینات آجری زیبایی نیز در بدنه شمالی و جنوبی پل به چشم می‌خورد.

پل خشتی تمیجان در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است؛ اما با وجود برخی از اقدامات اولیه،‌ همچنان نیاز به مرمت و بهسازی آن احساس می‌شود تا از تخریب احتمالی در امان بماند.

قلعه گردن تول لات (طول لات)

قلعه تول لات رودسر

منبع عکس: rudsar1؛ نام عکاس: ناشناس

قلعه گردن تول لات یا طول لات از جمله بناهای تاريخی ارزشمند در شهرستان رودسر و بخش رحیم آباد به شمار می‌آید و از نشانه‌های تمدن دیرین در این منطقه است. در گویش محلی «تول» به آب گل‌آلود رودخانه ترجمه می‌شود و «لات» یعنی بستر رودخانه‌ای که آب گل آلود از آن عبور می‌کند؛ از این جهت، می‌توان «تول لات» را گل و لای بستر رودخانه‌ معنا کرد.

قلعه در ارتفاع حدود ۱۸۰ متری از سطح دریا قرار دارد و مناظر زيبايی از شاليزارهای برنج، كوهستان و رودخانه‌ پلرود از بلندای این قلعه دیده می‌شود. به‌زعم برخی از کارشناسان، قدمت قلعه گردن تول لات به عصر سلجوقیان برمی‌گردد؛ اما شواهدی چون خندق‌های موجود در این مکان، بر تاسیس قلعه پیش از عصر سلجوقیان دلالت می‌کند. متاسفانه قلعه تاریخی رحیم آباد در زلزله سال ۱۳۶۹ خورشیدی فرو ریخت و اکنون تنها ویرانه‌هایی از آن باقی مانده است. این قلعه در سال ۱۳۸۲ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسید.

روستای سرولات

رستوران خاورخانم سرولات

منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس

روستای ییلاقی سرولات در بخش چابکسر شهرستان رودسر و در منطقه حفاظت‌شده جواهردشت قرار دارد. کوه‌هایی چون مهران، شاسروس و لیکلام این روستا را احاطه کرده است و در واقع، سرولات زیبا در دره‌ای سرسبز و در کنار دو رودخانه پر آب «آچی رود» و «کوروئه» نفس می‌کشد. مناظر چشم‌نواز و طبیعی این روستای کوهستانی جنگلی در ترکیب با صدای آب رودخانه و آرامش دلچسب فضای روستا، سفری به‌یادماندنی برای بازدیدکنندگان به ارمغان خواهد آورد.

علاوه بر لذت بردن از آب و هوای مطلوب، تماشای چشم‌اندازهای رویایی، جنگل‌نوردی و پیک‌نیک در کنار رودخانه، پیاده‌روی در روستا و آشنایی با فرهنگ بومی و اهالی مهمان‌نواز سرولات، می‌توان از طریق جاده روستایی به دیگر روستاهای کوچک اطراف نیز سر زد. با این حال، عمده شهرت روستای سرولات رودسر به رستورانی است که تحت عنوان «خاور خانم» شناخته می‌شود. این رستوران محلی با کیفیت از معروف‌ترین رستوران‌های سنتی استان گیلان به شمار می‌رود و بسیاری از گردشگران، تنها برای چشیدن طعم غذاهای شمالی خاور خانم (که به شیوه خانگی طبخ و سرو می‌شود) خود را به روستای سرولات می‌رسانند.

گنبد پیرمحله

بقعه پیرقلعه رودسر

منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس

در جنوب شرقی رودسر و در فاصله هفت کیلومتری روستای حسن‌‌سرا، بقعه‌ای تاریخی به چشم می‌خورد که مقبره یا گنبد پیرمحله نام دارد. این بنای آجری، بدون عناصر تزیینی و منطبق بر معماری اصیل و سنتی گیلان ساخته شده است. يک ايوان كوچک در سمت ورودی بنا، دو اتاق كوچک در طرفين آن، گنبدخانه هشت‌ضلعی ساده و گنبد دو لایه، جزییات اصلی این بنا را تشکیل می‌دهد. گنبد پیرمحله در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.

بر اساس نوع معماری بقعه، استفاده از عناصری چون قوس‌های جناقی و نوع گورسازی، کارشناسان این مکان را بی شباهت به معماری عصر ایلخانی نمی‌دانند. با این حال، اختلاف ‌نظرهای فراوانی درباره قدمت این بنا وجود دارد؛ برخی آن را یادگار پادشاهان کیایی معرفی می‌کنند، عده‌ای قدمت بنا را به دوره ساسانیان نسبت می‌دهند و گروهی نیز این بقعه را متعلق به عصر صفوی می‌دانند. بر اساس گفته‌های پیران و بزرگان منطقه، سردابی در این بقعه وجود داشت که اکنون مسدود شده است. همچنین به تایید این افراد، هیچ قبری زیر این بنا وجود ندارد و از این جهت، شاید بنای گنبد پیر محله امروزی، آتشکده‌ای باقی‌مانده از عصر ساسانیان باشد.

آبشار میلاش

آبشار میلاش رودسر

منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس

در روستای میلاش دهستان اشکور سفلی از بخش رحیم آباد شهرستان رودسر، آبشار زیبایی وجود دارد که از بهترین جاذبه‌های طبیعی رودسر محسوب می‌شود. آبشار میلاش از کوه بندبن سرچشمه می‌گیرد و در غرب رودخانه پلرود واقع شده است.

آبشار میلاش حدود ۲۵ متر ارتفاع دارد و آب آن با فشار بسیاری سرازیر می‌شود؛ اما از آنجایی که آب به‌شکل پلکانی فرو می‌ریزد، استخر عمیقی پای آبشار شکل نگرفته است. آبشار میلاش رودسر در بهمن ماه سال ۱۳۸۲ خورشیدی و به‌عنوان یک میراث طبیعی ارزشمند در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

بنای شهرداری رودسر

عمارت شهرداری رودسر

منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس

عمارت شهرداری رودسر، بنایی از دوره پهلوی اول است و نمونه‌ای از عصر تحول در معماری ایران به شمار می‌رود. این بنای تاریخی با الهام از معماری غرب و توسط معماران آلمانی یا ارمنی ساخته شده است. عمارت شهرداری رودسر دو طبقه دارد و برج ساعت، تزیینات دیواره‌ شمال شرقی و پله‌های وسیع سرسرای اصلی عمارت، از جمله ویژگی‌های معماری این بنا محسوب می‌شود.

در اطراف این بنای ارزشمند، ساختمان‌های تاریخی دیگری چون ساختمان ثبت احوال، ثبت اسناد، دارایی، شهربانی (نیروی انتظامی)، دادگستری، بنیاد علوی و یک دبیرستان نیز به چشم می‌خورد. ارزش تاریخی عمارت شهرداری رودسر، نام آن را در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسانده است. 

پرسش‌های متداول

نام تاریخی رودسر چیست؟

«هوسم» یا «هوتم» به‌معنای جایگاه نیکو و نیک‌شهر

مشهورترین ییلاقات رودسر کدامند؟

جواهردشت، اشکورات و واجارگاه

کدام عمارت رودسر متعلق به دوره پهلوی است؟

عمارت شهرداری رودسر

بزرگترین پل خشتی گیلان کجاست؟

پل خشتی تمیجان

نویسنده: فاطمه حکمت‌شعار