- chevron_right کجارو
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right هتل
- chevron_right مقاصد
- chevron_right رستوران
- افزودن مکان
شهربابک یکی از شهرهای استان کرمان است. این شهر در مسیر محور جنوب به شمال ایران قرار دارد و در غرب استان کرمان واقع شده است. فاصله این شهر تا کرمان ۲۴۰ کیلومتر است. تاریخچه شهربابک به اردشیر بابکان، موسس سلسله ساسانیان میرسد. شهربابک جزو معدود شهرهای استان کرمان است که در مجاورت دو استان یزد و فارس قرار دارد. این شهرستان به شهر علم و فرهنگ معروف است. از گروههای قومی این شهرستان منگلیها، میمندیها، مرجیها، آبدریها، مدواریها، هرناشکها و تعدادی دیگر را میتوان نام برد. از جاهای دیدنی شهربابک میتوان به عمارت موسی خانی، روستای صخرهای میمند، غار ایوب، کفه نمک استبرق، آبدر، سقاخانه و پارک خورسند اشاره کرد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: راضیه فیاضی)
میمند در فاصله ۳۶كيلومتری شرق شهربابک قرار دارد. روستای «دست كنده» ميمند دارای ۴۰۰ خانه دستكنده از دل كوه است.
این روستای باستانی که با شماره ۴۱۳۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، از معدود موارد معماری صخرهای است که به شکلی گسترده در تمامی ساختار روستا استفاده شده است. نمونههای معماری صخرهای هر چند در دیگر کشورها نیز وجود دارند؛ اما هیچکدام جاذبههای فرهنگی، تاریخی و گردشگری میمند را ندارند. بهعنوان نمونه، مهمترین شاخصه این روستا در مقایسه با مواردی چون دهکده کاپادوکیه (Cappadocia) ترکیه مسکونی بودن واحدهای صخرهای میمند است که این خصوصیت در سایتهای مشابه میمند کمتر به چشم میخورد؛ به عبارت دیگر زندگی هنوز معنای خود را در میمند از دست نداده است.
روز شنبه ۱۳ تیرماه سال ۱۳۹۴ هجری شمسی مصادف با چهارم ژوئیه ۲۰۱۵ در سی و نهمین اجلاس میراث فرهنگی یونسکو پرونده منظر فرهنگی میمند شهربابک مورد بررسی قرار گرفت و با کسب اکثریت آرا بهعنوان نوزدهمین اثر جهانی ایران در فهرست یونسکو به ثبت رسید.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Seib S)
عمارت موسی خانی از بناهای تاریخی زمان قاجاریه در شهربابک و از جاهای دیدنی استان کرمان است. تاریخ احداث آن ۱۲۶۵-۱۲۷۰ هجری قمری است. پس از حاج محمد علی ملقب به «حاج آقا»، فرزندش در شهربابک به حکومت رسید. دوران حکومت او همزمان با سلطنت محمد شاه و ناصرالدین شاه قاجار بود و موقوفات بسیاری داشته است. وی نزدیک ۳۰ سال حکومت کرد و عمارت بزرگی ساخت که به «عمارت موسی خان» معروف است. این بنا در سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۳ مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
آتشکده آذربغ در جاده انار-شهربابک و در روستای خالی از سکنه «کهتو کرها» قرار دارد.آتشکده آذربغ در دوران پيدايش زرتشت و پادشاهان کيانی وجود داشته که پس از تخريب آن به دست اسکندر مقدونی، بابک پسر ساسان، زير نظر اشکانيان اين بنا را بازسازی میکند. گزيدهای کوتاه از تفسير نام پرستشگاه (آذربغ) از گذشته تا امروز به نام گنبد مير قطب الدين حيدر، که به لهجه توده مردم کنگ و نديک به گنبد سيدحيدر مشهور است.
گفته میشود در دوران آخرين پادشاه صفويه جنگی سخت ميان نيروهای افغان با سلحشوران شهربابکی در میگيرد و آتشکده آذربغ به توپ بسته میشود. در اين ميان فرمانروای شهربابک به نام ميرقطبالدين حيدر با پسرانش کشته و در محلی که آتشکده وجود دارد، مدفون میشوند.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: رضا جمالپور شهربابکی)
این غار در فاصله ۸۰ كيلومتری بخش «دهج» شهربابک واقع است. غار ايوب به دليل وجود ردپای منتسب به حضرت ايوب (ع) محل زيارت بسياری از مردم است. دهانه غار در نيمههای كوه در ارتفاعی بالا قرار دارد. در گوشهای از ديوار شرقی و از سقف شريان باريكی از آب سالها است كه جریان دارد. بهار و تابستان بهترين زمان بازديد از غار ايوب است. اين مكان تفريحی زيارتی در هر ماه پذيرای شش هزار نفر زائر است.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: M Hossein Gh)
در يکی از کوچههای قديمی شهربابک قرار دارد و با توجه به شواهد و قراين اين بنا را میتوان از ابنيه دوره صفويه محسوب کرد. صحن اين مسجد پلان چهارگوش دارد که در بخش ميانی هر يک از اضلاع آن يک صفه بزرگ در وسط و دو صفه کوچک در طرفين قرار دارد. پوشش سقف تمامی قسمتها بهصورت گنبدی و با آجر ساخته شده است.
سال ساخت حمام ابوالمعالی معروف به حاجی آخوند به سال ۱۰۶۲ شمسی است. حمام دو صحن مجزا مردانه و زنانه دارد. همچنین، این حمام دارای سه خزانه آب سرد در گرم است و آب آن از قنات اصلی دهج تامين میشود. به مرور زمان يكی از صحنها تخريب شده و از صحن ديگر هنوز هم برای استحمام استفاده میشود. در صحن حمام لولههايی نصب شده كه با افروختن آتش زير لولهها به گرم كردن حمام میپرداختند. شكل ظاهری حمام شباهت بسيار به «حمام گنجعليخان كرمان» دارد.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: احسان زینالدینی)
منطقه «جوزم» در فاصله ۴۵ كيلومتری شهربابك قرار دارد و اكنون يكی از خوش آب و هواترين مناطق اين شهرستان به شمار میرود. جوزم رودخانهای دائمی دارد كه بر زيبايیهای منطقه میافزايد. جوزم علاوه بر جاذبههای طبيعی و گردشگر خاص خود بناهای تاريخی از جمله حمام قديمی، منزل خان، بنای شترگاه و قبرستان قديمی دارد.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: میلاد عزیزی)
این منطقه به دليل شرايط خاص آب و هوايی مورد توجه بزرگان اين منطقه بوده است. از مناطق ديدنی ريسه میتوان به قلعه قديمی روستا اشاره كرد. قلعه مرج از آثار برجسته تاریخی شهربابک است که قدمت آن (طبق بررسیهای دکتر دیتریش هوف آلمانی) به زمان انسانهای نخستین برمیشود.
این قلعه در ادوار مختلف مرکز حکومت منطقه به حساب میآمده و در قرون گذشته مرکز خوانین بوده است؛ به همین علت روستاهای اطراف آن را پاقلعه نامیدهاند، لذا تمام روستاهای اطراف قلعه در محدوده منطقه پاقلعه قرار دارند و روستایی به نام پاقلعه وجود خارجی ندارد. روستایی که در حال حاضر (به غلط) به این نام خوانده میشود در واقع همان روستای «افکوس» است.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hossein Sh)
این دریاچه در ۳۲ کیلومتری جنوب شهربابک، در دشت وسیع ریگ سفید قرار گرفته و بسیار بزرگ است. از نکات جالب دریاچه مخرگه این است که میتوان با حرکت در هر نقطه آن از انعکاس حیرتانگیز و زیبای تصاویر آسمان و محیط اطراف لذت برد. از این لحاظ میشود آن را با شورهزار «سالار اویونی» در کشور بولیوی، ملقب به «بزرگترین آینه روی زمین»، مقایسه کرد.
تجربیات و نظرهای خود را در خصوص جاذبههای گردشگری شهربابک با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
نویسنده: زهرا صالحنژاد