- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
علی آباد کتول یکی از شهرستانهای سرسبز استان گلستان است که در حدود ۴۰ کیلومتری شرق مرکز این استان، یعنی شهر گرگان قرار دارد. این منطقه که با نام «سرزمین آبشارهای رویایی» مشهور است، جاذبههای متعدد طبیعی و تاریخی را در خود جای داده است. علی آباد کتول پس از گرگان و گنبد کاووس، بزرگترین ناحیه شهری استان گلستان است و با وجود مناطق جلگهای و پست و همچنین مناطق جنگلی مرتفع و کوهستانی، تنوع اقلیمی بینظیری دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا دیدنیهای علی آباد را به شما معرفی کنیم.
عکاس: نگین توکلی
آبشار کبودوال بلندترین آبشار خزهای ایران با ۱۲ متر ارتفاع و مهمترین جاذبه طبیعتگردی علی آباد کتول است. این آبشار تماشایی با زیبایی بینظیر خود در دل مسیری جنگلی و کوهستانی در کوه هارون قرار دارد. آبشار کبودوال در پنج کیلومتری جنوب شهر علی آباد واقع شده است و تا چند سال پیش هیچگونه امکانات رفاهی نداشت؛ اما در سالهای اخیر با رسیدگی مسئولان، تبدیل به قطب گردشگری استان گلستان شد.
آبشار کبودوال تنها از چشمه بالادست خود سرچشمه میگیرد و آب آن، زلال، شفاف و قابل شرب است؛ این آبشار، پاکترین آبشار ایران نام دارد و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. کبودوال در زبان محلی بهمعنای جوی آب آبی رنگ است. پیمایش مسیر منتهی به آبشار، عکاسی از پلهای چوبی و پله های سبز در مسیر پیادهروی، عکاسی از آبشارهای متعدد مسیر و آبشار باشکوه کبودوال، پیکنیک، آبتنی و شنا از تفریحات محبوب این منطقه هستند.
عکاس: نگین توکلی
پارک جنگلی کبودوال، یک پارک تماشایی و امن با ۲,۳۰۰ متر طول، ۷۶۰ متر عرض و ۱۰۹ هکتار مساحت است. برای رسیدن به آبشار کبودوال باید در پارکینگ این پارک، ماشین خود را پارک و سپس از دل آن عبور کنید. برای دسترسی به پارک جنگلی کبودوال باید کمربندی شهر علی آباد کتول را بهسمت دانشگاه آزاد بروید و با توجه به تابلوهای راهنما، وارد مسیر منتهی به جنگل شوید. جنگلنوردی، پیادهروی و لذت بردن از هوای مطبوع جنگل بهدلیل وجود چشمههای آب متعدد و رودهای جاری از بهترین تفریحاتی است که میتوان در این منطقه تجربه کرد. در این پارک جنگلی انواع امکانات رفاهی، خدماتی و تفریحی همچون بوفه و سوپر مارکت، پارکینگ، باربیکیو و آلاچیق برای مسافران تعبیه شده است.
منبع عکس: نامشخص (عکاس: نامشخص)
موزه تاریخ طبیعی کبودوال در سال ۱۳۸۲ در شهرستان علی آباد کتول افتتاح شد. هدف از ساخت این موزه، آشنایی علاقهمندان به تاریخ طبیعی، با طبیعت این منطقه بود. در این موزه از ۶ دیوارما استفاده شده است؛ دیوارماهایی که انواع زیستگاههای خشکی، آبی، کوهستانی، استپی و تالابی را به نمایش میگذارند.
موزه تاریخ طبیعی کبودوال همچنین شامل دو غرفه پرندگان، دو غرفه هرباریوم شامل نمونههای گیاهی، دو غرفه حشرات، یک غرفه پستانداران، یک غرفه کانیها، یک غرفه صدفها و یک غرفه خزندگان میشود. این موزه تاریخ طبیعی در دل جنگل کبودوال قرار دارد. به همین دلیل برای بازدید از آن لازم نیست مسیری جداگانه طی کنید.
عکاس: میلاد خاندوزی
زرین گل نام یکی از رودخانههای مهم استان گلستان است که از چشمههای حاضر در مناطق کوهستانی نزدیک به علی آباد کتول سرچشمه میگیرد. در مسیر این رودخانه، سدی خاکی برای تامین آب شرب و کشاورزی مردم منطقه نصب شده است؛ سدی با ظرفیت ۱۷ میلیون مترمکعب آب که یک دریاچه زیبا به وجود آورده است.
دریاچه سد زرین گل در میانه جاده علی آباد کتول به آبشار کبودوال قرار دارد؛ دریاچهای زیبا در فاصله ۱٫۵ کیلومتری از شهر، که مردم شهر علی آباد آخر هفتههای خود را در آن میگذرانند. در این دریاچه مصنوعی که با نام دریاچه کبودوال نیز شناخته میشود، با چشمانداز زیبایی از تصویر جنگلهای سرسبز در آب و پرندگان مهاجر مواجه خواهید شد؛ پس اگر به پرندهنگری و طبیعتگردی علاقه دارید، بازدید از این جاذبه را از دست ندهید.
منبع عکس: blog.rahbal.com (عکاس: نامشخص)
موزه مردم شناسی علی آباد کتول در سال ۱۳۸۷ در خانهای با مساحت ۴۰۰ مترمربع بنا شد. در این موزه میتوانید با فرهنگ و آداب و رسوم مردمان این منطقه آشنا شوید. موزه مردم شناسی علی آباد کتول شامل بخشهای مختلفی چون بخش پوشاک، بخش مراسم، سنتها و آیینهای مردم منطقه و آثار هنری مردم میشود. جالب است بدانید که بر اساس یافتههای باستانشناسی، قدمت این منطقه به حدود هفت هزار سال قبل باز میگردد.
در بخش پوشاک موزه میتوانید به تماشای پیشجامه، پوشش زنان کتولی، جلیقه، کلاه شهری، شال پشمی، روسری، ته سری چارقد، پیراهن، تنپوش مردان کتولی، ساقبند و سایر البسه مخصوص مردم بومی کتول بپردازید. شما همچنین میتوانید با مراجعه به بخش آیینها با مراسم عروسی سنتی، دوخت لباس محلی توسط زنان، میهمانیها، مراسم شبنشینی و موسیقی سنتی این منطقه آشنا شوید. برای نمایش تمام اینها از مجسمههای مومی باکیفیت استفاده کردهاند.
منبع عکس: نامشخص (عکاس: نامشخص)
آبشار چلی با ارتفاع حدود ۶۰ متر از بلندترین آبشارهای علی آباد کتول است که در روستای ییلاقی چلی سفلی قرار دارد. برای رسیدن به این آبشار باید حدود یک کیلومتر از این روستا با شیب ملایم جنگلنوردی کنید؛ روستایی که با وجود آب و هوای خنک، مکان مناسبی برای فرار از گرمای تابستان به شمار میآید. آبشار چلی از دل کوهستانی سنگی با فشار به بیرون پرتاب میشود و آب آن سفید رنگ است. در زیر این آبشار نیز، حوضچهای نسبتا کوچک وجود دارد که مکانی مناسب برای آبتنی و ایستادن زیر فشار آب سرد آبشار است.
آبشار آلامن یا اوترنه در غرب روستای آلامن قرار دارد و برای دسترسی به آن، باید از دل جنگل کبودوال عبور کنید. آب این آبشار زیبا و تماشایی با حدود هفت متر ارتفاع از دل صخرهای سنگی به پایین میریزد. آبشار آلامن مقصدی بینظیر برای علاقهمندان به صخرهنوردی و صعود بر فراز آبشارها است. توجه داشته باشید روی سنگهای اطراف آبشار معمولا خزه بسته است؛ به همین دلیل، سنگها بسیار لغزنده هستند و احتمال سقوط از آنها بالا است. پس حتما با لوازم و تجهیزات ایمنی از آبشار آلامن صعود کنید.
منبع عکس: gardeshgari724.com (عکاس: نامشخص)
آبشارهای شیرآباد در حد فاصل شهرهای علی آباد کتول و آزادشهر و در هفت کیلومتری جنوب شهر خان ببین قرار دارند. این آبشارهای پلهای شکل که در مسیر خود رودخانهها و چشمههای خنکی به وجود آوردهاند، در واقع هفت آبشار هستند. بزرگترین آبشار در این مجموعه ۳۰ متر ارتفاع دارد و دو حوضچه با عمق ۴۰ تا ۸۰ متر در پای دیواره آن به وجود آمده است. غار دیو سفید نیز در مسیر آبشارهای هفتگانه شیرآباد واقع شده است و پیشنهاد میشود که بازدید از آن را بههیچوجه از دست ندهید. برای رسیدن به آبشارها باید از مسیر خان ببین به روستای شیرآباد پنج کیلومتر را بهسمت جنوب بروید و پس از روستای شیر آباد سه کیلومتر جاده آسفالته را ادامه دهید؛ سپس راه مالرویی را پیش بگیرید.
آبشار چلم زرین گل در روستایی به همین نام در ۱۰ کیلومتری شهرستان علی آباد کتول واقع شده است؛ روستایی بسیار زیبا و سرسبز با جنگلهایی بکر و دستنخورده که باید در هر چهار فصل از آن دیدن کنید. این آبشار بهصورت پلکانی در پنج مرحله از صخرههای عمودی به پایین میریزد و در پایین آن یک حوضچه کوچک مناسب برای آبتنی وجود دارد. در سفر به روستای زرین گل از آبشارهای دوقلوی زیرن گل، آبشار دردرانو و آبشار سیاه خاکی زرین گل و همچنین چشمهها و رودخانهها نیز دیدن کنید.
روستای خلیندره یکی از زیباترین ییلاقهای علی آباد است و آبشار خلیندره در عمق جنگلهای هیرکانی یکی از جاذبههای اصلی این روستا به شمار میآید. برای رسیدن به این آبشارهای زیبا باید مسیری یک ساعته را در میان جنگلهای زیبای انجیلی، مازی و افرا طی کنید و از میان رودخانه بگذرید تا به اولین آبشار برسید. حدود دو ساعت دیگر در دره خلیندره راه بروید تا به دومین آبشار برسید. فراموش نکنید که برای رسیدن به این آبشارها باید با یک راهنمای محلی همراه شوید.
منبع عکس: نامشخص (عکاس: نامشخص)
شغال تپه در ۲۰۰ متری جنوب غرب میدان مرکزی شهرستان علی آباد کتول واقع شده است و قدیمیترین یادگار حضور بشر در این شهر به حساب میآید. این تپه بیضیشکل با ۶۰ متر طول و ۵۰ متر عرض، دارای مساحتی بالغ بر سه هزار مترمربع است و ارتفاع آن به حدود چهار متر میرسد. روی این تپه ثبت شده در فهرست آثار ملی، آثاری سفالینه قرمز رنگ، سفال مخصوص پخت و پز، سفالینههای لعابدار و انواع وسایل زندگی متعلق به دوران ساسانی کشف شده است. برخی از آثار کشف شده در شغال تپه نیز به دوران اسلام تعلق دارند و این یعنی این تپه از دوران ساسانی تا دوران اسلامی محل سکونت اقوام ایرانی و قومی متمدن بوده است.
منبع عکس: نامشخص (عکاس: نامشخص)
در سایت پروازی ریگ چشمه میتوانید حس پرواز را تجربه کنید. در این منطقه میتوانید همراه با پاراگلایدر و تاپلند، تا ارتفاع حدود ۸۰۰ متری اوج بگیرید، خنکی هوا را حس کنید و به تماشای مناظر طبیعی سرسبز بنشینید؛ تجربهای هیجانانگیز و پر از آدرنالین که هرگز از خاطرتان نخواهد رفت. این سایت پروازی در روستایی به نام ریگ چشمه قرار دارد. جالب است بدانید که در انتهای مسیر پرواز، از پارک جنگلی تنگه چهل چای عبور خواهید کرد.
روستای چینو یا چینا در ۱۶ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان علیآباد با آب و هوای معتدل و کوهستانی، مناظر سرسبز و بکر، درختان باشکوه، خانهها و معماریهای روستایی سفری بهیادماندنی برای شما رقم میزند. تپه باستانی و سرسبز چینو در این منطقه یکی از دیدنیهای کمتر شناخته شده علی آباد کتول با حدود سه هکتار وسعت است که قدمت آن به بیش از هفت هزار سال قبل بازمیگردد و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این منطقه با وجود آثاری از سکونت انسان متعلق به دوران اشکانی و ساسانی بهعنوان یکی از قدیمیترین مناطق مسکونی در ایران شناخته میشود.
منبع عکس: mosaferkhane.com (عکاس: نامشخص)
روستای چه جا منطقهای گردشگری و بسیار زیبا در شهرستان علیآباد کتول است که برای رسیدن به آن باید از یک جاده پر پیچ و خم به نام «ته کوه تل» عبور کنید. این روستای خوش آب و هوا با جاذبههایی چون یک گورستان قدیمی، جنگل، کوهستان، چشمه، آبشار و آثار باستانی متعدد از محبوبترین مقاصد گردشگران در استان گلستان است. آبشار چه جا مشهورترین جاذبه روستای چه جا است.
منبع عکس: tishineh.com (عکاس: نامشخص)
روستای افراتخته در مناطق جنوب شرقی علی آباد کتول و در میان ذخیرهگاه جنگلی افراتخته واقع شده است؛ ذخیرهگاهی که محل سکونت نادرترین گونههای درختی سوزنی برگ استان گلستان است و از نظر محیط زیستی ارزش بسیار زیادی دارد. در این روستا جنگلهای ارزشمندی را با حدود ۱۹۰ میلیون سال قدمت خواهید دید. روستای افراتخته در ارتفاع ۱,۵۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد و با مناظر بکر طبیعی و چشمههای آب معدنی مقصدی فوقالعاده برای سفر به شمار میآید.
روستای ییلاقی سیاه مرزکوه یکی از قدیمیترین و زیباترین روستاهای ییلاقی استان گلستان است که در توابع بخش کمالان شهرستان علی آباد قرار دارد. آبشار گنجو، یخچالهای طبیعی در نزدیکی قله شاهوار، گورستان قدیمی با سنگ قبرهای کهن و منحصربهفرد و جنگلهای انبوه و کوهستانی از دیدنیهای روستای سیاه مرزکوه هستند. این روستا ۱۹۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و منطقهای فوقالعاده برای اقامت در فصل بهار و تابستان به شمار میآید.
منبع عکس: ویکی پدیا (عکاس: نامشخص)
روستای نرسو یکی از بهترین روستاهای ییلاقی علی آباد است که بر ارتفاعات این شهرستان قرار دارد. اقامت در خانههای روستایی و سنتی این روستا بهترین فرصت برای استراحت و فرار از شلوغ و پر همهمه شهری است. درختهای چنار قطور و بلند با عمر ۵۰۰ سال، قبرستانهای قدیمی و سنگ قبرهایی تاریخی از جاذبههای روستای نرسو هستند.
روستای تاویر در ۱۸ کیلومتری جنوب شهرستان علی آباد کتول واقع شده است. تاویر لفظ تغییر یافته «تویر» است که در گویش کتولی این واژه بهمعنای یک مکان آفتابگیر ترجمه میشود. در روستای تاویر یک گورستان قدیمی وجود دارد که سنگنبشتههای بهدست آمده از آن، قدمت چهار سده این روستا را ثابت میکنند. روستای تاویر دارای مراتع ملیارتو، ابلس و سوته و همچنین دارای چشمهای به نام چشمه پونه آرام است. انواع میوهها و گیاهان دارویی چون گل گاو زبان، گل بنفشه، کرکز، پونه، شبیدو و گشنیز صحرایی در این روستا میرویند.
منبع عکس: نامشخص (عکاس: نامشخص)
روستای میان رستاق از توابع بخش مرکزی شهرستان علی آباد کتول و بخشی از دهستان زرین گل است. مسیر دسترسی به این روستا آسفالته و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۲۶۷ متر است. این روستا از شمال به روستای خاک پیرزن و از جنوب به روستای سیاه رودبار منتهی میشود و معنای نام آن، «مابین دو روستا» است. آثار و بقایای چند گورستان مکشوفه در روستای میان رستاق، قدمت بالای این منطقه را به ما نشان میدهند.
چشمانداز بسیار زیبای روستا از کوهها، جنگل ابر و مشرف بودن به طبیعت زیبای روستاهای افراتخته، چینو، شیرین آباد و سیاه رودبار و جنگلهای بینظیر هیرکانی، جنگلهای بکری چون نمد آرام، منزول آرام و سراستل، آبشارهای دیدنی آشتقی، چشمه، مراتع و کشتزارها از جمله جذابیتهای روستای میان رستاق هستند.
منبع عکس: سایت صدا و سیمای گلستان (عکاس: نامشخص)
روستای شیرین آباد از توابع بخش مرکزی شهرستان علی آباد کتول در دهنه جنگلی و بکر زرین گل واقع شده است. این روستا از طریق جاده جنگلی ابر به شاهرود متصل میشود و به همین دلیل شیرین آباد از پرطرفدارترین روستاهای گردشگری استان گلستان است. روستای شیرین آباد با طبیعت بکر و زیبا آب و هوایی مطبوع دارد و هر سال گردشگران زیادی را بهسمت خود میکشاند.
منبع عکس: mahyan.blog.ir (عکاس: نامشخص)
روستای مایان یا ماهیان یکی از روستاهای ییلاقی و کوهستانی در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان علی آباد کتول و در دهنه محمد آباد کتول است که با توجه به آثار باستانی و یک گور قدیمی یافت شده در آن، گفته میشود که قدمت آن به سه هزار سال قبل بازمیگردد. در گور قدیمی این روستا دو اسکلت از عصر آهن پیدا شده است؛ عصری که در آن بشر با استفاده از آهن به ساخت ابزار و جنگ افزار پرداخت. وجود خانههای روستایی قدیمی با نقش و نگارهای هنرمندانه، قبرستان کهن و باستانی، امامزادگان سید یحیی و سید رضی در کنار چشماندازهایی مسحورکننده از جمله جاذبههای گردشگری روستای مایان هستند که محوطه قبرستان آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
نویسنده: نگین توکلی