- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۳ تا ۴ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، فارس، استهبان بلوار قائم (عج)، بعد از پل هوایی
آبشارها نماد جنبش و پویایی در طبیعت هستند و یکی از شاخصههایی محسوب میشوند که گردشگران را به خود جلب میکنند. آبشار استهبان یکی از زیباترین آبشارهای استان فارس است که تلفیقی از هنر طبیعت و انسان به شمار میرود. در ادامه به این آبشار زیبا خواهیم پرداخت.
آنچه باید درباره آبشار استهبان بدانید:
آبشار استهبان کجاست؟
- آدرس: استان فارس، استهبان، بزرگراه قائم، بعد از پل هوایی (مشاهده در نقشه)
عکس از گوگلمپ | عکاس: امین انصاری
آبشار سرآسیاب از جاهای دیدنی استان فارس در استهبان است و در محوطه باغ ملی استهبان قرار دارد. این آبشار از کوههای استهبان سرچشمه میگیرد.
مسیر دسترسی به آبشار استهبان
برای دسترسی به آبشار استهبان از میدان آبپخش در مرکز شهر استهبان وارد خروجی خیابان امامخمینی (ره) شوید. از طریق این خیابان به بلوار قائم وارد شوید و سپس به خروجی خیابان امیرکبیر بپیچید. با امتداد خیابان امیرکبیر، به آبشار استهبان خواهید رسید.
درباره آبشار استهبان
عکس از گوگلمپ | عکاس: بهنام صبوری
در سال ۱۳۳۵ خورشیدی با سعی و تلاش بخشدار آن زمان استهبان و به معماری حاج حسین بنا (معمارپور) و سنگتراشی حاج احمد علیدژ، آبشاری با ۱۶ پله در شهرستان استهبان در استان فارس ساخته شد. استهبان کلمهای پهلوی و به معنی انگورستان یا نگهبان شهر استخر است. جریان آب چشمههای کوههای استهبان از طریق پلههای آبشار سرازیر میشود و چشماندازی زیبا میآفریند. این آبشار از مقاصد گردشگری و جاهای دیدنی استهبان و بهترین مکان برای استراحت مسافران عازم سیرجان، بندرعباس، کرمان و زاهدان است.
در گذشته آب چشمهها در مسیر خود از چند آسیاب آبی بزرگ عبور میکرد و باعث به کار انداختن آنها میشد. آثار این آسیابهای بزرگ هنوز هم نمایان است. آبشار استهبان را در محوطه باغ ملی احداث کردهاند که بهجای آسیاب سوم و با استفاده از جدول تنوره آن ساخته شده است. انتهای مسیر آبشار بهطور ساختگی و سنگچین تزیین شده است.
آسیابهای آبشار استهبان
عکس از گوگلمپ | عکاس: غلامرضا نظری
در گذشته از چشمههای «قهری»، «پازهری»، «مرخنه» و «بک بکو»، آب زیادی سرازیر میشد. مردم استهبان بهمنظور استفاده از جریان آب و شیب تند زمین، ۱۱ آسیاب آبی را که از سنگ و ساروج ساخته شده است، در مسیر این آبها جاسازی کرده بودند که هشت آسیاب همچنان سالم است. در حال حاضر، دو آسیاب (آسیاب هشتم و آسیاب نهم) مورد استفاده قرار میگیرد و سنگ آن همچنان میچرخد؛ ولی بهجای گندم، جو، ذرت، الم و حنا، هماکنون سنگ را آسیاب میکند و در تهیه سفیدآب حمام مصرف میشود. بعضی از این آسیابها دو تنورهای بود که در نتیجه دو دستگاه آردکننده در آنها کار میکرد. ارتفاع تنورهها از ۱۰ متر تا ۱۲ متر تغییر میکند. طول جدول تنورهها به شیب زمین وابستگی دارد و شیب ملایمتر باعث طولانیتر شدن جدول تنوره شده است. یازدهمین آسیاب بیشتر از دو تا سه متر جدول ندارد.
عکس از گوگلمپ | عکاس: سینا اکرام
- آبشار استهبان در محوطه باغ ملی استهبان قرار دارد و از امکانات رفاهی و گردشگری مطلوبی برخوردار است.
- هنگام بازدید از محوطه باغ ملی و آبشار استهبان، بهدلیل شدت زیاد جریان آب، مراقب کودکان و حیوانات خانگی خود باشید.
- هنگام بازدید از آبشار استهبان، از سد کردن مسیر آب خودداری کنید و در حفظ طبیعت کوشا باشید.
- بازدید از آبشار استهبان رایگان است.
عکس از گوگلمپ | عکاس: مهدی درستکار
قلعه دختر استهبان
- آدرس: فارس، ۱۰ کیلومتری جاده استهبان به نیریز (مشاهده در نقشه)
قلعه دختر که یکی از آثار دوره اسلامی در استان فارس به شمار میرود، در شمال دوراهی استهبان به ایج، کیلومتری ۱۰ جاده استهبان به نیریز قرار گرفته است. این قلعه که ساختار آن تنها بهواسطه عکسبرداری هوایی قابلتشخیص است، مقر حکومت شبانکاره بوده و پس از آن روبهویرانی گذاشته است. قلعه دختر استهبان در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۴۱۷۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
چشمه قهری استهبان
- آدرس: استان فارس، حاشیه شهر استهبان، ۱۷۰ کیلومتری مرکز استان (مشاهده در نقشه)
چشمه قهری یکی از آثار طبیعی شهر استهبان است که بنا بر تاریخ اساطیر، فردی به نام گرگین میلاد، یکی از پادشاهان سلسله کیانیان آن را حفاری کرده است. این چشمه در مسیر پرپیچوخم خود، باغها و مراتع اطراف را سیرآب میکند و به آنها رونق خاصی میبخشد.
سوالات متداول
آبشار استهبان کجاست؟
آبشار استهبان در استان فارس، استهبان، بزرگراه قائم، بعد از پل هوایی قرار دارد.
سرچشمه آبشار استهبان کجاست؟
چشمههای «قهری»، «پازهری»، «مرخنه» و «بک بکو»
آبشار استهبان چند آسیاب فعال دارد؟
دو آسیاب
هزینه بازدید از آبشار استهبان چقدر است؟
بازدید از آبشار استهبان رایگان است.
نویسنده: فرناز رهبران رنجبر / بازنویسی: پوریا محمدی پیوند