کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

کاروانسرای حوض سلطان

سه‌شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 4 دقیقه
نمای بیرونی کاروانسرای حوض سلطان
کاروانسرای حوض سلطان از جاهای دیدنی قم و آثار ملی ایران است.
تبلیغات
کاروانسرای حوض سلطان
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان قم، شهرستان قم، بخش مرکزی، بیرون روستای چشمه‌شور
نمای بیرونی کاروانسرای حوض سلطان
مشاهده روی نقشه
محوطه کاروانسرای حوض سلطان
ورودی محوطه کاروانسرای حوض سلطان

با توجه به قرارگیری ایران در قلب مسیر تجاری غرب به شرق و جاده ابریشم، کاروان‌سراها و اقامتگاه‌های موقت بسیاری در این کشور ساخته شده است. از همین رو، استان قم میزبان کاروان‌سراهای متعددی از دوره‌های مختلف تاریخی است که کاروانسرای حوض سلطان یکی از آن‌ها به‌حساب می‌آید.

کپی لینک

آنچه باید درباره کاروانسرای حوض سلطان بدانید:

کپی لینک

کاروانسرای حوض سلطان کجاست؟

  • آدرس:‌ استان قم، شهرستان قم، بخش مرکزی، حوالی روستای چشمه‌شور (مشاهده در نقشه)
محوطه کاروانسرای حوض سلطان

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: جواد بخشی

کاروانسرای حوض سلطان از جاهای دیدنی قم است و در کنار یکی از کاروان‌سراهای دوره صفویه، در دشت‌های جنوبی کوهمره قرار دارد. نام این کاروان‌سرا که در میانه راه تهران- قم و روی پایه‌ای سنگی واقع شده است، با شماره ۷۶۶۵۹ در فهرست آثار ملی دیده می‌شود.

کپی لینک

مسیر دسترسی

برای دسترسی به کاروانسرای حوض سلطان باید در میانه آزادراه تهران- قم وارد جاده روستای چشمه‌شور شوید و مسیر قلعه قرمز را پیش بگیرید؛ البته تردد در این مسیرهای مواصلاتی در حال حاضر دارای محدودیت است.

کپی لینک

تاریخچه کاروانسرای حوض سلطان

ورودی محوطه کاروانسرای حوض سلطان

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: جواد بخشی

کاروانسرای حوض سلطان یکی از تازه‌ساخت‌ترین کاروانسراهای ایران محسوب می‌شود که در دوره ناصرالدین شاه قاجار احداث شده است. مسیر دسترسی به این کاروان‌سرا پس از مدتی کوتاه، به سبب ایجاد دریاچه حوض سلطان مسدود شد. بعدها نیز این کاروان‌سرا به‌دست فراموشی‌ سپرده شد و تا به امروز بلااستفاده مانده است.

کپی لینک

معماری کاروانسرای حوض سلطان

نمای بیرونی کاروانسرای حوض سلطان

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: نیما ملکی

ساختمان کاروانسرای حوض سلطان به سبک معمول و دارای سه تالار ستون‌دار در سه گوشه بنا است. در هر یک از این تالارها، سکویی بین چهار ستون وجود دارد. سردر این کاروانسرا به‌جای اینکه جلوتر از دیوارهای اطراف باشد، عقب رفته و با ازاره‌های دالبری و ستون‌های کوتاه بالای دیوارها تزیین شده است. همچنین به‌جای ایوان اصلی، یک عقب‌رفتگی در حیاط دیده می‌شود و پشت آن تالار پذیرایی است. این سبک ساختمانی در خانه‌های کاشان و یزد معمول بود؛ ولی نظیر آن در کاروان‌سراهای دیگر مشاهده نشده است.

سبک معماری کاروانسرای حوض سلطان با سایر کاروانسراهای ایران متفاوت است

تنها مدخل کاروان‌سرا به‌صورت پیش‌خوانی در برابر حیاط اصلی قرار می‌گیرد. از این ناحیه می‌توان وارد دروازه اصلی کاروان‌سرا شد. در طرفین این دروازه اتاق‌هایی برای نگهبانان و دو قهوه‌خانه وجود دارد. حیاط اصلی با قرینه‌سازی کامل، شامل ایوان‌هایی است که در دیگر کاروان‌سراها نیز مشاهده می‌شود. در کنار ایوان‌ها راهروهایی دیده می‌شود که به اصطبل‌ها راه دارد. در کنار یکی از ایوان‌ها، پلکانی به طرف بالا خانه می‌رود. پشت سر این ایوان‌ها تالاری است که هوای آن به‌وسیله چهار تنوره، مطبوع و خنک می‌ماند. اصطبلی متشکل از دهلیزهای وسیع، در گوشه شمال‌شرقی به یک تالار ستون‌دار منتهی می‌شود. در این مجموعه، آب‌انباری وجود دارد که محل ذخیره آب مورد استفاده روزانه محسوب می‌شد. اطراف حیاط نیز اتاق‌های آجری با ازاره‌هایی از سنگ سفید آهکی به چشم می‌خورد.

در قسمت جلویی کاروان‌سرا، محوطه دیگری نیز دیده می‌شود. این حیاط مکانی است که کاروانیان هنگام وزش غبار و بادهای سوزان، با اقامت در آن محفوظ می‌ماندند. اطراف کاروان‌سرا طاق‌نماهایی‌ است که اسب‌سواران از آن استفاده می‌کردند. در سمت جنوب نیز چند اتاق ساخته شده که دیوارهای آن‌ها به دیوار کاروانسرای قدیمی صفویه چسبیده است. در گوشه جنوب‌غربی پیش‌خوان، حمامی با یک اتاق بزرگ و دو اتاق کوچک وجود دارد. اتاق بزرگ‌تر به‌عنوان رختکن و سربینه به کار می‌رفت. یکی از دو اتاق کوچک برای مشت و مال بود و اتاق دوم، حوضچه‌ای برای آب‌تنی داشت. کوره حمام نیز در زیر این مجموعه قرار دارد.

حیاط کاروانسرای حوض سلطان

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: سعید افشاری

  • کاروانسرای حوض سلطان در منطقه‌ای نظامی قرار دارد و در حال حاضر (سال ۱۴۰۱) بازدید از آن ممکن نیست.
  • تا شعاع چند کیلومتری کاروانسرای حوض سلطان هیچ‌گونه امکانات رفاهی، توریستی و فروشگاهی وجود ندارد و پوشش شبکه تلفن همراه ضعیف است.
  • بهتر است از تردد در مسیرهای فرعی برای رسیدن به کاروانسرای حوض سلطان اجتناب کنید.

کپی لینک

دریاچه حوض سلطان

  • آدرس: استان قم، ۴۰ کیلومتری شمال شهر قم، حاشیه بزرگراه خلیج‌فارس (مشاهده در نقشه)

دریاچه حوض سلطان که با نام‌های دریاچه ساوه و دریاچه شاهی نیز معروف است، ۲۴۰ کیلومتر مربع مساحت دارد. این دریاچه که با لقب بزرگ‌ترین آینه ایران مشهور شده، در جنوب رشته‌کوه‌های البرز قرار گرفته است و از آب‌های جاری منطقه پرآب می‌شود. این دریاچه یکی از زیستگاه‌های مهم حیات‌وحش در استان قم به شمار می‌رود.

کپی لینک

مسجد جمکران

  • آدرس:استان قم، ۶ کیلومتری شهر قم، روستای جمکران، انتهای بلوار پیامبر اعظم (نمایش روی نقشه)

مسجد جمکران یکی از مهم‌ترین زیارتگاه‌های شیعیان در جهان است که بیش از هزار سال قدمت دارد. دستور ساخت مسجد جمکران، به حجت بن الحسن (عج) نسبت داده می‌شود و در طول سال میزبان مراسم عزاداری و جشن‌های مذهبی متعددی است. مسجد مقام، شبستان‌ها، چندین حسینیه، بازارچه، زائرسرا، دفتر ثبت کرامات، کتابخانه تخصصی و... بخش‌های مختلف مسجد جمکران را تشکیل می‌دهند.

سوالات متداول

  • کاروانسرای حوض سلطان کجاست؟

    کاروانسرای حوض سلطان در استان قم، شهرستان قم، بخش مرکزی و حوالی روستای چشمه‌شور قرار دارد.

  • کاروانسرای حوض سلطان متعلق به چه دورانی است؟

    قاجاریه.

  • آیا امکان بازدید از کاروانسرای حوض سلطان وجود دارد؟

    خیر.

  • جاهای دیدنی اطراف کاروانسرای حوض سلطان کدامند؟

    دریاچه حوض سلطان و مسجد جمکران.

نویسنده: نرگس صالح نژاد/ پوریا محمدی پیوند

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات