- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، تهران، تهران، خیابان پانزده خرداد، سبزه میدان
بازار بزرگ تهران قلب تپنده تجارت و اقتصاد پایتخت محسوب میشود که روزانه میزبان هزاران نفر از مردم و کاسبهای تهران و ایران است. همچنین این بازار یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری تهران است که بسیار مورد توجه گردشگرهای خارجی و شهرهای دیگر کشورمان است.
راسته یا بازار کفاشها یکی از معروفترین و قدیمیترین راستههای بازار بزرگ و یکی از جاهای دیدنی تهران محسوب میشود که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت.
آنچه باید درباره بازار کفاشها بدانید:
بازار کفاشها کجاست؟
عکس از علیرضا کیخا
یکی از شناختهشدهترین و پر رفتوآمدترین راستههای بازار تهران، راسته یا بازار کفاشها است و بهدلیل اینکه به سبزه میدان، خیابان پانزده خرداد و تیمچههای اصلی بازار مثل تیمچه حاجبالدوله و تیمچه مهدیه منتهی میشود. این راسته از نظر موقعیت اقتصادی اهمیت فراوان دارد و در آنجا انواع کالا به فروش میرسد که از جمله مهمترین آنها میتوان به انواع ظروف و ملزومات آشپزخانه، منسوجات با ارزشی مثل ترمه و قلمکار و فرش و صنایع دستی به اشاره کرد. همچنین راه رسیدن به حرم امامزاده زید (ع) در این راسته قرار دارد.
مسیر دسترسی به بازار کفاشها
عکس از علیرضا کیخا
بهترین راه برای دسترسی به بازار کفاشها، استفاده از مترو است. برای رسیدن به بازار کفاشها میتوانید در خط یک متروی تهران و در ایستگاه مترو پانزده خرداد از قطار پیاده شوید و با حدود پنج دقیقه پیادهروی بهسمت شرق سبزه میدان و بازار کفاشها برسید. همچنین از نقاط مختلف شهر، مانند پایانه تاکسی میدان آزادی به چهارراه گلوبندک تاکسی تردد میکند و از آنجا هم در همین مسیر میتوانید به سبزه میدان و بازار کفاشها برسید.
همچنین از میدان توپخانه (امام خمینی) هم ماشین دودیهای قدیمی بهسمت خیابان پانزده خرداد و سبزه میدان تردد میکنند که سوار شدن به آنها به یاد تهران قدیم میتواند جالب و خاطره انگیز باشد.
تاریخچه بازار کفاشها
عکس از علیرضا کیخا
بهطور کلی، قدمت بازار بزرگ به سالهای ۹۰۷ تا ۱۱۳۵ هجری شمسی و در دوره حکومت صفویان بازمیگردد. شواهد تاریخی نشان میدهد که اولین بنای بازار بزرگ تهران در زمان شاه طهماسب اول صفوی ساخته شد و بنا بر روایت طنیع الدوله، چهارسوق بزرگ و کوچک این بازار در دوران فتحعلی شاه قاجار بهوجود آمد.
همچنین در این دوران قسمتهایی تازهای از بازار ساخته شد و این مجموعه توسعه پیدا کرد؛ بهگونهای که حجرههای بازار بهسمت ارگ و مسجد جامع هم کشیده شد و حدفاصل بین این دو نقطه، پررونقترین و معروفترین بخشهای بازار بزرگ را تشکیل دادند و بازار کفاشها نیز امروزه بخشی از همین محدوده محسوب میشود.
عکسها از علیرضا کیخا
یکی از دیدنیهای بازار کفاشها و جزو قدیمیترین تیمچههای بازار تهران، تیمچه مهدیه است. این تیمچه که ابتدای بازار کفاشها قرار دارد، توسط شخصی به نام «مهدی خزانه» همراه با اولین بخشهای بازار ساخته شده است. قدمت تیمچه مهدیه به زمان ناصرالدین شاه قاجار میرسد. کسبه قدیمی بازار مهدی خزانه را شخصی خیر و درستکار میدانند که سرقفلی مغازهها را اجاره میداد و اگر مغازهداری به نیازمندان کمک میکرد، همان کمک وی را جزو اجازه حساب میکرد.
در ۲۳ بهمنماه ۱۴۰۰، وقوع آتشسوزی در بخشهایی از بازار کفاشها خسارت بسیاری را به حجرهداران وارد کرد. این آتشسوزی از قسمت صنف فروشندگان لوازم برقی در تیمچه حاجبالدوله آغاز شده بود که بر اثر آن، حدود ۳۰ باب مغازه در ابعاد کوچک و بزرگ دچار آتشسوزی شدند و شیشهها و دیوارهای برخی مغازهها در معرض تخریب قرار گرفت.
آیا شما قبلا به این راسته بازار رفتهاید؟ آیا مسیر دیگری برای رسیدن به آن را میشناسید؟ آن را با کجارو و خوانندگان ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
بازار کفاشها کجاست؟
راسته یا بازار کفاشها یکی از معروفترین و قدیمیترین راستههای بازار بزرگ تهران است.
علت اهمیت اقتصادی بازار کفاشها چیست؟
بهدلیل اینکه به سبزه میدان، خیابان پانزده خرداد و تیمچههای اصلی بازار مثل تیمچه حاجبالدوله و تیمچه مهدیه منتهی میشود، از نظر موقعیت اقتصادی اهمیت فراوان دارد.
در بازار کفاشها چه کالاهایی فروخته میشود؟
در این راسته انواع کالا به فروش میرسد که از جمله مهمترین آنها میتوان به انواع ظروف و ملزومات آشپزخانه، منسوجات با ارزشی مثل ترمه و قلمکار و فرش و صنایع دستی به اشاره کرد.
قدمت بازار کفاشها به چه دورهای باز میگردد؟
دوره قاجاریه.
نویسنده: علیرضا کیخا
بازنویسی: پوریا محمدی پیوند