- chevron_right کجارو
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right هتل
- chevron_right مقاصد
- chevron_right رستوران
- افزودن مکان
بازار قزوین یکی از جاهای دیدنی قزوین به شمار میرود که قدمت آن به دوران صفویه و قاجاریه میرسد. این بازار نهتنها معماری بینظیری دارد و از بخشهای مختلفی تشکیل میشود، بلکه انواع و اقسام کالا در آن به فروش میرسد که گزینههای خوبی برای سوغاتی هستند. مهمترین فضاهای بازار قزوین شامل مسجدالنبی، سرای سعدالسلطنه، سرای وزیر، سرای قیصریه، سرای حاج رضا، سرای رضوی، تیمچههای روباز و سر پوشیده میشود که قطعا ارزش یک بار بازدید را دارند. این بنای تاریخی در پنجم دیماه ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بازار قزوین در بافت قدیمی شهر قزوین در خیابان امام خمینی قرار دارد. این بازار از شمال به خیابان امام خمینی، از جنوب به خیابان کوروش، از شرق به سرای شاه و از غرب به خیابان مولوی میرسد.
بازار قزوین سه ورودی اصلی دارد که بسته به مسیر خود میتوانید از سمت خیابان امام خمینی، کوروش یا خیابان مولوی وارد بازار شوید.
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاس: محمد کشمیری)
بازار قزوین یکی از زیباترین بازارهای تاریخی ایران است که بهواسطه هنر معماری خیرهکنندهاش، تصویری از گذشته را در برابر چشمانتان میگذارد. در واقع، این بازار میراث تاریخی، فرهنگی و اقتصادی شهر به شمار میرود.
بازارهای مشهور در مجموعه بازار قزوین شامل علاقهبندها، نجارها، بزازها، بلورفروشها، خراطها، پالاندوزها، پوستفروشان، ریسمانسنج، پنبه فروشها، آهنگران، چیتگرها، زرگرها، عطارها، علافها، کهنه فروشها، مسگرها، حلبیسازها و... میشود. بازارچههای مشهوری همچون بازارچههای آقا، معصوم، استاد علی نجار، باغشاه، حاج ادریس، حاج محمد ابراهیم، حاج محمد رحیم، حاج میرحسن، بازارچه قیصریه، تجارتخانه تومانسیان، حاج محمدحسین جدید، زعفرانیه و غیره نیز در این محل وجود دارد.
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاس: M4hdiyeh a)
بازار قزوین از یادگارهای دوره صفویه است که در دوره قاجار به رشد و توسعه خود ادامه داد و کاروانسراها، سراها و تیمچههایی به آن اضافه شد. در دوره صفویه و پس از انتخاب این شهر بهعنوان پایتخت، ساختوسازهای عظیمی در طی ۵۰ سال در آن صورت گرفت. در همان زمان میدان بزرگی به نام بازار در قزوین ساخته شد که اکنون اثری از آن باقی نمانده است. جالب اینکه میدان نقش جهان اصفهان بر اساس الگوی میدان بازار ساخته شد. در این میدان اجزای مختلف بازار قزوین شکل گرفت. یکی از بخشهای مهم بازار در آن دوران کاروانسرای بزرگ عباسی بود که بعدها تخریب و جای خود را به مسجدالنبی داد. با ساخت این مسجد از اهمیت مسجد جامع کاسته و گذرگاههای جدیدی از مسجد النبی (مسجد جامع جدید) به بازار اضافه شد.
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاس: M4hdiyeh a)
اوج شکوفایی بازار قزوین را میتوان دوره قاجار تا آغاز جنگ جهانی اول دانست. علت شهرت این بازار در آن دوران بهواسطه تجارتهای بینالمللی بود که بازار قزوین را به قلب اقتصادی در منطقه تبدیل کرد. در واقع، قزوین در مسیر جاده تهران به روسیه و اروپا قرار داشت و اهمیت زیادی در تجارت فرامرزی را پیدا کرده بود.
این بازار در طول چندین دهه حیات خود شاهد تغییرات زیادی بود؛ بهطوری که مسجد جامع قزوین کاملا از بافت بازار جدا شد و اکنون ارتباطی بین بازار و مسجد جامع وجود ندارد. بازار قزوین در تاریخ پنجم دیماه ۱۳۵۶ با شماره ۱۰۲۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاس: بهنام مینایی)
بازار قزوین مجموعه زیبا و بزرگی است که با گذشت زمان، بخشهای مختلف آن کامل شد و بهشکل بازار توسعه یافته امروزی درآمد. این بازار اکنون مساحتی حدود ۱۴ هکتار دارد و هر بخش از آن مختص به صنف خاصی است.
اگر بازارهای اصفهان و شیراز را دیده باشید، بازدید از بازار قزوین شما را به یاد معماری آن بازارها میاندازد. بیشتر تزیینات این بازار شامل آجرکاری و کاشیکاری میشود. بخشهایی از آن نیز دارای طاقهای آجری با ارتفاع بسیار زیاد است که همچنان سالم هستند؛ ولی قسمتهایی از بازار از ناملایمتهای روزگار در امان نمانده و معماریشان کمی تخریب شده است.
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاس: M4hdiyeh a)
مهمترین بخشهای بازار قزوین شامل مسجدالنبی، سرای سعدالسلطنه، سرای وزیر، سرای حاج رضا، سرای رضوی، سرای خوشنویسان، تیمچه سرباز، تیمچه سرپوشیده، تیمچه حاج سید کاظم، تیمچه درویش مهدی، تیمچه حاج محمدتقی، سرای شاه، سرای نقدعلی، سرای حاج محمدباقر، سرای دالان دراز، سرای ضرابخانه، سرای نگارالسلطنه، سرای بهشتی، بازار قیصریه، گرمابه سعدیه، گرمابه رضوی و حیاط قهرمانی میشوند. در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم.
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاس: پرستو عطرسایی)
در جنوب غرب این مجموعه، حیاط بارانداز وجود دارد که محل مخصوص تخلیه بار شترها در گذشته بود و به همین دلیل آن را حیاط شترخان نیز مینامند. در بخش جنوبی حیاط میتوان شاهد انبار کالا بود که شامل فضایی آجری و سرپوشیده با ۱۰۰ ستون زیبا میشود. بزرگی این انبار کالا از آیندهنگری سازندگان آن نسبت به تجارت شهر قزوین حکایت دارد. این مجموعه در ۱۱ مرداد سال ۱۳۵۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاس: Behrad09)
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاس: میثم مظفری)
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: امیر گرامی)
مسجدالنبی که در گذشته به مسجد شاه معروف بود، بر اساس کتیبه داخل آن در دوره قاجاریه به دستور فتحعلی شاه ساخته شد؛ ولی بسیاری معتقدند که ساخت بنای اصلی آن به دوره صفویه باز میگردد و معمار آن را استاد میرزای شیرازی میدانند. هر جمعه در این مسجد، نماز جمعه برگزار میشود. مسجدالنبی قزوین در ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
در بازار قزوین انواع صنایع دستی مثل گلیم، گیوه، فرش و جاجیم، نمونههای خوشنویسی و نقاشی پشت شیشه با تنوع زیادی به فروش میرسد. در بخشهای دیگر بازار نیز میتوانید نان برنجی، باقلوای قزوین، نان قندی، نان چرخی و سایر شیرینیهای قزوینی را خریداری کنید. میوههای خوشرنگولعاب ترهبار نیز طرفداران خاص خود را دارد.
منبع عکس: ویکی مدیا (عکاسان: Missmahya، Blondinrikard Fröberg و بهنام مینایی)
نویسنده: حمیده کریمی/ بازنویسی: صدیقه شجاعی