- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان تهران، تهران، خیابان شهید بهشتی، مقابل خیابان مفتح
کلانشهر تهران پرجمعیتترین شهر ایران است. این شهر بهجهت اهمیت سیاسی و مرکزیت فرهنگی نیاز به محلی مجهز و وسیع برای برگزاری گردهماییها، مراسم، همایشها و نمایشگاهها دارد. مصلی تهران مجموعهای بزرگ و کاربردی است که بهدلیل معماری و طراحی خیرهکننده، از آن بهعنوان یکی از جاهای دیدنی تهران یاد میکنند. اگرچه این روزها نام مصلی تهران بیشتر با نام نمایشگاه کتاب عجین شده است، این مجموعه بخشها و کارکردهای مختلفی دارد.
آنچه باید درباره مصلی تهران بدانید:
- آنچه باید درباره مصلی تهران بدانید:
- مصلی تهران کجاست؟
- مسیر دسترسی به مصلی تهران
- تاریخچه ساخت مصلی
- معماری مصلی تهران
- بخش های مختلف مصلی
- مسجد و ایوان بزرگ مصلی تهران
- ورودیهای مصلی تهران
- شبستان مصلی تهران
- محراب شبستان
- رواق شهدای محراب
- صحن غربی
- مراسم و مناسبت های مصلی تهران
- نمایشگاه های مصلی تهران
- امکانات مصلی تهران
- ساعت کاری مصلی تهران
- دیدنی های اطراف مصلی تهران
- باغ موزه زندان قصر
- بوستان آزادگان
- موزه رضا عباسی
- بوستان بهشت مادران
مصلی تهران کجاست؟
مصلی تهران یا مصلی امام خمینی (ره) در منطقه هفت شهرداری تهران و بخشی از زمینهای منطقه عباسآباد احداث شده است. مصلی بزرگ امام خمینی تهران از شمال به بزرگراه رسالت، از جنوب به خیابان شهید بهشتی، از غرب به بزرگراه شهید مدرس و از شرق به خیابان شهید قنبرزاده میرسد.
مصلی تهران در واقع مجموعهای از بناها است که فضای مورد نیاز برای تجمعات میلیونی مردم و فعالیت در حوزههای سیاسی، عبادی و فرهنگی را فراهم میکند. بخشهای متنوع مصلی، زیبایی و هنر معماری به کاررفته در ساخت آن و امکانات مناسب، سبب شده تا این مجموعه مورد توجه ویژه قرار گیرد.
منبع عکس: گروه مهندسی آرا بتن اروند
مسیر دسترسی به مصلی تهران
- آدرس: خیابان شهید بهشتی، مقابل خیابان مفتح (مشاهده روی نقشه)
- شماره تماس: ۰۲۱۸۸۵۹۱۰۰۰
- وبسایت: musalla.ir
- اینستاگرام: musallatehran@
برای بازدید از مصلی بزرگ تهران بهتر است از وسایل حملونقل عمومی استفاده کنید تا درگیر ترافیک شهر نشوید؛ اما اگر قصد رفتن به مصلی با خودروی شخصی را دارید، نگران پارکینک نباشید؛ این مجموعه سه پارکینگ در ورودیهای مختلف دارد.
مصلی تهران با مترو
منبع عکس: پایگاه خبری تحلیلی شهر
مترو در زمان کوتاهتر و دور از ترافیک شما را به مقصدتان میرساند و بهترین راه برای رفتن به مصلی امام خمینی است. ایستگاه مصلی تهران (خط شماره یک) نزدیک ورودی شمالی و ایستگاه شهید بهشتی (تقاطع خط یک و سه متروی تهران) نزدیک ورودی جنوبی مصلی تهران قرار دارند. از ایستگاههای سهروردی و شهید مفتح نیز میتوانید با اندکی پیادهروی به مصلی برسید.
مصلی تهران با اتوبوس و BRT
خط پنج BRT (خط علم و صنعت به بیهقی) به مصلی تهران دسترسی دارد. این خط از شمال مصلی میگذرد. با پیاده شدن در ایستگاه مصلی امام خمینی، وارد مصلی تهران میشوید.
اتوبوسهای مستقیم به مصلی تهران از ایستگاههای میدان آزادی، صادقیه، تجریش، قیطریه، میدان امام حسین (ع)، خراسان، میدان انقلاب، میدان صنعت، میدان رسالت، هفت تیر، ونک و خاوران حرکت میکنند.
مصلی تهران با خودروی شخصی
منبع عکس: foursquare عکاس: مهتاب علیزاده
برای رسیدن به مصلی با خودروی شخصی میتوانید از سه مسیر استفاده کنید. هرکدام از این مسیرها به یکی از پارکینگهای اصلی مصلی دسترسی دارند.
- پارکینگ بهشتی (پارکینگ شماره یک): این پارکینگ در ضلع جنوبی مصلی، داخل خیابان شهید بهشتی قرار دارد.
- پارکینگ لجستیک مصلی: این پارکینگ در جنوب مصلی، داخل خیابان مفتح شمالی و قبل از دانشگاه الهیات قرار دارد.
- پارکینگ گلگشت: این پارکینگ در شمال شرقی مصلی، ضلع شمالی اتوبان رسالت و قبل از سازمان فرهنگ و ارتباطات قرار دارد.
تاریخچه ساخت مصلی
منبع عکس: خبرگزاری فارس
اقدامات اولیه برای ساخت مصلی تهران در سال ۱۳۶۱ انجام شد. در ابتدای کار، مناطق مختلفی از شهر تهران ظرفیتسنجی شدند. از بین گزینههای مختلف، اراضی عباسآباد از نظر وسعت، دسترسی آسان و... مناسبترین منطقه بود؛ در ادامه کار ساخت مصلی در ۲۱۰ هکتار از زمینهای منطقه کلید خورد. تا قبل از انقلاب سال ۱۳۵۷ این منطقه برای ساخت شهستان پهلوی در نظر گرفته شده بود.
«سید پرویز موید عهد» طراح و معمار مصلی تهران است
در دی ماه سال ۱۳۶۴ طی فراخوانی از صاحب نظران و متخصصان خواسته شد تا طرحهای پیشنهادی خود را درباره الگو و معماری مصلی تهران ارسال کنند. از بین طرحهای مختلف، طرح چهره ماندگار هنر ایران، آقای دکتر «سید پرویز موید عهد» مورد تایید قرار گرفت. در سال ۱۳۶۹ با تعیین پیمانکار، ساخت مصلی امام خمینی آغاز شد و تا به امروز بیش از ۸۰ درصد طرح اجرا شده است.
معماری مصلی تهران
منبع عکس: مپیو
بخشهای مختلف بنای مصلی تهران در ۶۵ هکتار از زمینهای مصلی احداث شدهاند. محور اصلی این مجموعه رو به قبله است و همه ساختمانها برهمین محور (در جهت قبله یا عمود بر آن) هستند. در طراحی و معماری مصلی از اعداد طلایی استفاده شده است. ۱۴ گلدسته (۱۴ معصوم)، ۱۲ صحن وسیع (۱۲ امام) و پنج درب ورودی (پنج تن آلعبا) از بخشهای مصلی تهران هستند.
بزرگترین مسجد جهان و بزرگترین گنبد بتنی در میان مساجد جهان، با قطر ۵۶ متر و ارتفاع ۶۳ متر در مجموعه مصلی تهران ساخته شدهاند. بزرگترین ایوان جهان با دهانه ۱۱۰ متر و ارتفاع ۷۵ متر و یکی از مرتفعترین گلدستههای جهان با ارتفاع ۱۳۵ متر در معماری مصلی تهران بسیار شاخص هستند. درون گلدستهها به آسانسور و پلههای مارپیچ مجهز است.
منابع عکسها: پارس نیوز، ایرنا، آسمونی،خبرگزاری بینالمللی قرآنی
تعدادی حوض و آبنما در مصلی تهران طراحی و اجرا شدهاند. حوض بزرگی با ۳,۰۰۰ متر مربع وسعت در مرکز مجموعه مصلی به چشم میخورد. فضای سبز و گلکاری زیبا از دیگر جذابیتهای مصلی تهران است.
بخش های مختلف مصلی
مسجد و ایوان بزرگ مصلی تهران
منبع عکس: خبر آنلاین
مصلی تهران بزرگترین ایوان بدون ستون در جهان را دارد. این ایوان بزرگ روبهروی مسجد جامع مصلی واقع شده و از معماری بسیار خلاقانهای برخوردار است. از زمان طراحی و اجرای اولیه این ایوان حدود ۶ سال میگذرد و هنوز ساخت آن به پایان نرسیده است.
ورودیهای مصلی تهران
ورودیهای مصلی تهران با نامهای رسولالله (ص)، امیرالمومنین (ع)، فاطمه الزهرا (س) امام حسن (ع) و امام حسین (ع) نامگذاری شدهاند. هر ورودی، معماری و طراحی خاص خود را دارد و دو گلدسته، یک ایوان و یک گنبد در آن به چشم میخورد.
شبستان مصلی تهران
منبع عکس: تهران نیوز
شبستانهای پنجگانه در شمال صحن مرکزی مصلی تهران واقع شدهاند. این بخش از مصلی حدود ۳۰,۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و حدود ۳۸,۰۰۰ نفر میتوانند در آن اقامه نماز کنند. در نمای شبستان از کتیبههای سورههای قرآن، احادیث و ادعیه با خط معرق، ثلث، نستعلیق و نسخ استفاده شده است. فضای وسیع شبستانها امکان برگزاری مراسم و نمایشگاههای مختلف را فراهم میکنند.
محراب شبستان
منبع عکس: تیشینه
محراب شبستان با ارتفاع ۱۰ متر در بخش جنوبی شبستان شماره چهار قرار دارد و به ساختمان امام جمعه نزدیک است. مصرعبندی، طرحهای اسلیمی و ختایی بههمراه آیات قرآن و ادعیه، زیبایی این محراب را دو چندان کردهاند.
رواق شهدای محراب
رواق شهدای محراب در بخش جنوبی ورودیها و موازی با پنج شبستان قرار دارد. کاشیکاریهای معرق و کتیبههای قرآنی در این رواق به چشم میخورند.
صحن غربی
صحن غربی در ورودی شبستانها قرار دارد و بدون سقف است. پلههایی در شمال و غرب این صحن، محوطه بالای مصلی را به شبستانها متصل میکنند.
مراسم و مناسبت های مصلی تهران
منبع عکس: خبر24
مصلی بزرگ تهران در طول سال میزبان برگزاری بسیاری از تجمعات و مراسم است که از میان آنها میتوان به نماز جمعه، نماز عید فطر و عید قربان، مراسم روز عرفه، تجمع مادران و شیرخوارگان حسینی، مراسم سوگواری تاسوعا و عاشورا و عزاداری ۲۸ صفر اشاره کرد.
نمایشگاه های مصلی تهران
منبع عکس: برنا
نمایشگاه کتاب تهران شناختهشدهترین نمایشگاه مصلی است
سالانه نمایشگاههای مختلفی در مصلی امام خمینی تهران برگزار میشوند. نمایشگاه کتاب که هر ساله در اردیبهشتماه برگزار میشود، معروفترین و شناختهشدهترین نمایشگاه مصلی تهران است.
نمایشگاههای قرآن کریم، عفاف و حجاب، توانمندیهای فنی و مهندسی ایرانی، ساخت ایران، فرش و تابلو فرش، دارو و صنایع وابسته، شهر هوشمند و جشنوارههای مرتبط با فروش کالاها و خریدهای پایان سال در لیست نمایشگاههای برگزار شده در مصلی تهران قرار دارند. اطلاعات مربوط به برنامه نمایشگاهها برای هر سال بهطور جداگانه در سایت مجموعه مصلی بارگذاری میشود.
امکانات مصلی تهران
منبع عکس: اسمارتیز
مصلی تهران مجموعهای بزرگ و مجهز است و آمادگی لازم برای اجتماعات گسترده و مراسم مختلف را دارد. علاوه بر این، مصلی بهعنوان یک مجتمع بزرگ اسلامی، بخشهای متنوع و امکانات ویژهای دارد. سالنهای متعدد برای برگزاری گردهماییها و سمینارهای داخلی و بینالمللی، سالن آمفیتئاتر، موزههای مختلف، مرکز تحقیقات و مطالعات بین الملل اسلامی، مرکز آموزهای صنایع دستی و هنرهای اسلامی و ایرانی، موسسه آموزش علوم اسلامی و بازار صنایع دستی از جمله بخشها و امکانات مصلی تهران هستند.
ایستگاههای اطلاعات، نیمکت، سایبان، آبخوری، سرویس بهداشتی، فضای سبز، بوفه، رمپ برای عبور ویلچر و کالسکه و پارکینگ از جمله امکانات رفاهی مجموعه هستند.
ساعت کاری مصلی تهران
منبع عکس: مردم سالاری آنلاین
مصلی تهران معمولا همهروزه از ساعت ۱۱ تا ۲۱ باز است؛ البته نمایشگاهها و مراسم مختلف در ساعات متفاوتی از روز برگزار میشوند که اطلاعات مربوط به آنها را میتوان از سایت یا صفحه اینستاگرام مصلی به دست آورد.
دیدنی های اطراف مصلی تهران
باغ موزه زندان قصر
- آدرس: تهران، انتهای خیابان شهید مطهری، خیابان شهدای ناجا، میدان پلیس (مشاهده روی نقشه)
- شماره تماس: ۰۲۱۹۶۶۵۷۴۰۱
- وبسایت: qasr.ir
- ساعت بازدید: شنبه تا چهار شنبه از ۸:۳۰ تا ۱۴:۳۰ و پنجشنبه از ۸:۳۰ تا ۱۳:۳۰
منبع عکس: بادبادک
باغ موزه زندان قصر حدود سه کیلومتر با مصلی تهران فاصله دارد. در سال ۱۱۷۷ هجری شمسی، فتحعلی شاه قاجار دستور داد تا کاخی در خارج تهران بسازند. قصر ساخته شد، اما مورد پسند شاه نبود؛ بههمین دلیل از آن بهعنوان محلی برای استراحت قوای قزاق استفاده کردند. در دوره مظفرالدین شاه، قصر بهعنوان ساختمان شهربانی استفاده شد و در زمان پهلوی کاربرد زندان داشت. بعد از انقلاب نیز تا سال ۱۳۸۳ محل حبس زندانیان غیر سیاسی بود.
در سال ۱۳۹۱ شهرداری تهران کاربری قصر را از زندان به باغ موزهای مدرن تغییر داد. زندان مارکوف، زندان سیاسیها، سالن فرخی یزدی و نیایشگاه از جمله بخشهای جذاب باغ موزه زندان قصر هستند.
بوستان آزادگان
- آدرس: تهران، ضلع جنوبی بزرگراه رسالت، تقاطع بزرگراه شهید حقانی و رسالت (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان
بوستان آزادگان در منطقه هفت تهران، حدود سه کیلومتر با مصلی امام خمینی فاصله دارد. این بوستان طبقهای و بسیار زیبا در سال ۱۳۶۹ تاسیس شده است. آبشار مصنوعی به ارتفاع پنج متر، نورپردازی زیبا و تونل زیبایی که از زیر آبنمای پارک میگذرد از دیدنیهای پارک آزادگان هستند. درختان تنومند، امکانات مناسب و مناظر دیدنی این پارک را به محلی مناسب برای جمعهای خانوادگی و دوستانه تبدیل کردهاند.
موزه رضا عباسی
- آدرس: تهران، خیابان شریعتی، نرسیده به پل سیدخندان، شماره ۸۹۲ (مشاهده روی نقشه)
- شماره تماس: ۰۲۱۸۸۵۱۳۰۰۲
- وبسایت: rezaabbasimuseum.ir
- ساعت بازدید: نیمه اول سال از ساعت ۹ تا ۱۹ و نیمه دوم سال از ساعت ۹ تا ۱۷
منبع عکس: ایرنا
موزه رضا عباسی حدود چهار کیلومتر با مصلی تهران فاصله دارد. این موزه یکی از غنیترین و ارزشمندترین موزه های تهران است و گنجینهای ارزشمند از تاریخ و فرهنگ کشور را در خود دارد. موزه رضا عباسی ساختمانی چهار طبقه است که اشیا و تابلوهای نفیس آن در چهار تالار با نامهای پیش از اسلام، اسلامی، نگارگری و خوشنویسی بهترتیب زمانی به نمایش گذاشته شدهاند. کتابخانه، آزمایشگاه، بخش مرمت و نگهداری و نمایشگاه از دیگر قسمتهای موزه رضا عباسی هستند.
بوستان بهشت مادران
- آدرس: تهران، سیدخندان ، خیابان جلفا، کوچه کاویان غربی (مشاهده روی نقشه)
- شماره تماس: ۰۲۱۲۲۸۸۱۱۱۵
- ساعت فعالیت: هرروز از ۶:۳۰ تا ۱۸:۳۰
- اینستاگرام: beheshtemadarane@
منبع عکس: همشهری آنلاین
بوستان بهشت مادران حدود سه کیلومتر با مصلی تهران فاصله دارد. این بوستان اولین پارک بانوان تهران است. حجاب در بوستان بهشت مادران اجباری نیست و بانوان میتوانند با پوشش دلخواه از امکانات متنوعی همچون پیست دوچرخهسواری، جاده تندرستی، استخر و سالنهای ورزشی استفاده کنند. روزهای پنجشنبه از ساعت ۲۰ به بعد، روزهای جمعه و روزهای تعطیل رسمی آقایان نیز اجازه ورود به بوستان بهشت مادران را دارند.
خانه فرهنگ حورا، مجموعه ورزشی محبوبه دانش، خانه تنآرام، خانه سلامت بانوان، استخر روباز، کتابخانه، زمین بازی کودکان، میزهای شطرنج، میزهای پینگپونگ و سالن برای ورزشهای بسکتبال، والیبال، فوتبال سالنی و تیراندازی با کمان از جمله امکانات متنوع بوستان بهشت مادران هستند.
اگر از اهالی تهران هستید یا از مصلی تهران بازدید کردهاید، لطفا نظران خود را با ما و مخاطبان کجاروبه اشتراک بگذارید.
نویسنده: زیبا وکیلی
عکسهای گالری از ویکیمدیا (عکاسان: سید محمود جوادی، س. سعید سجادی، Mardetanha)
سوالات متداول
مصلی تهران کجاست؟
منطقه هفت شهرداری تهران، اراضی عباسآباد، خیابان شهید بهشتی
مصلی تهران چند ورودی دارد؟
پنج ورودی
نزدیکترین ایستگاههای مترو به مصلی تهران کجاست؟
ایستگاه مصلی و ایستگاه شهید بهشتی
جاهای دیدنی اطراف مصلی تهران کدامند؟
موزه رضا عباسی، باغ موزه زندان قصر، بوستان آزادگان و بوستان بهشت مادران