- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۲ تا ۳ ساعت
- Al Khor, Qatar
استادیوم البیت از ورزشگاههای مدرن و جدید قطر در شهر الخور است که یکی از مهمترین مسابقات فوتبال یعنی بازی افتتاحیه جام جهانی 2022 قطر را میزبانی خواهد کرد. در طراحی این استادیوم ۶۰,۰۰۰ نفری نهتنها به گذشته و میراث قطر توجه شده است، بلکه ساخت آن مبتنی بر اصل پایداری بوده است و الگویی برای ساختوساز سبز استادیومها در آینده خواهد بود.
طراحی استادیوم بهشکل چادر قبایل عرب، سقف تاشو و سیستمهای خنککننده، نقش مهمی در تنظیم دمای ورزشگاه برای بازیکنان و هواداران دارند و در نتیجه کسی حین تماشای بازیها، احساس گرما نخواهد کرد. برای آشنایی با استادیوم البیت و بازیهای جام جهانی که در آن انجام میشود، با ادامه مقاله همراه شوید.
هرآنچه باید درباره استادیوم البیت بدانید:
- هرآنچه باید درباره استادیوم البیت بدانید:
- ورزشگاه البیت کجاست؟
- دسترسی به ورزشگاه البیت
- معرفی استادیوم البیت
- ظرفیت استادیوم البیت چند نفر است؟
- استادیوم البیت میزبان کدام بازیهای جام جهانی 2022 قطر است؟
- استادیوم البیت چه زمانی و چگونه ساخته شد؟
- امکانات استادیوم البیت
- جاهای دیدنی اطراف استادیوم البیت
- جزیره بنفش
- الخور مال
- موزه الخور
- ساحل الفرکیه
ورزشگاه البیت کجاست؟
- آدرس: قطر، الخور، پنج کیلومتری جنوب شهر الخور (نمایش روی نقشه)
ورزشگاه البیت در پنج کیلومتری جنوب شهر ساحلی الخور و در مجاورت جاده ساحلی الخور قرار گرفته است و حدود ۵۰ کیلومتر با شمال دوحه فاصله دارد.
دسترسی به ورزشگاه البیت
منبع عکس: سایت visitqatar.qa (عکاس: ناشناس)
برای دسترسی به استادیوم البیت میتوانید از خودرو، تاکسی و مترو استفاده کنید. با توجه به اینکه طبق پیشبینیها متروی دوحه به جابهجایی بیش از یک میلیون نفر در جام جهانی 2022 کمک خواهد کرد، مترو بهترین حالت سفر برای تماشاگران بازیها در البیت محسوب میشود. استادیوم البیت در حاشیه جنوب شرقی شهر کوچک الخور واقع شده و تنها استادیوم جام جهانی فوتبال است که در محدوده شهر دوحه قرار ندارد.
از آنجا که الخور در شبکه مترو دوحه نیست، برای رویدادهای بزرگ فوتبالی، اتوبوسهای شاتل معمولا مسافران را از ایستگاه متروی «لوسیل QNB» به استادیوم میبرند که شمالیترین ایستگاه در خط قرمز است. انتهای دیگر خط قرمز، بعد از گذر از مرکز دوحه، به فرودگاه بینالمللی حمد میرسد.
علاوه بر اینکه دسترسی آسان از فرودگاه بینالمللی حمد قطر به ورزشگاه جدید الخور با مترو امکانپذیر است؛ تعداد زیادی اتوبوس و تاکسی نیز در این مسیر تردد میکنند.
معرفی استادیوم البیت
منبع عکس: سایت stadiumdb.com (عکاس: ناشناس)
استادیوم البیت که با نام استادیوم الخور نیز شناخته می شود، مساحتی حدود ۲۰۰,۰۰۰ متر مربع دارد و توسط پارکی احاطه شده که اندازه آن برابر با مساحت ۳۰ زمین فوتبال است. البیت بهمعنای خانه است و به همین دلیل استادیوم مزبور بهشکل یک چادر بادیهنشین سنتی (بیت الشعار) طراحی و ساخته شده است. این استادیوم نمادی از مهماننوازی در صحرا به حساب میآید که به استقبال مهمانانی از نقاط دور و نزدیک میرود و آنها را با بخشی از فرهنگ این کشور آشنا میکند.
از آنجا که حفاظت از محیط زیست عامل اصلی در ساخت ورزشگاه البیت بوده، تسهیلاتی برای اتوبوسها و سایر وسایل نقلیه فراهم شده است تا ترافیک کمتری در جادههای محلی وجود داشته باشد و از این طریق تاثیر منفی روی محیط زیست کاهش یابد.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Vedant Athavale)، سایت visitqatar.qa ،stadiumdb.com (عکاس: ناشناس)
یکی از دغدغههای تماشاگران فوتبال در سفر به قطر، انتخاب هتل در نزدیکی استادیوم البیت است. «تفرجگاه ساحلی السلطان» (فندق السلطان) با ۱۸۴ سوییت و اتاق لوکس، در نزدیکی ساحل معروف الخور قرار دارد و مجهز به ساحل خصوصی، استخر روباز، رستوران، جکوزی، تجهیزات لازم برای ورزشهای آبی و... است. «تفرجگاه مروب سیمسمه» (منتجع المروب في سُمَيسِمة) گزینه دیگر اقامت در الخور به حساب میآید که فقط ۱۵ دقیقه با خودرو با استادیوم البیت فاصله دارد و بهعنوان هتلی پنج ستاره، ۵۲ ویلای لوکس با امکانات عالی دارد.
ظرفیت استادیوم البیت چند نفر است؟
استادیوم البیت از سه طبقه سکو تشکیل شده است که میتواند ۶۰,۰۰۰ تماشاگر را در خود جای دهد. پس از جام جهانی 2022 با حذف تعداد زیادی صندلی، ظرفیت آن به ۳۲,۰۰۰ نفر کاهش مییابد.
استادیوم البیت میزبان کدام بازیهای جام جهانی 2022 قطر است؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: بهارات کومار)
درمجموع ۹ بازی در ورزشگاه البیت برگزار میشود که شامل بازیهای مرحله یکهشتم نهایی، یکچهارم نهایی و نیمهنهایی است. اولین بازی جام جهانی فوتبال 2022 در ۲۱ نوامبر در این ورزشگاه انجام خواهد شد.
تیم های فوتبال | تاریخ برگزاری مسابقه | ساعت برگزاری مسابقه به وقت محلی |
---|---|---|
قطر - اکوادور | ۲۱ نوامبر (۳۰ آبان) | ساعت ۱۹ |
مراکش - کرواسی | ۲۳ نوامبر (دو آذر) | ساعت ۱۳ |
انگلیس - آمریکا | ۲۵ نوامبر (چهار آذر) | ساعت ۲۲ |
اسپانیا - آلمان | ۲۷ نوامبر (۶ آذر) | ساعت ۲۲ |
هلند - قطر | ۲۹ نوامبر (هشت آذر) | ساعت ۱۸ |
آلمان - برنده دیدار کاستاریکا با نیوزلند | یک دسامبر (۱۰ آذر) | ساعت ۲۲ |
مرحله یکشانزدهم (تیم اول گروه B - تیم دوم گروه A) | چهار دسامبر (۱۳ آذر) | ساعت ۲۲ |
یک بازی از مرحله یکچهارم نهایی | ۱۰ دسامبر (۱۹ آذر) | ساعت ۲۲ |
یک بازی از مرحله نیمه نهایی | ۱۴ دسامبر (۲۳ آذر) | ساعت ۲۲ |
استادیوم البیت چه زمانی و چگونه ساخته شد؟
طرح استادیوم البیت در ۲۰ ژوئن ۲۰۱۴ (۳۰ خرداد ۱۳۹۳) رونمایی و کارهای مقدماتی آغاز شد. با این حال امضای قرارداد با پیمانکار در ژوئیه ۲۰۱۵ صورت گرفت و ساختوساز آن بهطور رسمی در سپتامبر ۲۰۱۵ کلید خورد. ساخت این استادیوم پس از سه سال به پایان رسید تا الگوی درخشانی برای استادیومهای آینده باشد.
منبع عکس: سایت visitqatar.qa (عکاس: ناشناس)
۹۵ درصد کار فونداسیون و تمام دیوارهای طبقه پایین تا هشت نوامبر ۲۰۱۶ (۱۸ آبان ۱۳۹۵) تکمیل شد. استادیوم البیت در ابتدای سال ۲۰۱۹ آماده شده بود؛ اما تا سال ۲۰۲۱ افتتاح نشد و از دلایل این تاخیر انجامنشدن تست تهویه مطبوع و همهگیری ویروس کرونا بود. این ورزشگاه در ۳۰ نوامبر ۲۰۲۱ (۹ آذر ۱۴۰۰) برای بازی قطر و بحرین در عرب کاپ ۲۰۲۱ به بهرهبرداری رسید و فینال همین مسابقات نیز در این استادیوم برگزار شد.
طراحی استادیوم البیت بر اساس چادر بادیهنشین عربی است
استادیوم البیت از روی چادر بادیهنشین عربی الگوبرداری شده و ابعاد آن ۳۷۲٫۵ متر در ۳۱۰ متر و ارتفاع ۳۷ متر است. در اصل، نما و سقف آن قرار بود به رنگ سیاه باشند که نوارهای سفیدرنگی در آنها کار شده است؛ گرچه با شروع کار ساخت این ایده تغییر کرد و پوششی سفیدرنگ مزین به نوارهای سیاه با عرضهای مختلف روی آن قرار گرفت. این نوارهای راهراه نماد قبایلی هستند که در گذشته از چادرهای مشابه استفاده میکردند.
طراحی استادیوم از روی این چادرهای سنتی علاوه بر نمای فوقالعاده چشمنواز، بسیار کاربردی است و سایه ناشی از آن مکمل فناوریهای خنککننده ورزشگاه خواهد بود و میزان انرژی لازم برای خنکسازی محیط را به حداقل میرساند.
منبع عکس: سایت visitqatar.qa (عکاس: ناشناس)
استادیوم و میدان مستطیلیشکل اطراف آن روی سکوی مدوری به ارتفاع ۱۴ متر قرار دارند که بهطور مصنوعی ایجاد شده است. رنگ غالب در فضای داخلی ورزشگاه البیت، قرمز است و برخی از صندلیها بهشکل طراحی سادو (طرح هندسی در دستبافتههای عربی) چیده شدهاند. ۱۰۰۰ صندلی برای نمایندگان مطبوعات در این محل وجود دارد.
استادیوم البیت که با مشارکت بنیاد اسپایر ساخته شده، امتیاز کلاس A را از سیستم ارزیابی پایداری جهانی (GSAS) به دست آورده و از مصالح ساختمانی سبز و آخرین فناوری برای حفظ انرژی و آب استفاده کرده است. بخش بالایی استادیوم، ۲۸,۰۰۰ صندلی موقت دارد که پس از جام جهانی 2022 برچیده خواهد شد و به کشورهای در حال توسعه ارسال میشود که به زیرساختهای ورزشی نیاز دارند. به این ترتیب، اهداف پایداری مجموعه نیز محقق خواهد شد.
بدنه ساختمان بهگونهای طراحی شده است که در تابستان، خنک و در زمستان، گرم باشد. سقف تاشوی این استادیوم که ۱۶۰۰ تن وزن دارد، به سیستمهای تهویه متصل است و به این ترتیب، دمای مطلوبی برای تماشاگران و بازیکنان فراهم میشود. این سقف تقریبا در مدتزمان ۲۰ دقیقه باز و بسته میشود.
امکانات استادیوم البیت
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: پونیت آلاگاپن)
پارک البیت که استادیوم را احاطه کرده است، در ۱۱ فوریه ۲۰۲۰ (۲۲ بهمن ۱۳۹۸) افتتاح شد و محل روباز مناسبی برای گردش و تفریح خانوادههای محلی به حساب میآید. جالب اینکه اصل پایداری در طراحی محوطه اطراف استادیوم البیت نیز رعایت شده است. زمینهای ورزشی، زمینهای بازی، تجهیزات ورزشی، پیستهای دوچرخهسواری و دوومیدانی، بخشهای مختلف این پارک را تشکیل میدهند. مسیرهای پیادهروی نیز از میان درختان میگذرد و تماشاگران میتوانند از آنها برای رسیدن به استادیوم استفاده کنند.
این استادیوم مجهز به پارکینگ بزرگی است و حدود ۶۰۰۰ خودرو، ۳۵۰ اتوبوس و ۱۰۰۰ تاکسی میتوانند بهطور همزمان در آن پارک کنند.
منبع عکس: سایت stadiumdb.com (عکاس: ناشناس)
پس از پایان جام جهانی 2022، طبقه فوقانی استادیوم برچیده میشود و این فضا برای ساخت هتلی پنج ستاره در نظر گرفته خواهد شد. ضمن اینکه قرار است، یک مرکز خرید، رستوران، سالن بدنسازی، محوطه بازی کودکان و امکانات دیگر در استادیوم ساخته شود. شعبهای از آسپتار، مرکز پزشکی ورزشی قطری، نیز در نزدیکی استادیوم افتتاح خواهد شد.
جاهای دیدنی اطراف استادیوم البیت
شهر الخور محلی ایدئال برای دوستداران طبیعت به حساب میآید و مرکزی برای غواصی مروارید و ماهیگیری است. همچنین علاقهمندان میتوانند با تورهای کایاکسواری از جنگل ساحلی التکیره بازدید کنند. در ادامه به برخی از جاذبههای اطراف استادیوم البیت اشاره میکنیم.
جزیره بنفش
- آدرس: الخور، خیابان ۹۶۷ (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: سایت visitqatar.qa (عکاس: ناشناس)
«جزیره بنفش» (الجزيرة البنفسجية)، با نام اصلی «جزيرة بن غَنّام» در ۱۹ کیلومتری استادیوم البیت قرار دارد، بهخاطر طبیعت زیبا، گیاهان و جانوران خاص و عجیبش مشهور است و برای سفر یکروزه ایدئال به نظر میرسد. محیط آرامبخش این جزیره به شما امکان میدهد تا به دور از شلوغی شهر با طبیعت ارتباط برقرار کرده و از پیادهروی و پیکنیک تا تماشای پرندگان و انواع حیوانات دریایی، کایاکسواری در میان جنگلهای حرا را تجربه کنید. نام این جزیره به هزاره دوم قبل از میلاد برمیگردد؛ زمانی که اینجا محل اصلی صنعت رنگ بنفش بود. هیچ امکاناتی در جزیره وجود ندارد؛ پس کلاه، کفش مناسب پیادهروی، آب و... بههمراه داشته باشید.
الخور مال
- آدرس: الخور، حیابان احمد بن جاسم (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: سایت visitqatar.qa (عکاس: ناشناس)
«الخور مال» (مول الخور) که در ساحل شمال شرق قطر و ۶ کیلومتری استادیوم البیت قرار گرفته است، ۵۵,۰۰۰ متر مربع مساحت دارد و با معماری سنتی عربی و فضای داخلی مدرنش هر بازدیدکنندهای را شگفتزده میکند. این مرکز خرید که از جاهای دیدنی قطر به حساب میآید، بیش از ۱۰۰ فروشگاه از جمله طیف وسیعی از فروشگاههای لباس را در خود جای داده است و در نتیجه میتوانید صنایع دستی و سوغاتیهای شیک و خاصی را از آن خریداری کنید.
گزینههای غذاخوری متنوعی از دسرفروشیها، کافهها و فستفودها در الخور مال فعالیت میکنند که هر نوع سلیقهای را راضی نگه میدارند. سینمای مجهز با جدیدترین فیلمهای هالیوود و بالیوود و منطقه وسیع آموزشی برای کودکان از دیگر امکانات الخور مال هستند. پس از خرید و تفریح حتما به ساحل بروید که در نزدیکی این مرکز خرید قرار دارد.
موزه الخور
- آدرس: الخور، خیابان الکورنیش (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: سایت myholidays.com (عکاس: ناشناس)
«موزه الخور» (متحف الخور) که در شهر الخور و ۵۷ کیلومتری شمال دوحه قرار گرفته است، حدودا هشت کیلومتر با استادیوم البیت فاصله دارد. این موزه یک ساختمان دو طبقه بازسازی شده است و طبقه همکف آن به بخش مردمشناسی و آشنایی با زندگی دریایی، ماهیگیری، غواصی و کشتیسازی سنتی اختصاص دارد که الخور از دیرباز به آن شهرت داشته است.
در طبقه اول، آثار باستانی به نمایش درآمده که اخیرا کشف شدهاند و در صنایع باستانی برای ساخت رنگ استفاده میشدند. همچنین نقشههای زمینشناسی مربوط به تغییرات قطر در ۱۲۰ هزار سال گذشته و اکتشافات باستانشناسی نیز در این طبقه به چشم میخورند.
ساحل الفرکیه
- آدرس: الخور، خیابان شرحبيل بن حسنة (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Tarak Zari)
«ساحل الفرکیه» (شاطئ الفركية) فقط هفت کیلومتر با استادیوم البیت و دو کیلومتر با الخور مال فاصله دارد. از آنجا که این ساحل بین گردشگران معروف نیست و هیچ هتل یا خانهای در نزدیکی آن وجود ندارد، بسیار خلوت است و بهراحتی میتوان در طبیعت زیبای آن به آرامش رسید.
حدود ۵۰ سایهبان، سرویس بهداشتی و دوش، باربیکیو و مسجد برای رفاه گردشگران در نظر گرفته شده است. کودکان نیز میتوانند در زمین بازی مخصوص به آنها لحظات شادی را تجربه کنند.
سوالات متداول
بازی افتتاحیه جام جهانی 2022 در کدام ورزشگاه قطر برگزار میشود؟
استادیوم البیت
شکل طراحی استادیوم البیت از چه چیزی الهام گرفته شده است؟
چادر قبایل عرب
استادیوم البیت گنجایش چند تماشاچی را دارد؟
۶۰,۰۰۰ نفر
استادیوم البیت چه زمانی افتتاح شد؟
این ورزشگاه در ۳۰ نوامبر ۲۰۲۱ (۹ آذر ۱۴۰۰) برای بازی قطر و بحرین در عرب کاپ ۲۰۲۱ به بهرهبرداری رسید.
نویسنده: صدیقه شجاعی
عکسهای گالری: وبسایت qatar2022.qa (عکاس: نامشخص)