- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
استان زیبای کرمانشاه را بیشتر افراد به جاذبههای تاریخی معروف آن میشناسند؛ اما این استان سرسبز و کوهستانی جاذبههای طبیعی فراوانی در دل خود دارد. یکی از مناطق طبیعی مهم کرمانشاه، مجموعه تفریحی توریستی سراب نیلوفر در نزدیکی روستای سراب نیلوفر است که بسیاری از مسافران را به بازدید از خود فرا میخواند. سراب نیلوفر از جاهای دیدنی کرمانشاه محسوب میشود. برای آشنایی بیشتر با این جاذبه طبیعی در ادامه با ما همراه باشید.
منبع عکس: اقتصاد آنلاین
منبع عکس: ویکی پدیا
سراب نیلوفر یکی از مقاصد مهم گردشگری در شمال غرب کرمانشاه به شمار میرود. گلهای نیلوفر که در بستر دریاچه زندگی میکنند،سوژهای عالی برای عکاسان جلوههای ناب طبییعی هستند و همین ویژگی هرساله گردشگران بسیاری را به سوی دریاچه سراب نیلوفر میکشاند.
سراب نیلوفر در حاشیه روستایی به همین نام، در ۲۰ کیلومتری شمال غرب کرمانشاه قرار دارد. این مجموعه تفریحی در ابتدای منطقه «سنجابی» و در دامنه کوههای «کماجار» واقع شده است. سراب نیلوفر مملو از نیلوفرهای آبی است که در نیمه اول سال غنچهها و برگهای آنها سر از آب برمیآورند و سطح زیادی از آن را میپوشانند. وزش باد روی تالاب سبب حرکت گلها میشود و منظره زیبایی را ایجاد میکند.
سراب نیلوفر در واقع دریاچهای طبیعی با وسعت ۱,۳۳۱ هکتار است که از تعدادی چشمه در کف و اطراف آن تغذیه میشود. آب زلال و شفاف دریاچه سبب میشود که در تمام طول سال ریشه و ساقههای نیلوفرهای آبی قابل دیدن باشند. در صورتی که بارندگی سالانه خوب باشد، تالاب در طول سال پرآب است و عمق بخشهایی از آن به ۳۲ متر میرسد. این تالاب دارای غارهای زیرزمینی است. آب دریاچه سراب نیلوفر نوعی مواد معدنی خاص دارد که شرایط رشد نیلوفرها را فراهم میکند.
منبع عکسها: مپییو، سایت گردشگری ایران، iranparadise
سراب نیلوفر یکی از زیستبومهای مهم انواع ماهی، مرغ ماهیخوار و غازهای وحشی به شمار میرود. تعداد زیادی از پرندگان مهاجر در فصل زمستان به سراب نیلوفر سفر میکنند و همین موضوع این منطقه را به یکی از مقاصد پرنده نگری ایران تبدیل کرده است.
منبع عکس: iranparadise
برای رفتن به سراب نیلوفر از شهر کرمانشاه، باید در میدان اصلی شهر یا همان میدان آزادی وارد بلوار کارگر شده و تا بلوار باهنر مسیر را ادامه دهید. بلوار با هنر به جاده سراب نیلوفر میرسد. تابلوهای راهنما در جاده بهخوبی مسیر رسیدن به این جاذبه را مشخص میکنند.
برای رفتن به سراب نیلوفر قطار یا اتوبوس در کرمانشاه وجود ندارد و بهترین راه استفاده از تاکسی یا وسیله نقلیه شخصی است.
منبع عکس: iranparadise
سراب نیلوفر در ۲۷ اسفند سال ۱۳۸۷ از طرف سازمان میراث فرهنگی بهعنوان میراث طبیعی ملی بهثبت رسیده است تا اهمیت حفظ و حراست از آن برای همگان مشخص شود.
منبع عکس: خبرگزاری فارس
در کرمانشاه به چشمههای پرآبی که در کنارشان حوض بزرگی وجود دارد، «سرآب» یا «سراب» میگویند؛ علاوه بر این، «سراب» یک نام کلی است و به دریاچههایی اطلاق میشود که آب آنها از چشمههای داخل یا کنار دریاچه تامین شود. در استان کرمانشاه سرابهای زیادی وجود دارد و سراب نیلوفر از زیباترین آنها است. گلهای نیلوفر نشان سلطنتی ایران باستان و نماد پاکی و سادگی هستند. سراب نیلوفر به یمن وجود گلهای نیلوفر به سرآب نیلوفر معروف شده است.
منبع عکس: iraninform
دریاچه سراب نیلوفر جایگاه و تقدس ویژهای در مردم داشته است و همین امر سبب شده تا افسانههای بسیاری در مورد آن میان مردم محلی نقل شود. شنیدن این داستانها خالی از لطف نیست. مشهورترین این روایتها گنج بزرگی است که در کف دریاچه توسط خسرو پرویز، پادشاه ساسانی، مخفی شده است.
منبع عکس: hichhop
دریاچه سراب نیلوفر بیشترین تجمع گلهای نیلوفر آبی را تا میانه دهه ۸۰ داشت. طی دهه گذشته و با به وقوع پیوستن خشکسالیهای پیدرپی و حفر چاههای غیر مجار فرعی، دریاچه بهکلی خشک شد. این خشکی دریاچه، نیلوفرهای آبی را در خطر انقراض قرار داد.
در سال ۱۳۹۳ با تلاش «دکتر کهریزی» عضو هیت علمی دانشگاه رازی و تیم همراه ایشان، بهوسیله ریشه و ساقه نیلوفر آبی این گیاه در آزمایشگاه احیا شد؛ سپس با اهدا ۲۳۰ بوته نیلوفر گل زرد به دریاچه اوضاع رو به بهبودی رفت.
بارندگیهای اخیر، پر شدن نسبی دوباره دریاچه از آب و رشد نیلوفرهای آبی امیدبخش هستند؛ اما باز هم بهدلیل وجود زمینهای کشاورزی ذرت و هندوانه در اطراف دریاچه و حفر چاههای غیرمجاز، خطر نابودی وجود دارد. امروزه با گذشت حدود هفت سال، هنوز تعداد نیلوفرهای آبی بهمیزان سابق نرسیده است.
منبع عکس: ایسنا
سراب نیلوفر مکانی مناسب برای گذراندن اوقات فراغت با خانواده و قایقسواری به شمارمیرود. اطراف دریاچه سراب نیلوفر توسط شهرداری فضاسازی شده است و امکان چادر زدن و پیکنیک وجود دارد.
سراب نیلوفر در ایام تعطیل و جمعهها، میزبان حدود ۵,۰۰۰ نفر از گردشگران است. با توجه به حضور پرتعداد مردم کرمانشاه و خانوادهها در این مجموعه گردشگری، امکانات رفاهی دیگری همچون آلاچیق و باربیکیو، نمازخانه، سرویس بهداشتی، بوفه، نیمکت و پارکینگ در اطراف دریاچه فراهم هستند.
منبع عکس: ایرنا
تماشای گلهای خاص نیلوفر، منظره غروب خورشید، تلالو نور آفتاب و نشستن در کنار دریاچه، از مهمترین تفریحات سراب نیلوفر هستند؛ با این وجود امکانات دیگری در مجموعه فراهم است. در فصول گرم سال شنا کردن در آب زلال دریاچه سراب نیلوفر بسیار لذتبخش خواهد بود و با این کار میتوان گلهای نیلوفر را از نزدیک لمس کرد.
قایقهایی در اطراف دریاچه سراب نیلوفر برای تفریح خانوادهها و دوستان آماده هستند. قایقهای بزرگ و کوچک دریاچه، مسافران را از کنار گلهای نیلوفر میگذرانند؛ البته این امکان تنها تا قبل از تاریک شدن هوا فراهم است. ماهیگیری در سراب نیلوفر قانونی نیست.
منبع عکسها: iranparadis ،iranbirdrecordse ،farhang.razi،
عکاسی از منظره زیبای دریاچه جزو تفریحات مهم سراب نیلوفر به شمار میرود. بهترین زمان برای عکاسی کمی پس از ظهر است. در این زمان تابش نور آفتاب سبب مشخص شدن ساقههای نیلوفر در آب میشود و عکسهای زیبایی میتوان ثبت کرد. طبیعت دشت و کوههای اطراف سراب نیلوفر بسیار دیدنی هستند و میتوان پس از بازدید از دریاچه در این مناطق به قدم زدن و گشتوگذار پرداخت و از هوای پاک آن لذت برد.
در کنار جاده کرمانشاه به سراب نیلوفر مسیر مخصوصی برای دوچرخهسواری به طول ۲۰ کیلومتر وجود دارد و از این نظر مورد توجه علاقهمندان به دوچرخه سواری قرار گرفته است.
منبع عکس: iranparadise
بهطورکلی سراب نیلوفر در چهار فصل سال زیباییهای خود را دارد. ویژگی گلهای نیلوفر آبی شناور در سطح دریاچه، آب زلال و شفاف دریاچه و چشمههای اطراف آن، سراب نیلوفر را از دیگر دریاچههای کشور متمایز میکند. پس اگر بهدنبال دیدن منظره سبز، سفید و زرد گلهای نیلوفر سربرآورده از آب آبیرنگ دریاچه هستید، اردیبهشت تا تیر ماه بهترین زمان سفر به آن است. در این بازه زمانی از سال گلهای نیلوفر سربرمیآورند و خودنمایی میکنند.
در نیمه اول سال پرندگان مهاجر زیادی در اطراف سراب نیلوفر حضور دارند و زیباییهای آن را دوچندان میکنند. در نیمه دوم سال اگرچه نیلوفرهای آبی حضور ندارند؛ ولی دیدن ریشههای آنها در آب زلال و پاک دریاچه جذاب است. در فصل پاییز برگهای زرد و نارنجی درختان اطراف دریاچه منظرهای دیدنی به محیط میبخشند. زمستان نیز در سراب نیلوفر جلوهای متمایز دارد و تماشای نمای برفی این منطقه کوهستانی خالی از لطف نیست.
منبع عکس: ویکی پدیا
بازدید از جاذبه سراب نیلوفر کرمانشاه رایگان است؛ البته امکانات رفاهی تفریحی خوبی از جمله قایقسواری در این مجموعه مهیا شده است. برای استفاده از قایقها باید بلیط تهیه کنید. ساعت بازدید از سراب نیلوفر ۶ صبح تا ۱۲ شب در نظر گرفته شده و زمان پیشنهادی برای بازدید از این جاذبه حدود سه تا ۶ ساعت است.
منبع عکس: ویزیت ایران
اگر از شهرهای دور به استان کرمانشاه سفر میکنید و قصد بازدید از جاذبههای طبیعی و تاریخی آن همچون سراب نیلوفر را دارید، اقامت در هتلها و اقامتگاههای نزدیک به آن بهترین گزینه است. هتلهای «سینا»، «معراج»، «کوروش» و «آزادگان» نزدیکترین مراکز اقامتی به سراب نیلوفر هستند.
منبع عکس: ویزیت ایران
استان کرمانشاه از جمله مناطق گردشگری مهم کشور است که در جایجای آن جاذبههای طبیعی و تاریخی زیادی وجود دارد. در ادامه به معرفی تعدادی از دیدنیهای کرمانشاه میپردازیم که در اطراف سراب نیلوفر واقع شدهاند.
منبع عکس: هونل پرتال
زیارتگاه اویس قرنی در فاصله ۳۸ کیلومتری سراب نیلوفر، ۳۵ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه و در مسیر شهرستان روانسر قرار دارد. اویس قرنی یکی از صحابه مورد احترام و توجه پیامبر اکرم (ص) بود. این زیارتگاه در روزهای مختلف سال میزبان زائران بسیاری از از شهرهای دور و نزدیک است.
تاریخچه معتبری از قدمت بارگاه ویس قرنی وجود ندارد؛ اما این بنا به سبک ابنیه دوره سلجوقیان بنا نهاده شده است و روی کوهی به نام «بیشه کوه» قرار دارد. این زیارتگاه با شماره ۱۰۵۴ در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۴ به ثبت آثار ملی و تاریخی رسیده است. قبرستانی قدیمی در نزدیک این بارگاه دیده میشود.
منبع عکس: kids.hoonel
در کتب تاریخ اصحاب پیامبر (ص) روایاتی مبنی بر شهادت اویس قرنی هنگام جهاد در منطقهای از کردستان نقل شده است. بارگاه اویس قرنی یکی از ۵۰ منطقه نمونه گردشگری کرمانشاه محسوب میشود و در میان مردم محلی به «ویس نازار» معروف است.
منبع عکس: کرد پرس
تالاب هشیلان بهدلیل گونههای گیاهی و جانوری متنوع یکی از مهمترین زیستگاههای آبی استان کرمانشاه به شمار میرود. این تالاب ۴۶ کیلومتر با سراب نیلوفر فاصله دارد وسیدن به آن ۴۱ دقیقه زمان میبرد. تالاب هشیلان در مسیر جاده کرمانشاه به روانسر و در ۲۶ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه قرار دارد. هشیلان در دهستان الهیارخانی و دامنه کوههای «خورین» و «ویس» واقع شده است.
تالاب هشیلان بیش از ۱۰۰ جزیره کوچک و بزرگ دارد که گاهی به هنگام ریزشهای جوی کاملا در آب فرو میروند. منابع تامین آب این تالاب بارانهای فصلی و «سرآب سبزعلی» است. خشکسالیهای پیاپی در سالهای اخیر، این تالاب را باخطر نابودی مواجه کرده است. تالاب هشیلان در زمره مناطق حفاظت شده قرار دارد. این تالاب مکانی مناسب برای علاقهمندان پرندهنگری به شمار میرود. هشیلان در زبان کردی به معنی خانه مارها است و حکایت از گونههای مختلف مار ساکن در تالاب دارد.
منبع عکس: خبرگزاری صدا و سیما
تالاب هشیلان زیستگاه جانورانی چون لاکپشتهای برکهای، مارمولک، سمندر، انواع گونههای ماهی کپور، عروس ماهی، سیاه ماهی، سفید کولی، زردک، سس ماهی، خرچنگ و قورباغه است. این تالاب در فصلهای سرد سال میزبان پرندگان مهاجری از آسیای مرکزی و سایر نقاط جهان است. غاز خاکستری، فلامینگو، اردک ارهای، اردک سرسبز، کشیم گردن سرخ، بوتیمار، پلیکان، قو، چنگر نوک سرخ، کاکایی نوک سبز و خوتکای پر سفید نوک پهن به این تالاب مهاجرت میکنند.
منبع عکس: iraninform
طاق بستان در گذشته نام روستایی در ۹ کیلومتری شهر کرمانشاه بوده است که امروزه با گسترش کرمانشاه در محدوده شهری قرار دارد و به یکی از محلههای شمال شرقی شهر کرمانشاه تبدیل شده است. به نقوش زیبا و تاریخی حک شده بر دامنه کوه و در کنار دریاچه، طاق بستان گفته میشود. این مجموعه ۳۸ کیلومتر با سراب نیلوفر فاصله دارد و رسیدن به آن در حدود ۳۵ دقیقه طول میکشد.
در گذشته روستای طاق بستان محلی برای تفریح شاهان ساسانی و شکار بوده است و نقشهای حجاری شده بر دامنه کوه نیز همین روایت را نقل میکنند. مجموعه طاق بستان همهروزه هشت صبح تا هشت شب و در نیمه دوم سال تا ساعت ۱۷ میزبان گردشگران است.
تجربه خود را در بخش دیدگاهها با ما و سایر همراهان کجارو به اشتراک بگذارید.
نویسنده: زیبا وکیلی
عکسهای گالری از گوگلمپ (عکاسان: یوسف امیریان، مبین مانشتی)