- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان تهران، تهران، خیابان ۱۵ خرداد، محله سرپولک، کوچه کمال بشیری، پلاک ۷
در میان هیاهو و شلوغیهای تهران و در نزدیکی بازار بزرگ، خانهای در یکی از بافتهای قدیمی این شهر قرار دارد که محل تولد و بزرگ شدن فردی است که در تاریخ معاصر ایران از جایگاه علمی، سیاسی و اجتماعی بالایی برخوردار است. این مکان خانه پدری شهید مصطفی چمران است که در زمان حاضر با همت شهرداری تهران بازسازی و مرمت شده و با تبدیل به موزه، در ردیف جاهای دیدنی تهران قرار گرفته است.
اگر جزو آن دسته از افراد هستید که به بازدید از خانههای افراد مشهور و معروف و آشنا شدن با نحوه زندگی آنها علاقهمند هستند با کجارو همراه باشید تا از خانه موزه چمران دیدن کنید.
هرآنچه باید درباره خانه موزه شهید چمران بدانید:
دکتر چمران
«میخواهم شمع باشم و بسوزم و دنیا را روشن کنم.»
«شهید چمران»
مصطفی چمران در اوایل دهه ۱۰ خورشیدی در شهر تهران و در محله قدیمی سرپولک به دنیا آمد. اصالت خانواده ایشان به روستای چمران در بخش نوبران شهرستان ساوه میرسد. وی تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی در دانشکده فنی دانشگاه تهران به پایان رساند و سپس برای ادامه تحصیل راهی کشور آمریکا شد. دکتر چمران کارشناسی ارشد برق را از دانشگاه تگزاس و دکترای خود را در رشته الکترونیک و فیزیک پلاسما از دانشگاه برکلی کالیفرنیا دریافت کرد.
شهید چمران در طول زندگی سیاسی و مبارزاتی خود مدتی را در کشور مصر به یادگیری روشهای مبارزاتی چریکی و تعلیم دادن آنها پرداخت و سپس برای یاری رساندن به مردمان لبنان راهی این کشور میشود. بعد از انقلاب و با شروع جنگ ایران و عراق نقش بسیاری مهمی در جبهههای مبازره بر عهده داشت. دکتر چمران در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۳۶۰ خورشیدی در منطقه دهلاویه به شهادت رسید.
از خانه تا موزه شهید چمران
این خانه مربوط به اواخر دوران قاجار، ۲۲۴ متر مربع مساحت اعیانی و ۵۱۲ متر مربع عرصه دارد. ورودی بنا در ضلع جنوبی است و دارای یک حیاط مرکزی به ابعاد ۱۰ در ۱۷ متر است. در سه جبهه حیاط فضاهای معماری و مسکونی را میتوان دید. مطبخ کوچک این خانه در ضلع شمال غربی جای دارد. این ساختمان آبانباری نیز دارد که پاشیر آن در زیر اتاق نشیمن قرار دارد.
خانه پدری چمران تا زمان زنده بودن والدین ایشان همچنان مورد سکونت بود. در سال ۱۳۸۵، سازمان توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران اقدام به بازسازی و مرمت این خانه کرد. در سال ۱۳۸۷ این خانه موزه افتتاح شد و امروزه بهعنوان یکی از دیدنی های پایتخت، میزبان گردشگران است.
بخش های موزه شهید چمران
در این موزه در دو بخش میتوانید برخی از وسایل شخصی شهید چمران از کودکی تا شهادت را ببینید.
دوران کودکی و تحصیل
در این قسمت تصاویر اسناد و مدارک تولد، کارنامههای مقاطع تحصیل در مدرسه و دانشگاه در معرض نمایش قرار دارد.
دوران جنگ
در این بخش میتوانید تصاویری از تحصیل دکتر چمران در دانشگاه آمریکا، تصاویر مربوط به حضور ایشان در لبنان و دوران جنگ ایران و عراق را ببینید. برخی از وسایل شخصی این شهید نیز در این بخش قرار دارد. دکتر چمران در طول تحصیل خود در مدرسه درس نقاشی را از استاد ارژنگی فرا گرفت و تعدادی از نقاشیهای وی در این موزه در معرض نمایش قرار دارد.
مجموعه آثار
خدا بود و دیگر هیچ نبود، زمزم عشق، عارفانه، نیایشها، بینش و نیایش و لبنان از جمله کتابهای این شهید است که در بخشی از این موزه مجموعهای از آنها در معرض نمایش قرار دارد و میتوانید این کتابها را از راهنمای موزه تهیه و خریداری کنید.
بازدید از موزه شهید چمران
در کنار خرید کردن از بازار ۱۵ خرداد و دیدن بناهای تاریخی مثل کاخ گلستان میتوانید این موزه را در کوچه پس کوچههای قدیمی و اصیل تهران دیدن کنید. برای بازدید این خانه موزه به خیابان ۱۵ خرداد، محله سرپولک، کوچه کمال بشیری، پلاک هفت بروید و ساعتی را با خاطرات باقیمانده از دکتر چمران سپری کنید. نزدیکترین ایستگاه مترو به این موزه، مترو ۱۵ خرداد است.
روزها و ساعت بازدید
این خانه موزه همه روزه به غیر از جمعهها و تعطیلات رسمی به روی بازدیدکنندگان و علاقهمندان از ساعت ۸ صبح تا ۱۶:۳۰ عصر باز است. بازدید از این موزه رایگان است. اگر نیاز به اطلاعات بیشتری داشتید میتوانید با شماره تلفن ۴۴۶۳۴۱۵۸-۰۲۱ تماس بگیرید.
شهید چمران
سوالات متداول
خانه موزه شهید چمران کجاست؟
این موزه در خیابان ۱۵ خرداد، محله سرپولک، کوچه کمال بشیری قرار دارد.
موزه شهید چمران از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
دوران کودکی و تحصیل، دوران جنگ، مجموعه آثار
بازدید از موزه شهید چمران چه روزهایی امکان دارد؟
همه روزه بهغیر از جمعهها و تعطیلات رسمی
خانه موزه شهید چمران متعلق به چه کسی بود؟
خانه پدری شهید چمران بود که تا زمان حیات والدین ایشان همچنان برای سکونت استفاده میشد.
نویسنده: اکرم زمانی نوری