کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

غار حرا

شنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۸
مطالعه 8 دقیقه
ورودی غار حرا
غار حرا از جاهای دیدنی مکه مکانی است که به عقیده مسلمانان محل بعثت حضرت محمد (ص)، پیامبر اسلام است.
تبلیغات
غار حرا
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • عربستان سعودی، استان مکه، سه کیلومتری شهر مکه، جبل‌النور، غار حرا
ورودی غار حرا
مشاهده روی نقشه
زائران در ورودی غار حرا
عبادت در ورودی غار حرا

غار حرا محل بعثت حضرت رسول اکرم (ص) است و برای مسلمانان مکانی مقدس به شمار می‌رود. دهانه غار حرا به‌سمت شمال است؛ فضای آن ظرفیت چند نفر را دارد و ارتفاع آن به‌اندازه‌ای است که انسان می‌تواند به‌راحتی در آن سرپا بایستد. عار حرا محل عبادت و میعادگاه حضرت محمد (ص) با جبرئیل بود و اولین بار در این غار بر او وحی شد. این غار از جاهای دیدنی مکه در سفر زائران حج است.

کپی لینک

آنچه باید درباره غار حرا بدانید:

کپی لینک

غار حرا کجاست؟

2022-7-fbac1c92-8327-4de2-bd88-953a09956436

منبع عکس: دانشنامه اسلامی

غار حرا در دل کوه نور (جبل النور)، در منطقه حجاز مکه قرار دارد و علاوه بر غار حرا، غارهای دیگری نیز در این کوه جای گرفته است. غار حرا فضایی روشن دارد که این ویژگی، آن را به مکانی مناسب برای عبادت و نیایش تبدیل می‌کرد. نزول اولین آیات قرآن از سوره علق در این غار بر پیامبر اسلام (ص)، سبب قداست آن ‌شد. غار حرا اکنون در بین مسلمانان از جایگاهی ویژه برخوردار است.

غار حرا در دل جبل‌النور، جایی است که اولین بار جبرئیل بر پیامبر اسلام (ص) نازل شد

حجاج در هنگام سفر به مکه، برای بازدید از غار حرا حدود یک ساعت کوهپیمایی می‌کنند. وقتی به غار می‌رسند، چشم‌اندازی زیبا و جذاب از شهر مکه در مقابل خود می‌بینند. منظره مشرف به شهر در کنار پیشینه معنوی این مکان، غار حرا را بعد از کعبه، به محبوب‌ترین مکان برای زائران تبدیل کرده است. حجاج مکه، هنگام غروب یا سپیده‌دم را بهترین زمان برای بازدید از غار حرا می‌دانند.

کپی لینک

مسیر دسترسی به غار حرا

دسترسی به غار حرا به‌دلیل قرارگیری در دل کوه، فقط به‌صورت پیاده امکان‌پذیر است. زمان رسیدن به غار بر طبق توانایی هر زائر، در حدود ۴۵ دقیقه تا دو ساعت متفاوت است؛ اما اکثر افراد با یک ساعت و نیم کوه‌پیمایی به غار حرا می‌رسند.

کپی لینک

درباره غار حرا

نماز در غار حرا

منبع عکس: الخلیج اونلاین

منظره قله جبل‌النور، چنین به‌نظر می‌رسد که گویی دو کوه روی هم قرار گرفته‌اند. شکل غیرعادی قله کوه، آن را از کوه‌های دیگر متمایز می‌کند. در فضای داخلی غار حرا اثری از گیاه و آب دیده نمی‌شود. طول غار در حدود دو متر، عرض آن ۱٫۳ متر و ارتفاع آن نیز دو متر است. برخی از زائران علاوه بر غار، از قله کوه نیز دیدن می‌کنند؛ فاصله غار حرا تا قله کوه جبل‌النور حدود ۲۰ دقیقه است.

طبق روایات، جبل‌النور یکی از کوه‌هایی است که حضرت آدم (ع) مصالح اولیه کعبه را از آن تهیه کرد.

کپی لینک

اسرار غار حرا

غار حرا از بیرون آن

منبع عکس: irna

غار حرا شگفتی‌های خاص خود را دارد. یکی از عجايب غار، نحوه قرارگیری آن است. موقعیت غار طوری است که درب و دهانه آن به طرف بیت‌المقدس، اولین قبله مسلمانان باز می‌گردد و وسعت دهانه غار نیز به‌اندازه یک شخص با قامت متوسط است. انتهای غار حرا به‌سمت مسجد‌الحرام است. اگر بالای کوه نور بایستید، مسجد‌الحرام و گلدسته‌های آن کاملا مشخص خواهد شد.

غار حرا گنجایش یک نفر ایستاده و پنج نفر در حالت نشسته یا خمیده را دارد. فضای داخل غار روشن است و آفتاب از هنگام طلوع تا غروب به داخل آن می‌تابد؛ اما گرمای سوزان به فضای داخلی غار نفوذ نمی‌کند. غار حرا در ماه‌های گرم سال در عربستان، خنک است و بر اساس روایات، پیامبر اسلام (ص) همیشه یک ماه از سال را برای عبادت پروردگار به این غار می‌رفت.

غار حرا گنجایش یک نفر ایستاده و پنج نفر نشسته را دارد

مسلمانان از گذشته تا به امروز به زیارت غار حرا می‌روند. برخی ورود به غار را جزو اعمال حج نمی‌دانند و آن را جزو مستحبات ذکر می‌کنند؛ اما شیعیان در هنگام زیارت حج، علاقه زیادی به تماشای غار حرا دارند. زائران غار حرا بر این عقیده‌اند که هنگام زیارت این مکان، آرامش خاصی به آن‌ها دست می‌دهد. بر اساس برخی روایات درباره غار حرا، حرکت به‌سمت این غار سبب بیرون رفتن اندوه از دل انسان می‌شود.

کپی لینک

شرایط بازدید از غار حرا

تصویر بیرون غار حرا

منبع عکس: العالم

کوه نور و غار حرا که مشرف بر منا است، در عهد زندگی پیامبر اسلام (ص) جزو شهر مکه نبود؛ اما بعدها بخشی از بافت شهر شد. فاصله مکه تا غار حرا حدود ۶ کیلومتر و ارتفاع غار از سطح دریا حدود ۵۶۰ متر است.

هوای شهر مکه بسیار گرم است؛ به هنگام حرکت به‌سمت غار، حتما آب کافی همراه خود ببرید و برای جلوگیری از گرمازدگی، از پوشش مناسب استفاده کنید.

کپی لینک

دیدنیهای اطراف غار حرا

در اطراف غار حرا دیدنی‌های بسیاری برای بازدید حجاج وجود دارد. اکثر این جاهای دیدنی جزو مکان‌های مذهبی هستند و بازدید از آن‌ها جزو اعمال حج محسوب می‌شود.

کپی لینک

کعبه

2022-7-dca802f2-c000-48cc-bc8d-8fe9f8d65b1b

منبع عکس: borna.news

کعبه که به خانه خدا معروف است، در شهر مکه و در میان مسجد‌الحرام قرار دارد. کعبه قبله مسلمانان است و نام آن اشاره به‌شکل هندسی این بنا دارد. در قرآن آمده که بنای کعبه توسط یکی از پیامبران اولوالعزم به نام حضرت ابراهیم (ع) و پسر او حضرت اسماعیل (ع) بنا شده است.

خانه کعبه در میانه مسجدالحرام قرار دارد و با پرده‌ای از جنس ابریشم تزیین شده است

به گمان برخی، خانه خدا پیش از ابراهیم توسط حضرت آدم بنا شده بود و بعدها پیامبر اسلام (ص) به‌جای آن و در همان مکان، کعبه امروزی را بنا کرد. مسلمانان در هنگام نماز و نیایش به‌سمت کعبه می‌ایستند. طبق مستحبات دینی، هر مسلمانی در صورت استطاعت مالی و جسمی، باید حداقل یک بار در طول دوره زندگی خود به حج مشرف شود و مراسم دینی خاص آن را به‌جای بیاورد. هفت دور طواف به دور این خانه، از مهم‌ترین اعمال حج است.

پرده‌ای سیاه‌رنگ روی خانه کعبه آویزان شده است که به نام «كسوة الكعبه» شناخته می‌شود. جنس پرده ابریشم است و آن را با رشته‌های طلا و نقره تزیین کرده‌اند.

کپی لینک

شعب ابی‌طالب

شعب ابوطالب

منبع عکس: اقتصادآنلاین

شعب ابی‌طالب دره‌ای است که در میان دو کوه ابوقبیس و خندمه در شهر مکه قرار دارد. این دره در سال هفتم بعثت، به‌دلیل آزار مشرکان، پناهگاه رسول خدا و پیروان او شد. پیامبر (ص) به‌همراه یارانش سه سال را در محاصره اقتصادی و اجتماعی در این مکان گذراندند.

شعب ابی‌طالب در بخش شرق کعبه و بعد از مسعی قرار دارد. این منطقه در نزدیکی کعبه قرار دارد و خانه خدیجه در این شعب بوده است. خدیجه همه فرزندانش را در همان خانه به دنیا آورد. شعب ابی‌طالب به‌دلیل تولد دختر پیامبر (ص)، به شعب مولد نیز معروف است. امروزه در محله شعب ابی‌طالب تنها جایی به نام سوق‌اللیل باقی مانده است. سایر بخش‌های این شعب در هنگام توسعه مسجدالحرام جزو فضای داخلی مسجد شدند.

کپی لینک

مسجد‌الحرام

2022-7-346fd7e2-68a4-4248-bf17-a9974bed8438

منبع عکس: ویکی‌شیعه

مسجدالحرام یا مسجد جامع مکه، به بزرگترین مسجد جهان شهرت دارد و عنوان هشتمین ساختمان بزرگ در جهان را به خود اختصاص داده است. این مسجد مهم‌ترین مکان‌ زیارتی در سفر حج است و کعبه، قبله مسلمانان در میان آن قرار دارد.

طبق تفاسیر قرآنی، حضرت ابراهیم (ع) به‌همراه فرزندش حضرت اسماعیل (ع)، پایه‌های مسجدالحرام را بنا کردند. خداوند مکان دقیق خانه را به حضرت ابراهیم (ع) نشان داد و او پایه‌های مسجدالحرام را نزدیک چشمه زمزم امروزی نهاد. این مسجد در عصر پیامبر (ص) مدتی به محل پرستش بت‌ها تبدیل شده بود و بعد از جنگ‌ با مشرکان، دوباره محل عبادت خداوند شد.

مسجدالحرام یا مسجد جامع مکه بزرگ‌ترین مسجد جهان است

مسجد‌الحرام چندین بار مرمت شد. اولین مرمت آن در عهد بنی‌امیه و به دستور عبدالملک مروان صورت گرفت. بعد از آن، مسجد دوباره بازسازی شد و پس از افزودن سه مناره به آن، کف آن با سنگ‌هایی از جنس مرمر سنگ‌فرش شد.

مسجدالحرام با معماری منحصر به‌فرد، همواره میزبان بازدیدکنندگان از سراسر دنیا است. این مسجد عظیم از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که هریک در میان مسلمانان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. حجرالاسود، حجر اسماعيل، مقام ابراهيم، چاه زمزم و مدارس سه‌گانه از مهم‌ترین قسمت‌های مسجدالحرام به شمار می‌روند.

اگر به سفر حج رفته‌اید و تجربه بازدید از غار حرا و دیدنی‌های اطراف آن را دارید، آن را با کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

نویسنده: زهرا آذرنیوش

سوالات متداول

  • غار حرا کجاست؟

    غار حرا در دل کوه نور، مشرف بر شهر مکه واقع شده است.

  • دسترسی به غار حرا چگونه است؟

    برای بازدید از غار حرا نیاز به حدود یک ساعت کوهپیمایی است.

  • فاصله غار حرا تا شهر مکه چقدر است؟

    حدود ۶ کیلومتر.

  • مهم‌ترین جای دیدنی اطراف غار حرا کجاست؟

    کعبه و مسجدالحرام مهم‌ترین جای دیدنی نزدیک غار حرا هستند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات