کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

آرامگاه شیخ احمد جامی

شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۰:۳۱
مطالعه 17 دقیقه
آرامگاه شیخ احمد جامی. منبع عکس: خبرگزاری ایلنا. عکاس: نامشخص
آرامگاه شیخ احمد جامی از جاهای دیدنی تربت جام در استان خراسان رضوی است و از آثار ملی ایران محسوب می شود.
تبلیغات
آرامگاه شیخ احمد جامی
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان خراسان رضوی، تربت‌جام، خیابان جامی، خیابان آرامگاه، مجاور پارک شیخ جام
آرامگاه شیخ احمد جامی. منبع عکس: خبرگزاری ایلنا. عکاس: نامشخص
مشاهده روی نقشه
سنگ های سبر محوطه آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: بهنام شمسی
تصویری از آرامگاه شیخ احمد جامی و مسجد کنار آن؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی
محیط زیبای اطراف آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: محسن موسوی زاده
گنبد فیروزشاهی آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی
ایوان آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Devil architect
مسجد کرمانی در آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: امیرحسین مقتدایی
مسجد جامع نو در آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: جلیل بزرافشان
ورودی آرامگاه؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی
نمای کلی از آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: هادی دهقان پور
گنبدخانه آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: محسن موسوی زاده
آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: جلیل بزرافشان

تربت‌ جام از شهرهای تاریخی در استان خراسان رضوی است که نزدیک به مرز ایران و استان هرات در افغانستان قرار دارد. این شهر در دوره‌های مختلف تاریخ کشورمان از جمله یورش مغول‌ها و حمله تیمور لنگ آسیب‌های زیادی دید و از هجوم ازبک‌ها و افغان‌ها نیز در امان نبوده است. شهر تاریخی تربت‌ جام از سده سوم و چهارم هجری قمری اهمیت تاریخی، اجتماعی و فرهنگی فراوانی به دست آورد و در دوره شیخ احمد جامی یعنی سده‌های پنجم و ششم هجری قمری شکوفا شد. امروزه آرامگاه شیخ احمد جامی از جاهای دیدنی تربت جام است و در قلب این شهر خودنمایی می‌کند. با ما همراه باشید تا این عارف بزرگ و آرامگاه او را بیشتر بشناسیم.

کپی لینک

هرآنچه باید درباره آرامگاه شیخ احمد جامی بدانید:

فهرست مطالب
کپی لینک

آرامگاه شیخ احمد جامی کجاست؟

  • آدرس: استان خراسان رضوی، تربت‌ جام، خیابان جامی، خیابان آرامگاه، مجاور پارک شیخ جام (مشاهده روی نقشه)

آرامگاه شیخ احمد جامی یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی تربت جام به شمار می‌آید. این آرامگاه در حاشیه شمال غربی این شهر و در کنار مقبره و مسجد خواجه عزیز الله، در محله‌ای به نام سعدآباد واقع شده است.

نمای کلی از آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: هادی دهقان پور

منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: هادی دهقان پور

کپی لینک

مسیر دسترسی

آرامگاه شیخ احمد جامی در مرکز شهر تربت‌ جام و مجاور پارک شیخ جام قرار دارد. برای دسترسی به آرامگاه با استفاده از خودروی شخصی از طریق میدان ولیعصر تربت‌ جام وارد خیابان میر قوام الدین شوید. حدود ۵۰۰ متر جلوتر دور بزنید و وارد خیابان قاضی محمدنعیم شوید؛ سپس نرسیده به پارک شیخ جام، وارد خیابان جامی شوید. این خیابان را طی کنید و وارد خیابان منتهی به آرامگاه شوید. آرامگاه شیخ احمد جامی در حاشیه این خیابان و نزدیک به پارک شیخ جام قرار دارد.

کپی لینک

درباره آرامگاه شیخ احمد جامی

آرامگاه شیخ احمد جامی با ۸۰۰ سال قدمت از جاهای دیدنی تربت‌ جام در استان خراسان رضوی به شمار می‌آید. این آرامگاه که مدفن و مقبره شیخ احمد جامی محسوب می‌شود، به سده نهم تا دوازدهم هجری قمری تعلق دارد و امروزه یک مجموعه تاریخی متشکل از بخش‌های متنوع و دیدنی است. این اثر تاریخی در ۱۵ دی ۱۳۱۰ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۷۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی کشورمان به ثبت رسید.

آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: جلیل بزرافشان

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: جلیل بزرافشان

کپی لینک

شرایط بازدید آرامگاه شیخ احمد جامی

بازدید از آرامگاه شیخ احمد جامی (در سال ۱۴۰۲) رایگان است. شما امکان بازدید از این مجموعه را در هر ساعتی از شبانه‌روز خواهید داشت؛ اما در حال حاضر (سال ۱۴۰۲) قسمت‌هایی از مجموعه تاریخی فاقد امکان بازدید هستند. برای گشت‌وگذار کامل در مجموعه تاریخی شیخ احمد جامی به حدود یک تا دو ساعت زمان احتیاج است.

کپی لینک

تاریخچه آرامگاه شیخ احمد جامی

بعد از وفات شیخ احمد جامی در سن ۹۶ سالگی، بنا به وصیت او پیکرش را در کنار خانقاهش در دروازه معد‌آباد به خاک سپردند. نفوذ و رابطه خویشاوندی خاندان شیخ با پادشاهان و بزرگان ادوار بعدی، به‌خصوص حاکمان «آل کرت» در دوره ایلخانی و پادشاهان تیموری، باعث رونق و آبادی تربت‌ جام شد. این موضوع به‌نوبه خود در شکل‌گیری و توسعه مجموعه معماری آرامگاه شیخ احمد جامی بی‌تاثیر نبود.

تصویری از آرامگاه شیخ احمد جامی و مسجد کنار آن؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی

منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی

کپی لینک

زندگی نامه شیخ احمد جامی

شیخ احمد جامی که نام کامل او «احمد ابن ابوالحسن جامی نامقی ترشیزی» است، از عارفان، شعرا و موسیقی‌دانان مشهور قرن پنجم و ششم هجری قمری به شمار می‌آید. وی در سال ۴۴۰ هجری قمری در روستای نامق از توابع ترشیز (کاشمر فعلی) به دنیا آمد و در سن ۹۵ سالگی در تربت‌ جام درگذشت.

محیط زیبای اطراف آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: محسن موسوی زاده

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: محسن موسوی زاده

شیخ احمد در سن ۲۲ سالگی دچار تحول روحی شد و به عرفان روی می‌آورد. او در این دوران از مردم و معاشرت با آن‌ها فاصله گرفت و ۱۸ سال در ارتفاعات نامق و کوهستان بزد، گوشه عزلت اختیار کرد و به مطالعه قرآن، تفاسیر و تحقیق در حال عرفا مشغول شد. سرانجام او به خدمت حضرت خضر (ع) مشرف شد. مذهب شیخ احمد جامی برخلاف ادعای تعدادی از مولفان از جمله «قاضی نورالله شوشتری»، سنت است.

ایشان در سن ۴۰ سالگی به تعلیم، ارشاد، گفتار و نگارش رساله و کتاب مشغول شد و در سفرهایی که به نقاط گوناگون داشت، در میان طبقات مختلف مردم از جمله برخی حکمرانان و زمامداران سیاسی، قدرت و نفوذ به دست آورد. شیخ احمد القابی همچون شیخ‌الاسلام، قطب الاوتاد، شیخ ابونصر احمد ژنده پیل، پیر جام و شیخ جام دارد.

پیشگویی در رابطه با آینده و حوادث پیش‌رو، شفا بخشیدن برخی از بیماران، درمان افراد فلج، شفای افراد نابینا و دیوانگان، اشراف بر ضمایر و خواندن ذهن افراد و تصرف بر عالم ماده و قوانین طبیعت از جمله کرامات شیخ احمد جامی بودند.

کپی لینک

معماری و بخش‌های مختلف آرامگاه شیخ احمد جامی

آرامگاه شیخ احمد جامی که از جاهای دیدنی استان خراسان رضوی محسوب می‌شود، در واقع یک مجموعه تاریخی متشکل از قسمت‌های مختلف است. این مجموعه از بخش‌هایی همچون مقبره شیخ احمد، ایوان، گنبدخانه، مسجد کرمانی، گنبد سفید، مسجد عتیق، مدرسه امیر جلال‌الدین فیروزشاهی و مسجد جامع نو تشکیل شده است. البته الحاقات دیگری از جمله آب‌انبار، مسجد زیرزمینی و قبور مجاور مزار نیز در این مجموعه وجود دارند که در دوره‌های مختلف به وجود آمده‌اند.

کپی لینک

ورودی

در قسمت شرقی مجموعه آرامگاه شیخ احمد جامی ورودی قرار دارد. این قسمت به‌گونه‌ای است که نظر بیننده را به خود جلب می‌کند. معماری این بخش شامل پیش طاق ورودی، آستانه درگاه با در چوبی و طاق‌های دو اشکوبه به طرفین است. در چوبی قدیمی مجموعه با کتیبه‌های کوفی آراسته شده بود که متاسفانه به‌دلیل محو شدن، بیشتر قسمت‌ها قابل خواندن نیست؛ اما ظاهر آن نشان از قدمت بالای این اثر دارد.

ورودی آرامگاه؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی

منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی

به‌طورکلی ورودی از قسمت‌های قدیمی مجموعه آرامگاه شیخ احمد جامی به شمار می‌رود و مربوط به قرن هشتم هجری قمری است. بخش ورودی که از خشت ساخته شده است، در ابتدا هیچ‌گونه تزئیناتی را شامل نمی‌شد. در دوره ایلخانی نمای مجموعه با گچ سفید تزیین شد و در دوره‌های بعد با استفاده از گچ‌بری‌های زیبا و استفاده از رنگ قرمز ورودی مجموعه را آراستند.

کپی لینک

آرامگاه شیخ احمد جامی

آنچه از همه بیشتر در مجموعه تاریخی شیخ احمد جامی جلب نظر می‌کند، آرامگاه او است که نزدیک به ایوان مرتفع در فضای باز قرار دارد. آرامگاه با آجر و گچ ساخته شده و به شیوه‌ای خاص از سطح محوطه بالا آمده است. مزار شیخ احمد دو سنگ به‌صورت افراشته دارد. اولین سنگ لوح، اصلی محسوب می‌شود و دارای تزئیناتی همچون گل، برگ و آرایه‌های گیاهی است. دومین سنگ در قسمت پایین مزار قرار دارد.

آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: بهراد موعودی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: بهراد موعودی

از درون سنگ آرامگاه شیخ احمد جامی درخت کهن‌سالی با شاخه‌های فراوان به‌صورت خودرو روییده است. با اینکه ریشه‌های درخت در حال تخریب مزار هستند؛ اما نوادگان شیخ می‌گویند از او روایتی دارند که طبق آن هیچ‌گاه نباید درختی را قطع کنند.

بعضی از زائران نیز ارادت خاصی به این درخت دارند؛ چراکه معتقدند درخت رمز زندگی، باروری، فناناپذیری، واقعیت مطلق و سرچشمه آب حیات است. از طرف دیگر درخت تمثیلی از تمرکز است و رویش درخت بر جاودانگی یاد و خاطره شخصیت مدفون دلالت دارد. به اعتقاد مردم تربت‌ جام این درخت پسته که بومی ناحیه تربت‌ جام است، بر سر مقابر و مزارهای آزادگان مسلمان ایرانی و بزرگان می‌روید. مردم نواحی شرق خراسان نیز بر این باورند که درختان از ناف دفن‌شدگان روییده‌اند.

محجری از سنگ مرمر اطراف آرامگاه شیخ احمد جامی را محصور کرده است که ۱۸ پایه از سنگ مرمر سیاه در بین آن قرار دارند.

کپی لینک

گنبدخانه

گنبد و گنبدخانه در قلب مجموعه آرامگاه شیخ احمد جامی واقع شده‌اند. چهار نماى خارجى گنبدخانه توسط بناهاى اطراف پوشیده شده است و دیوارهاى گنبدخانه در داخل تا حد کتیبه و هشت‌بخشی گنبد بالا مى‌‌ر‌وند. هشت‌ضلعی زیر گنبد از چهار سه‌کنج و چهار طاق‌نما ساخته شده است. سطح زیر گنبد را نیز با یک کاربندى پوشانده‌اند. ساختمان و طرح بناى گنبد آرامگاه شیخ احمد جامی یادآور مقبره سلطان سنجر در مرو (قرن ۱۲میلادی) و بقایاى آرامگاه تیمورى مجاور مسجد هرات است.

گنبدخانه آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: محسن موسوی زاده

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: محسن موسوی زاده

گچ‌بری‌های اطراف ورودى غربى نشان می‌دهند که فضای گنبدخانه در گذشته محراب بوده است. بعدها در زمانى که گنبدخانه دیگر محل برگزارى نماز نبود، درى در آن تعبیه کردند. سه جفت در گنبدخانه مربوط به قرن هشتم هجرى قمری هستند که یکى از آن‌‌ها تاریخ ۷۳۳ هجری قمری را نشان می‌دهد. جفت دیگر که در حال حاضر در ورودى غربى (محراب سابق) قرار دارد، مربوط به قرن ۱۵ میلادى است.

دیوارها و گنبد آرامگاه شیخ احمد جامی با طرح‌‌هاى هندسى و گیاهى با زمینه‌‌هاى مختلف آبی‌رنگ تزیین شده‌اند. این موضوع از نظر سبک معماری مربوط به نیمه دوم قرن چهاردهم میلادى است. کتیبه زیر گنبد (گریو) یک کتیبه‌‌ قرآنى به شمار می‌آید؛ اما کتیبه بزرگ زیرین آن اطلاعات مهم تاریخى را در بردارد.

گنبدخانه آرامگاه شیخ احمد جامی اولین بنایى است که بعد از گذشت ۹۷ سال از وفات شیخ در سال ۵۳۶ هجری قمری در کنار قبر او برپا شد. از آنجا که این بنا روى قبر شیخ احمد ساخته نشده است، بنابراین مقبره محسوب نمی‌شود. پس از مرگ شیخ، مزار او محل اجتماع مریدان و فرزندان وى بود و درگذشته این مکان به‌عنوان جماعت‌خانه مورد استفاده قرار می‌گرفت. وجود چله‌خانه‌‌هاى داخل نیز گواهى بر صحت این ادعا است.

کپی لینک

ایوان

ایوان مجموعه آرامگاه شیخ احمد جامی که حدود ۳۰ متر ارتفاع دارد، در نیمه‌ اول قرن هشتم هجری قمری بنا شده است. قبل از پایان ساخت ایوان معمار آن دار فانی را وداع گفت و ادامه‌ کار به فرزندش «غیاث‌الدین بن مطهر» واگذار شد. فضای معماری ایوان با سقف نیم‌گنبدی و تزیینات کاربندی و دو ورودی مستقل، مسیر ارتباطی به بناهای طرفین خود یعنی مسجد کرمانی و گنبد سفید را پدید آورده است.

دو گلدسته کوتاه شش‌ضلعی در بالاى ایوان جاى گرفته‌اند که ساخت آن‌‌ها را به شخصى به نام «شیخ اسماعیل‌خان مستوفی‌الممالک» نسبت مى‌‌دهند که مستوفى کل کابل و قندهار در زمان نادرشاه بود.

ایوان آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Devil architect

منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: Devil architect

نماى پشتی ایوان آرامگاه شامل دو بخش مى‌‌شود:

  • نخست، قسمتى که طاق ایوان را در بر مى‌‌گیرد و مستقل از گنبدخانه است؛
  • دوم، دیواره‌ای که پشت پیشانى ایوان قرار گرفته است و بدنه شش‌ضلعی مناره‌‌ها در دو طرف آن قرار دارد.

در تزیین ایوان آرامگاه شیخ احمد جامی از کاشىی‌کارى و گچ‌برى استفاده شده است. در این ایوان دو نوع کاشى متعلق به دو دوره مختلف به کار برده‌اند:

  • نوع اول: نوع اول کاشی‌هاى فیروزه‌‌اى شش‌گوش منقوش است که با نقوش گل و برگ و ستاره ۱۶ پر با رنگ‌‌هاى سیاه، لاجوردى و فیروزه‌‌اى همراه با زمینه سفید تزیین شده‌‌اند. علاوه بر این، کاشىی‌هاى فیروزه‌‌ای رنگ مثلثی کوچک در این بین به چشم می‌خورند که با نقوش اسلیمى و به رنگ سیاه منقوش شده‌اند و چهارگوشه کاشى‌‌هاى شش‌گوش بزرگ را پر کرده‌‌اند.
  • نوع دوم: کاشی‌کاری معرق مربوط به دوره صفوى ( ۱۰۲۲ هجری قمری) است که تمامى نماى ایوان از اسپر و پیشانى گرفته تا زیر قوس را با نقوش هندسى، حیوانى، گیاه و کتیبه‌‌هاى ثلث با رنگ‌‌هاى سفید، سیاه، آبى، فیروزه‌‌اى، لاجوردى، سبز روشن و قهوه‌‌اى روشن پوشانده‌‌اند.

علاوه بر کاشى‌‌کارى، از گچ‌برى در چند جاى ایوان استفاده شده است که همگی آن‌ها متعلق به یک دوره نیستند.

کپی لینک

مسجد کرمانی‌

مسجد کرمانی در سمت چپ ایوان قرار دارد و نام آن منسوب به معمار «خواجه زکی بن محمد بن مسعود کرمانی» است. در میانه‌ هر ضلع این مسجد یک شاه‌نشین قرار دارد. سه چله‌خانه نیز در زوایای شرقی و غربی ساخته شده‌اند. در شاه‌نشین ضلع غربی مسجد، زیباترین عنصر معماری این بنا، یعنی محراب گچ‌بری شده و نفیس آن به چشم می‌خورد. محراب مسجد از شاهکارهای معماری قرن هشتم هجری به‌حساب می‌آید.

سقف مسجد کرمانی شامل پنج قسمت است:

  • دو شاه‌نشین شمالى و جنوبى با پوشش نیم گنبدى؛
  • دو تویزه با طاق خوانچه پوش؛
  • گنبد کوچک روی چهار تویزه در مرکز بنا که بعدها بازسازى شده است.

زیر گنبد کوچک مسجد و در کف بنا سردابى کشف شد که داخل آن سه تابوت قرار داشت؛ اما هویت مدفونان مشخص نیست.

مسجد کرمانی در آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: امیرحسین مقتدایی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: امیرحسین مقتدایی

تزیینات داخل مسجد کرمانی شامل تعدادى قوس تزیینى در اطراف حجره‌‌ها و گچ‌برى‌‌هایى به‌شکل مقرنس در بالاى در چله‌خانه است. بالاى چله‌خانه و در کمرگاه بنا، کتیبه‌‌اى به خط ثلث وجود دارد که بنا را دور مى‌‌زند و در بالاى آن مقرنس‌کاری بسیار زیبایى به کار رفته است. این مقرنس‌کاری که در طاق شاه‌نشین‌‌ها قرار دارد، جمعا هشت لوح گچ‌برى مشبک دارد که امروزه هفت لوح آن باقى مانده‌اند.

نماى خارجى مسجد کرمانى رو به صحن اصلى مزار قرار دارد و متشکل از چهار طاق‌‌نما و قاب‌‌هاى ساده آجرى در حدفاصل آن‌‌ها است. در این بین دو طاق‌‌نمایى که بعد از ایوان قرار گرفته‌‌اند، داراى مقرنس‌کاری‌هایی مشابه با اسلوب به کار رفته در داخل بنا هستند و حواشى آن‌ها نیز داراى گچ‌برى‌‌هایى نظیر نمونه‌‌هاى داخل بنا است.

در خصوص تاریخ ساخت مسجد کرمانی نمى‌‌توان اظهار نظر دقیقى داشت؛ اما احتمال بیشترى وجود دارد که این بنا متعلق به نیمه دوم قرن هشتم هجری قمری باشد.

کپی لینک

گنبد فیروزشاهی

گنبد فیروزشاهی یا «گنبد سبز» یا «مدرسه امیر جلال‌الدین فیروزشاه» از بناهای مشرف بر صحن آرامگاه شیخ احمد جامی است. این بنا دارای نقشه‌ چلیپایی و به‌شکل چهار ایوانی است که بر فراز آن گنبدی قرار دارد. همچنین گنبدخانه‌ای به‌شکل چهارطاقی با چهار شاه‌نشین و دو طاق‌نما در بخش‌های شرقی و غربی گنبد جای گرفته است. سراسر این بنا را تزیینات زیبای کاشی‌کاری پوشانده‌اند.

گنبد فیروزشاهی آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی

منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی

در طاق‌‌نماى غربى گنبد فیروزشاهی، محرابى قرار داشت که امروزه تنها قسمتى از حاشیه قوس آن برجاى مانده است. بر فراز طاق درگاه‌‌هاى شمالى و جنوبى که هر دو به‌منزله ورودى بنا محسوب مى‌‌شوند، دو طاق سوار کرده‌‌اند که در هر یک از آن‌ها نورگیری جاى داده شده است. مهم‌‌ترین بخش بنا سقف آن است که با به کارگیرى سه‌کنج‌ها و کاربندی‌ها، به شیوه‌‌اى بسیار بدیع و زیبا پوشیده شده و بر فراز آن گنبدى سوار شده است.

کپی لینک

مسجد جامع نو

مسجد جامع نو در قسمت غربی مجموعه آرامگاه شیخ احمد جامی واقع است. رواق شرقی این بنا با مسجد عتیق پیوند می‌خورد. ظاهرا گنبد مقصوره تنها بخش قدیمی مسجد به شمار می‌آید که توسط «جلال‌الدین فیروز شاه» در سال ۸۴۶ هجری قمری بنا شده است.

رواق شرقى مسجد جامع نو با مسجد عتیق پیوند خورده است که براى این کار، الزاما بخشى از آن و احتمالا بناهاى مغولى شمال مجموعه تخریب شده‌اند. دیواره‌‌هاى تکیه حیاط مسجد، طاق‌‌هاى رواق‌‌ها و شبستان‌‌هاى طرفین گنبد و مقصوره و تزیینات زیر گنبد نسبتا جدید هستند. به نظر می‌رسد که گنبد مقصوره تنها بخش اصلى مسجد باشد.

مسجد جامع نو در آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: جلیل بزرافشان

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: جلیل بزرافشان

ظاهرا مسجد جامع نو نیز توسط «جلال‌‌الدین فیروزشاه» در سال ۸۴۶ هجری قمری ساخته شده است. کتیبه‌‌اى به خط ثلث و به رنگ سفید با زمینه فیروزه‌‌اى روى کاشى خشتى فیروزه‌‌اى رنگى به ابعاد ۲۵ در ۲۵ سانتى‌‌متر نقش بسته است که عبارت «عمل العبد الضعیف حاجى زین ابن محمود الجامع الشیرازى سنه ۸۴۶» روی آن دیده مى‌‌شود.

کپی لینک

محوطه مجموعه تاریخی شیخ احمد جام

در محوطه مجموعه تاریخی شیخ احمد جام تعدادی سنگ قبر ديده می‌شوند كه به‌صورت عمودی نصب شده‌اند و روی آن‌ها نام، نام خانوادگی و تاريخ تولد و وفات اشخاص را با آياتی از قرآن و نقش‌های اسليمی زيبا حک کرده‌اند. ارتفاع سنگ‌ها متفاوت است و رنگ سفيد، خاكستری یا سياه دارند. مكان دفن متوفی هم‌سطح با خاک است.

چنین به نظر می‌رسد که هرچه مقام شخص مدفون در رتبه بالاتری قرار داشت، ارتفاع سنگ مزار او نیز بیشتر بود و ظرافت تزیینات و دقت در ساخت و نقش کتیبه‌ها نیز به همان نسبت افزایش می‌یافته است. اين گورستان به اهل تسنن تعلق دارد.

سنگ های سبر محوطه آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: بهنام شمسی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: بهنام شمسی

کپی لینک

مسجد عتیق

مسجد عتیق در جنوب غربى گنبدخانه قرار دارد و مسجد جامعى با پنج رواق محسوب می‌شود که رواق‌‌هاى محورى، عریض‌‌تر از رواق‌‌هاى کنارى هستند. در گذشته و در مرکز بنا گنبدى روى چهار تویزه قرار داشت که بعدها ویران شد. در امتداد هر دو رواق، طاق‌‌هاى دو طبقه قرار دارند که طاق‌‌هاى سله‌دار (پاطاق کمى پیش آمده) آن به دو شیوه پرى (عمودى) و رومى (افقى) آجرچینى شده‌‌اند.

در داخل دیوارهای طبقه دوم مسجد عتیق (جبهه غربى) راهرویی تعبیه شده است که چند دهانه آن را مسدود کرده‌‌اند. با قضاوت بر آنچه از بنا باقى مانده است، مى‌‌توان گفت تنها دو دهانه غرب گنبد، یعنى دو دهانه مقابل محراب با گچ‌برى تزیین شده بودند. تزیینات گچ‌بری اسلیمى، لنگه طاق‌‌هاى رواق محراب را مزین کرده‌اند.

تصویری از ایوان زیبا و تاریخی آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان ندایی
ایوان و گلدسته های مسجد آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: پرنیان فدایی
شبستان یکی از مساجد تاریخی آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: حامد حسنی زاده
صحن و ایوان مسجد در آرامگاه شیخ احمد جامی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: جلیل بزرافشان

منابع عکس‌ها (از راست به چپ): ویکی مدیا، ویکی مدیا، گوگل مپ، گوگل مپ؛ عکاسان (از راست به چپ): پرنیان ندایی، حامد حسنی زاده، جلیل بزرافشان

کپی لینک

مسجد زیرزمینی

مسجد زیرزمینی تربت جام در واقع آخرین بنا از ابنیه موجود در مجموعه معماری مزار شیخ احمد جامی به شمار می‌رود. این مسجد تاریخی در مجاورت فضای ورودی و جنب آب‌انبار قرار دارد. مسجد زیرزمینی شامل دو قسمت زمستانی و تابستانی است. بخش زمستانی مسجد پایین‌تر از سطح معابر و گذرگاه‌ها قرار دارد و ساختار آن هویت و اصالتش را به بازدیدکنندگان نشان می‌دهد.

کپی لینک

دیدنی های اطراف آرامگاه شیخ احمد جامی

کپی لینک

رباط جام

  • آدرس: استان خراسان رضوی، تربت‌ جام، میدان ولیعصر، خیابان شهید بهشتی، سمت جنوبی خیابان کوثری (مشاهده روی نقشه)
  • هزینه بازدید (در سال ۱۴۰۲): چهار هزار تومان
  • فاصله از آرامگاه شیخ احمد جامی: حدود ۱٫۵ کیلومتر (۲۰ دقیقه پیاده‌روی)

رباط جام یا کاروانسرای تربت‌ جام یک بنای چهار ایوانی و تاریخی در قلب شهر تربت‌ جام است. با توجه به سبک معماری این رباط می‌توان آن را از جمله آثار به‌جامانده از دوره تیموریان دانست. این بنا در نمای بیرونی به‌وسیله برج‌هایی در گوشه‌ها محصور شده است؛ به‌گونه‌ای که این برج‌ها نقش پشتیبان دیوارها را ایفا می‌کنند. قسمت ورودی رباط جام به یک هشتی منتهی می‌شود. این اثر در تاریخ ۶ خرداد ۱۳۷۷ هجری شمسی با شماره ثبت ۲۰۱۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

محله تامل؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Amin Dr

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: Amin Dr

کپی لینک

آرامگاه شاه قاسم انوار

  • آدرس: استان خراسان رضوی، شهرستان تربت‌ جام، بخش مرکزی، دهستان میان جام، روستای لنگر، کنار مسیر ورودی به روستا (مشاهده روی نقشه)
  • هزینه بازدید (در سال ۱۴۰۲): رایگان
  • فاصله از آرامگاه شیخ احمد جامی: حدود ۲۷ کیلومتر (۳۰ دقیقه با ماشین)

آرامگاه شاه قاسم انوار که یکی از جاذبه های گردشگری تربت جام محسوب می‌شود، در ۲۷ کیلومتری شمال غرب تربت‌ جام و در روستای «لنگر» قرار دارد. این آرامگاه محل دفن شاه قاسم انوار، از عارفان و صوفیان اواخر سده هشتم و آغاز سده نهم هجری، است. بنای آرامگاه نمونه‌ بارز معماری اواخر دوران تیموری محسوب می‌شود. این بنا توسط «امیرعلی شیرنوایی» ساخته شد. بر اساس روایات تاریخی، در ابتدا از این مجموعه به‌عنوان خانقاه استفاده می‌کردند؛ تا اینکه پس از مرگ شاه قاسم، خانقاه تبدیل به آرامگاه او شد. این بنای تاریخی در ۱۶ اردیبهشت ۱۳۵۴ هجری شمسی به‌عنوان یک اثر ملی وارد فهرست آثار ملی کشورمان شد.

آرامگاه شاه قاسم انوار؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: امیر جنگی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: امیر جنگی

اگر تاکنون از آرامگاه شیخ احمد جامی دیدن کرده‌اید، نظرات خود را با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

منبع عکس کاور: خبرگزاری ایلنا. عکاس: نامشخص

سوالات متداول

  • آرامگاه شیخ احمد جامی کجاست؟

    استان خراسان رضوی، تربت‌ جام، خیابان جامی، خیابان آرامگاه، مجاور پارک شیخ جام

  • ساعت بازدید آرامگاه شیخ احمد جامی چگونه است؟

    آرامگاه شیخ احمد جامی ساعت بازدید خاصی ندارد و شما در هر ساعتی از شبانه‌روز امکان بازدید خواهید داشت.

  • کرامات شیخ احمد جامی کدامند؟

    پیشگویی در رابطه با آینده و حوادث پیش رو، شفا بخشیدن برخی از بیماران، درمان افراد فلج، شفای افراد نابینا و دیوانگان و...

نویسنده: زهرا صالح نژاد / بازنویسی: محمدرضا قاسم شیرازی

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات