- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۳ تا ۴ ساعت
- Carrer de Mallorca, 401, 08013 Barcelona, Spain
کلیسای «ساگرادا فامیلیا» (Sagrada Familia) در شهر بارسلون از لحاظ تاریخ، ابعاد، نمای ظاهری و طراحی داخلی، یکی از منحصربهفردترین کلیساهای جهان محسوب میشود. این کلیسای معروف اسپانیا با آنکه بزرگترین کلیسای ناتمام کاتولیک به حساب میآید، هیچ دولت یا نهادی برای ساخت آن حمایت مالی نمیکند؛ به عبارتی، این کلیسا توسط مردم و برای مردم ساخته میشود. برای آشنایی بیشتر و تحلیل کلیسای ساگرادا فامیلیا، با این مقاله از کجارو همراه باشید.
دانستنیها درباره کلیسای ساگرادا فامیلیا:
- دانستنیها درباره کلیسای ساگرادا فامیلیا:
- کلیسای ساگرادا فامیلیا کجاست؟
- مسیر دسترسی به کلیسای ساگرادا فامیلیا
- درباره کلیسای ساگرادا فامیلیا
- تاریخچه کلیسای ساگرادا فامیلیا
- معماری کلیسای ساگرادا فامیلیا
- معماری داخلی ساگرادا فامیلیا
- پلان کلیسای ساگرادا فامیلیا
- شرایط بازدید از کلیسای ساگرادا فامیلیا
- جاهای دیدنی اطراف کلیسای ساگرادا فامیلیا
- خیابان گائودی (Gaudi Avenue)
- بیمارستان سنت پائول
- خیابان پسیج د سن جوان (Passeig de Sant Joan)
- خیابان پسیج د گراسیا (Passeig de Gracia)
کلیسای ساگرادا فامیلیا کجاست؟
- آدرس: اسپانیا، کاتالونیا، شهر بارسلونا، ناحیه ایسمپل (Eixample)، خیابان مایورکا (Mallorca) (مشاهده روی نقشه)
کلیسای ساگرادا فامیلیا در مرکز شهر بارسلونای اسپانیا و در خیابان «مایورکا» قرار دارد. این کلیسا در ناحیه «ایسمپل» در فاصله میان شهر قدیم بارسلونا و شهرکهای کوچکی ساخته شد که زمانی پیرامون شهر بودند.
منبع عکس: Matador Network، عکاس: نامشخص
مسیر دسترسی به کلیسای ساگرادا فامیلیا
برای دسترسی به کلیسای ساگرادا فامیلیا از طریق وسایل حملونقل عمومی، میتوان از مترو و اتوبوس استفاده کرد.
- دسترسی با مترو: برای دسترسی به کلیسای ساگرادا فامیلیا، سوار خط L2 (خط بنفش) شوید که از ایستگاه «پارال لل» (Paral Lel) شروع میشود؛ در ایستگاه مترو ساگرادا فامیلیا پیاده شوید. گزینه دیگر برای دسترسی با مترو، خط L5 (خط آبی) است که از ایستگاه «کورنلا سنتر» (Cornella Centre) آغاز میشود و در طی مسیر از ایستگاه ساگرادا فامیلیا میگذرد؛ در واقع ایستگاه متروی ساگرادا فامیلیا تقاطع دو خط L2 و L5 است.
- دسترسی با اتوبوس: برای دسترسی به کلیسای ساگراد فامیلیا میتوانید از خطوط ۱۹، ۳۳، ۳۴، D50 ،H10 یا B24 استفاده کنید. سریعترین مسیر، خط D50 است که از ایستگاه «روندا سنت پائو – فولک ای تورس» (Ronda Sant Pau – Folch I Torres) آغاز میشود. خط H10 اتوبوسرانی، ایستگاهی بسیار نزدیک به کلیسای ساگرادا فامیلیا دارد؛ این خط در روزهای دوشنبه تا شنبه از ساعت پنج صبح تا ۱۰ شب هر ۹ دقیقه یکبار حرکت میکند و در روزهای یکشنبه، از ساعت هشت صبح تا ۱۰ شب هر ۱۵ دقیقه یکبار حرکت دارد.
منبع عکس: Urbiotica، عکاس: نامشخص
درباره کلیسای ساگرادا فامیلیا
ساگرادا فامیلیا کلیسای در حال ساختی در مرکز شهر بارسلونای اسپانیا است. این کلیسا بزرگترین کلیسای کاتولیک ناتمام جهان محسوب میشود. «آنتونی گائودی» (Antoni Gaudi)، معمار اسپانیایی، آن را در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی طراحی کرد. ساگرادا فامیلیا در سال ۲۰۰۵، در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. در سال ۲۰۱۰، «پاپ بندیکت شانزدهم» (Pope Benedict XVI)، کلیسا را تقدیس کرد و آن را در ردیف کلیساهای «باسیلیکا» (basilica) برشمرد.
منتقدان هنر و معماری، در تحلیل کلیسای ساگرادا فامیلیا، آن را بینظیر در کل تاریخ هنر و فوقالعادهترین طراحی معماری گوتیک از زمان قرونوسطا توصیف کردهاند. این کلیسای معروف اسپانیا با کلیسای جامع بارسلون فرق دارد. سالانه حدود ۳,۰۰۰,۰۰۰ نفر از کلیسای ساگرادا فامیلیا بازدید میکنند که باعث میشود این کلیسا به یکی از نمادهای شهر بارسلون تبدیل شود.
منبع عکس: CNN، عکاس: نامشخص
تاریخچه کلیسای ساگرادا فامیلیا
کتابفروشی به نام «جوزپ ماریا بوکابلا» (Josep Maria Bocabella) در سال ۱۸۷۲ میلادی به واتیکان سفر کرد و پس از بازگشت از ایتالیا، ایده ساخت کلیسایی با الهام از کلیسای شهر «لورتو» (Loreto) ایتالیا را مطرح کرد. معماری به نام «فرانسیسکو د پائولا دل وییار» (Francisco de Paula del Villar) که برنامه احیای کلیسای گوتیک را در سر داشت، طرح اولیه را کشید و کار ساخت محراب کلیسا در روز بزرگداشت «سن ژوزف» (St. Joseph) در روز ۱۹ مارس ۱۸۸۲ آغاز شد.
کار ساخت محراب کلیسا در روز ۱۸ مارس سال ۱۸۸۲ میلادی، پیش از کنارهگیری فرانسیسکو دل وییار، پایان یافت. از آن پس در سال ۱۸۸۳، آنتونی گائودی مسئولیت طراحی کلیسا را بر عهده گرفت و در آن تغییرات اساسی اعمال کرد. کار ساخت کلیسای ساگرادا فامیلیا مدت زمان بسیاری طول کشید؛ گائودی در جواب گلایهها از طولانیشدن روند ساخت، چنین میگفت:
مراجعهکنندگان من عجلهای ندارند.
وقتی گائودی در سال ۱۹۲۶ میلادی درگذشت، تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد ساختمان کلیسای ساگرادا فامیلیا تکمیل شده بود. پس از مرگ گائودی، کار ساخت کلیسا تحت نظارت شاگرد وی ادامه یافت تا آنکه جنگ داخلی اسپانیا در سال ۱۹۳۶ درگرفت. در طی جنگ داخلی، بخشهایی از کلیسای ناتمام بهعلاوه الگوها و اتاق کار گائودی تخریب شد. طراحی کنونی کلیسا در واقع نسخهای بازسازیشده از طرحهایی است که در آتشسوزی از بین رفته بود.
منبع عکس: Wikimedia، عکاس: Walter Mittelholzer
از سال ۱۹۴۰ میلادی، تیمی از معماران کار ساخت کلیسای ساگرادا فامیلیا را پیش بردند. از دهه ۱۹۸۰، از کامپیوتر برای طراحی و پیشبرد فرایند ساخت کلیسا استفاده کردند. در سال ۲۰۰۰، کار طاقبندی مرکز کلیسا از ابتدای ورودی تا محراب تکمیل شد. از آن پس، کار اصلی، ساخت طاقهای کناری و طاق محراب بوده است. در سال ۲۰۰۲، مدرسههای ساگرادا فامیلیا که از سال ۱۹۰۹ برای آموزش فرزندان کارگران ساخته شده بود، از گوشه شرقی محوطه کلیسا به گوشه جنوبی منتقل و میزبان نمایشگاه شد.
از سال ۲۰۰۶ میلادی، کار بر سازههای پشتیبان برج اصلی و همچنین بر محوطه جنوبی شبستان مرکزی متمرکز شد. در قرن بیستم، تمام سنگها را با دست میتراشیدند؛ اما در قرن بیستویکم و با کمک طراحیهای کامپیوتری و ماشینهای سنگتراشی، کار ساخت راحتتر و سریعتر شده است.
در سال ۲۰۱۰ میلادی، ساخت تونلهای زیرزمینی برای عبور قطارهای تندرو بحثبرانگیز شد؛ مهندسان و معماران کلیسای ساگرادا فامیلیا نگران استحکام ساختمان بودند. با وجود مخالفتها، تونل زیرزمینی کنده شد و از سال ۲۰۱۳ قطار تندرو از نزدیکی این کلیسای معروف اسپانیا رد میشود؛ اما به کلیسا آسیبی نرسیده است.
منبع عکس: Finding the Universe، عکاس: نامشخص
در میانه سال ۲۰۱۰ میلادی، شبستان اصلی را آماده برگزاری مراسم عبادی کردند تا با وجود ناتمام بودن بنا، از آن استفاده شود؛ بدینترتیب، پاپ بندیکت شانزدهم در هفتم نوامبر سال ۲۰۱۰، در حضور ۶,۵۰۰ نفر، کلیسا را تقدیس کرد؛ بیرون کلیسا نیز بیش از ۱۰۰ اسقف و ۳۰۰ کشیش در میان جمعیت عظیمی از مردم، مراسم عشای ربانی را برگزار میکردند.
در ۱۹ آوریل سال ۲۰۱۱، آتش کوچکی در انبار اشیای مقدس کلیسا برپا شد که به تبع آن، تمام گردشگران و کارگران را از ساختمان بیرون کردند. اشیا آسیب دیدند؛ اما آتشسوزی طی ۴۵ دقیقه مهار شد.
از سال ۲۰۱۲ میلادی تاکنون (۲۰۲۴) معماری پروژه کلیسای ساگرادا فامیلیا بر عهده «جوردی فاولی ای اولر» (Jordi Fauli i Oller) قرار دارد. از تاریخ ۹ ژوئیه سال ۲۰۱۷، در روزهای یکشنبه و در مناسبتهای خاص، جمعیت دینداران در ساعت ۹ صبح در این کلیسای معروف اسپانیا گرد هم میآیند و مراسم آیینی به جا میآورند.
منبع عکس: Sagrada Familia، عکاس: نامشخص
ابتدا سنگی که برای ساخت کلیسای ساگرادا فامیلیا بهکار میرفت، از کوه «مونتسرات» (Montserrat) بارسلونا میآمد؛ اما هرچه استخراج عمیقتر شد، دریافتند که سنگهای لایههای زیرین شکنندهتر هستند. به همین دلیل، از سال ۲۰۱۸ میلادی، سنگها را بهجای کوه مونتسرات، از کوههای منطقه «ویتنل» (Withnell) انگلستان آوردند.
در تاریخ ۱۱ مارس سال ۲۰۲۰، بهخاطر همهگیری بیماری کرونا در اسپانیا، کار تکمیل کلیسا بهطور موقت متوقف و مراسم کلیسا تعطیل شد؛ از زمان جنگ داخلی اسپانیا تا این زمان کار ساخت بنا متوقف نشده بود. کارگران اصلی در چهارم ژوئیه سال ۲۰۲۰ به سر کار خود برگشتند. در ۲۹ نوامبر ۲۰۲۱، ستاره ۱۲ پر درخشان بلورینی به ارتفاع هفت متر بر نوک یکی از برجهای اصلی به نام مریم مقدس نصب شد.
منبع عکس: Wikimedia، عکاس: Canaan
در اکتبر سال ۲۰۱۵ میلادی، تیم معماران کلیسای ساگرادا فامیلیا اعلام کردند که ۷۰ درصد بنا تکمیل شده است و وارد مرحله پایانی برافراشتن ۶ برج کلیسای عظیم شدهاند. طبق برنامهریزیها، قرار شد برجها و بیشتر سازههای کلیسا در سال ۲۰۲۶ و برابر با صدمین سالگرد مرگ گائودی تکمیل شود. طبق برآورد سال ۲۰۱۷، عناصر تزیینی بنا نیز باید تا سال ۲۰۳۰ یا ۲۰۳۲ ساخته شوند و بدینترتیب در آن زمان میتوان کلیسا را تکمیلشده در نظر گرفت.
معماری کلیسای ساگرادا فامیلیا
سبک معماری کلیسای ساگرادا فامیلیا ترکیبی از معماری گوتیک اسپانیایی، «مدرنیسم کاتالانی» (Catalan Modernism) و «هنر نو» (Art Nouveau) است. گائودی از هنر نو زمان خود برای تزیینات سطح بنا استفاده کرد. این کلیسا از همان ابتدا در حدواندازههای کلیسای جامع طراحی شد. طرح کلی کلیسا بسیار شبیه طرح کلیساهای جامع دیگر اسپانیا نظیر «کلیسای جامع بورگوس» (Burgos Cathedral)، «کلیسای جامع لئون» (Leon Cathedral) و «کلیسای جامع سویا» (Seville Cathedral) است.
منبع عکس: ArchDaily، عکاس: نامشخص
درست مانند دیگر کلیساهای جامع گوتیک و اروپایی، کلیسای ساگرادا فامیلیا در مقایسه با عرض آن، ارتفاع نسبتا کوتاهی دارد و دارای بخشهای پیچیدهای است؛ از جمله این بخشها میتوان به دو راهرو، غلامگردهای پیرامونی با هفت محراب کوچک، تعداد زیادی برج و سه دروازه اشاره کرد که هرکدام بسیار متفاوت از یکدیگر هستند و تزیینات متنوعی دارند.
کلیسای ساگرادا فامیلیا طراحی ویژهای دارد؛ رواق سرپوشیدهای بهصورت مستطیلی دورتادور کلیسا و هر سه ورودی آن را در بر گرفته است. در داخل یا خارج کلیسا تقریبا هیچ زاویه قائمهای وجود ندارد و خطوط صاف معدودی در طراحی آن دیده میشود.
منبع عکس: La Sagrada Familia، عکاس: نامشخص
برجها
در طراحی گائودی، مجموعا ۱۸ برج برای کلیسا در نظر گرفته شده بود؛ ۱۲ برج برای حواریون عیسی مسیح، چهار برج برای بشارتدهندگان (انجیلهای چهارگانه)، یک برج برای مریم مقدس و بلندترین برج برای عیسی مسیح.
تا سال ۲۰۲۳ میلادی، ۱۳ برج شامل هشت برج حواریون، چهار برج بشارتدهندگان و برج مریم مقدس تکمیل شد. در نوک برجهای بشارتدهندگان، مجسمه نمادهای سنتی ایشان کار گذاشته شده است؛ گاو بالدار برای «لوقا» (Luke)، مرد بالدار برای «متی» (Matthew)، عقاب برای «یوحنا» (John) و شیر بالدار برای مرقس (Mark).
منبع عکس: Sagrada Familia، عکاس: نامشخص
برج مرکزی عیسی مسیح قرار است ۱۷۲٫۵ متر ارتفاع داشته باشد و بر نوک آن صلیب بزرگی نصب شود. بر سر برجهای کوتاهتر، نمادهای عشای ربانی، شامل دستههای گندم، جام و خوشههای انگور، پدیدار خواهند شد. طبق طراحیها، قرار بود که ناقوسهایی لولهمانند درون برجها کار بگذارند که با نیروی باد به حرکت دربیاید و صدا در درون کلیسا پخش شود. گائودی مطالعات آکوستیک انجام داد تا به صدای بهینه در کلیسا دست یابد. هماکنون تنها یک ناقوس در کلیسا نصب شده است.
با تکمیل برج عیسی مسیح، کلیسای ساگرادا فامیلیا به بلندترین کلیسای جهان تبدیل میشود؛ زیرا در آن صورت ۱۱ متر از «کلیسای اولم» (Ulm Minster) که ۱۶۱٫۵ متر ارتفاع دارد، بلندتر خواهد شد.
در ساخت کلیسای ساگرادا فامیلیا، قطعات را از قبل، روی هم سوار و بعد آن را به بنای اصلی اضافه میکنند که مزایای عملیاتی قابلتوجهی در سرعت ساخت و استحکام بنا دارد.
منبع عکس: UNILAD، عکاس: نامشخص
نماها
سه نمای بزرگ برای کلیسای ساگرادا فامیلیا در نظر گرفته شده است؛ نمای ولادت مسیح در شرق، نمای مصائب مسیح در غرب، نمای عروج مسیح در جنوب که نمای جنوبی همچنان ناتمام است. نمای ولادت مسیح قبل از اینکه کار در سال ۱۹۳۵ میلادی متوقف شود، ساخته شد.
نمای غربی، شمایل تکاندهندهای از صحنههای شکنجه مسیح دارد؛ کار ساختوساز آن در سال ۱۹۵۴ شروع شد و برجهای ورای طرح بیضوی در سال ۱۹۷۶ ساخته شدند.
کار ساخت نمای عروج در سال ۲۰۰۲ آغاز شد؛ این نما بزرگترین نمای کلیسا است که مسیح را در حال عروج به آسمان نشان میدهد. در این نما همچنین شمایلی از جهنم، برزخ و عناصری از هفت گناه کبیره و هفت فضیلت آسمانی به نمایش درخواهند آمد.
منبع عکس: Wikimedia، عکاس: Gerardo Nunez (نمای عروج مسیح)
نمای ولادت مسیح
نمای ولادت مسیح اولین نمایی بود که ساخته شد. کار ساخت این نما در فاصله سالهای ۱۸۹۴ تا قبل از ۱۹۳۶ انجام گرفت. نمای ولادت مسیح رو به شمال شرق است تا طلوع آفتاب نمادی از تولد مسیح باشد. این نما سه رواق (درگاه) دارد که هرکدام نشانگر یک فضیلت الهی (امید، رحمت و ایمان) هستند. درخت زندگانی بر فراز درگاه مسیح در رواق رحمت برافراشته است.
صحنههایی در نمای ولادت مسیح به کار رفته است که یادآور عناصر زندگی هستند. مجسمهها طبق سبک طبیعتگرایانه گائودی با عناصر طبیعی تزیین شدهاند؛ مثلا، دو ستون بزرگ سه رواق را از هم جدا کردهاند و در پایه هر ستون، یک لاکپشت و یک لاکپشت آبی نقش شده که یکی نشانگر خشکی و دیگری نشانگر دریا هستند. در مقابل نقش لاکپشتها، دو آفتابپرست در دو طرف نما نقش شدهاند که نماد تغییر مداوم طبیعت محسوب میشوند.
چهار مناره در نمای ولادت مسیح وجود دارد که هرکدام به یک قدیس تقدیم شدهاند؛ «متیاس» (Matthias)، «برنابا» (Barnabas)، «یهودا» (Jude) و «شمعون» (Simon).
منبع عکس: Patrimoni Cultural Gencat، عکاس: نامشخص
در اصل، گائودی نمای ولادت مسیح را بهصورت رنگارنگ طراحی کرده بود که هر طاق آن رنگهای متنوعی داشته باشد. او تمام شمایل و مجسمهها را رنگشده در نظر گرفته بود؛ در این صورت، شمایل انسانها همچون گیاهان و جانوران، زنده به نظر میرسید.
گائودی نمای ولادت مسیح را تجسمی از بنا و تزیینات کل کلیسا میدانست. او میدانست که عمرش به پایان ساخت کلیسا کفاف نمیدهد؛ برای همین، این نما را الگویی هنری و معماری برای دیگران قرار داد تا طبق آن، کار را پیش ببرند. گائودی ابتدا این نما را برای ساخت انتخاب کرد و میخواست جذابترین و در دسترسترین نزد عموم مردم باشد. بعضی از مجسمههای نماها در سال ۱۹۳۶ طی جنگ داخلی اسپانیا خراب شدند؛ اما بعدها مورد بازسازی قرار گرفتند.
منبع عکس: Wikimedia، عکاس: Richard Mortel
نمای مصائب مسیح
برخلاف نمای بسیار آراسته ولادت مسیح، نمای مصائب مسیح ساده و زمخت است و در آن سنگهای فراوانی تراشهای صاف خوردهاند تا شبیه استخوان جلوه کنند.
در نمای مصائب مسیح، سعی شده است گناهان انسان به نمایش کشیده شود. طبق طراحیها و دستورالعملهای گائودی، کار ساخت نما در سال ۱۹۵۴ میلادی آغاز شد. برجهای نما در سال ۱۹۷۶ ساخته شدند و در سال ۱۹۸۷، تیمی از پیکرتراشان مسئولیت تراشیدن صحنههای متعدد و جزئیات را بر عهده گرفتند.
هدف آن بود که نمای مصائب مسیح شکلی تیز و زمخت داشته باشد تا تاثیری دوچندان بر مخاطب بگذارد. قصد گائودی آن بود که این نما برای ناظران وحشتآفرین باشد. او میخواست بر طاقها و ستونها شکستگی و بریدگی ایجاد کند و با استفاده از اثر سایه روشن، میزان فداکاری مسیح را بیشتر نشان دهد.
منبع عکس: Oriane & Angel، عکاس: sergiyzinko
نمای مصائب مسیح رو به غروب آفتاب است که بهطور نمادین، مرگ مسیح را نشان میدهد. در این نما، ۶ ستون بزرگ و شیبدار، طراحی شده است تا شبیه عضلات کشیدهشده باشند. در بالای ستونها، هرم سهگوشی متشکل از ۱۸ ستون استخوانیشکل وجود دارد که در نوک آنها صلیب بزرگی با تاجی از خار قرار گرفته است. هرکدام از چهار برج بالای این نما به یک حواری اختصاص دارد («یعقوب» (Jacob)، «توما» (Thomas)، «فیلیپ» (Philip) و «ناتانائیل» (Bartholomew)) و مثل نمای ولادت مسیح، سه رواق وجود دارد که هرکدام فضائل الهی را البته بهشکل دیگری نشان میدهند.
نمای مصائب مسیح رو به غروب آفتاب است و بهطور نمادین، مرگ مسیح را نشان میدهد
صحنههای حجاریشده در نمای مصائب مسیح را میتوان به سه طبقه تقسیم کرد که بهشکل حرف S انگلیسی بالا میروند و تصاویر مصلوبشدن عیسی مسیح را بازنمایی میکنند. در پایینترین طبقه، صحنههای شب قبل از مصلوبشدن عیسی مسیح، شامل شام آخر، بوسه یهودا، محاکمه مسیح و کمی پیش از به صلیب کشیده شدن وی نشان داده شده است.
در طبقه وسط، محل مصلوبشدن عیسی شامل «مریمها» (The Three Marys)، سربازی که پهلوی مسیح را با نیزه سوراخ کرد، «ورونیکای قدیس» (Saint Veronica) و چهره مسیح بر پرده ورونیکا به تصویر کشیده شده است. در طبقه سوم و آخر، صحنههای تدفین و رستاخیز مسیح را میتوان دید. پیکری برنزی که بر پلی میان برجهای ناتانائیل و تومای قدیس واقع شده است، عروج عیسی را نشان میدهد.
منبع عکس: Sagrada Familia، عکاس: Pep Daude
نمای عروج مسیح
نمای عروج مسیح بهعنوان نمای اصلی، بزرگترین و تکاندهندهترین نمای کلیسای ساگرادا فامیلیا خواهد بود و از این نما میتوان به شبستان مرکزی دسترسی پیدا کرد. کار ساخت نمای عروج در سال ۲۰۰۲ شروع شد. این نما مختص عروج آسمانی عیسی است و مسیر رسیدن به خدا را نشان میدهد. در این مسیر، مرگ، داوری نهایی و عروج به تصویر کشیده میشود؛ همچنین گمراهان در جهنم خواهند بود.
گائودی میدانست که نمای عروج را نخواهد دید؛ برای همین، طرحی از آن کشید که در سال ۱۹۳۶ از بین رفت. امروزه با استفاده از قطعات باقیمانده از آن طرح، کار را پیش میبرند. برای تکمیل این نما، احتمالا نیاز خواهد بود که بخشی از چهارراه و ساختمانهای خیابان مایورکا را تخریب کنند.
منبع عکس: Wikimedia، عکاس: Victor Grigas
پلکان بزرگی با تزئیناتی از گناه و جهنم به رواق عروج مسیح ختم خواهد شد. قرار است از تصاویر شیاطین، بتها، خدایان دروغین، برزخ و کافران در تزیینات پلکان استفاده شود. قبرهایی نیز بر زمین خواهند گذاشت تا نشانه مرگ باشد. رواق نمای عروج هفت ستون بزرگ خواهد داشت که هرکدام نشانگر «هدایای روح القدس» (gifts of the Holy Spirit) خواهند بود. در پایه ستونها، هفت گناه کبیره و در بالای ستونها، هفت فضیلت آسمانی به نمایش درخواهند آمد.
- هدایای روح القدس: خرد، درک، پند، بردباری، دانش، پارسایی و ترس از پروردگار
- گناهان کبیره: آز، شهوت، غرور، پرخوری، تنبلی، خشم و حسادت
- فضایل آسمانی: مهربانی، سختکوشی، صبر، نیکوکاری، میانهروی، فروتنی و پاکدامنی
نمای عروج مسیح یک درب سهدهانه مرکزی و چهار درب جانبی خواهد داشت؛ بنابراین درمجموع هفت درب به نشانه مقدسات کلیسای کاتولیک دارد.
- مقدسات کلیسای کاتولیک: غسل تعمید، تایید، عشای ربانی، توبه، دستورات مقدس، ازدواج و التیامبخشی به بیماران.
در سپتامبر ۲۰۰۸ میلادی، درهای نمای عروج مسیح نصب شد. بر این درها، دعای ربانی را حکاکی کردند. روی درهای مرکزی، عبارت درخواست روزی را به ۵۰ زبان مختلف نگاشتند. دستگیرههای در به دو شکل حرف A و G ساخته شدهاند که ابتدای نام و نام خانوادگی آنتونی گائودی هستند.
منبع عکس: Wikimedia، عکاس: Canaan
معماری داخلی ساگرادا فامیلیا
طراحی داخلی کلیسای ساگرادا فامیلیا بهشکل صلیبی لاتینی با پنج راهرو است. ارتفاع طاق مرکزی به ۶۰ متر میرسد؛ همچنین طاق شبستان مرکزی و طاق شبستانهای کناری بهترتیب ۴۵ و ۳۰ متر ارتفاع دارند. جناح کلیسا سه راهرو دارد. ستونها روی شبکهای ۷٫۵ متری قرار گرفته و ستونهای محراب بهصورت نعل اسبی برپا شدهاند. در بخش متقاطع طرح صلیبیشکل، چهار ستون مرکزی از جنس سنگ سماق برافراشته شده است.
منبع عکس: Wikimedia، عکاس: SBA73
طاقی هذلولیگون بر بالای محراب کلیسای ساگرادا فامیلیا نصب شده است که ارتفاع آن به ۷۵ متر میرسد. گائودی در نظر داشت که بازدیدکنندهای که از در اصلی وارد میشود، بتواند طاقهای شبستان و محراب را ببیند؛ به همین دلیل، بهتدریج ارتفاع آنها را زیاد کرد. شکافهایی در کف محراب کلیسا وجود دارد که از طریق آن شکافها، دخمه زیر محراب قابلمشاهده است.
منبع عکس: The Barcelona Feeling، عکاس: نامشخص
ستونهای داخلی کلیسای ساگرادا فامیلیا منحصربهفرد هستند. ستونها در بالا شاخهشاخه میشوند و با اشکال هندسی متنوعی که دارند، سطوح متغیری را به نمایش میگذارند؛ مثلا، پایه ستونی چهارگوش، در بالای ستون به هشتگوش و سپس ۱۶ وجه تبدیل میشود و در انتها شکلی مدور پیدا میکند. تقاطع سهبعدی ستونهای مارپیچ جزو مشخصههای معماری داخلی کلیسا است. تزیینات داخلی کلیسا جامع و غنی هستند و اساسا هیچ سطح صافی در داخل کلیسا دیده نمیشود.
پلان کلیسای ساگرادا فامیلیا
منبع عکس: Wikimedia، عکاس: lo Herodotus
- زرد: محراب کلیسا
- نارنجی: قدمگاه
- قرمز: محل ایستادن همسرایان
- بنفش: جناح کلیسا (گذرگاهها)
- آبی: نماها
- سبز تیره: شبستان اصلی
- سبز روشن: راهروها
- خاکستری روشن: رواق
- خاکستری تیره: محل بازسازی مدارس
شرایط بازدید از کلیسای ساگرادا فامیلیا
بازدید از ساگرادا فامیلیا در تمام روزهای سال امکانپذیر است؛ اما ساعت بازدید آن بسته به فصل متغیر خواهد بود.
- ساعت بازدید در ماههای آوریل تا سپتامبر (۱۲ فروردین تا ۸ مهر): دوشنبه تا جمعه از ساعت ۹ صبح تا ۸ شب؛ شنبه ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر؛ یکشنبه ساعت ۱۰٫۵ صبح تا ۸ شب
- ساعت بازدید در ماه اکتبر (۹ مهر تا ۹ آبان): دوشنبه تا جمعه از ساعت ۹ صبح تا ۷ عصر؛ شنبه از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر؛ یکشنبه از ساعت ۱۰٫۵ صبح تا ۷ عصر
- ساعت بازدید در ماههای نوامبر تا فوریه (۱۰ آبان تا ۹ اسفند): دوشنبه تا شنبه از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر؛ یکشنبه از ساعت ۱۰٫۵ صبح تا ۶ عصر
- ساعت بازدید در ماه مارس (۱۰ اسفند تا ۱۱ فروردین): دوشنبه تا جمعه از ساعت ۹ صبح تا ۷ عصر؛ شنبه از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر؛ یکشنبه از ساعت ۱۰٫۵ صبح تا ۷ عصر
- ساعت بازدید در روزهای یک ژانویه، ۶ ژانویه، ۲۵ دسامبر و ۲۶ دسامبر: از ساعت ۹ صبح تا ۲ بعد از ظهر
هزینه بازدید از ساگرادا فامیلیا در سال ۲۰۲۴، بهازای هر نفر بهشرح زیر است:
- قیمت پایه: ۲۶ یورو بدون راهنما، ۳۰ یورو با راهنما
- سالمندان: ۲۱ یورو بدون راهنما، ۲۳ یورو با راهنما
- افراد زیر ۳۰ سال: ۲۴ یورو بدون راهنما، ۲۸ یورو با راهنما
- دانشجویان: ۲۴ یورو بدون راهنما، ۲۸ یورو با راهنما
- کودکان زیر ۱۱ سال و توانیابان: رایگان
- همراه توانیابان: رایگان بدون راهنما، چهار یورو با راهنما
هزینه بازدید از ساگراد فامیلیا بههمراه برجها در سال ۲۰۲۴ بهشرح زیر است:
- قیمت پایه: ۳۶ یورو بدون راهنما، ۴۰ یورو با راهنما
- سالمندان: ۲۸ یورو بدون راهنما، ۳۲ یورو با راهنما
- افراد زیر ۳۰ سال: ۳۴ یورو بدون راهنما، ۳۸ یورو با راهنما
- دانشجویان: ۳۴ یورو بدون راهنما، ۳۸ یورو با راهنما
- کودکان زیر ۱۱ سال و توانیابان: رایگان
- همراه توانیابان: ۱۰ یورو بدون راهنما، ۱۴ یورو با راهنما
منبع عکس: The Empty Nest Explorers، عکاس: John O Boyle
از ماه ژوئن سال ۲۰۱۷، امکان خرید آنلاین بلیط ورود به کلیسای ساگرادا فامیلیا مهیا شده است. هزینه ورودی ۲۰ تا ۳۰ یورویی کلیسا، صرف تامین هزینه سالانه ۲۵,۰۰۰,۰۰۰ یورویی ساخت بنا میشود. بازدیدکنندگان میتوانند به شبستان، دخمه، موزه، فروشگاه و برجهای نمای مصائب و ولادت مسیح دسترسی داشته باشند. در بدو ورود، کیف، وسایل شخصی و وسایل عکاسی و فیلمبرداری بازدیدکنندگان بررسی میشود.
برای ورود به هرکدام از برجها، نیاز است از پیش بلیط تهیه کنید. در برجها آسانسور کار گذاشته شده است؛ از آنجا میتوانید به روی پلی قدم بگذارید که برجها را به هم وصل میکند. برای پایین آمدن، راهپلهای مارپیچ با حدود ۳۰۰ پله وجود دارد.
از بازدیدکنندگان درخواست میشود که در محوطه کلیسا سکوت را رعایت و از تجمع خودداری کنند. همچنین بازدیدکنندگان اجازه خوردن و نوشیدن را در کلیسا ندارند.
جاهای دیدنی اطراف کلیسای ساگرادا فامیلیا
خیابان گائودی (Gaudi Avenue)
- آدرس: ناحیه ایسمپل (مشاهده روی نقشه)
- فاصله از کلیسای ساگرادا فامیلیا: کمتر از ۵۰۰ متر (حدود هفت دقیقه پیادهروی)
خیابان گائودی از جلوی کلیسای ناتمام گائودی شروع و به ساختمان معروف دیگری به نام «بیمارستان سنت پائول» (L’Hospital de la Santa Creu I Sant Pau) ختم میشود. این خیابان با کافهها و رستورانها متعددی که دارد، یکی از بهترین مسیرها برای پیادهروی در شهر بارسلون است. در خیابان گائودی در حالی که چشمانداز کلیسای ساگرادا فامیلیا را دارید، میتوانید به بهترین رستورانهای شهر بروید یا از مغازههای آن خرید کنید.
منبع عکس: Sant Jordi Hostels، عکاس: نامشخص
بیمارستان سنت پائول
- آدرس: منطقه هورتا گیناردو (Horta-Guinardo)، خیابان سنت آنتونی ماریا کلارت (St. Antoni Maria Claret) (مشاهده روی نقشه)
- فاصله از کلیسای ساگرادا فامیلیا: ۹۰۰ متر (حدود ۱۵ دقیقه پیادهروی)
بیمارستان سنت پائول یک بنای تاریخی با معماری نوین و جزو میراث جهانی یونسکو است. این بیمارستان تا سال ۲۰۰۹ میلادی فعال بود و بهمدت پنج سال تحت عملیات مرمت و بازسازی قرار داشت. در سال ۲۰۱۴ بهعنوان موزه و مرکز فرهنگی بازگشایی شد و امروزه یک جاذبه فرهنگی زیبا محسوب میشود. تقریبا ۹ نهاد بینالمللی در این بنا قرار دارند که به پژوهش در زمینه آموزش و سلامت میپردازند. بنای سنت پائول بیشتر بهخاطر معماری منحصربهفردش شهرت دارد.
منبع عکس: santpaubarcelona.org، عکاس: نامشخص
خیابان پسیج د سن جوان (Passeig de Sant Joan)
- آدرس: محله گراسیا (Gracia) (مشاهده روی نقشه)
- فاصله از کلیسای ساگرادا فامیلیا: ۷۰۰ متر (حدود ۱۰ دقیقه پیادهروی)
خیابان «پسیج د سن جوان» در قلب شهر بارسلون است و یکی از جاذبههای شهر به حساب میآید. این خیابان از بنای معروف «طاق پیروزی» (Arc de Triomf) شروع و به محله گراسیا ختم میشود. پارکهای متعددی در پیرامون این خیابان وجود دارد که پاسه دسن جوان را به مکان مناسبی برای پیادهروی در بارسلونا تبدیل کرده است. بستنیفروشیها و غذاهای محبوبی در این خیابان وجود دارد.
منبع عکس: Sivoris، عکاس: نامشخص
خیابان پسیج د گراسیا (Passeig de Gracia)
- آدرس: منطقه گراسیا (مشاهده روی نقشه)
- فاصله از کلیسای ساگرادا فامیلیا: حدود ۳ کیلومتر (کمتر از ۱۰ دقیقه با ماشین؛ ۳۰ دقیقه پیادهروی)
«پسیج د گراسیا» یکی از اعیانینشینترین خیابانهای بارسلون است که از آن با عنوان «گرانترین خیابان اسپانیا» نیز یاد میشود. این خیابان تا قبل از قرن نوزدهم میلادی، منطقه مستقل گراسیا را به مرکز شهر بارسلون وصل میکرد. پسیج د گراسیا شلوغترین خیابان بارسلون است که در آن کافههای شیک، فروشگاههای معروف و ساختمانهای فراوانی با معماری مدرن و منحصربهفرد وجود دارد.
منبع عکس: Meet Barcelona، عکاس: نامشخص
اگر از کلیسای ساگرادا فامیلیا بازدید کردهاید، تجربه خود را با ما و دیگر کاربران کجارو در میان بگذارید.
منبع عکس کاور: Britannica، عکاس: Valery Egorov (نمای کلیسای ساگرادا فامیلیا)
نویسنده: رضا اردو
سوالات متداول
کلیسای ساگرادا فامیلیا کجاست؟
کلیسای «ساگرادا فامیلیا» (Sagrada Familia) در مرکز شهر بارسلونای اسپانیا و در خیابان «مایورکا» قرار دارد.
دلیل شهرت معماری کلیسای ساگرادا فامیلیا چیست؟
کلیسای ساگرادا فامیلیا بزرگترین کلیسای کاتولیک ناتمام جهان محسوب میشود. منتقدان هنری آن را بینظیر در کل تاریخ هنر و فوقالعادهترین طراحی از معماری گوتیک از زمان قرونوسطا تاکنون توصیف کردهاند.