- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
پارک پردیسان، یکی از بوستانهای قدیمی و باصفای تهران است که در منطقه دو و در ضلع شمالی بزرگراه حکیم، بین شیخ فضل الله و یادگار امام (ره) قرار دارد. این پارک در سال ۱۳۹۳ بهعنوان پارک بدون دخانیات شناخته شد و بهدلیل نقش مهمی که در تلطیف هوای کلانشهر تهران ایفا میکند، ریه پایتخت لقب گرفته است. این پارک دارای دیدنیهایی چون مرکز بازپروری حیات وحش، موزه ملی آب و موزه تنوع زیستی است و از امکانات آموزشی، تفریحی و ورزشی متنوعی مانند مدرسه طبیعت، مسیرهای پیاده روی و دوچرخه سواری و زمین بادبادکبازی برخوردار است.
منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: سمیرا شریعتمداری)
پارک پردیسان یکی از بوستانهای قدیمی و دیدنی های تهران در شب است. این پارک بهصورت بوستانی جنگلی در شمال غربی این شهر و در نزدیکی میدان صنعت قرار دارد. بهعلت وجود چندین بزرگراه در اطراف پردیسان و دسترسی راحت به این بوستان، این پارک بسیار مورد استقبال اهالی پایتخت است.
پارک پردیسان تا سال ۱۳۹۶ زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست اداره میشد و از این سال بهمدت ۱۵ سال تحت مدیریت شهرداری تهران قرار گرفت. در ضمن، ساختمان سازمان حفاظت محیط زیست ایران نیز در قسمت جنوبی این بوستان قرار دارد. پارک پردیسان بهدلیل قرار داشتن در مسیر بادهای غالب غربی، نقش مهمی در تلطیف و خودپالایی هوای آلوده کلانشهر تهران دارد و به همین علت بهعنوان ریه پایتخت شناخته میشود. پردیسان در سال ۱۳۹۳ نیز از طرف سازمان حفاظت از محیط زیست کشور، پارک بدون دخانیات نامگذاری شد.
منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: سمیرا شریعتمداری)
«ایان مک هارگ» یکی از معماران برجسته جهان و بنیانگذار دپارتمان معماری منظر در دانشگاه پنسیلوانیا بود که موفق شده بود بههمراه همکارانش طراحی پارک پردیسان را در مسابقهای به عهده گیرند. طرح و ایده ساخت پارک پردیسان در اوایل دهه ۵۰ بهعنوان یک مجموعه علمی، آموزشی، پژوهشی و تفرجگاهی توسط گروه مک هارگ مطرح شد و در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست وقت قرار گرفت. ایده این گروه این بود که با توجه به ناهمواریها و مسائل زیستمحیطی، تمام زیستبومها از توندرا گرفته تا جنگلهای گرمسیری را با تمام تنوع گیاهی و جانوری در یک مجموعه به نمایش درآورند. مک هارگ همچنین با در نظر گرفتن فرهنگ و معماری ایرانی، چهارباغ بوستان را طراحی کرد. پس از تایید ایده اولیه احداث این پارک توسط اسکندر فیروز، رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست، شرکت WMRT آمریکا بهعنوان مجری این طرح انتخاب شد.
پارک پردیسان قرار بود در طی ۱۰ سال ساخته شود و با وجود انجام مطالعات اولیه و فراهم نمودن مقدمات تهیه زمین، اقدامی جدی برای اجرای این طرح صورت نگرفت و با وقوع انقلاب اسلامی نیز این پروژه متوقف ماند. بعدها نیز با شروع جنگ تحمیلی تا ۱۳۶۵ تنها کارهایی در جهت تثبیت محدوده طرح انجام شد. طراحی پارک پردیسان بر اساس اصول زیستمحیطی، فرهنگ ایرانی و طبیعتگرایی بود که هم به طبیعت و نیز به موقعیت و نقش انسان در طبیعت توجه داشت. یکی از مزایای این طرح پیوند تفریح با آموزش، پژوهش و حفاظت از محیط زیست بوده است. طرح پارک پردیسان شامل مسیر پیادهروی و یک شبکه مونوریل بود و اجزای پارک با توجه به ناهمواریهای پردیسان، تعیین شده است. فضاهای مختلف پارک شامل زیستبومهای مختلف، نمایشگاهها، آکواریوم، کتابخانه، مراکز پژوهشی و آموزشهای بصری و فضاهای اداری و خدماتی میشود.
عکاس: ابراهیم جلیلی
پارک پردیسان با مساحت حدود ۳۰۰ هکتار، یکی از بزرگترین پارکهای شهری تهران است. بزرگراه یادگار امام در راستای شمالی - جنوبی، این بوستان را به دو بخش تقسیم کرده که پیوند آنها بهوسیله دو پل برقرار شده است.
بوستان جنگلی پردیسان در مکانی قرار دارد که در گذشته بهصورت مجموعه تپههایی مملو از درختان پسته و بادام وحشی بوده است. در حال حاضر در این پارک حدود ۳۲۰ گونه گیاهی وجود دارد که تعدادی از آنها گونههای بومی تهران و تعدادی برای اطراف تهران هستند.
منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: وحید شیخی)
پارک پردیسان از جاهای دیدنی تهران است که در شمال غربی پایتخت و در منطقه دو قرار دارد. این پارک از سمت شمال به بزرگراه همت و محله شهرک غرب، از شرق به بزرگراه شیخ فضلالله نوری، از غرب به مسیل رودخانه پونک و از سمت جنوب به بزرگراه حکیم و محله بلوار مرزداران محدود میشود.
منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: وحید شیخی)
پارک پردیسان در ضلع شمال بزرگراه حکیم، بین شیخ فضلالله و یادگار امام (ره) واقع شده است. (مشاهده روی نقشه)
برای رفتن به پارک پردیسان میتوانید از بزرگراه همت و محله شهرک غرب بهسمت پردیسان بروید. از بزرگراه حکیم و بلوار مرزداران هم میتوانید به این پارک و پل معلق کابلی آن دسترسی پیدا کنید.
نزدیکترین مترو به پارک پردیسان ایستگاه میدان صنعت است. از این میدان میتوانید با تاکسی تا پارک بروید.
منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: شایان محرابی)
برخلاف تصور مردم، پارک پردیسان باغ وحش ندارد؛ بلکه این بوستان دارای مرکز بازپروری حیات وحش، کلینیک تخصصی حیات وحش و مرکز تکثیر و بازپروری یوز آسیایی است که در آن پذیرای حیوانات آسیبدیده و گمشدهای است که به خاطر شرایط ناهموار جغرافیایی یا تجارت سیاه قاچاقچیان از محل زندگیشان دور افتاده یا زخمی شدهاند. حیوانات یاد شده در این مرکز نگهداری میشوند و پس از درمان و بر طرف شدن مشکل، در دامان طبیعت رها میشوند. برای حیواناتی هم که نمیتوانند به طبیعت برگردند، یک جایگاه خاص تعریف میشود یا در صورت امکان بعد از تیمار شدن به باغ وحش منتقل میشوند.
مرکز بازپروری حیات وحش پارک پردیسان دارای دو بخش حیات وحش طبیعی، شامل جانوران بومی مانند پرندگان و خزندگان و حیات وحش در حال اسارت در سه گروه گوشتخوران، علفخوران و پرندگان است. در این حیات وحش زیبا، حیوانات و پرندگان گوناگونی مانند گرگ، خرس، طاووس، جغد و... نگهداری میشوند و مورد بازدید قرار میگیرند.
منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس:شایان محرابی )
موزه تنوع زیستی پارک پردیسان یا موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیكی پردیسان، در سال ۱۳۸۳ بهمنظور نمایش گونههای گیاهی و جانوری جهان و همچنین گونههای جانوری کمیاب و اندمیک ایران مانند هوبره، سیاه خروس، گور ایرانی، یوزپلنگ و میش مرغ افتتاح شده است.
موزه تنوع زیستی پارک پردیسان ۱,۸۰۰ متر وسعت دارد. اﯾﻦ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ بهصورت ﻧﻤﺎﯾﺸﮕﺎه ﺗﺨﺼﺼﯽ ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی ﮔﯿﺎﻫﯽ، ﺟﺎﻧﻮری و ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎی ﺳﻨﮓ و ﮐﺎﻧﯽ و ﻓﺴﯿﻞ است. انواع حیوانات و حشرات بهصورت تاکسیدرمی در این موزه به نمایش گذاشته شدهاند. این موزه همچنین دارای چهار بخش نمایشگاهی، تحقیقاتی، آموزشی و خدماتی است و کارگاه تاکسیدرمی نیز دارد.
سینمای پارک طبیعت پردیسان بهعنوان نخستین سینمای محیط زیستی کشور است که در سال ۱۳۹۳ افتتاح شد. این سینما در روزهای پنجشنبه و جمعه، كه بیشترین جمعیت در این پارک حضور دارد، فیلمهای حیات وحش و مسائل مربوط به محیط زیست را به نمایش میگذارد.
عکاس: خسروی
یکی دیگر از موزههای پارک پردیسان تهران موزه ملی آب است. در این موزه سیر و تاریخ تكامل آب از زمان استحصال در ایران با استفاده از كاریز و آبانبار به نمایش گذاشته است.
منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: سعید رابعی)
پل معلق پارک نهج البلاغه که به پل معلق آسمان نیز شناخته میشود؛ اولین پل معلق تهران است که دو پارک نهج البلاغه و بوستان پردیسان را به هم متصل میکند. این پل معلق کابلی و صاف، ۶۵ متر ارتفاع، ۲۸۵ متر طول و دو متر عرض دارد. پل معلق نهج البلاغه تحمل بار بهصورت همزمان با ظرفیت ۲۰۰ نفر را دارد.
از روی عرشه این پل میتوانید چشمانداز بینظیری از برج میلاد (بلندترین برج ایران)، بوستان پردیسان، پارک نهج البلاغه و پل طبیعت را تماشا کنید. در کنار گردش و بازدید روی این پل میتوانید بازیهای هیجانانگیز و مهیج مثل سوئینگ، راپل، بانجیجامپینگ و صعود از پل را تجربه کنید.
منبع عکس: مؤسسه نجوای زمین
مدرسه طبیعت پارک پردیسان تهران، پنجاهمین مدرسه طبیعت ایران است که در سال ۱۳۹۶ افتتاح شده است. این مدرسه در قالب برنامههایی چون آشنایی با مراحل کاشت گیاهان، آشنایی با پوشش جانوری، شناخت طبیعت و اقلیم و بازی با عناصر طبیعی به آموزش کودکان ۴ تا ۱۲ سال میپردازد و از آموزندهترین مکان های تفریحی کودکان در تهران است. در مدرسه طبیعت پدر و مادرها نمیتوانند وارد محدوده بازی کودکان شوند، چون کودکان بههمراه یکدیگر به بازیهای خلاق و مرتبط با طبیعت میپردازند و مربیان نیز آنها را راهنمایی میکنند. این مدرسه سه قانون دارد:
منبع عکس: خبرگزاری تسنیم (عکاس: حامد ملک پور)
پارک پردیسان دارای امکانات ورزشی و تفریحی چون مسیرهای پیاده روی، زمین والیبال، بدمینتون، اسکیت، زمین بادبادک بازی، مسیر دوچرخه سواری، مبلمان پارکی، سالن همایش و سالن اجتماعات سبز، سالن نمایش فیلم و امکانات رفاهی از جمله بوفه، پارکینگ و سرویس بهداشتی است.
منبع عکس: خبرگزاری تسنیم (عکاس: حامد ملک پور)
پارک پردیسان دارای رینگ هفت کیلومتری است. این رینگ یک مسیر تندرستی جهت پیاده روی و دوچرخه سواری است و امکان پیاده روی و ورزش صبحگاهی را برای ورزشدوستان و ورزشکاران فراهم میکند.
منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: وحید شیخی)
پارک پردیسان با داشتن مسیر دوچرخه سواری یکی از بهترین مکانها و بوستان های جنگلی تهران برای پرداختن به این تفریح و ورزش مهیج است. در این پارک همایشهای دوچرخه سواری نیز برگزاری میشود.
اگر جزو افرادی هستید که حیوان خانگی دارید، میتوانید آنها را با خود برای گردش به پارک پردیسان ببرید. پارک پردیسان جزو آن دسته از بوستانهای پایتخت است که اجازه ورود حیوانات خانگی را به بازدیدکنندگان میدهد.
نویسنده: اکرم زمانی نوری