- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- ایران، استان تهران، تهران، خیابان امیرکبیر شرقی، کوچه علیرضا جاویدی (میرزا محمود وزیر)، بن بست مدرس، پلاک ۵
از زمان اعلام تهران بهعنوان پایتخت، این شهر شاهد رویدادهای تاریخی و سیاسی مهمی بوده است؛ بهخصوص رخدادهای زمینهساز انقلاب که با حضور چهرههای برجسته انقلابی محقق شدند. آیت الله مدرس در زمره ایشان قرار دارد و با شهادت، جان خود را در راه مبارزه با استبداد فدا کرد.
در محله عولادجان تهران خانه آیت الله مدرس، از خانه های تاریخی تهران، جای گرفته و امروزه میزبان خانه موزه شهید مدرس است. با کجارو همراه باشید.
هرآنچه میخواهید درباره خانه موزه شهید مدرس بدانید:
معرفی خانه موزه شهید مدرس
آیتالله سید حسن مدرس از رجال نامدار سیاسی و مذهبی ایران زمین، در قریه سرابه کچو، از توابع شهرستان اردستان در سال ۱۲۴۹ شمسی پا به عرصه وجود نهاد. او که حدود ۱۷ سال، از ۱۲۸۹ تا ۱۳۰۷ نماینده مجلس بود، هیچگاه از راه انقلابی خویش پشیمان نشد و در طول این مدت، با جسارت و شجاعت شگفتانگیز به مبارزه با استبداد و استعمار پرداخت و سرانجام جان خود را در این راه فدا کرد.
عکس از باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: محمود رحیمی)
خانه موزه شهید مدرس از جاهای دیدنی تهران است و در محله عولادجان قرار دارد. این عمارت تاریخی علاوه بر ارزشهای معماری، از تاریخچه سیاسی اجتماعی خاصی برخوردار است.
عکس از خبرگزاری دفاع مقدس (عکاس: محسن رنگینکمان)
این مجموعه علاوه بر فعالیتهای موزهای و معرفی ابعاد گوناگون شخصیت وی، با کتابخانه خدمترسان علاقهمندان است. همچنین بنیاد مدرسشناسی، از جمله بخشهای دیگر این موزه محسوب میشود که محل نگهداری مستندات اصیل، کتابها، مقالات، پایان نامه و… پیرامون شهید آیت الله مدرس است و در خدمت پژوهشگران و علاقهمندان قرار دارد.
عکسهای گالری از خبرگزاری دفاع مقدس (عکاس: محسن رنگینکمان)
خانه موزه مدرس، فضایی الهامبخش و معنوی برای نسلهای امروز و فردا خواهد بود تا جامعه، ضمن آشنایی با بزرگان و مفاخر دین، با بهرهگیری از اندیشهها و آثار وی، زمینه آزادمنشی و استقلال را برای رسیدن به باوری دینی و ملی پیدا کند.
خانه موزه شهید مدرس کجاست؟
خانه موزه شهید مدرس در خیابان امیرکبیر شرقی، کوچه علیرضا جاویدی (میرزا محمود وزیر)، بن بست مدرس، پلاک پنج واقع شده است. برای دسترسی با مترو میتوانید با استفاده از خط شماره دو، خود را به ایستگاه بهارستان برسانید و از ایستگاه تا چهارراه سرچشمه را با تاکسی طی کنید. از چهارراه تا خانه را پیاده بروید.
موقعیت جغرافیایی خانه موزه شهید مدرس روی نقشه
قدمت بنای تاریخی خانه موزه شهید مدرس به دوره قاجار بازمیگردد. پس از شهادت آیت الله مدرس، این بنا به حال خود رها شد و پس از زمانی طولانی، در سال ۱۳۹۳ توسط حاج محمد انصاری خریداری و پس از مرمت بهعنوان دارالقرآن و خانه موزه شهید مدرس احیا شد. هدف از این موسسه فعالیتهای فرهنگی، پژوهشی و اجتماعی و نیز گردآوری مستندات موزهای مرتبط با شهید مدرس بود تا ضمن حفظ میراث فکری و ارزشهای وی، زمینهای جهت خدمت به پژوهشگران و علاقهمندان او فراهم شود.
عکس از خبرگزاری دفاع مقدس (عکاس: محسن رنگینکمان)
معماری خانه موزه شهید مدرس
این بنا در دوره قاجار و بر اساس الگوی معماری سنتی ایران ساخته شده و دارای اجزای مختلفی است. فضاهای خانه شامل سه حیاط مرکزی، اتاقها، راهروها، حوضخانه و سه در ورودی و… میشود.
عکس از باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: محمود رحیمی)
در طی سالهایی که این بنا رها شده بود، بخشهایی از آن تخریب و دچار آسیبهای زیادی شد. بر اساس شواهد و مستندات، باقیمانده مرمت آن منطبق با طرح اولیه و با هدف حفظ اصالت صورت گرفت؛ از جمله حفظ الگوی معماری در تمام فضاهای بیرونی و اندرونی آن و مصالح بهکار رفته. از خلاقیتهای بهکار رفته در مرمت این بنا میتوان به استفاده از سیستم سازهای مدرن با هدف مسقف نمودن حیاط مرکزی اشاره کرد که بدون دخالت و آسیب در سازه اصلی و سیما و منظر حیاط مرکزی انجام شده است.
عکسهای گالری از باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: محمود رحیمی)
این خانه نهتنها محل سکونت شهید مدرس، بلکه محل فعالیتهای گسترده اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ایشان نیز بود. ازهمینرو دارای فضاهای اندرونی و بیرونی است؛ بخش اندرونی محل سکونت ساکنین منزل و دو بخش بیرونی متشکل از فضاهای تدریس و تفسیر و همچنین فضاهایی جهت دیدارهای مردمی و ملاقات با رجال بود. چیدمان فضایی عناصر معماری خانه بهگونهای است که فضاهای مختلف به طریقی در اطراف سه حیاط مرکزی جانمایی شدهاند؛ بهطوری که در عین حفظ استقلال فضایی و محرمیت، با سایر بخشهای دیگر نیز ارتباط و دسترسی دارند. بدینترتیب برای بخشهای اندرونی و بیرونی ورودیهای مجزا وجود دارد؛ ولی ارتباط سه بخش کلی خانه توسط حیاط مرکزی حفظ شده است.
عکس از خبرگزاری دفاع مقدس (عکاس: محسن رنگینکمان)
این خانه دارای تزیینات آجری ساده شامل قطار بندی و آجرکاری بالای برخی سردرها است. هر سه حیاط مرکزی نیز حوضی زیبا دارند که پس از مرمت بنا نیز حفظ شدهاند.
ساعات بازدید و بلیط خانه موزه مدرس
برای بازدید از خانه موزه شهید مدرس همهروزه جز روزهای شنبه، در دو نوبت، از ساعت ۱۰ تا ۱۴ و ۱۶ تا ۲۰ فرصت دارید. بهای بلیط در سال ۱۴۰۰ برای هر نفر ۱۰ هزار تومان است. امکان عکاسی در این مجموعه وجود دارد. همچنین یک شربتخانه در خانه موزه شهید مدرس جای گرفته است که نوشیدن یک شربت سرد یا چای گرم در آن میتواند تجربهای جالب را رقم بزند.
عکس از باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: محمود رحیمی)
سوالات متداول
خانه موزه شهید مدرس کجاست؟
خانه موزه شهید مدرس در خیابان امیرکبیر شرقی، کوچه علیرضا جاویدی (میرزا محمود وزیر)، بن بست مدرس، پلاک ۵ واقع شده است.
چطور میتوان به خانه موزه شهید مدرس دسترسی داشت؟
برای دسترسی با مترو میتوانید با استفاده از خط شماره دو، خود را به ایستگاه بهارستان برسانید و از ایستگاه تا چهارراه سرچشمه را با تاکسی طی کنید. از چهارراه تا خانه را پیاده بروید.
قدمت خانه موزه شهید مدرس به چه زمانی بازمیگردد؟
قدمت بنای تاریخی خانه موزه شهید مدرس به دوره قاجار بازمیگردد.
آیا بازدید از خانه موزه شهید مدرس امکان دارد؟
بله. برای بازدید از خانه موزه شهید مدرس همهروزه جز روزهای شنبه، در دو نوبت، از ساعت ۱۰ تا ۱۴ و ۱۶ تا ۲۰ فرصت دارید. بهای بلیط در سال ۱۴۰۰ برای هر نفر ۱۰ هزار تومان است.
نویسنده: فاطمه رشیدی