بندر پزم کنارک ؛ محیطی بکر برای تماشای غروب
روستای پزم تیاب یکی از بنادر مهم جنوب کشور در استان سیستان و بلوچستان است که با همت و تلاشهای بیوقفه مردمانش، بخشی از ماهی و میگوی کشور را تأمین می­کند. شغل عمده ساحل نشینان و دریادلان شریف منطقه پزم، صیادی است و این بندر، دارای حدود ۵۰ قایق و ۶ لنج ماهیگیری بزرگ و کوچک است.در این مقاله کجارو، با این ساحل بکر و زیبا بیشتر آشنا می­شویم.
با بندر پزم تیاب بیشتر آشنا شوید:
معرفی بندر پزم تیاب
بندر صیادی پزم تیاب، یکی از جاهای دیدنی چابهار محسوب میشود و از توانمندیها و پتانسیلهای بالقوه گردشگری، تفریحی و اقتصادی خوبی برخوردار است. این بندر در حاشیه دریای عمان واقع شده است و با ساحلی آرام و دلنشین، توجه هر ناظر و بینندهای را به خود جلب میکند. بندر پزم تیاب شبیه به یک شبهجزیره است. دماغه ساحل پزم تیاب، به وال یا نهنگ شباهت دارد و شکل، موقعیت و پیکربندی خلیج پزم بهطور کلی شبیه به خلیج چابهار، اما بهاندازه نصف آن است. نام بندر پزم برگرفته از پوزه کوه است. همچنین در بین مردم بومی به خلیج تیاب (ساحلی) معروف است.
موقعیت مکانی و مسیر دسترسی به بندر پزم تیاب
بندر پزم تیاب، با مساحت ۷۴,۸۴۵ متر مربع در منتهیالیه جنوب شرق ایران در کنار آبهای نیلگون دریای عمان و در حدفاصل ۶۰ کیلومتری چابهار قرار گرفته است. این بندر از شمال به دهستان جهلیان، از جنوب و غرب به دریای عمان و از شرق به شهرستان کنارک محدود میشود. (مشاهده روی نقشه)
مسیر دسترسی
برای رسیدن به بندر زیبای پزم تیاب باید ابتدا خود را به شهرستان کنارک برسانید. فاصله زمینی کنارک از تهران ۱۸۰۰ کیلومتر و مدت زمان سفر زمینی ۱۹ ساعت و مدت زمان سفر هوایی یک ساعت و ۳۰ دقیقه است. سفر به کنارک از مبدا تهران، از سه راه امکانپذیر است که سفر جادهای با اتومبیل شخصی، سفر زمینی با اتوبوس و سفر هوایی را شامل میشود.
برای سفر جادهای با اتومبیل شخصی، اگر از تهران خارج شده و وارد بزرگراه خلیج فارس شوید، بهترین مسیر، گذر از راه قم، کاشان، نایین، یزد، رفسنجان، بم، و سپس ورود به استان سیستان و بلوچستان و دنبال کردن مسیر چابهار و سپس کنارک است.
سفر زمینی با اتوبوس، هرروز صبح از پایانهی جنوب تهران به مقصد چابهار امکانپذیر است. قیمت بلیط این اتوبوسها، وابسته به نوع اتوبوس بوده و از ۸۹ تا ۱۲۰ هزار تومان است. از چابهار باید با تاکسی خود را به کنارک برسانید.
اگر طولانی بودن مسیر شما را خسته میکند، سفر هوایی بهترین گزینه است. فرودگاه چابهار، در شهرستان کنارک و در فاصلهای بسیار نزدیک به بندر پزم تیاب قرار گرفته و همهروزه پروازهای بسیاری به نقاط مختلف از راه این فرودگاه انجام میشود. از این فرودگاه تا بندر پزم تیاب حدودا ۲۰ کیلومتر راه است. قیمت بلیط هواپیماهای تهران به چابهار، بر اساس کلاس پروازی و نوع ایرلاین، از ۳۰۰ تا ۸۶۰ هزار تومان، متغیر است.
جاهای دیدنی پزم تیاب
منبع عکس: gramho
یکی از جاذبههای اصلی این روستا، منظره غروب خورشید در ساحل صخره­ای و ماسه­ای است که مسافران بسیاری برای دیدن این غروب زیبا و خیرهکننده به بندر پزم می­آیند. بوسهساحل به دریا در وقت غروب خورشید، میان پرواز مرغان دریایی، خیلی زیبا است. غروب خورشید در این ساحل بینظیر، تداعی­گر حرکت نور به درون آبهای نیلگون است. نگاه کردن به این منظره آسیبی به چشم نمی­رساند و گردشگران تا آخرین لحظه می­توانند از دیدن این صحنه بهعنوان جلوه­ای کوچک از خلقت خداوند لذت ببرند.
برای دیدن بهتر ساحل، یک کوه بزرگ کنار دریا و ساحل است که می­توان ساعتها روی سنگهای آن به تماشای قایقها و لنجهای صیادی برگشته از دریا نشست. خلیج و اسکله پزم نیز مانند اسکله بریس، بسیار زیبا و تماشایی است. آبی بس زلال و شفاف دارد و تعداد بسیاری از قایقها و لنجهای رنگارنگ بر سطح دریا قرار گرفتهاند. همچنین طاق صخره­ای زیبایی در این ساحل وجود دارد.
برای رسیدن به ساحل صخره­ای، باید سربالایی خاکی سمت چپ اسکله پزم را بالا رفت. راه باریک کنار کوه را که در پیش بگیرید، پشت کوه با ساحل صخره­ای زیبایی مواجه می­شوید. در قسمتی از صخره، حفره­ای غار مانند ایجاد شده است که به دریا باز می­شود و در زمانی که موج به صخره ها برخورد می­کند، آبفشان ایجاد می­شود. در فصل تابستان که فصل بادهای موسمی است، موجهای بزرگی ایجاد می­شودو ارتفاع آبفشانها تا ۱۰ متر هم می­رسد که بسیار تماشایی است. برای دیدن این منطقه کفش مناسب، کلاه و عینک آفتابی و بطری آب لازم است.
در ساحل پزم تیاب، سنگهای بسیار زیبایی وجود دارند که سرتاسرشان پوشیده از صدف است. صدفهایی که به هیچ عنوان از سنگی که به آن چسبیدهاند جدا نمیشوند؛ در همین جا است که میتوانید تعداد بسیاری خرچنگ کوچک و بزرگ خجالتی ببینید که به سرعت خود را داخل سوراخهای صخره و سنگ پنهان میکنند. اگر کمی بیحرکت روی سنگها بنشینید، آرامآرام از جایشان بیرون میآیند و میتوانید از این موجودات دوستداشتنی عکس بگیرید.
منبع عکس: gramho
در ساحل پزم، هم می­توان از سکوت و آرامش ساحل ماسه­ای لذت برد و هم از تلاطم موجها در کنار ساحل صخره­ای شگفتزده شد
در بندر پزم تیاب که تقریبا شبیه بندر بریس است، چند جاذبه را می­توان یکجا دید؛ از جمله ساحل صخره­ای، ساحل ماسه­ای یا شوکین، کوه، غروب آفتاب و خرچنگ. همچنین می­توان از قایقسواری و خرید در بازار ماهی لذت برد.
در این ساحل بکر و طبیعی، هم می­توان از سکوت و آرامش ساحل ماسه­ای لذت برد و هم از تلاطم موجها در کنار ساحل صخره­ای شگفتزده شد. روستای ساحلی پزم تیاب، مردمی خونگرم و مهماننواز دارد که صنایع دستی از جمله سوزن دوزی، حصیربافی و توربافی را تولید می­کنند.
بهترین زمان سفر
این ساحل که در نزدیکی منطقه چابهار است، تقریبا در هر چهار فصل سال آب و هوای معتدلی دارد. این منطقه در تابستان از بسیاری از شهرهای گرم و خشک کشور، خنکتر است و در زمستان هم مانند سایر شهرهای جنوبی، آب و هوای کاملا بهاری دارد؛ البته در ماههای اردیبهشت و خرداد رطوبت هوا به بیشترین میزان خود میرسد و هوا بهشدت شرجی و مرطوب میشود. در کل بهترین زمان سفر به این منطقه از نظر آب و هوا از اوایل آبان تا اواسط فروردین است.
آب و هوا
میزان دما در این ماهها از ۲۴ درجه سانتیگراد بیشتر و از ۱۶ درجه سانتیگراد کمتر نمیشود؛ میزان متوسط دما نیز در این ماهها ۲۱ درجه سانتیگراد است.