کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

نجات منطقه باستانی ری از گودبرداری

دوشنبه 29 مرداد 1397 - 12:45
مطالعه 2 دقیقه
منطقه باستانی ری
گودبرداری در محدوده ری باستان متوقف شده تا باستان‌شناسان و کارشناسان بتوانند اطلاعات بیشتری از این محوطه تاریخی به دست آورند.

پس از کشف یک سازه و تعدادی آثار سفالی در محدوده ری قدیم و نزدیکی چشمه علی و اتوبان شهید کریمی، مشخص می‌شود که شهرداری در چند سال گذشته مجوز ساخت و سازهای بسیاری را بدون استعلام از میراث فرهنگی در این منطقه صادر کرده، و میراث فرهنگی نیز تاکنون نقشی در حفاظت از این مناطق تاریخی نداشته است.

رد پیدا شدن این منطقه تاریخی که به بزرگراه امام علی می‌سد، مشخص می‌کند که با وجود کشف آثار و سازه‌های تاریخی، باستان‌شناسان تصمیم گرفتند تا پروژه ساخت این بزرگراه ادامه پیدا کرده و روی منطقه تاریخی آسفالت کشیده شود.

اما اکنون در منطقه ری باستان، احتمال کشف لایه‌های تاریخی از دوران سلجوقی و ساسانی وجود دارد. قدیر افروند، مسئول بخش باستان‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، که بعد از کشف این سازه‌ها و آثار به‌همراه چند مسئول قضایی و میراثی از محل گودبرداری دیدن می‌کند، دراین‌باره می‌گوید:

بدون هماهنگی با میراث فرهنگی شهرستان گودبرداری را انجام داده‌اند. با توجه به عمق گودبرداری انجام شده به سازه‌هایی از دوره اسلامی برخورد کردند و در نهایت ادامه فعالیت را با حکم قاضی شهرستان ری، متوقف کردیم و پس از آن، با دادن گزارش به اداره‌کل، اقدامات اولیه برای کار در این محوطه آغاز شد.

برنامه کاوش اضطراری در همان روز تهیه شده و به پژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی پیشنهاد شد که نتایج آن می‌تواند وضعیت این محوطه را مشخص کند. افروند اعتقاد دارد آن منطقه دژ رشکان است، اما اثر ثبتی آن در مرکز شهر سلجوقی و دیالمه قرار گرفته که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

افروند درباره گودبرداری در این منطقه می‌گوید:

چون در این منطقه به‌طور دائم با مناطق تاریخی مواجه هستیم، برگزاری جلسه‌ای با شهرداری منطقه ۲۰ لازم است، تا ضوابط حفاظتی ری باستان تدوین و ابلاغ شود.

او همچنین در مورد نتیجه لایه‌های به دست آمده در این بخش افزود:

گمانه‌ها و آثار قرون به دست آمده متعلق به قرون اولیه اسلامی است که با ساختار شهر تاریخی ری در آن قرن‌ها ارتباط دارد، اما چون سازه‌های به است آمده بریده شده‌اند، به نظر می‌رسد که آن‌ در انتهای ساختار باشند. چون در دیواره‌های به دست آمده نمونه‌ آن را ندیده‌ایم. بنابراین در عمق سه چهار متری زمین، آثار به دست آمده‌ و کاوش اضطراری می‌تواند ماهیت آنجا را آشکار کرده و ارتباط را با ساختار اصلی شهر ری مشخص کند. این شهر در دوره‌های تاریخی مختلف تا قبل از دوره اسلامی بزرگ‌ترین شهر تاریخی بوده و حتی در دوره اسلامی با شهرهای مهم مانند نیشابور، شوش و استخر جرجان برابری می‌کرده است.

عکس کاور: ایسنا

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات