برگزاری کارگاه نسخ خطی در هلند
کارگاه تخصصی شناخت نسخ خطی کتابخانههای ایران که روی متون و نسخههای فلسفی تمرکز داشت، در دانشگاه لایدن هلند برگزار شد. در کارگاه تخصصی شناخت نسخ خطی که با همکاری سفارت ایران و بخش فارسی دانشگاه دانشگاه لایدن هلند برگزار شد، اکبر ایرانی، رئیس مرکز پژوهشی میراث مکتوب و سوسن اصیلی مدیر بخش نسخههای خطی کتابخانه دانشگاه تهران، دو گزارش تحقیقاتی درباره قدیمیترین نسخ خطی فارسی و عربی متعلق به فلاسفه اسلامی ارائه دادند.
در کارگاه نسخ خطی به بررسی متون فیلسوفانی مثل ابن حیان، فارابی، ابنسینا، ملاصدرا، ابن رشد، کندی، رازی و دیگر متون فلاسفهای که در دانشگاه تهران و کتابخانههای مختلف موجود بود پرداخته شد.
در این کارگاه، اساتیدی مثل پروفسور ویتکام، دکتر فان دن برخ نیز حضور یافتند. کارگاه، با حضور دانشجویان دوره دکترای ایرانشناسی، مطالعات خاورمیانه، فلاسفه اسلامی و زبان فارسی، در دانشگاه لایدن برگزار شد.
دَستنِوِشته یا نُسخه خَطی به کتابها و نوشتههایی گفته میشود که بهوسیله گونهای قلم و با دست، نوشته شده باشد. دستنویسی در مشرق زمین و بهویژه ایران پیشینهای بسیار کهن دارد. در روزگاران کهن فرمانروایان معمولا در دربار خود دیوان نگارش برپا میکردند تا نگارندهها در آن به نوشتن دستنوشتهها یا رونویسی آنها بپردازند. نسخههای خطی در کتابخانههای ایران نگهداری میشوند و اکنون در حدود ۳۲۰هزار عدد آنها در ایران ثبت ملی شدهاند.
دانشگاه لایدن از دانشگاههای شناخته شده و مشهور جهان است. این دانشگاه در حدود ۴۵۰ سال قدمت دارد و به قدیمیترین دانشگاه هلند شهرت دارد. دانشگاه لایدن در شهری به همین نام ساخته شده است. این دانشگاه در سال ۱۵۷۵ میلادی به دست ویلِم، شاهزاده اورنژ و بنیانگذار دودمان پادشاهی کنونی هلند بنیاد شد.
هلند یکی از غنیترین پایگاههای ایرانشناسی در اروپا و خاستگاه ایرانشناسان معروفی مثل پروفسور دو بروین، ویلمفلور، هوخن دایک، یوهان ترهار، فلیپ کرینبروک، کالین ترنر، پوپ لمیر بوده است.