کاهش شدید آب های زیر زمینی کشور

تیم  کجارو
تیم کجارو شنبه، ۲۰ شهریور ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۱۵
کاهش شدید آب های زیر زمینی کشور

بروز خشکسالی تهدیدی جدی برای سفره‌های آب زیرزمینی به جهت کاهش تغذیه زیرزمینی و افزایش برداشت از سفره‌ها از طریق حفاری چاه‌های غیرمجاز و اضافه برداشت است که این امر موجب افت و کاهش مضاعف حجم مخزن سفره‌های آب زیرزمینی خواهد شد.

محمد رضا خاموشی، معاون حفاظت و بهره‌برداری شركت آب منطقه‌ای سمنان درباره وضعیت خشکسالی در کشور و بخصوص در این استان گفت:

متوسط افت سطح آب در ۲۰ سال اخیر در کشور  ۵۰ سانتیمتر در سال بوده در حالی که در استان سمنان این مقدار بیش از ۶۷ سانتیمتر در سال است. برآورد ما این است كه سطح آبخوان‌های استان سمنان در ۲۰ سال اخیر بیش از ۱۳.۲ متر افت داشته است این در حالی است كه در کشور این مقدار ۱۰.۷ متر برآورد می‌شود.

خاموشی در ادامه بیان کرد که معمولاً اقدامات ضربتی در خصوص مبارزه با خشکسالی و کاهش اثرات آن بر منابع آب به تنهایی کارساز نبوده و با برنامه‌ریزی میان‌مدت، درازمدت و اجرای طرح‌هایی شامل اقدامات سازه‌ای و غیرسازه‌ای می‌توان این اثر را به حداقل رساند.

تسریع در نصب کنتورهای حجمی هوشمند، افزایش فعالیت‌های گروه‌های گشت و بازرسی به منظور کنترل برداشت‌ها از طریق چاه‌های عمیق و نیمه عمیق، افزایش فرهنگ عمومی مصرف آب از طریق اجرای طرح دانش‌آموزی داناب و فعالیت‌های سمعی و بصری، دادن هشدارهای لازم به مصرف‌کنندگان در جهت مصرف بهینه و کاهش برداشت‌ها از طریق رسانه‌های عمومی و به ویژه صداوسیما، تعیین تکلیف چاه‌های غیرمجاز، اصلاح پروانه‌های بهره‌برداری بر اساس مصرف بهینه آب و افزایش راندمان آبیاری از طریق اجرای سیستم‌های نوین آبیاری و... از جمله اقدامات حفاظتی غیر سازه‌ای در این بخش است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شركت آب منطقه‌ای سمنان در خصوص برنامه‌های استان سمنان برای رویارویی با تهدید کم‌آبی و انتقال بین حوضه‌ای آب اظهار کرد:

در این راستا چند طرح در دست اقدام است كه می‌توان به اجرای طرح انتقال آب رودخانه سفیدرود از طریق احداث سد فینسک و خط انتقال آب به میزان ۵.۵ میلیون مترمکعب در سال، اجرای سد چاشم به منظور افزایش حجم انتقال آب از چشمه روزیه به میزان ۱.۲ میلیون مترمکعب در سال، اجرای خط انتقال آبرسانی به شهر شاهرود از سد کالپوش به میزان شش میلیون مترمکعب برای تأمین آب شرب و صنعت شهر شاهرود، پیگیری اجرای طرح انتقال آب خزر به حوضه آبریز مرکزی و تخصیص صددرصدی اعتبارت طرح‌های تأمین آب اشاره كرد.

 

مطالب مرتبط:

منبع ایسنا

دیدگاه