کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

مشخص شدن نکات جدید در رابطه با تخت سلیمان

دوشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۰
مطالعه 3 دقیقه
تخت سلیمان
نکات جدیدی در کاوش‌های جدید پژوهشگران درباره توالی استقرار و آثار فرهنگی مربوط به دوره ساسانی و ادوار پس از آن در تخت سلیمان آشکار شده است.
تبلیغات

«میثم لباف خانیکی»، سرپرست هیئت باستان‌شناسی گفت که آنچه بیش از دیگر بناهای مجموعه معماری تخت سلیمان جلب نظر می‌کند، بقایای ایوان رفیعی معروف به ایوان خسرو است که در غرب مجموعه و مشرف به دریاچه ساخته شده است.

لباف گفت:

«لباف» گفت که گمانه‌زنی سال ۱۳۸۰، در محدوده‌ی چهار کارگاه (یک گمانه در مجاورت جرز جنوبی و سه گمانه در مجاورت جرز شمالی) صورت گرفته بود که در فعالیت باستان‌شناسی سال جاری دو گمانه، مورد خواناسازی و بازنگری قرار گرفت که در نتیجه‌ی خواناسازی گمانه‌های قدیمی، شکاف‌ها و شکستگی‌های موجود بر بدنه‌ی جرزهای شمالی و جنوبی ایوان خسرو به دقت بررسی و مستند نگاری شد.

این باستان‌شناس افزود:

«لباف» در ادامه گفت که بر اساس کاوش‌های باستان‌شناسی سال ۱۳۳۷، در بخش‌های مختلف تخت سلیمانِ ایوان خسرو به انضمام دو تالار جانبی و اتاق‌هایی که در منتهی تاِ غربی ایوان ساخته شده بودند، عمارتی مجلل را شکل می‌داده که در دوره‌ی ساسانی به‌عنوان شاه‌نشین کاربری داشته است.

به گفته این باستان‌شناس، فرسایش و ویرانی این ایوان در ادوار پس از سقوط ساسانیان و رسوب‌گذاری پیاپی دریاچه سبب شده که کف اصلی ایوان در زیر لایه‌ای از خاک و آوار به ضخامت تقریبی سه متر مدفون شود؛ زمانی که ایلخانان مغول در قرن هفتم هجری به تخت سلیمان آمدند، کف جدیدی بر سطح برآمده‌ی زمین ساختند.

لباف با اشاره به اینکه ایوان خسرو در دوره‌ی ایلخانی بر بلندای جرزهای شمالی و جنوبی افزوده شد و این بار، طاق جدیدی با قوس جناغی بر جرزهای این ایوان استوار گشت، گفت:

به گفته لباف، عکس‌هایی که در اوایل قرن حاضر از ایوان خسرو تهیه شده، بیانگر این است که تا قبل از سال ۱۳۳۵ شمسی، جرز جنوبی ایوان تا ارتفاع قابل‌توجهی باقی بوده و هنوز آثاری از تزیینات معماری و کتیبه‌های ایلخانی بر نمای ایوان مشهود بوده است، ولی به‌دلیل به یغما رفتن مصالح معماری و عوامل مخرب محیطی، این دیوار فرو ریخته و امروزه تنها بخشی از جرز شمالی ایوان خسرو باقی‌مانده است.

ین باستان‌شناس در ادامه افزود:

طبق این گزارش، مجوز بازنگری کاوش‌های پیشین و انجام کاوش محدود در گمانه ایوان غربی تخت سلیمان توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات