وقوع ۹ زمین لرزه در شهرستان بروجرد مردم را نگران کرده است

مرتضی گودرزی
مرتضی گودرزی پنجشنبه، ۲۰ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۴۵
وقوع ۹ زمین لرزه در شهرستان بروجرد مردم را نگران کرده است

۹ زمین لرزه در ۱۲ ساعت گذشته به ترتیب با ۱.۴ ، ۲ ، ۱.۷ ، ۲.۲ ، ۱.۷ ، ۲.۷ ، ۳.۴ ، ۳.۵ و ۲.۸ ریشتر در بروجرد و اطراف آن به وقوع پیوسته که موجب نگرانی مردم این شهرستان شده است.

طبق اطلاعیه فرمانداری ویژه بروجرد، تمام دستگاه‌های اجرایی و اعضای ستاد بحران این شهرستان آمادگی کامل نیروهای خود را به منظور مقابله با حوادث احتمالی اعلام و امکانات را آماده سازی کرده‌اند.

این اطلاعیه می‌افزاید: اعضای ستاد بحران شهرستان بروجرد تا اطلاع ثانوی و رفع کامل هشدارها باید در حوزه مدیریتی و فعالیتی خود حضور داشته باشند.

بیشتر نگرانی مردم بروجرد از وقوع زلزله‌های مکرر امروز ناشی از آن است که ۱۰ سال قبل در ۱۱ فروردین سال ۱۳۸۵ زلزله‌ای به قدرت ۶.۱ ریشتر این شهرستان را تکان داد، زلزله‌ای که با پیش‌لرزه‌های کوچک آغاز و درنهایت به زلزله‌ای بزرگ ختم شد.

این زمین ‌لرزه در آن تاریخ در ساعت چهار و ۴۷ دقیقه صبح در روستای درب آستانه در ۳۰ کیلومتری بروجرد در گسل دشت سیلاخور رخ داد.

قبل از این زمین لرزه ۲ پیش لرزه ۴.۶ و ۵.۱ ریشتری در ساعت‌های ۱۹ و ۴۷ دقیقه و ۲۳ و ۶ دقیقه در تاریخ ۱۰ فروردین ۱۳۸۵ باعث شد که بیشتر مردم بروجرد آن شب را خارج از خانه سپری کنند که این موضوع نقش مهمی در کاهش تلفات جانی زلزله ۶.۱ ریشتری بامداد ۱۱ فروردین این سال داشت.

این زمین لرزه در نهایت ۶۳ کشته و یک هزارو ۴۱۸ مجروح برجای گذاشت و به ۳۳۰ روستا در گستره دشت سیلاخور بروجرد آسیب رساند.

این زلزله که در عمق هفت کیلومتری زمین به وقوع پیوست با ۱۵۰ پس لرزه در روزهای ۱۱ تا ۱۳ فروردین منجر به تخریب بسیاری از خانه‌های قدیمی بافت مرکزی بروجرد شد و در مجموع بیش از پنج هزار و ۵۵۰ میلیارد ریال خسارت برجای گذاشت.

وضعیت بافت‌های فرسوده مناطق روستایی و شدت زلزله که در عمده شهرستان‌های استان لرستان احساس می‌شد ، خسارت و آسیب‌های بسیاری را پیش بینی می‌کرد، اما نکته مثبت در کاهش تعداد کشته‌ها، پیش‌لرزه‌های ضعیف‌تر شب قبل بود که باعث شد مردم در بیرون از خانه‌ها باشند.

زمین لرزه سال ۱۳۸۵ موجب تخریب ۳۹ اثر تاریخی بروجرد شد که بیشتر آنها در محدوده بافت تاریخی و قدیمی قرار داشتند.

از سوی دیگر این زلزله با وجود خسارت‌ها و تلفات جانی و مالی ، دستاوردهایی مثبتی نیز برای مردم به همراه داشت ،زیرا هم اینک آمارها حکایت از مقاوم سازی واحدهای مسکونی در منطقه زلزله خیز دشت سیلاخور دارد.

در پی زلزله سال ۱۳۸۵ انقلاب خوبی در زمینه مقاوم سازی واحدهای مسکونی شهری و روستایی در مناطق زلزله زده صورت گرفت و بافت قدیمی در روستاها به بافت جدید و مقاوم تغییر یافت و بعد از اعطای تسهیلات بانکی برای بازسازی مناطق زلزله زده از طرف دولت به مردم بروجرد و روستاهای خسارت دیده ،افزون بر ۴۰ هزار منزل به واحدهای مقاوم و جدید تبدیل شد به طوری که به اذعان کارشناسان نگرانی از آسیب‌های زلزله‌های بعدی را کاهش داده است.

از سوی دیگر لرستان از استان‌های زلزله خیز کشور محسوب می‌شود به طوری که بر اساس برخی آمارهای غیررسمی این استان در طول ۱۰۰ سال اخیر با بیش از ۸۰ زلزله با بزرگی بیش از ۴.۵ ریشتر مواجه بوده است و بزرگ‌ترین آن با بزرگی ۷.۴ ریشتر در بخش سیلاخور بروجرد در سال ۱۹۰۹ میلادی به وقوع پیوسته است که در نوع خود یکی از مهیب‌ترین و پر خسارت‌ترین زلزله‌های ایران محسوب می‌شود.

وقوع زمین‌لرزه‌های مخرب در سیمره، سیروان، دشت سیلاخور و بروجرد در ادوار مختلف تاریخی بهترین گواه لرزه خیزی لرستان است.

طبق نظر کارشناسان، خطرناک‌ترین نقاط هنگام زلزله بیرون ساختمان در راهروها، کوچه‌ها و کنار دیوارها است و بیشترین جراحت‌ها و سوانح ناشی از زلزله در نتیجه فرو ریختن دیوارها، پرت شدن خرده شیشه و افتادن اجسام می‌باشد.

بهترین راه محافظت حین زلزله قرار گرفتن در زیر مبلمان، میز یا نیمکت است.

 

مطالب مرتبط:

منبع irna

دیدگاه