خانه تاریخی بچاری آبادان در خطر تخریب
با وجود آنکه بر اساس قانون، تخریب املاکی که در مجاورت بناهای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی قرار دارند، باید با اطلاع سازمان میراث فرهنگی و زیر نظر کارشناسان این سازمان صورت گیرد، اما تخریب ملک مجاور خانهی تاریخی بچاری آبادان بدون مجوز میراث فرهنگی آبادان صورت گرفته است.
دبیر و سخنگو انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان با اعلام این مطلب گفت:
پس از پیگیریهای مختلف متوجه شدیم که هفتهی گذشته پس از وقت اداری، مالک خانهی مجاور خانهی تاریخی بچاری آبادان با مجوز شهرداری آبادان و بدون اطلاع میراث فرهنگی، به تخریب خانهی خود اقدام کرد که در بازرسیهای به عمل آمده از طرف ماموران یگان حفاظت اداره میراث فرهنگی آبادان متوجهی این اقدام شدند.
«مجتبی گهستونی» با اشاره به پیگیریهایی که از میراث فرهنگی شهرستان آبادان داشته بیان کرد که مدیریت این اداره مدعی است پیش از این، طی نامهای به شهرداری آبادان محلهای ثبت میراث شده، اطلاع داده شده و شهرداری پیش از صدور پروانه تخریب و ساخت و ساز در مجاورت این ساختمانها باید با میراث فرهنگی هماهنگ میکرد.
خانهی بچاری یک بنای ۲ طبقه و با طراحی خاص، چوببریهای زیبا و حالت ایوانی است که میتوان با احیای آن کاربریهای متنوعی تعریف و به تبع آن اشتغال و درآمد ایجاد کرد.
گفته میشود از صاحب ملک خانهی بچاری خواسته شده برای برآورد خسارت وارده به این خانه به میراث فرهنگی مراجعه کند. همچنین طی نامههای جداگانه به فرمانداری ویژه و شهرداری آبادان این موضوع اطلاعرسانی شد تا جلو ادامهی فعالیت تخریب در مجاورت خانهی بچاری گرفته شود.
دبیر انجمن تاریانا با اعلام اینکه کاربری زمین مجاور ملک بچاری فضای سبز است بیان کرد که اما مالک موفق شده مجوز ساختمان چهارطبقه در حریم خانهی بچاری را بگیرد. با این وجود، مالک به ساخت ساختمان چهارطبقه راضی نیست و اعلام کرده ساختمان او ۹ طبقه خواهد بود.
در این میان گفته میشود، برای تخریب ملک جانبی خانهی بچاری از سوی شهرداری آبادان در تاریخ ۹۳/۹/۱۲ استعلام شد و در تاریخ ۹۳/۹/۱۶ ادارهی میراث آبادان از ادارهی کل استعلام کرد که در تاریخ ۹۳/۹/۱۷ ادارهی کل میراث خوزستان بدون بررسی کارشناسی اجازهی تخریب ملک مجاور را صادر و اجازه ساخت ۴ طبقه را داده است این درحالی است که خانهی بچاری دو طبقه است. در همان تاریخ ۹۳/۹/۱۷ ادارهی آبادان به ریاست (شمسالدین نوربخش) مطالب همان نامه را ابلاغ و اجازهی تخریب و ساخت ۴ طبقه را صادر کرده است. نکتهی قابل توجه آن است که در طرح جامع این ملک یعنی ملک مجاور خانهی بچاری، فضای سبز در نظر گرفته شده اما شهرداری منطقهی یک آبادان اجازه ساخت داده است.
لازم به ذکر است که در تابلوی مجاور ساختمان که مشخصات ساختمان در حال احداث روی آن ثبت میشود تعداد طبقات ۹ طبقه نوشته شده است.
خانهی بچاری مربوط به دوره قاجاریه در آبادان است و در خیابان دبستان روبروی سینما نفت واقع شده و ۲۳ شهریور ۱۳۸۲ با شمارهی ثبت ۹۹۶۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.