اهرام کمتر شناخته شده مصر

حمیده کریمی | جمعه, ۲۴ اردیبهشت ۹۵ ساعت ۱۶:۰۰

هرم بزرگ جیزه در مصر، یکی از بزرگ‌ترین و معروف‌ترین اهرام مصر است. اما این هرم تنها هرمی نیست که در کنار رود نیل ساخته شده است. در این مقاله با کجارو همراه باشید تا به شما چند نمونه از اهرام کمتر شناخته‌شده‌ی مصر، را معرفی کنیم.

اکثر فراعنه‌ی مصر، هرم‌هایی را به‌عنوان آرامگاه و مکانی برای حفظ جسد مومیایی خود ساخته‌اند. تعداد زیادی از این هرم‌ها در گوشه و کنار این کشور دیدنی وجود دارد. اگر دوست دارید با خیال راحت از این اهرام و عظمت آن‌ها دیدن کنید و در عین حال گرفتار شلوغی و ازدحام جمعیت توریست ها نشوید، ما به شما پیشنهاد می‌کنیم از اهرام کمتر شناخته‌شده بازدید کنید. هرم‌های معروف‌تر معمولا مملو از جمعیت گردشگران هستند اما سایر هرم‌ها خلوت‌تر هستند و می‌توانید با آرامش خیال به دل تاریخ سفر کنید.

هرم پلکانی جوزر (Djoser) در سقاره

جوزِر معروف‌ترین فرعون مصر باستان از دودمان سوم است. ایمهوتپ (Imhotep) وزیر جوزر در سده‌ی بیست‌و‌هفتم پیش از میلاد بود. ایمهوتپ یک معمار، پزشک و یکی از دانشمندان مشهور دوران خود بود؛ کسی که این هرم پلکانی را برای جوزر ساخت. او تنها فرد عادی مصری است که مانند فراعنه به خاک سپرده شده است. البته هیچ کس تاکنون مقبره‌ی اورا پیدا نکرده است اما به نظر می‌رسد که جسد وی در نزدیکی همین هرم پلکانی که برای فرعون جوزر طراحی کرده، به خاک سپرده شده است. این هرم پلکانی اولین هرم مصری است.

هرم پلکانی جوزر

هرم پلکانی جوزر

هرم میدوم سنفرو (Meidum Pyramid Of Sneferu)

دومین تجربه در ساخت هرم چندان موفقیت‌آمیز نبود. یکی از جانشینان ایم‌هوتپ تلاش کرد تا هرم پلکانی متشکل از چند مصطبه را تغییر شکل دهد و هرمی با وجوه مسطح بسازد. یعنی شبیه هرم‌هایی که ما بیشتر با آن‌ها آشنایی داریم. اما این معمار گمنام در انجام این کار موفق نبود. بنابراین فرعون سنفرو دستور ساخت هرم دیگری را برای به خاک سپاری خود داد.

این هرم هفت طبقه که قدمت آن به سده‌ی بیست‌وچهارم قبل از میلاد باز می‌گردد، به سرعت تخریب شد. تا قرن شانزدهم پیش از میلاد تنها ۵ طبقه‌ی آن باقی مانده بود و امروزه نیز تنها سه طبقه‌ی اصلی آن باقی مانده است و تخته‌سنگ‌های باقی مانده از قسمت‌های تخریب شده‌ی هرم، در اطراف آن جمع‌آوری شده‌اند.

هرم میدوم

هرم میدوم

هرم خمیده‌ی سنفرو (Sneferu) در دهشور (Dahshur)

تجربه‌ی بعدی «سنفرو» در ساخت هرم بهتر از قبلی بود اما باز هم ضعیف و بی‌ثبات بود. سنفرو از معماران خواسته بود تا برای دستیابی به تکامل در ساخت هرم، انواع مختلف آن را تجربه کنند. این هرم به این دلیل خمیده نامیده شده است که بخش پایینی آن زاویه‌ی ۵۴ درجه دارد اما در میان راه ۱۱ درجه کم می‌شود. کارشناسان معتقد هستند که معماران برای پیشگیری از فروریختن بنا این زاویه را کمتر کرده‌اند.

هرم خمیده‌ی سنفرو

هرم خمیده‌ی سنفرو

هرم سرخ سنفرو در دهشور

هرم سوم، موفقیت بزرگی برای معماران سنفرو بود. ساخت هرم خمیده به آن‌ها یاد داد که چطور استحکام هرم را حفظ کنند و زاویه‌ی مناسب را برای سومین سازه‌ی خود پیدا کردند. در نهایت هرم سرخ به آرامگاهی درخور برای پادشاه تبدیل شد. البته هنوز هیچ کس تالار داخلی این هرم را بازدید نکرده است تا مقبره‌ی سنفرو را بیاید. امید است که روزی دانشمندان و باستان‌شناسان، مقبره‌ی پنهان این هرم و گنجینه‌ی دفن شده همراه با فرعون را بیابند.

هرم سرخ سنفرو

هرم سرخ سنفرو

ابوالهول و اهرام جیزه

موفقیت به دست آمده در معماری ساخت هرم سرخ الهام‌بخش ساخت نسل بعدی هرم‌ها با این معماری متفاوت بود؛ هرم‌های مشهور جیزه. فراعنه‌ی بعدی یعنی خوفو (Khufu)، خفرع (Khafre) و منقرع (Menkaure) این طراحی را با ابعاد بزرگ‌تر برای خودشان و در ابعاد کوچک‌تر برای ملکه‌ها کپی‌برداری کردند.

البته آن‌ها توانستند تا ساختار هرم‌ها را تا حدودی بهبود ببخشند. آن‌ها بخش‌های بیرونی هرم‌ها را با سنگ آهک سفید پوشاندند که منجر به درخشان شدن این هرم‌ها شده بود. امروزه تنها بخش‌های بالایی هرم بزرگ خوفو بقایای این پوشش بیرونی را حفظ کرده است.

ابوالهول و اهرام جیزه

ابوالهول و اهرام جیزه

هرم‌های نفریرکارع (Neferirkare) و نیوسررع در ابوصیر

در منطقه‌ی باستانی ابوصیر نزدیک به ۱۴ هرم و تعداد زیادی مقبره وجود دارد. گرچه دره‌ی پادشاهان، مشهورترین آرامگاه باستانی پادشاهی در مصر است اما ابوصیر یا (خانه - معبد ازیریس)، خدای زندگی پس از مرگ در اساطیر مصر باستان، در گذشته بیشتر حائز اهمیت بوده است.

دو هرم بزرگ‌تر این مجموعه، بزرگ‌ترین سازه‌های دودمان پنجم مصر هستند. این دو هرم به فرعون «نفریرکارع» و نیوسررع تعلق دارند. البته آن‌ها هیچ‌وقت هرم‌ها را در دوران زندگی خود ندیدند چراکه ساخت آن‌ها سال‌ها بعد از مرگ فراعنه به پایان رسیده است.

هرم‌های نفریرکارع (Neferirkare) و نیوسررع (Niuserre) در ابوصیر

هرم‌های نفریرکارع (Neferirkare) و نیوسررع (Niuserre) در ابوصیر

مقبره‌ی سن‌نجم (Sennedjem) در دیرالمدینه

به مرور زمان هرم‌های کوچک شخصی نیز به آثار باقی مانده از مصر باستان اضافه شدند. از زمان نهمین دودمان مصر یعنی قرن چهاردهم پیش از میلاد، این هرم‌ها دیگر تنها به فراعنه اختصاص نداشتند.

یکی از این مقبره‌ها به هنرمندی به نام «سن نجم» و همسرش Iy-neferti تعلق دارد. این هنرمند، مسئول نقاشی فضای داخلی بسیاری از مقبره‌ها در مجموعه‌ی آرامگاهی دیرالمدینه بوده است. درون آرامگاه او نیز به زیبایی هرچه تمام‌تر نقاشی شده است. این مقبره در سال ۱۸۸۶ کشف شد. یک تخت و صندلی نیز به‌همراه پیکر سن نجم و همسرش در این مقبره دفن شده بودند.

مقبره‌ی سن‌نجم

مقبره‌ی سن‌نجم

مقبره‌ی سن‌نجم

آرامگاه پادشاهی نوری (Nuri) در کوش (Kush)

در کنار رود نیل به‌سمت جنوب که حرکت کنید مجموعه‌های آرامگاهی باشکوهی را می‌بینید که فرمانروایان امپراتوری کوش با الهام از بناهای عظیم، یادبود مصری برای خود ساخته‌اند.

بزرگ‌ترین آرامگاه موجود، در نوری واقع است که امروزه در کشور سودان کنونی قرار دارد. اولین نمونه‌ی آن در قرن هفتم پیش از میلاد توسط پادشاه طهارقه (Taharqa) ساخته شده است. پادشاهان کوش به‌مدت یک قرن به‌عنوان فراعنه‌ی دودمان بیست‌و‌پنجم مصر حکومت کردند.

آرامگاه پادشاهی نوری

آرامگاه پادشاهی نوری

مطالب مرتبط:

منبع allday

دیدگاه