دیدار با ۱۹ هزار نسخه خطی در گشتی دیجیتالی در موزه ملی ملک

علی زمانی
علی زمانی چهار شنبه، ۲۰ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۰۰
دیدار با ۱۹ هزار نسخه خطی در گشتی دیجیتالی در موزه ملی ملک

سرویس پرونده یک سایت پرتال تخصصی کجارو، امروز نیز در ادامه برنامه‌های خود در معرفی و تحلیل فنی پرتال‌های فعال عرصه گردشگری کشورمان، به سراغ پرتال یک موزه رفته است. سایت اینترنتی کتابخانه و موزه ملی ملک تهران، عنوان وب سایتی است که سرویس پرونده یک سایت امروز را بر آن داشت تا گشتی اینترنتی بزند در این سایت فعال کشور. با ما همراه باشید.

معرفی عمومی و فنی پرتال‌های گردشگری کشور به‌خصوص سایت‌های موزه ای ایران که مدتی است در پرتال تخصصی کجارو دنبال می‌شود،‌ فرصتی برای آشنایی و دوستی دوباره با موزه‌ها و کاخ موزه‌های کشور به شمار می‌رود که امیدواریم در این مسیر، اگرچه تنها استیم، اما مخاطبان خوبی داشته باشیم. به هر حال یکی از روش‌های بهبود صنعت گردشگری ایران، توجه به شاخص‌های گردشگری مجازی و اطلاع‌رسانی دیجیتالی است که پرتال‌های رسمی‌ایران در فضای مجازی، یکی از عوامل تاثیرگذار در این عرصه هستند.  باید توجه داشت که هر گردشگری که قصد سفر به ایران داشته باشد، اولین کاری که می‌کند، به پرتال‌های رسمی‌ایران در فضای مجازی مراجعه می‌کند تا درباره اطلاعات گردشگری کشور، دیتا به دست آورد. بنابراین باید تلاش کرد تا سایت‌های رسمی‌گردشگری ایران در وب، همواره به روز و مالتی مدیا و چند زبانه باشد. موضوعی که به نظر می‌رسد در پرتال رسمی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک تهران مشاهده می‌شود و قابل تحسین است.

11

(تصویر ایندکس پرتال کتابخانه و موزه ملی ملک)

اگر برای نخستین بار است که وارد پرتال کجارو می‌شوید، باید به آگاهی شما برسانیم که، پرتال کجارو، علاوه بر اینکه تلاش می‌کند، طیف گسترده‌ای از مخاطبان خود را با فرصت‌های تحصیلی، بورسیه، مهاجرت، جاذبه‌های تفریحی و گردشگری ایران و اقصی نقاط جهان آشنا کند، بر اساس ماموریت‌های خود که ارائه اطلاعات تخصصی در صنعت گردشگری به مخاطبان داخلی و خارجی ایران است، اهتمام دارد تا برای شخصیت‌های حقوقی فعال در صنعت پر توان گردشگری ایران نیز، پرتالی مفید باشد. یکی از محورهای توسعه این ماموریت اطلاع‌رسانی برای فعالان بخش خصوصی و دولتی صنعت گردشگری کشورمان که در پرتال کجارو مدتی است دنبال می‌شود، بحث تحلیل فنی پرتال‌های رسمی‌گردشگری ایران در فضای مجازی است. این مطالب، در قالب سرویس پرونده یک سایت هر روز ارائه می‌شود و قصد دارد تا وب مستر پرتال‌های تخصصی گردشگری  از سایت کاخ موزه‌ها گرفته تا سایت‌های استانی سازمان‌های گردشگری و پرتال‌های شرکت‌های خصوصی فعال ایرانی در این عرصه با نکات توسعه دهنده سطح اطلاع‌رسانی پرتال آشنا کند. در واقع یک مشاوره اینترنتی رایگان برای ارتقای تعاملات مجازی پرتال‌های رسمی‌گردشگری با مخاطبان داخلی و بین المللی. علاوه بر این برنامه، کجارو تلاش دارد تا در سرویس‌های مختلف خود، با ارائه مقالات و گزارش‌ها روز دنیا در عرصه گردشگری، سرمایه‌گذاران و فعالان این عرصه را با موضوعات، مفاهیم و محتوای تخصصی این صنعت جهت فرصت آفرینی و اشتغال زایی مولد آشنا کند تا همواره در قالب رسالت اطلاع‌رسانی تخصصی و عمومی‌صنعت گردشگری، بتواند پاسخ گوی نیاز فعالان این صنعت در ایران باشد. در گفتارهای قبلی، به بررسی فنی و ظرفیت‌های اطلاع‌رسانی موزه‌هایی چون: گلستان، صلح تهران، هنرهای معاصر تهران، نیاوران، سعدآباد، فرش، رضا عباسی ایران باستان، استاد مقدم دانشگاه تهران، میراث روستایی گیلان  و موزه آبگینه پرداختیم. در این گفتار، نگاهی خواهیم داشت به پرتال موزه ملی ملک که شاید برای خیلی از مشتاقان دنیای موزه‌ها و گردشگری تهران، این موزه شناخته شده نباشد.

درباره موزه ملی ملک

969

(تصویر سر در کتابخانه و موزه ملی ملک)

خیلی از شهروندان تهرانی و هموطنانمان،‌ همان طور که از خیلی از ظرفیت‌ها و قابلیت‌ها و آثار به نمایش درآمده در موزه‌ها و کاخ موزه‌های سراسر کشور اطلاع درستی ندارند‌،‌از کتابخانه و موزه ملی ملک نیز بی خبر هستند. اگر به‌سمت خیابان امام خمینی بروید، چند موزه در خدمت شما است. مجموعه کاخ گلستان، موزه ملی ایران،‌ موزه آبگینه و در نهایت موزه ملی ملک. این منطقه در پایتخت، بافت قدیمی‌و تاریخی تهران را تشکیل می‌دهد که دیدار از آن، همواره جالب،‌ جذاب و ارزشمند است و به مخاطبان پرتال برای تجدید بازدید،‌توصیه می‌کنیم. موزه ملی ملک، گنجینه‌ای از آثار و اشیای ارزشمند تاریخی را در تالارهای گوناگون خود جای داده است. مجموعه سکه، حدود ۹ هزار سکه تاریخی از دوران پیش از هخامنشی (از سده ششم پیش از میلاد) تاکنون را دربرگرفته است. تالار کمال الملک و خاندان غفاری، بخشی دیگر از موزه است که در آنجا مجموعه‌ای از تابلوهای نقاشی محمد غفاری مشهورترین نقاش تاریخ معاصر ایران و دیگر اعضای هنرمند خاندان غفاری گردآمده است.

22

تالار کتابت و نگارگری، دیگر بخش موزه ملی ملک است که مجموعه‌ای از آثار برجسته خوش‌نویسی و نگارگری، لاکی، اسناد و نسخه‌های نفیس خطی را در بر می‌گیرد. مجموعه هنر لاکی، شامل قلمدان‌ها، قاب‌آیینه‌ها و جلدهای لاکی، دیگر بخش موزه است که در کنار تالار کتابت و نگارگری جای گرفته است. یکی از بخش‌های جذاب موزه ملی ملک، مجموعه اهدایی بانو عزت‌ملک ملک، دختر بزرگ حاج حسین آقا ملک واقف این گنجینه است که گنجینه‌ای از تابلوهای نقاشی قاجاری، نسخه‌های خطی، قلمدان، سرقلیان و آثار لاکی را در خود دارد. مجموعه تمبرهای تاریخی دربرگیرنده بیش از ۱۰۰ هزار قطعه تمبر نفیس و برجسته است که همراه با گنجینه فرش اکنون به‌دلیل تغییرات معماری و ساختمانی در معرض نمایش نیست و به‌زودی با پایان یافتن این تغییرات و گسترش فضای موزه‌ای در آستانه دید بازدیدکنندگان قرار می‌گیرد. سالن تک اثر، بخشی دیگر در موزه ملی ملک است که در هر فصل سال، یک اثر از مجموعه آثار نادیده موجود در مخازن آثار موزه، همراه با تابلوها، توضیحات و نماهنگ‌های جذاب، در آن عرضه می‌شود. نمایشگاه دایمی‌حاج حسین آقا ملک، از بخش‌های متفاوت و جذاب موزه ملی ملک است که به معرفی بیشتر واقف می‌پردازد. در این سالن، آثار، دست‌نوشته‌ها، تصویرها و دیگر وسایل شخصی حاج حسین آقا ملک به نمایش درآمده است. نگارخانه ملک، نیز به‌عنوان جایگاهی برای نمایشگاه‌های موسسه در نظر گرفته شده است.

33

(گنجیه آثار در کتابخانه و موزه ملی ملک)

کتابخانه و موزه ملی ملک یکی از کتابخانه‌های شهر تهران است. در سال ۱۳۱۶ توسط حسین آقا ملک تأسیس شد و به‌همراه املاک و مستغلات وقف آستان قدس رضوی شد. در تیر ماه ۱۳۲۳ قطعه زمین بزرگی را در باغ ملی تهران (میدان مشق) برای ساختمان جدید کتابخانه و موزه وقف کرد. احداث ساختمان جدید کتابخانه و موزه ملی ملک در سال ۱۳۶۴ آغاز شد و در ۱۳۷۵ به پایان رسید. این مجموعه در خیابان امام خمینی تهران (سپه) جنب ساختمان امور خارجه قرار دارد. کتابخانه و موزه ملی ملک تا سال ۱۳۷۵ در خانه ملک برپا بود. اما حاج حسین از آغاز کار، گسترش آن را از نظر دور نداشت و بنای ساختمانی بزرگ‌تر را پیش‌بینی کرد. بنابراین در ۲۹ تیرماه ۱۳۲۳ قطعه زمین بزرگی را در باغ ملی تهران (محل کنونی مؤسسه) برای ساختمان جدید کتابخانه و موزه وقف کرد. احداث ساختمان جدید در زمان حیات حاج حسین ملک ممکن نشد. تا اینکه آستان قدس رضوی طراحی و بنای ساختمان جدید را در سال ۱۳۶۴ آغاز کرد و در ۱۳۷۵ به پایان برد. از نظر ساختار تشکیلاتی، مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک مؤسسه ای غیر دولتی و غیرانتفاعی است که همچون سایر مؤسسات فرهنگی آستان قدس رضوی بر اساس وقف نامه زیر نظر مستقیم تولیت آستان قدس رضوی اداره می‌شود. ارکان مؤسسه عبارتاند از: مجمع عمومی، ناظر استصوابی، هیئت مدیره، مدیرعامل و بازرس قانونی. اهداف مؤسسه کتابخانه و موزه ملی طبق اساسنامه عبارت است از:

۱. پیشبرد معارف

۲. اجرای وقف نامه مرحوم ملک و اشاعه فرهنگ وقف

۳. حراست و حفظ گنجینه کتابخانه

۴. گردآوری، بهنگام سازی و توسعه منابع کتابخانه

۵. نگهداری، بازشناسی و معرفی آثار فرهنگی هنری ادوار گذشته

۶. گردآوری مجموعه نفایس و آثار هنری متناسب با گنجینه به میراث نهاده شده واقف  

۱۹ هزار نسخه خطی نفیس و ۳ هزار سکه تاریخی در موزه ملی ملک

موزه ملی ملک را باید یکی از گنچینه‌های بسیار ارزشمند آثار تاریخی و باستانی ایران به شمار آورد. شش مجموعه در موزه ملی ملک جهت بازدید علاقه‌مندان ارائه شده است که یکی از آن‌ها، مجموعه‌ای فوق‌العاده دیدنی از کلکسیون سکه‌های تاریخی ایران است که ۳ هزار سکه را شامل می‌شود. مجموعه سکه شامل ۳ هزار قطعه سکه و مدال ایرانی از سده ششم پیش از میلاد تا دوران پهلوی و نیز سکه‌هایی از یونان، جانشینان اسکندر، امپراتوری بیزانس، خلفای اسلامی‌و امپراتوری عثمانی در موزه ملی ملک در دسترس است. علاوه بر این، کتابخانه ملی ملک با داشتن ۱۹ هزار عنوان نسخه خطی نادر و نفیس، یکی از شش گنجینه بزرگ نسخ خطی ایران است. پنج کتابخانه دیگر عبارتاند از کتابخانه ملی، کتابخانه آستان قدس رضوی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه مرحوم آیت الله مرعشی نجفی و کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران. در این میان، امتیاز کتابخانه ملک به نفاست و ارزش هنری آثار است. همچنین این کتابخانه دارای حدود ۷۰ هزار کتاب چاپی، ۳۴۰۰ کتاب چاپ سنگی و ۵۴۸ عنوان نشریه ادواری در ۴۰۰۰ مجلد است. بخش قابل توجهی از کتاب‌های چاپی متعلق به پیش از سال ۱۳۲۰ خورشیدی هستند و در زمره نخستین کتاب‌های چاپی ایران قرار می‌گیرند. کتابخانه ملک پیوسته با خرید کتاب‌های خطی و چاپی از محل عواید موقوفات ملک غنی تر می‌شود. غیر از مخازن کتاب و تالارهای مطالعه، بخش‌های مجهزی هم برای انجام امور فنی از قبیل مرمت نسخ خطی، عکاسی و تهیه میکروفیلم، صحافی، جلدسازی و... ایجاد شده‌اند. در کنار این بخش‌ها انتشارات مؤسسه از سال ۱۳۴۸ برای چاپ و نشر نسخ خطی موجود در کتابخانه و آثار پژوهشی مرتبط با آن‌ها تأسیس شده‌ است. با این توضیحات مختصری که عرض شد،‌ گشتی اینترنتی خواهیم زد در پرتال کتابخانه و موزه ملی ملک. با ما همراه باشید.

گشتی در موزه ملی ملک

موزه ملکی ملک در نشانی اینترنتی به آدرس http://malekmuseum.org طراحی و بارگذاری شده است. برخلاف بسیاری از پرتال‌های رسمی‌کشور در عرصه گردشگری مجازی، محتوای عرضه شده در پرتال کتابخانه و موزه ملی ملک، در شبکه‌های اجتماعی نیز به اشتراک گذاشته شده است که جالب توجه است.  پرتال از نظر طراحی و اطلاع‌رسانی، وضعیت خوبی دارد و به نظر می‌رسد،‌وب مستر محترم پرتال به اطلاع‌رسانی مالتی مدیا اهمیت زیادی می‌دهد که قابل تقدیر است. درباره ما، مجموعه‌ها، معرفی رویدادهای مرکز، معرفی خدمات فرهنگی،‌ معرفی نمایشگاه‌ها و همچنین فراخوان همکاری با موزه، از جمله بخش‌های اصلی در پرتال را شامل می‌شود که در قسمت بالایی درگاه در دسترس علاقه‌مندان عزیز است. در بخش مجموعه‌ها، اطلاعات ارزشمندی درباره گنجینه‌های شش گانه که در موزه ارائه شده  ، در دسترس مخاطب قرار گرفته است.

8888

(تصویر بخش مجموعه‌ها در پرتال موزه ملی ملک)

همان طور که در تصویر فوق مشاهده می‌کنید، بخش‌هایی چون سکه و نشان، آثار لاکی، نقاشی،‌نگارگری و آثار خوشنویسی به‌عنوان بخشی از مجموعه‌های در معرض نمایش موزه ملی ملک،‌ در پرتال منعکس شده است. اگر به بخش سکه‌ها مراجعه کنید، بانک اطلاعات غنی و ارزشمند مربوط به بخشی از سکه‌های ارائه شده در موزه در اختیار شما قرار می‌گیرد که البته، در برابر ۳ هزار سکه ارزشمند و تاریخی این موزه،‌حجم اطلاعات گسترده نیست.

+985+8+8

(تصویر بخش سکه‌های پرتال موزه ملی ملک)

در این بخش،‌شما می‌توانید متوجه شوید که هر سکه،‌توسط چه کسی،‌چه زمانی، چه نوعی، با چه جنسی، چه تکنیکی، چه سبکی و در چه مجموعه‌ای ارائه شده است. مثلا اگر روی تصویر مربوط به سکه درهم اردشیر اول ساسانی کلیک کنید، صفحه ای باز می‌شود که اطلاعات تکمیلی درباره این سکه نفیس و تاریخی، در آن ذکر شده است. 95+9+

(تصویر بخش معرفی درهم اردشیر اول ساسانی)

این اطلاعات به‌خوبی به زبان فارسی ارائه شده که باید برای افزایش شمار مخاطبان پرتال به‌خصوص توجه گردشگران خارجی، بخش انگلیسی نیز به آن افزوده شود. واقعا حیف است که چنین اطلاعات گران قدر و ارزشمندی در پرتال‌های رسمی‌گردشگری ایران، فقط به درد مخاطب فارسی زبان بخورد و لاغیر. چنین رویه ای باید برای اطلاع‌رسانی تمام فارسی کاخ موزه‌های ایران کنار گذاشته شود و اطلاعات مالتی مدیا و چند زبانه ارائه شود. در بررسی این پرتال و سایر پرتال‌ها، فرصت بررسی به همه بخش‌ها مهیا نیست و این سلسله مطالب در پرتال کجارو تلاش دارد تا شما را با برترین پرتال‌های گردشگری کشور در فضای مجازی آشنا کند و مقدمه ای بر دنیای لایتناهی ظرفیت گردشگری ایران زمین باشد. علاوه بر سکه‌ها، بخش نسخ خطی این موزه نیز از اعتبار ملی و منطقه ای برخوردار است که تا حدودی این موضوع نیز در پرتال مورد اشاره واقع شده است.

1

(صفحه نسخ خطی در پرتال کتابخانه و موزه ملی ملک)

در این صفحه،‌ اطلاعات ارزشمندی درباره بخشی از نسخ خطی نفیس قرار گرفته شده در موزه ملی ملک در اختیار بازدیدکننده پرتال آمده که مشاهده ان را به علاقه‌مندان توصیه می‌کنیم. بیش از ۱۲۴۶ نسخه خطی نفیس در پرتال موزه ارائه شده که گشتی اینترنتی در آن را به مخاطبان توصیه می‌شود. چنین بانک اطلاعاتی ارزشمندی، تاکنون در هیج یک از پرتال‌های رسمی‌کشور در اختیار مخاطبان قرار نگرفته که جای تقدیر دارد. بخش رویدادهای پرتال، به موضوع اخبار و برنامه‌های این موزه در طول هفته می‌پردازد که مشاهده آن خالی از لطف نیست و به مخاطبان عزیز توصیه می‌شود. می‌توانید مستقیم به نشانی اینترنتی malekmuseum.org/event مراجعه کنید.

2

(تصویر صفحه اخبار در پرتال موزه ملی ملک)

به نظر می‌رسد با توجه به اهمیت اطلاع‌رسانی و کارکرد موزه ملی ملک و آثار ممتازی که در آن وجود دارد، خبر نویسی و انتشار آن در سایت و شبکه‌های اجتماعی باید بیش از قبل مورد توجه مسئولان زحمتکش پرتال قرار بگیرد. سایت موزه ملی ملک،‌ برنامه‌های خاصی هم دارد که باید به نشانی بازدید خاص  مراجعه کرد. برنامه‌های آموزشی موزه نیز جالب توجه است که البته بعدا در خبری جداگانه، به آن خواهیم پرداخت. یکی از بخش‌های جالب سایت، بخش فیلم خانه است که معرفی مالتی مدیای موزه را در دستور کار دارد. از شما دعوت می‌کنیم در گشتی مجازی در موزه،‌ حتما به نشانی http://malekmuseum.org/multimedia/film مراجعه کنید.

3

(تصویر بخش فیلم خانه در کتابخانه و موزه ملی ملک)

دایرکتوری جامعی از محصولات فرهنگی و چند رسانه ای مربوط به آثار موزه، در بخش انتشارات پرتال به نشانی اینترنتی http://malekmuseum.org/publication ارائه شده است که جالب توجه است. در کم تر پرتال موزه ای کشور، سراغ داریم که چنین حجم اطلاعات مکتوب و چند رسانه ای در اختیار مخاطبان قرار گرفته باشد.

4

(صفحه انتشارات پرتال کتابخانه و موزه ملی ملک)

البته اطلاعات مکتوب عرضه شده در این بخش، بهتر است با اطلاعات تکمیلی و جامع تری همراه شود تا مخاطبان در صورتی که علامند به تهیه کتا ب‌ها و نشریات شدند، درک بهتری از موضوعات داشته باشند. بخش نمایشگاهی موزه ملک نیز در قسمت http://malekmuseum.org/exhibition ارائه شده است.

5

(تصویر نمایشگاه دائمی‌سکه در پرتال موزه ملی ملک)

در نهایت اگر به‌دنبال گشتی مجازی در موزه ملی ملک هستید، به http://virtual.malekmuseum.org مراجعه کنید.در این سایت، لینکی درباره نمایشگاه مجازی کمال الملک ارائه شده است که در پرتال در دسترس است.

6

(تصویر پرتال موزه مجازی کمال المک – زیر نظر موسسه ملی ملک)

اکنون با این توضیحاتی که در گشتی اینترنت در پرتال موزه ملی ملک زدیم، توصیه‌هایی خواهیم داشت به وب مستر محترم جهت توسعه فعالیت‌های اطلاع‌رسانی و فنی پرتال.

۲۲ توصیه برای تقویت اطلاع‌رسانی سایت

در این بخش، به ارائه توضیحات و پیشنهاداتی فنی و محتوایی برای ارتقای سطح کارکرد اطلاع‌رسانی موزه ملی ملک تهران می‌پردازیم که امیدواریم در راستای تقویت گردشگری مجازی کشور و همچنین تقویت پتانسیل جذب مخاطب پرتال موثر باشد

۱. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بیش از نیم میلیون صفحه در اینترنت، درباره موزه ملی ملک تهران در پرتال خود به ارائه اطلاعات پرداختهاند که رقم جالبی است. این به‌معنای اهمیت پرتال موزه ملی ملک تهران و شمار زیاد علاقمندانی ایرانی و خارجی است که مشتاق به بازدید از ظرفیت‌های فرهنگی هنری و تاریخی این مجموعه در مرکز شهر تهران است. وب مستر پرتال باید تلاش کنند تا همواره معرفی بخش‌های مختلف پرتال به موتورهای جست وجو گر مانند گوگل و یاهو،‌ در دستور کار باشد تا شمار بیشتری از علاقه‌مندان به گردشگری ایران، وارد این پرتال بشوند. از طرفی، امکان معرفی و به اشتراک گذاشتن اطلاعات صفحات پرتال در شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام و فیس بوک نیز فراهم شود که اگرچه در دسترس است، اما باید بیش از قبل توسعه یابد. . هیچ صفحه ای در شبکه‌های اجتماعی ویدئویی درباره این موزه راهاندازی نشده است که امیدوارم بزودی تولید شود. واقعا حیف است که چنین سطحی از اطلاعات مهم باستانی و تاریخی ایران در موزه ملی ملک، در اختیار میلیاردها کاربر اینترنت که عاشق ایران و تمدن آن‌ها هستند قرار نگیرد.

۲. پرتال موزه ملی ملک تهران باید به‌عنوان یکی از سایت‌های پر بازدید ،‌ بخش‌های زبانی متنوع داشته باشد. مثلا برخی از مخاطبان،‌عرب زبان یا آلمانی زبان و فرانسوی زبان هستند و بخش فارسی سایت کمک زیادی به آن‌ها برای درک محتوا نمی‌کند. بنابراین توصیه می‌شود این ۳ زبان اصلی که در واقع زبان‌های رسمی‌سازمان ملل متحد نیز محسوب می‌شوند‌،‌ برای غنای اطلاعاتی و سطح اطلاع‌رسانی پرتال،‌ در آینده نزدیک به‌عنوان بخش‌های جدید به سایت اضافه شوند. اضافه شدن بخش‌های زبانی مختلف،‌ فواید زیادی دارد. یکی آن که معرفی سایت به کاربران غیر فارسی زبان را تسریع می‌بخشد و مخاطبان بیش تری به سایت وارد می‌شوند. دوم آن که در جذب مخاطبان بالقوه و بالفعل که درباره ظرفیت‌های تاریخی و گردشگری ایران به‌دنبال اطلاعات در فضای مجازی هستند، به‌سمت خود جذب می‌کند. سوم آن که بخش‌های متنوع زبانی،‌ منجر به افزایش رتبه سایت در میان پرتال‌های پر بیننده ایران می‌شود که در معرفی سایت به کاربران اینترنت ایرانی و بین المللی بسیار تاثیر گذار خواهد بود. بنابراین وب مستر محترم باید به تقویت اطلاع‌رسانی چند زبانه پرتال نیز به‌خوبی توجه کند. چنین انتظاری از پرتال موزه ملی ملک تهران، انتظار به حقی است که باید به آن توجه داشت.

۳. ایندکس سایت موزه ملی ملک تهران، بهتر است به گونه ای باشد که کاربر بتواند انتخاب زبانی داشته و بعد وارد بخش‌های دیگر شود تا اگر یک فرانسوی و غیر فارسی زبان به سایت مراجعه کرد،‌ برای آگاهی از بخش‌های مختلف سایت،‌با چالشی مواجه نشود. بهتر است در زمان نمایش intro، انتخاب زبانی به کاربران داده شود. البته سایت، باید چند زبانه باشد و ما هم انتظار نداریم که هزاران صفحه راهاندازی شده موجود در پرتال، ظرف مدت کوتاهی چند زبانه شود.

۴. برای ارتقای سطح اطلاع‌رسانی بخش‌های محتوایی پرتال،‌ توصیه می‌شود که سایت، بخش‌های اطلاعاتی خود را در قالب فایل‌های PDF در اختیار مخاطبان قرار دهد.االبته بروشورهای قابل دانلودی که در بخش‌های فارسی و انگلیسی سایت موزه ملی ملک تهران بارگذاری شده است، تا حد زیادی پاسخ گوی فوری نیازهای اطلاعاتی بازدیدکننده گان است. اما به هر حال، برخی از مراجعان را دانشجویان و محققان ایرانی و خارجی تشکیل می‌دهند که درباره ظرفیت‌های موزه ملی ملک تهران و آثاری که در آن به نمایش در آمده است، نیازمند اطلاعات جامع است و این بخش می‌تواند کمک خوبی باشد. بنابراین،‌ اگر اطلاعاتی در سایت ارائه می‌شود که ارزنده است،‌ساختار اطلاع‌رسانی به‌صورت پی دی اف نیز منتشر شود. بخش مقالات و نوشته‌ها در پرتال، می‌تواند نسخه پی دی اف هم داشته باشد. اگر هم بخشی هنوز اطلاعات ندارد، لطفا لینک داده نشود.

۵. اکنون مشاهده بخش‌های مختلف کاخ‌ها و موزه‌ها و نمایشگاه‌ها،‌ از طریق قابلیت‌های فناوری اطلاعات به‌راحتی امکان‌پذیر است که این موضوع را نیز باید سایت موزه ملی ملک تهران در نظر گرفته شود. یعنی باید مشاهده بخش‌های مختلف موزه ،‌از طریق فایل‌های ویدئویی منتشر شده در آن باشد که کاربر ظرف چند دقیقه از طریق یک ویدئو،‌ بتواند بخش‌های موزه را مشاهده کند. این ویدئو‌ها نیز باید در سایت‌های به اشتراک گذاری فایل‌های ویدئویی مانند یوتیوب و اپارات و امثالهم،‌ بارگذاری شوند تا از این طریق،‌شمار بیش تری از مخاطبان به این بخش‌ها مراجعه کنند. قرار دادن زیرنویس برای معرفی بهتر بخش‌های مختلفی که در فایل‌های ویدئویی به تصویر کشیده می‌شوند‌،‌ انتظاری است که مخاطب خارجی از این بخش دارد که بهتر است به ان نیز توجه گردد. انتشار فایل‌های ویدیویی از موزه ملی ملک تهران کشورمان در شبکه‌های اجتماعی، شمار مخاطبان سایت را بسیار افزایش می‌دهد.

۶. ساخت ویدئوهای اطلاع‌رسانی از بخش‌های مختلف موزه ارزشمند ملی ملک‌، فرصت آفرینی دیجیتالی ایجاد می‌کند که در دنیای شبکه‌های اجتماعی و دهکده جهانی،‌ اهمیت بسزایی دارد و باید به آن توجه خاصی مبذول داشت. طراحی app برای نصب روی موبایل کاربرانی که علاقه‌مند به دریافت اطلاعات سریع از مجموعه برنامه‌های فرهنگی و هنری هفتگی در این موزه هستند، از جمله مواردی است که باید در راستای توسعه سطح اطلاع‌رسانی پرتال در دستور کار قرار بگیرد. ناگفته پیدا است که باید از همه ظرفیت‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات برای جذب گردشگر و ترغیب آنان به مشاهده چنین مکان‌های گردشگری استفاده کرد

۷. طراحی سایت باید به گونه ای باشد که جذاب باشد و مانند سایت خبری نباشد. جذب کردن کاربران و ترغیب ان‌ها به مشاهده مجدد و استفاده از قابلیت‌های آن‌ْ‌، موضوعی است که باید در راستای جذب بیشتر مخاطب،‌به آن توجه داشت. سایت موزه ملی ملک تهران، قابلیت‌های زیادی برای جذاب شدن دارد که باید به آن توجه کرد.

۸. بخش ارتباط با ما پرتال باید حرفه ای تر از وضع موجود باشد و کاربران از طریق پست الکترونیک و فرم آنلاین که کد پیگیری و رهیابی نیز برای آن‌ها صادر می‌کند،‌با مسئولان محترم و زحمتکش موزه ملی ملک تهران و به‌خصوص بخش آموزشی آن در ارتباط باشند. این قضیه در شیوه فعلی تا حدودی مشاهده می‌شود که بهتر است تخصصی تر تکمیل شود.

۹. اگر بخش‌های مختلف سایت موزه ملی ملک تهران در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی نیز معرفی و تبلیغ شود،‌ شمار کاربرانی که برای بازدید از این مجموعه مراجعه می‌کنند به‌شدت افزایش خواهد یافت و باید به این مساله روابط عمومی‌محترم موزه توجه کند. به‌دلیل نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های جالبی که معمولا در طول سال در این موزه برگزار می‌شود،‌ تبلیغ و معرفی این برنامه‌ها به قشر دانش‌آموز و جوان کشور در شبکه‌های اجتماعی خالی از لطف نیست. چراکه انتشار اخبار موزه فرش در سایت‌های رسمی‌خبری،‌ احتمال کم تر دیده شدن را دارد.

۱۰. یک بسته اطلاعاتی تکمیلی هم در سایت تعبیه شود تا اگر فردی بخواهد درباره دنیای موزه‌های تهران و ظرفیت‌های آن به زبان ساده و تخصصی اطلاعات بگیرد، این فرصت برایش مهیا باشد. چراکه این موضوع برای گردشگر خارجی که قصد دارد از طریق سایت به مراجعه حضوری در آینده بپردازد،‌ می‌تواند موثر و مهم باشد و برای همین باید به آن توجه داشت. بعضی اوقات ارائه سه خط اطلاعات درباره یک نام،‌ بسیار مهم و حیاتی است. مخصوصا برای یک گردشگر خارجی که از تاریخ معاصر کشورمان و ظرفیت‌های صنایع دستی و معماری ایرانی و باغ ایرانی و مسائلی از این دست، چیز زیادی نمی‌داند.

۱۱. فروش اینترنتی بلیط در موزه ملی ملک تهران مساله سختی نیست و می‌توان امروزه از طریق ظرفیت‌های بانکداری مجازی کشور این موضوع را انجام داد. همه آقار در بخش انتشارات،‌بهتر است توسط فروشگاه مجازی ریالی در اختیار مخاطبان قرار بگیرد.

۱۲. پرتال تلاش کند برنامه‌های بهتری برای جذب مخاطب در سایت و همچنین کسب بازدیدکننده به‌دست آورد. سرویس پرونده یک سایت آماده ارائه توصیه‌های تکمیلی است.

۱۳. امکان خرید اینترنتی محصولاتی با برند موزه ملی ملک تهران مانند تمبر،  لیوان، کتابهای معرفی بخش‌های مختلف آن، آثار صنایع دستی با طرح آثار نمایش داده شده در موزه که محصولات متنوعی صوتی و تصویری را نیز شامل می‌شوند، می‌توان در این پرتال در اختیار بازدیدکننده داخلی و خارجی قرار بگیرد. اکنون با قابلیت‌های تجارت الکترونیک کشورمان، به‌راحتی این قضیه در سایت قابل پیاده سازی است.

۱۴. بخش‌های مختلف سایت با meta tag مربوطه به موتورهای جست و جو گر نمایش داده شود. تلاش شود تا بخش اموزشی با قابلیت‌های مجازی و یادگیری الکترونیکی ELS توسعه یابد تا مخاطب و مشتری بیش تری پیدا کند.

۱۵. فایل‌های ویدئویی که درباره بخش‌های مختلف موزه در سایت به نمایش دراید و در پرتال‌های به اشتراک گذاری فایل‌های ویدئویی نیز نمایش داده شود تا مخاطبان بیش تری را جذب کند و حتما به چند زبان نیز بارگذاری شود تا طیف مخاطبان بیش تری داشته باشد.

۱۶. فایل‌های آموزشی درباره سکه‌ها، نسخ خطی، آثار نقاشی و نگارگردی و خوشنویسی و این مسائل و همچنین مستندهایی درباره تاریخ ایران ، بهتر است در سایت موزه ملی ملک تهران به‌صورت ویدئویی طراحی و بارگذاری شود. به هر حال این پرتال، محفل بازدید مخاطبان خارجی بسیاری است که به‌دنبال اطلاعات درباره ایران و و تاریخ هستند و باید به این ظرفیت توجه شایان داشت.

۱۷. انتشار اخبار فعالیت‌های موزه ملی ملک تهران در خبرگزاری‌های رسمی‌کشور توصیه می‌شود. البته خود سایت نیز اگر برنامه‌هایی در موزه برگزار می‌شود، با بخش خبری خود اطلاع‌رسانی چند زبانه و مالتی مدیا بکند تا برد اطلاع‌رسانی پرتال افزایش یابد.

۱۸. اعطای تخفیف به دانشگاه‌ها و مدارس کشور برای بازدید از موزه ملی ملک تهران نیز باید در پرتال معرفی و تبلیغ شود.

۱۹. اگر مقامات ایرانی یا خارجی درباره موزه ملی ملک تهران سخنرانی کردهاند، فایل آن در پرتال بارگذاری شود.

۲۰. ده‌ها هزار پرتالی که دراینترنت درباره موزه ملی ملک تهران و اقدامات آن اطلاع‌رسانی کردهاند، در بخش مروری بر منابع از آن‌ها یاد شود.

۲۱. بیش از یک میلیون پرتال فارسی درباره موزه ملی ملک تهران اطلاع‌رسانی کردهاند. این ظرفیت را وب مستر و مسئولان محترم موزه ملی ملک تهران در نظر داشته باشند تا همواره مخاطب پرتال ارتقا یابد تا شاهد چند برابر شدن میزان مخاطبان و مراجعان به این موزه ارزشمند تهران باشیم.

۲۲. موزه ملی ملک، کلکسیونی از افتخارات و تاریخ شکوهمند تمدن ایران زمین است که باید بیش از قبل مورد توجه رسانه ملی و رسانه‌های کشور قرار بگیرد. انتظار می‌رود روابط عمومی‌این مجموعه، اطلاع‌رسانی چند بعدی (سنتی – مالتی مدیا) را در جهت تبلیغات این ظرفیت عالی در دستور کار قرار بدهد.

سایت در یک نگاه

نام  دامنه:‌ malekmuseum.org

موضوع‌:‌ سایت اطلاع‌رسانی موزه ملی ملک تهران زبان

سایت: فقط فارسی

ارتباط با ما: ندارد

بخش خبری: دارد

نقشه سایت:‌ ندارد

آدرس: تهران، خیابان امام خمینی، خیابان ملل متحد (باغ ملی)

مطالب مرتبط:

دیدگاه