جریمه اضافه ماندن در ترکیه؛ چه کارهایی باید انجام دهید تا گرفتار نشوید؟

رضا اردو
رضا اردو جمعه، ۲۵ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۰۶
جریمه اضافه ماندن در ترکیه؛ چه کارهایی باید انجام دهید تا گرفتار نشوید؟

جریمه اضافه ماندن در ترکیه به‌ازای هر ماه افزایش می‌یابد. بی‌توجهی به این جریمه می‌تواند باعث اخراج از کشور و ممنوعیت‌هایی در ورود دوباره به ترکیه شود.

دولت ترکیه سفر به این کشور را برای اغلب مسافران خارجی راحت کرده است و مسافران خارجی با پاسپورت معتبر می‌توانند به‌سادگی وارد کشور ترکیه شوند؛ اما این تسهیل در سفر به ترکیه به این معنا نیست که مسافران تا هروقت که بخواهند، بتوانند در ترکیه بمانند. مدت اقامت در ترکیه محدود است و اگر مسافران بیش از آن محدوده زمانی در این کشور بمانند، مشمول پرداخت جریمه خواهند شد.

پرداخت جریمه اضافه ماندن در ترکیه روش‌های مختلفی دارد. اگر مسافر این جریمه را نپردازد، با عواقبی نظیر ممنوعیت در سفر دوباره به ترکیه مواجه خواهد شد. در این مقاله، درباره مبلغ جریمه اضافه ماندن در ترکیه و عواقب نپرداختن آن بیشتر آشنا خواهید شد.

دانستنی‌ها برای جریمه اضافه ماندن در ترکیه:

مدت اقامت در ترکیه با پاسپورت

مدت اقامت در ترکیه با پاسپورت، به نوع پاسپورت و هدف از سفر بستگی دارد:

دارندگان پاسپورت معمولی، بدون ویزا می‌توانند در یک بازه ۱۸۰روزه، بین ۳۰ تا ۹۰ روز در ترکیه اقامت کنند. این مدت اقامت، به ملیت دارنده پاسپورت بستگی دارد. ایرانیان بدون پرداخت هزینه و بدون ویزا، می‌توانند به ترکیه وارد شوند و در هر ۶ ماه، ۹۰ روز در آن کشور به‌عنوان گردشگر اقامت داشته باشند.

دارندگان کارت آبی سازمان ملل، می‌توانند برای بازدیدهای رسمی، در یک بازه ۱۸۰ روزه، تا ۹۰ روز در ترکیه اقامت داشته باشند. دارندگان کارت قرمز سازمان ملل، می‌توانند با هر قصدی، در یک بازه ۱۸۰ روزه، تا ۹۰ روز در ترکیه اقامت کنند.

پرچم ترکیه با پس زمینه مسجد اورتاکوی و پل بسفر؛ منبع عکس: Visas Association، عکاس: نامشخص

منبع عکس: Visas Association، عکاس: نامشخص

در کل، قانون ۹۰ روز اقامت در بازه ۱۸۰ روزه برای اغلب مسافران خارجی کشور ترکیه برقرار است. مسافرانی که می‌خواهند بیش از ۹۰ روز در ترکیه اقامت داشته باشند، باید در «اداره مهاجرت استانی» (Provincial Directorate of Migration Administration) درخواست مجوز اقامت کوتاه‌مدت بدهند یا مراحل گرفتن اقامت توریستی ترکیه را بگذرانند. اقامت توریستی ترکیه همان اخذ اقامت یکساله ترکیه از طریق اجاره خانه است؛ در این روش، مسافر با اجاره خانه می‌تواند تا سقف یک سال در ترکیه بماند؛ اما تمدید اقامت بیش از یک سال ممکن نیست و شخص باید از کشور خارج شود و پس از یک سال دوباره می‌تواند به ترکیه وارد شود.

گردشگرانی که دو پاسپورت دارند، نمی‌توانند در بازه ۱۸۰ روزه با هرکدام از پاسپورت‌هایشان به‌طور جداگانه ۹۰ روز اقامت داشته باشند. اتباع برخی کشورها، به‌ویژه کشورهای اروپایی، از این قانون مستثنی هستند و تنها با کارت شناسایی ملی خود می‌توانند وارد کشور ترکیه شوند.

پاسپورت های روسیه و نقشه اروپا و ذره بین روی نقشه ترکیه؛ منبع عکس: Antalya Tourist Information، عکاس: نامشخص

منبع عکس: Antalya Tourist Information، عکاس: نامشخص

مسافرانی که می‌خواهند وارد ترکیه شوند، باید پاسپورتی همراه داشته باشند که تاریخ انقضای آن حداقل تا ۶۰ روز پس از مدت اقامت آن‌ها اعتبار داشته باشد؛ مثلا اگر شخص قصد اقامت به‌مدت ۹۰ روز را در ترکیه دارد، پاسپورت وی باید ۶۰ روز اضافه، یعنی ۱۵۰ روز اعتبار داشته باشد؛ یا اگر او قصد اقامت ۳۰ روزه دارد، باید پاسپورت وی دارای اعتباری بیش از ۹۰ روز باشد. به‌طور کلی، توصیه می‌شود که مسافران هنگام سفر به ترکیه، پاسپورتی با حداقل ۶ ماه اعتبار در دست داشته باشند.

مسافرانی که می‌خواهند دوباره به ترکیه وارد شوند، باید مهر خروج از ترکیه در پاسپورتشان خورده باشد؛ در غیر این صورت، برای ورود دوباره به ترکیه به مشکل بر خواهند خورد و باید جریمه بپردازند.

مهر ورود و خروج استانبول در پاسپورت؛ منبع عکس: Reddit، عکاس: نامشخص

منبع عکس: Reddit، عکاس: نامشخص

جریمه اضافه ماندن در ترکیه ۲۰۲۴ چقدر است؟

جریمه اضافه ماندن در ترکیه (در سال ۲۰۲۴) برای اولین ماه اضافه ماندن، ۵۰ دلار و به‌ازای هر ماه پس از آن، ۱۰ دلار است؛ برای مثال، اگر شخصی چهار ماه اضافه در ترکیه بماند، باید ۹۰ دلار جریمه بپردازد (یعنی ۵۰ دلار برای اولین ماه و ۱۰ دلار به‌ازای هر ماه اضافه‌ای که مانده است)؛ به عبارتی، جریمه اضافه ماندن در ترکیه به‌ازای هرروز، ۱٫۵ دلار است.

با این حال، رقم جریمه اضافه ماندن در ترکیه می‌تواند با توجه به ملیت مسافران تغییر کند؛ مثلا کانادایی‌ها روزی یک دلار بیشتر از مسافران چینی باید جریمه بپردازند. مقدار جریمه از جمله مواردی است که مدام با تغییر قوانین، دچار تغییر می‌شود؛ برای همین، هر سال باید مقدار جریمه مصوب را بررسی کرد.

صفحات مهرخورده پاسپورت و اسکناس های صددلاری؛ منبع عکس: blog.pointproperty.com، عکاس: نامشخص

منبع عکس: blog.pointproperty.com، عکاس: نامشخص

مقدار جریمه اضافه ماندن مسافران زیر ۱۸ سال با مسافران بالای ۱۸ سال نیز فرق می‌کند؛ برای مسافران زیر ۱۸ سال (در سال ۲۰۲۴)، اولین ماه، ۲۵ دلار و از ماه دوم به بعد، پنج دلار به آن ۲۵ دلار اضافه می‌شود؛ همچنین ۳۶۵ لیر (تقریبا ۱۱ دلار) برای صدور کارت اقامت نیز باید پرداخت شود.

پس از آگاهی از اینکه مسافر زمانی اضافی در ترکیه مانده است، به وی مدت ۱۵ تا ۳۰ روز فرصت داده می‌شود تا کشور ترکیه را ترک کند. این زمان معمولا برای آن داده می‌شود که شخص جریمه اضافه ماندن را پرداخت کند و بلیط برگشت بگیرد. اگر شخص در طی این مدت بلیط نگیرد و جریمه را پرداخت نکند، با اولین پرواز، به کشور خود فرستاده و با توجه به‌مدت اقامتش در ترکیه، ممنوعیت ورود به ترکیه برایش لحاظ می‌شود.

چمدان ها با پرچم ترکیه روی کره زمین همراه با تابلوها با اسامی شهرهای ترکیه؛ منبع عکس: MGC Legal، عکاس: نامشخص

منبع عکس: MGC Legal، پدیدآور: نامشخص

نحوه پرداخت جریمه اضافه ماندن در ترکیه

برای پرداخت جریمه اضافه ماندن در ترکیه، نخست باید به اداره مهاجرت ترکیه رفت و درخواست داد که مقدار جریمه را محاسبه کنند و پس از پرداخت جریمه، بلافاصله از ترکیه خارج شد.

جریمه اضافه ماندن، به‌صورت نقدی، در فرودگاه نیز محاسبه و در هنگام ترک کشور ترکیه اخذ می‌شود. پس از آنکه ماموران مقدار جریمه را محاسبه کردند، مسافر باید به بانک درون فرودگاه برود و جریمه را بپردازد و رسید پرداخت را به ماموران نشان دهد. اگر شخص نتواند در اداره مهاجرت و در فرودگاه جریمه را بپردازد، به وی اجازه ورود دوباره به ترکیه داده نمی‌شود؛ مگر آنکه آن مقدار جریمه را در کشور خود پرداخته باشد.

اسکناس های لیر ترکیه؛ منبع عکس: Istanbul Tourist Pass، عکاس: نامشخص

منبع عکس: Istanbul Tourist Pass، عکاس: نامشخص

عواقب عدم پرداخت جریمه اضافه ماندن در ترکیه

مسافران باید داوطلبانه و در فرودگاه هنگام خروج از کشور ترکیه، جریمه اضافه ماندن را بپردازند؛ در غیر این صورت، اگر پلیس مهاجرت متوجه شود که مسافر جریمه اضافه ماندن پرداخت نکرده است، مسافر به کشورش فرستاده می‌شود و بین یک ماه تا ۶ سال نیز از ورود به ترکیه منع خواهد شد. نحوه این عواقب به گونه زیر محاسبه می‌شود:

  • اگر فرد بین سه تا ۶ ماه اضافه بماند و جریمه پرداخت نکند، آنگاه وی به‌مدت یک ماه از ورود به کشور ترکیه منع خواهد شد.
  • اگر فرد بین ۶ ماه تا یک سال اضافه بماند و جریمه پرداخت نکند، آنگاه وی به‌مدت سه ماه از ورود به کشور ترکیه منع خواهد شد.
  • اگر فرد بین یک تا دو سال اضافه بماند و جریمه پرداخت نکند، آنگاه وی به‌مدت یک سال از ورود به کشور ترکیه منع خواهد شد.
  • اقامت اضافه به‌مدت بیش از دو سال بدون پرداخت جریمه، باعث ممنوعیت ورود شخص به ترکیه به‌مدت حداقل دو سال خواهد شد.

اگر برای مدتی طولانی، یعنی به‌مدت چندین سال در ترکیه اقامت داشتید و پلیس ترکیه شما را دستگیر کرد، با پلیس همکاری و وکیل اختیار کنید.

مهر رد ویزا روی صفحات پاسپورت؛ منبع عکس: Avukat Kubra Keles، عکاس: نامشخص

منبع عکس: Avukat Kubra Keles، پدیدآور: نامشخص

برخی از افرادی که مدت اضافه‌ای در ترکیه مانده‌اند، به‌طور قانونی بازداشت می‌شوند تا فرایند اخراج آن‌ها از کشور انجام شود. در این شرایط، فرد در مراکزی نگه داشته می‌شود تا از فرار وی به دیگر شهرهای ترکیه جلوگیری کنند. پس از پرداخت جریمه و تهیه بلیط، شخص به گیت‌ خروجی فرودگاه منتقل می‌شود. شرایط اخراج از کشور برای همه سخت‌گیرانه نیست و تنها برخی افراد مشمول قانون بازداشت می‌شوند. افراد با شرایط زیر مشمول دستگیری و قوانین اخراج از ترکیه می‌شوند:

  • افرادی که احتمال دارد فرار کنند یا ناپدید شوند.
  • افرادی که قوانین ورود به ترکیه را زیر پا گذاشته‌اند.
  • افرادی که با مدارک جعلی در ترکیه مانده‌اند.
  • افرادی که بدون هیچ دلیل خاصی، از ترکیه خارج نمی‌شوند.
  • افرادی که سلامت اجتماعی و امنیت ترکیه را به خطر می‌اندازند.
  • افرادی که مجوز اقامت آن‌ها لغو شده است.

متقاضی ورود به ترکیه پشت مرز؛ منبع عکس: The Tahrir Institute for Middle East Policy، عکاس: Hakan Akinakgun

منبع عکس: The Tahrir Institute for Middle East Policy، عکاس: Hakan Akinakgun

تحت شرایطی خاص، فرد ممکن است حکم اخراج از کشور ترکیه را دریافت کند؛ البته این به‌معنای آن نیست که از پرداخت اضافه ماندن در ترکیه معاف می‌شود؛ در هر صورت، شخص باید این جریمه را پرداخت کند. برخی شرایط خاص می‌تواند حکم اخراج از ترکیه را به تعویق بیندازد. آن شرایط به شرح زیر هستند:

  • افرادی که در حال سپری کردن حکمی تنبیهی مثل حبس در ترکیه هستند.
  • زنان باردار و افرادی که حال جسمی و سنشان اجازه خروج فوری از ترکیه را نمی‌دهد.
  • افرادی که نیاز به تجهیزات و مراقبت‌های پزشکی دارند.
  • افرادی که قاچاقی وارد ترکیه شده‌اند.
  • افرادی که متحمل خشونت جنسی یا روانی در طول مدت اقامت خود شده‌اند.

دیپورت مسافران توسط پلیس ترکیه؛ منبع عکس: France 24، عکاس: Aris Messinis

منبع عکس: France 24، عکاس: Aris Messinis

در این‌گونه شرایط، شخص باید در مکانی مشخص تحت نظر قرار گیرد. خروج از آن محل، موجب اخراج فوری وی خواهد شد. افراد با شرایط فوق، می‌توانند تا زمانی که شرایطشان برای خروج مساعد شود، در ترکیه بمانند. افرادی که مشمول اخراج از ترکیه‌ شده‌اند، می‌توانند با تبدیل ویزای خود به ویزای تحصیلی یا کاری، حکم خروج را از خود بردارند. در این صورت، شخص باید به کنسولگری برود و درخواست یکی از این ویزاها را بدهد.

نکته مهم برای لغو حکم اخراج از ترکیه این است شخص جرایم را تکرار نکند و دیگر زمانی اضافی در ترکیه نماند. اگر اضافه ماندن تکرار شود، حتی احتمال اخراج برای همیشه نیز وجود دارد.

اگر شخص مشمول ممنوعیت ورود به ترکیه شده باشد؛ اما بخواهد به ترکیه سفر کند، باید از شهروندی از ترکیه دعوت‌نامه داشته باشد یا آنکه از یکی از دانشگاه‌های ترکیه پذیرش بگیرد تا دولت ترکیه اجازه ورود به وی بدهد.

پرچم ترکیه با پس زمینه جزیره؛ منبع عکس: Euronews.com، عکاس: نامشخص

منبع عکس: Euronews.com، عکاس: نامشخص

اگر تابه‌حال مشمول پرداخت جریمه اضافه ماندن در ترکیه شده‌اید، تجربه خود را با ما و دیگر همراهان کجارو در میان بگذارید.

منبع عکس کاور: blog.pointproperty.com، عکاس: نامشخص

پرسش‌های متداول

در سال چند بار می‌توان به ترکیه سفر کرد؟

در سال، چندین بار می‌توان به ترکیه سفر کرد؛ اما مجموع روزهای اقامت در ترکیه نباید بیشتر از ۹۰ روز در یک بازه ۶ ماهه باشد.

جریمه اضافه ماندن در ترکیه ۲۰۲۴ چقدر است؟

جریمه اضافه ماندن در ترکیه در سال ۲۰۲۴، برای اولین ماه اضافه ماندن، ۵۰ دلار و به‌ازای هر ماه پس از آن، ۱۰ دلار است.

مطالب مرتبط:

دیدگاه