اطراف تهران کجا بریم کمپینگ؟

زیبا وکیلی
زیبا وکیلی دوشنبه، ۷ فروردین ۱۴۰۲ ساعت ۱۸:۰۵
اطراف تهران کجا بریم کمپینگ؟

اطراف تهران گزینه‌های متعدد و مناسب بسیاری برای کمپینگ و تفریح یک یا چندروزه وجود دارد. این مقاصد مورد استقبال گردشگران و ساکنان پایتخت قرار گرفته‌اند.

مناطق روستایی و ییلاقات و خوش‌آب‌هوای بسیاری در محدوده شمال غرب تا شرق تهران وجود دارند. هرکدام از کمپینگ اطراف تهران از ویژگی‌هایی برخوردار هستند که آن‌ها را به گزینه‌هایی عالی برای گردش‌های یک یا چندروزه و کمپ تبدیل می‌کنند.

بهترین مقاصد کمپینگ اطراف تهران:

آبشار کمرد

  • آدرس: شمال شرق استان تهران، شهرستان پردیس، بخش جاجرود، روستای کمرد (مشاهده روی نقشه)
  • ارتفاع آبشار: ۲۰ متر 
  • طول مسیر پیاده‌روی: حدود ۱٫۵ کیلومتر
  • آبشار فصلی

آبشار کمرد

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: mohammad_1274

روستای «کمرد» در ۵۰ کیلومتری شرق مرکز شهر تهران، بین بخش جاجرود و شهر جدید پردیس و در مسیر جاده آبعلی قرار دارد. این روستا از آب‌وهوای کوهستانی و معتدل و شب‌های خنک برخوردار است و از گزینه‌های عالی برای تفریح یک یا چندروزه در اطراف تهران محسوب می‌شود. امامزاده طیب حسین طاهر (ع) یکی از مکان‌های تاریخی و مذهبی روستای کمرد است.

آبشار کمرد جاذبه‌ای زیبا و طبیعی در شمال روستای کمرد است و یکی از آبشارهای اطراف تهران به شمار می‌رود. این آبشار در انتهای دره‌ای سرسبز و پوشیده از انواع درختان (زرشک کوهی، چنار و نارون) جا خوش کرده است. در دیواره این جاذبه طبیعی چند غار کوچک و بزرگ و شکاف‌های عمیق دیده می‌شوند که بر زیبایی آن می‌افزایند. مهم‌ترین غار، به نام «غار چهل دختر»، حدود ۱۰ متر مربع مساحت دارد. 

سرچشمه کمرد

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: arash861465

سرچشمه آبشار کمرد چشمه یا قناتی بزرگ (چشمه آرا) در ارتفاع ۲,۶۵۰ متری آراکوه است. بخش عمده آب این چشمه با لوله‌هایی به روستای کمرد منتقل می‌شود و به مصرف اهالی روستا می‌رسد. سرریز آب سرچشمه در فصل بهار به آبشار کمرد جان می‌دهد و طبیعت دره را خرم، زنده و زیبا می‌کند. 

آبشار صخره‌ای کمرد متمرکز نیست و در واقع از ریزش چند آبشار کوچک در کنار هم به وجود می‌آید. صخره‌ پشت آبشار پوشیده از خره و درختچه‌های کوچک است. درختان تنومند اطراف آبشار سایه‌های گسترده‌ای را ایجاد می‌کنند. این محیط برای استراحت و کمپ بسیار مناسب است. ‌

کنار سرچشمه در بالادست آبشار نیز محیطی عالی برای چادر زدن و پیک‌نیک وجود دارد. اگرچه آبشار کمرد از نوع فصلی است، در تمام طول سال ظاهری باشکوه و دیدنی دارد. در زمان بی‌آبی منظره غارها و شکاف‌های دیواره غار دیدنی‌تر می‌شود و علاقه‌مندان به صخره‌نوردی را به سوی خود می‌کشاند. 

آبشار کمرد

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: svmah

چک لیست وسایل کمپینگ و سفر به شما کمک می‌کند تا با تجهیزات کامل و آرامش خاطر بیشتر به طبیعت‌گردی با دوستان و خانواده بپردازید. اگر قصد سفر یک یا چندروزه به منطقه کمرد را دارید، وسایلی همچون لباس گرم و اضافه، کلاه آفتابگیر، کفش مناسب، باتوم، چادر مسافرتی، چراغ‌قوه، لوازم پخت‌وپز و کیسه خواب را فراموش نکنید. 

مسیر دسترسی به آبشار کمرد

روستای کمرد

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: svmah

برای دسترسی به آبشار کمرد از طریق بزرگراه شهید زین‌الدین یا بزرگراه بزرگراه یاسینی وارد جاده دماوند (۷۷) شوید. در این مسیر بعد از پل رودخانه جاجرود و قبل از رسیدن به پمپ بنزین کمرد، دور بزنید و از طریق خروجی سمت راست وارد خیابان دوستان در منطقه صنعتی کمرد شوید. در سه راهی، مسیر سمت چپ (خیابان صنعت شرق) را در پیش بگیرید. این خیابان به جاده کمرد ختم می‌شود و شما را به روستای کمرد می‌رساند. روستای کمرد در میان کوه‌ها واقع شده است و این جاده تنها مسیر دسترسی به آن محسوب می‌شود (جاده با رسیدن به روستا پایان می‌یابد). 

با رسیدن به روستای کمرد باید خودروی خود را در محیطی امن و مناسب پارک کنید و باقی راه را در مسیری خوش‌آب‌وهوا، سرسبز و زیبا با پای پیاده بروید. این راه از کنار جوی آب می‌گذرد و حدود یک کیلومتر طول دارد. پیمایش روستا تا آبشار برای همه افراد ساده است و سختی چندانی به‌دنبال ندارد.

فاصله از تهران

آبشار زیبای کمرد ۵۲ کیلومتر (حدود ۵۸ دقیقه رانندگی) از مرکز تهران فاصله دارد؛  همچنین از ابتدای جاده فیروزکوه (جاده ۷۷) تا روستای کمرد مسیری ۲۰ کیلومتری (۲۵ دقیقه رانندگی) پیش روی شما است. 

بهترین زمان سفر

آبشار کمرد

منبع عکس: نقشه و مسیریاب بلد

فصل بهار بهترین زمان بازدید از آبشار کمرد است. در این زمان ریزش آب منظره باشکوهی به دره می‌دهد و هوای مطبوعی ایجاد می‌کند. آبشار کمرد در دره و منطقه‌ای کوهستانی واقع شده است. هوای خنک منطقه کمرد در فصل تابستان نیز گردشگران و مسافران را به سوی خود می‌کشاند.

بسته به کم‌آبی یا پرآبی سال، هرچه از فصل تابستان می‌گذرد آبشار کمرد نیز کم جان‌تر می‌شود تا اینکه در اواسط یا اواخر تابستان دیگر آب ندارد. در فصل پاییز طبیعت منطقه کمرد ظاهری متفاوت به خود می‌گیرد و محیطی عالی برای عکاسی می‌سازد. در فصل زمستان دسترسی به آبشار چندان ساده نیست و بازدید از آن پیشنهاد نمی‌شود. 

روستای سنگان

  • آدرس: ۲۵ کیلومتری شمال غرب تهران، بخش کن، دهستان سولقان (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: تا روستا نیاز به پیاده‌روی ندارد. روستا تا آبشار سنگان حدود پنج کیلومتر
  • دارای دو اثر ثبت شده ملی و طبیعی (آبشار سنگان و چنار هزار ساله سنگان)

سنگان

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: هادی کریمی

روستا و آبشار سنگان از مناطق ییلاقی، زیبا و خوش‌آب‌وهوای اطراف تهران هستند و مقاصدی عالی برای کمپینگ و تفریح یک یا چندروزه محسوب می‌شوند. این منطقه خاطره‌انگیز از توابع بخش «کن» و روستای سولقان تهران است. سنگان در میان کوه‌های البرز مرکزی قرار دارد و در ارتفاع حدود ۲,۱۰۰ متری از سطح آب‌های آزاد واقع شده است.

روستای سنگان ۶ محله دارد. «سنگان پایین» قدیمی‌ترین محله روستا است و در بخش ورودی آن قرار دارد. امامزاده‌های سه‌گانه سنگان (امامزاده قاسم(ع)، امامزاده عمادالدین (ع)، امامزاده علاءالدین (ع))، سنگ‌نوشته‌های روی قبرهای اطراف امامزاده‌ها و ارگ سنگی سنگان از آثار تاریخی این روستا هستند و نشان از قدمت بالای (حدود از ۵۰۰ سال) آن دارند. آبشار سنگان، قله پهنه حصار، رودخانه سنگان، چنار هزار ساله در حیاط امامزاده قاسم (ع)، باغ دره و کوچه باغ‌های خاطره‌انگیز از جاذبه‌های این مقصد گردشگری محسوب می‌شوند. ساکنان روستای سنگان به زبان «تاتی» سخن می‌گویند.

سنگان

منبع عمس: گوگل مپ / عکاس: سحر ابراهیمی خوشدل

آبشار سنگان یا آبشار یخی سنگان در شمال غرب روستای سنگان و در دامنه قله پهنه حصار (ارتفاع ۲,۵۷۵ متری از سطح دریا) واقع شده است. ارتفاع این باریکه آب ۳۰ متر است و حدود ۶ کیلومتر با روستا فاصله دارد. آبشار سنگان در زمستان یخ می‌زند و قندیل‌ها و تپه‌های یخی شگفت‌انگیزی (تا ۱۵ متر ارتفاع) در پای آن تشکیل می‌شود. این ویژگی سنگان را به یکی از بهترین مقاصد یخ نوردی در ایران تبدیل کرده است. 

منظره یخی آبشار سنگان در فصل زمستان بسیار باشکوه است

مسیر پیاده‌روی و کوهنوردی تا آبشار سنگان بسیار زیبا است. این مسیر از حاشیه امامزاده قاسم (در شمال غرب روستای سنگان) آغاز می‌شود. پس از طی حدود پنج کیلومتر (که دو تا سه ساعت پیاده‌روی نسبتا سنگین نیاز دارد) به آبشار زیبای منطقه می‌رسید. مسیر پیاده‌روی از کنار رودخانه و باغات عبور می‌کند و چشم‌انداز خوبی دارد. در انتهای مسیر باید از عرض رودخانه گذر کنید و سینه‌کش کوه (با شیب تند) را پشت سر بگذارید تا آبشار چهره باشکوه خود را به شما نشان دهد.

رسیدن به آبشار سنگان نیاز به آمادگی بدنی و توان جسمی بالا دارد و مناسب پیمایش با کودکان نیست. غار بیوک آقا در کنار آبشار قرار دارد. این آبشار دست‌کند بیش‌ از ۵۰ سال قدمت دارد. «سنگان به قله پهنه حصار» از مسیرهای محبوب در میان کوهنوردان است. همه‌روزه ورزشکاران بسیاری این مسیر را ادامه می‌دهند و به قله پهنه حصار صعود می‌کنند. 

منابع عکس‌ها: گوگل مپ / عکاسان به‌ترتیب از راست به چپ: رضا ثابتی، محمد خلیل نجاد، ایمان انصاری،  مژده خیراللهی

بومگردی ارگ سنگی در فاصله کمی از امامزاده قاسم (ع) قرار دارد و تنها اقامتگاه روستای سنگان محسوب می‌شود. این بومگردی دو کلبه سنگی برای اقامت و دو بخش جانبی جالب (موزه گیاهان دارویی و سایت زنبورداری) دارد. صحن امامزاده‌های روستا محل‌های مناسبی برای برپاکردن چادر و کمپینگ محسوب می‌شوند. در این مکان‌ها امکانات حداقلی همچون پارکینگ، آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی فراهم است.

مسیر دسترسی به روستای سنگان

آبشار سنگان

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: حامد یونسی

برای دسترسی به روستای سنگان از تهران، باید از محله‌ شهر زیبا بگذرید و وارد بلوار کوهسار شوید. با گذر از کنار محله شهران و بوستان جنگلی کوهسار به جاده سنگان-سولقان (جاده ۴۳۹) می‌رسید. این جاده از کنار رودخانه و آزادراه تهران شمال عبور می‌کند. با گذر از سولقان، اولین پل روگذر آزادراه تهران شمال و خروجی امامزاده داوود (ع) به روستای سنگان می‌رسید. برای دسترسی از سمت کرج باید وارد بزرگراه همت و سپس جاده کوهسار شوید. 

فاصله از تهران

روستای زیبای سنگان ۲۵ کیلومتر (حدود ۳۶ دقیقه رانندگی) از مرکز شهر تهران فاصله دارد. فاصله این منطقه گردشگری از ابتدای جاده سنگان-سولقان (جاده ۴۳۹) حدود ۱۴ کیلومتر است.  

بهترین زمان سفر

سنگان

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: شهریار

روستای سنگان نسبت به تهران از هوای خنک‌تری برخوردار است و مقصدی عالی برای تفریح در فصل‌های بهار و تابستان محسوب می‌شود. در فصل پاییز طبیعت منطقه رنگ‌وروی متفاوتی دارد و تماشای آن خالی از لطف نیست. اگر اهل ماجراجویی هستید در فصل زمستان (با رعایت نکات ایمنی و جوانب احتیاط) راهی منطقه شوید و از آبشار یخی سنگان بازدید کنید. اگرچه پیمودن مسیر آبشار در این فصل چالش برانگیز است؛ اما به دیدن منظره باشکوه، هنرمندانه و یخی آبشار می‌ارزد.

تنگه واشی

  • آدرس: شمال شرق تهران، فیروزکوه، روستای جلیزجند (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: ۳٫۳ کیلومتر (حدود یک ساعت)
  •  اثر طبیعی ملی

کتیبه تنگه واشی

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: ایمان فخری جوشانی

تنگه واشی یا تنگه ساواشی جاذبه‌ای طبیعی و تاریخی در اطراف تهران است و از جاهای دیدنی فیروزکوه به شمار می‌رود. «واش» به‌معنی چمن است و تنگه واشی تنگه‌ای با دشت چمن معنی می‌دهد. این دشت سال‌ها پیش قلمرو عشایر سنگسری بوده است. در منطقه سرسبز و زیبای تنگه واشی گیاهان بسیار و داروهای گیاهی کمیابی رویش می‌کنند. برای گذر از تنگه و رسیدن به آبشار زیبای آن باید کفش‌های پلاستیکی و ضدآب به پا کنید و از میان رودخانه بگذرید. به‌همراه داشتن لباس اضافه، حوله، عینک آفتابی و کلاه آفتابگیر را فراموش نکنید. 

مسیر پیاده‌روی تنگه واشی به چهار قسمت یا مرحله تقسیم می‌شود. 

تنگه اول تا کتیبه واشی: برای عبور از تنگه اول باید وارد رودخانه شوید. آب رودخانه سرد است؛ اما پس از مدتی عادت می‌کنید. ارتفاع آب با توجه به میانگین بارش سالانه و فصل متفاوت است و معمولا (در تابستان) به حدود ۴۰ سانتی‌متر می‌رسد. این مسیر حدود ۱۵۰ متر است. با عبور از تنگه اول به کتیبه تاریخی منطقه (کتیبه واشی) می‌رسید. این اثر تاریخی ۶ متر عرض و هفت متر طول دارد و مربوط به دوره فتحعلی شاه قاجار است.

حکاکی کتیبه واشی حدود سه سال زمان برده است

کتیبه واشی بیش از ۱۸۰ سال قدمت دارد و حکاکی آن حدود سه سال زمان برده است. کتیبه لحظه شکار آهو توسط فتحعلی شاه را به تصویر می‌کشد و سه پسر شاه را سوار بر اسب در حال شکار نمایش می‌دهد. وقایع زمان فتحعلی شاه و نام حاضران در صحنه، معماران و حجاران این اثر تاریخی ارزشمند در حاشیه کتبه حکاکی شده است. این سنگ‌نگاره در ۱۳ اسفند ۱۳۵۳ با شماره ۱۰۲۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

دشت ساواشی: این بخش از مسیر، دشت وسیع و سرسبزی است و بیشتر گردشگران آن را برای کمپینگ و استراحت انتخاب می‌کنند. با پیمایش مسیری به طول ۱,۷۰۰ متر به ابتدای بخش بعدی می‌رسید. 

منبع عکس‌ها: گوگل مپ / عکاسان به‌ترتیب از راست به چپ: عکس اول سید مجتبی توکلی و سه عکس دیگر از  رضا کرمی

تنگه سا تا آبشار ساواشی: تنگه سا حجم آب کمتری دارد و عبور از آن نسبت به تنگه اول ساده‌تر است. ‌این تنگه حدود ۸۰۰ متر طول دارد. منظره گیاهان روییده بر دیواره تنگه سا بسیار تماشایی است. آبشار زیبای تنگه واشی در انتهای این بخش رخ نشان می‌دهد. می‌توانید زیر آبشار بروید و آبتنی کنید. برخی در ابتدای مسیر تنگه واشی اسب کرایه می‌کنند. اسب‌سواری در مسیر ناهموار و آب‌های سرد رودخانه تجربه‌ای جالب است. رستوران زیبا و سنتی کولک چال پیش از تنگه سا قرار دارد و از جمله امکانات رفاهی منطقه محسوب می‌شود. 

دریاچه تنگه واشی: برخی گردشگران از بالادست آبشار به مسیر خود ادامه می‌دهند و با دنبال کردن مسیر رودخانه به دریاچه زیبا و بکر تنگه واشی می‌رسند. پیمایش این بخش از مسیر نسبتا سخت است؛ اما زیبایی‌های بسیاری دارد. 

مسیر دسترسی به تنگه واشی

تنگه ساواشی

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: مهدی مرتضوی

برای دسترسی به تنگه واشی باید از شرق تهران وارد آزادراه تهران- پردیس شوید. با گذر از بومهن مسیر جاده فیروزکوه (جاده ۷۹) را در پیش بگیرید. از کنار اسلام آباد، سربندان، سید آباد و هرانده بگذرید و پیش از رسیدن به فیروزکوه، درست بعد از جایگاه سی‌ان‌جی دور بزنید و وارد خروجی سمت راست جاده یعنی جاده تنگه واشی شوید. این مسیر بعد از روستای جلیزجند تا از شمال روستا و پاسگاه محیط‌بانی تنگه واشی ادامه دارد. در این قسمت خودروی خود را پارک و پیاده‌روی خود را آغار کنید.

فاصله از تهران

فاصله تنگه واشی از مرکز تهران ۱۶۶ کیلومتر (حدود سه ساعت رانندگی) است. بومهن (ابتدای جاده فیروزکوه) تا این جاذبه گردشگری ۱۰۲ کیلومتر فاصله دارد. پاسگاه محیط‌بانی تنگه واشی در کیلومتر ۱۸ جاده تنگه واشی قرار گرفته است. 

بهترین زمان سفر

تنگه واشی

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: ایمان فخری جوشانی

تنگه واشی منطقه‌ای با آب‌وهوای خنک و مطبوع است و مقصدی عالی و متفاوت برای تفریح یک یا چندروزه محسوب می‌شود. رودخانه جاری در این دره از یخ‌شدن برف‌ها در ارتفاعات منشا می‌گیرد و آب بسیار سردی دارد. اواخر بهار و فصل تابستان بهترین زمان بازدید از این جاذبه گردشگری است. ماه مرداد شلوغ‌ترین زمان سال در تنگه واشی محسوب می‌شود. به‌دلیل مسیر دسترسی نسبتا سخت و نیاز به گذر از داخل رودخانه، بازدید از تنگه در نیمه دوم سال پیشنهاد نمی‌شود. 

دشت لار

  • آدرس: شمال شرق تهران (در محدوده استان‌های تهران و مازندران)، آمل، بخش لاریجان، جنوب غربی کوه دماوند، پارک ملی شده لار (مشاهده روی نقشه)
  • ارتفاع از سطح آب‌های آزاد: متوسط ۳,۰۰۰ متر
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.
  • منطقه حفاظت‌شده و شکار ممنوع، پارک ملی

دشت لار

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: رضا عسگری

دشت لار یا پارک ملی لار یا منطقه‌ای وسیع (حدود ۶۷,۵۰۰ هکتار وسعت) و زیبا در کوهپایه قله دماوند است که بخش شمال و شمال شرقی آن در محدوده لاریجان (استان مازندران) و بخش جنوب و جنوب غربی آن در محدوده لواسانات (استان تهران) قرار دارد. منطقه لار مقصدی عالی برای طبیعت‌گردی و ماهیگیری در ایران، مبدا زیبایی برای کوهپیمایی و فتح قله دماوند و یکی از بهترین مسیرهای دوچرخه سواری در ایران است. این جاذبه گردشگری دیدنی‌هایی همچون رودخانه (دلیچای، سفیداب، ورارو و لار)، دریاچه (پشت سد لار)، کوه، آبشار (گل زرد)، غار (گل زرد)، دشت لاله و چشمه (دیورآسیاب) در دل خود دارد و برای کمپینگ بسیار مناسب است.

گیاهان متعددی چون گون، خرگوشک، آویشن، شنگ، پیازک، قارچ وحشی، کاسنی، گلپر، شیرین بیان، چای کوهی و بارهنگ در دشت لار می‌رویند. افعی دماوندی و البرزی، بزمجه، روباه، گرگ، خرس قهوه‌ای، مارمولک، گراز، کل، بز کوهی، میش، آهو و موش صحرایی از گونه‌های جانوری ساکن دشت لار هستند. این منطقه ییلاق تابستانی عشایر شهرهای ورامین و پیشوا است.

منبع عکس‌ها: گوگل مپ / عکاس‌ها به‌ترتیب از راست به چپ: سحر صفایی، رضا عسکری، علی اکبر غلامی، رضا کریمی

گردشگران برای ورود به محدوده دشت لار به مجوز سازمان حفاظت محیط زیست نیاز دارند. بسیاری از علاقه‌مندان به بازدید از این منطقه با تورهای طبیعت‌گردی همراه می‌شوند. سفر به دشت لار برای افراد مبتدی و حرفه‌ای مناسب است و با توجه به وسعت منطقه و عوارض گوناگون آن می‌تواند درجه سختی آسان تا سخت داشته باشد. برخی افراد با خانواده راهی منطقه می‌شوند و یک یا چند شب در دشت‌های هموار و کنار بسترهای آبی زیبای آن کمپ می‌زنند؛ در حالی که برخی دیگر به گروه‌های حرفه‌ای می‌پیوندند و از نقاط صعب‌العبور، ناهموار و بکر این پارک ملی دیدن می‌کنند.

مسیر دسترسی به دشت لار

دشت لار

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: رضا عسگری

برای دسترسی به پارک ملی لار باید از شرق تهران (از اتوبان شهید بابایی یا بزرگراه شهید یاسینی) وارد جاده دماوند (جاده ۷۷) شوید. در این مسیر از بومهن، رودهن، آبعلی و امامزاده هاشم گذر کنید. با رسیدن به پلور وارد جاده لار شوید. این جاده آسفالته است و تا ایستگاه محیط‌بانی سد لار (محیط‌بانی دلیچای) ادامه دارد. 

جاده‌های خاکی و گاه بی‌کیفیتی در داخل پارک ملی لار وجود دارند که پیمودن آن‌ها با ماشین‌های سواری امکان‌پذیر است؛ بنابراین تنها گذر از مسیرهای سنگلاخی نیاز به خودروهای شاسی‌بلند و آفرود دارد. پارک از ۲۰ خرداد تا ۲۰ شهریور به روی عموم باز است و اجازه ورود خودرو داده می‌شود. در روزهای خارج از این بازه تنها با پای پیاده و دوچرخه می‌توان وارد محدوده پارک ملی لار شد. 

فاصله از تهران

دشت لار از مرکز تهران ۱۲۰ کیلومتر (حدود سه ساعت رانندگی) فاصله دارد. از ابتدای جاده لار (در پلور) تا دشت وسیع اطراف سد لار حدود ۲۰ کیلومتر راه در جاده‌های آسفالته و خاکی پیش روی گردشگران است که پیمودن آن با خودرو حدود یک ساعت زمان می‌برد. 

بهترین زمان سفر

دشت لار

منبع عکس: گوگل پم / عکاس: محمد عارف نیا

ماه‌های اردیبهشت و خرداد بهترین زمان بازدید از دشت لار هستند. در این زمان از سال طبیعت دشت از شقایق‌های سرخ و زیبا پوشیده می‌شود و گیاهان دارویی مختلفی در آن می‌رویند. بسیاری از گردشگران و تورهای طبیعت‌گردی در فصل تابستان از دشت لار دیدن می‌کنند. در این زمان از سال هوا رو به گرمی می‌رود و تفریحاتی چون کوهنوردی، آبتنی، ماهیگیری و اسکی روی آب طبیعت‌دوستان را به سوی خود می‌کشانند. اواخر خرداد تا شهریور ماه زمان مجاز برای ماهی‌گیری در منطقه لار است.

در فصل پاییز طبیعت پارک ملی لار رنگ و روی متفاوتی به خود می‌گیرد. تعداد گردشگران در این فصل کمتر است و امکان دسترسی با خودرو در روزهای بارانی سخت می‌شود. سفر به منطقه در فصل زمستان و فروردین ماه پیشنهاد نمی‌شود. احتمال انسداد مسیرهای دسترسی در این زمان زیاد است. 

روستای رندون

  • آدرس: شمال تهران، منطقه کن، دهستان سولقان (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.

روستای رندان

منبع عکس: خبرگزاری فارس / عکاس: سجاد طلوعی

رندان یا رندون روستایی تاریخی، ییلاقی و زیبا از توابع کن و سولقان در استان تهران است. این روستا در دامنه‌های میانی رشته کوه البرز؛ در ارتفاع حدود ۲,۰۰۰ متری از سطح آب‌های آزاد و در امتداد دره‌ای سرسبز به نام «دره حیدر» قرار دارد. ساکنان روستا به زبان تاتی سخن می‌گویند و به شغل‌های دامداری و باغ‌داری مشغول هستند. منطقه رندان کوهستانی است و آب‌وهوای سردی دارد. این منطقه بیشتر از سه ماه سال پوشیده از برف است و بسیاری از ساکنان آن در فصل زمستان به مناطق اطراف می‌روند.

آبشار رندان ۴۰ متر ارتفاع دارد

جاذبه‌های گردشگری روستای رندان همچون آبشار رندان، قله لوارک و دره‌های سیپاک، دوآب و خشک رود آن را به مقصدی مطلوب برای گردش یک یا چندروزه تهرانی‌ها تبدیل کرده‌اند. آبشار رندون در فاصله دو کیلومتری شمال شرقی روستای رندون و در ارتفاع ۲,۲۰۰ متری از سطح آب‌های آزاد قرار دارد. این آبشار زیبا از ارتفاع  ۴۰ متری فرومی‌ریزد. پیمایش مسیر زیبای روستا تا آبشار بسیار فرح‌بخش است و حدود یک ساعت زمان می‌برد. از کنار رودخانه میان دره و باغات میوه گذر کنید تا به آبشار برسید. مسیر شیب ملایمی دارد و درجه سختی آن دو از ۶ است. 

مسیر دسترسی به روستای رندان

برای دسترسی به روستای رندان از تهران، با عبور از شهر زیبا و شهران وارد بلوار کوهسار و سپس جاده سنگان-سولقان (جاده ۴۳۹) شوید. پس از اولین روگذر آزادراه تهران شمال، مسیر جاده امامزاده داوود (ع) را در پیش بگیرید. بعد از شهرک «دشت نمه» و با رسیدن به سه راهی، وارد مسیر سمت چپ (جاده رندان-سولقان) شوید تا به روستا برسید. 

فاصله از تهران

روستای زیبای رندان در فاصله ۳۵ کیلومتری (حدود ۵۰ دقیقه رانندگی) از مرکز شهر تهران قرار دارد. از ابتدای بلوار کوهسار (در شمال شرق تهران) تا روستا ۲۵ کیلومتر فاصله است.

بهترین زمان سفر

رندان

منبع عکس: عالی گرد

در فصل بهار به‌ویژه ماه‌‌های اردیبهشت و خرداد با آب شدن برف‌های ارتفاعات، رودخانه و آبشار رندان پرآب و خروشان می‌شوند و طبیعت منطقه طراوتی خاص پیدا می‌کند. فصل تابستان زمان رسیدن میوه‌های خوشمزه روستا است و طبیعت به پختگی می‌رسد. خنکی هوای تابستان این روستای کوهستانی بسیاری از گردشگران را به سوی خود می‌کشد. مناظر رنگارنگ و پاییزی روستا و اطراف آبشار نیز جذابیت بالایی دارند. در فصل زمستان دسترسی به روستای رندان بسیار مشکل است و احتمال انسداد جاده بیشتر می‌شود. 

روستای امامه

  • آدرس: شمال شرق تهران، شهرستان شمیرانات، بخش لواسانات، دهستان لواسان کوچک (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.

روستای امامه

منبع عکس: عکس: Wikiloc / عکاس: سعید ساداتی

روستای امامه در ارتفاعات شمال شرقی پایتخت قرار دارد و با جاذبه‌های طبیعی و تاریخی متعدد، به یکی از مقاصد گردشگری و کمپینگ در اطراف تهران بدل شده است. این روستای بزرگ ( حدود ۵۵ هکتار وسعت) به دو بخش «امامه بالا» و «امامه پایین» تقسیم می‌شود.

گرچه ساخت‌وسازهای مدرن و امروزی بافت تاریخی روستا را متحول کرده است، هنوز تعدادی خانه اشرافی با ویژگی‌های سنتی (همچون سقف‌های چوبی و کلون‌های زنانه و مردانه روی درها) در منطقه وجود دارد. در کوچه‌های روستا تونل‌های کوچک و بزرگی دیده می‌شوند که به روایت برخی از اهالی محل نگهداری غله و علوفه در گذشته بوده‌اند. 

ساکنان روستای امامه به گویش‌های فارسی و طبری سخن می‌گویند. کشاورزی، باغداری، زنبورداری و دامداری از مشاغل اصلی در این منطقه هستند. روایت تاریخی جالبی درباره ناصرالدین‌شاه و فاطمه (دختری از روستای امامه) وجود دارد. در دوره قاجار روستاهای ییلاقی اطراف تهران همچون امامه شکارگاه شاهان بودند. وقتی ناصرالدین شاه برای شکار به روستا رفته بود فاطمه (چوپان ۱۶ ساله) را می‌بیند و با او سخن می‌گوید. شاه از این گفت‌وگو خرسند شد و فاطمه را با خود به دربار می‌برد. دختر در دربار رسم و رسوم کاخ‌نشینی را می‌آموزد و پس از مرگ جیران (همسر ناصرالدین شاه) به عقد پادشاه در می‌آید. پس از این ازدواج روستای امامه رونق گرفت و آبادتر شد. 

روستای امامه

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: مسی عبدی

باغ‌های میوه، کوچه باغ‌های خاطره‌انگیز، مسیر پیاده‌روی امامه به کلوگان، آبشار کلوگان، بام امامه، منطقه باغ تنگه (در ابتدای راه امامه به راحت آباد) و ارتفاعات روستا از جاذبه‌های طبیعی منطقه امامه هستند. قلعه مازیار، چشمه پیرحمزه، امامزاده نور (ع) و درخت کهنسال آن و امامزاده شاه حسین (ع) جاذبه‌های تارخی روستای امامه هستند. گردشگران بسیاری برای سفرهای یک یا چندروزه به این منطقه سفر می‌کنند. امکان کمپ در طبیعت زیبای اطراف روستا یا حیاط امامزاده‌های آن وجود دارد.

مسیر دسترسی به روستای امامه

روستای امامه

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: سعید ساداتی

برای دسترسی به روستای امامه از طریق اتوبان شهید بابایی وارد جاده لشکرک شوید. در میدان قائم به‌سمت جاده اوشان فشم (جاده ۴۲۵) بپیچید. درست بعد از شهر اوشان، سمت راست جاده تابلوهای خروجی روستای امامه به چشم می‌خورند. این جاده شما را به مقصد می‌رساند.

فاصله از تهران

روستای امامه در فاصله ۵۶ کیلومتری (حدود یک ساعت و ۳۰ دقیقه رانندگی) از مرکز شهر تهران قرار دارد. از ابتدای جاده لشکرک تا روستا ۳۰ کیلومتر و از ابتدای جاده امامه تا روستا هفت کیلومتر فاصله است.

بهترین زمان سفر

روستای امامه

منبع عکس: Wikiloc/ عکاس: سعید ساداتی

اواخر بهار و فصل تابستان بهترین زمان سفر به روستای امامه است. در این بازه زمانی طبیعت در اوج سرزندگی و زیبایی به سر می‌برد و هوای خنک و مطبوعی در منطقه حاکم است. در بهار و پاییز طبیعت رنگارنگ‌تر و چشم‌نوازتر می‌شود. در زمستان هوا روستای امامه بسیار سرد است و اگر مسیرهای مواصلاتی به آن باز باشند، مقصد مطلوبی برای برف‌بازی خواهد بود. 

اوشان فشم

  • آدرس: شمال شرق تهران، شهرستان شمیرانات، بخش رودبار قصران (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.

اوشون فشم

منبع عکس: tlavasanhome 

شهرستان شمیرانات استان تهران از دو بخش معروف لواسانات و رودبار قصران تشکیل شده است. اوشان، فشم، میگون تهران و شمشک شهرهای زیبا و خوش‌آب‌وهوای بخش رودبار قصران هستند و فشم مرکز این بخش است. فشم با نام منطقه «اوشان-فشم-میگون» یا «اوشون-فشم» نیز شناخته می‌شود. منطقه حفاظت‌شده ورجین در شرق فشم قرار دارد. این منطقه ییلاقی (با حدود ۶۰ کیلومتر مربع وسعت) در ارتفاع ۱,۹۱۷ متری از سطح آب‌های آزاد قرار گرفته است به جهت ظرفیت‌های بالای طبیعی و امکانات تفریحی فراوان به‌عنوان یکی از بهترین جاهای دیدنی اطراف تهران شناخته می‌شود.

فشم دو بخش روستایی و شهری دارد. بومیان منطقه و برخی خانواده‌های مهاجر در بخش روستایی آن ساکن هستند. بخش شهری فشم از مناطق ثروتمند‌نشین استان تهران به شمار می‌رود و ویلاهای مدرنی در آن ساخته شده است. بومیان منطقه بیشتر به شغل‌های دامداری، شکاورزی و باغ‌داری مشغول هستند. باغ‌های میوه متعدد همچون گیلاس، آلبالو، زردآلو، سیب، توت، هلو و گردو بر زیبایی این منطقه افزوده‌اند. مسیر دسترسی کوتاه و وجود جاذبه‌های طبیعی همچون دشت، رودخانه و آبشار این منطقه را به مقصدی مطلوب برای سفرهای یک و چندروزه گردشگران تبدیل کرده است.

آبشار یخی روستای آبنیک در منطقه اوشون فشم قرار دارد و مقصدی محبوب برای یخ نوردان است

آبشارهای لار محله، ایگل، باغ گل و دربندسر، دره آهنگرک، کوه دوآلون، غار اسبول، روستای لالان (روستای لالون) و جاذبه‌های متعدد آن همچون آبشار لالون، چشمه تلخاب، تونل برفی و دره لالون و روستای آبنیک با جاذبه‌هایی چون آبشار یخی و چشمه، دشت جانستون، بقعه امامزاده ابراهیم (ع) و پل تاریخی آبنیک از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی منطقه اوشان فشم هستند.

پیست اسکی دربندسر از مجموعه‌های تفریحی مهم و مشهور این منطقه است که معمولا از اواسط آذر ماه تا اواخر فروردین به روی گردشگران باز می‌شود و امکانات رفاهی و تفریحی مناسبی دارد. رستوران‌ها و اقامتگاه‌های متعددی در منطقه اوشان فشم فعال هستند و گردشگران از خدمات آن‌ها بهرمند می‌شوند. امکان کمپ در پارک فشم و طبیعت زیبا و دشت‌های اطراف آن فراهم است.

مسیر دسترسی به اوشون فشم

روستای فشم

منبع عکس: tnews

برای دسترسی به اوشان فشم از استان تهران، باید وارد جاده لشکرک شوید. بزرگراه شهید زین الدین و سپس خیابان استخر یا اتوبان شهید بابایی به جاده لشکرک می‌رسند. در این جاده تا ابتدای میدان قائم لواسان برانید. در میدان از خروجی دوم خارج شوید و وارد جاده اوشان فشم (جاده ۴۲۵) شوید. این جاده زیبا از کنار یکی از رودهای مشهور اطراف تهران، رودخانه جاجرود می‌گذرد. بعد از شمیران و اوشان به شهر فشم می‌رسد.

فاصله از تهران

شهر فشم از مرکز شهر تهران ۴۹ کیلومتر (حدود یک ساعت رانندگی) فاصله دارد. از ابتدای جاده لشکرک تا این منطقه حدود ۲۳ کیلومتر فاصله است. مسیر دسترسی به این منطقه از راه‌های بسیار زیبا، چشم‌نواز و البته پرپیچ‌وخم تهران محسوب می‌شوند.

بهترین زمان سفر

روستای فشم

منبع عکس: وب‌سایت پیست اسکی دربندسر

اوشان فشم در همه فصول زیبا و دیدنی است. در فصل بهار باغات میوه شکوفه می‌دهند و شهر رنگ و روی بهشتتی به خود می‌گیرد. تابستان‌های فشم با میوه‌های مختلف و رنگارنگ و هوای خنک و پاک گره خورده است. حضور و کمپ در کنار بسترهای آبی متعدد منطقه و دشت‌های سرسبز آن بهترین روزهای سال را برای شما رقم خواهد زد.

در فصل پاییز طبیعت با بارش‌های متعدد طراوت پیدا می‌کند و درختان رنگ‌ورویی متفاوت به شهر می‌دهند. این زمان از سال فشم به مقصدی علی برای عکاسان تبدیل می‌شود. فعالیت پیست اسکی دربندسر گردشگران بسیاری را در فصل زمستان به اوشان فشم می‌کشاند. در این پیست امکان انجام تفریحات و ورزش‌های زمستانی برای همه اعضای خانواده وجود دارد.

دریاچه لزور

  • آدرس: شمال شرق تهران، شهرستان فیروزکوه، بخش ارجمند، دهستان قزقانچای، روستای لزور (مشاهده روی نقشه)
  • عمق: حدود ۱۵ متر
  • مساحت: حدود ۶,۰۰۰ متر مربع
  • ارتفاع از سطح آب‌های آزاد: حدود ۳,۹۰۰ متر
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.

دریاچه لزور

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: رسول رضایی

دریاچه لزور در مرز دو استان تهران و مازندران و در شمال روستای لزور قرار دارد. این پهنه آبی در محدوده شهرستان فیروزکوه واقع شده است. این دریاچه در واقع با احداث سد سیاهرود روی رودخانه سیاه رود تشکیل شده است و شکلی نامتقارن و تقریبا مثلثی (عرض تقریبی ۲۰۰ متر و طول حدود ۳۰۰ متر) دارد.

دریاچه سیاهرود در ارتفاعات مشرف بر روستای لزور تشکیل شده است و مبدا محبوبی برای صعود به قلل منطقه همچون «میشینه مرگ» و «بوم» است. صخره‌نوردان، کوهنوردان و طبیعت‌گردان بسیاری با پای پیاده و از مسیر تنگه میشینه مرگ به دریاچه لزور می‌روند. برای دسترسی از این تنگه باید از میان آب عبور کنید و از مناطق سنگلاخی و پرشیب بگذرید. پیمایش این مسیر تنها با آمادگی و جسمی و فنی امکان‌پذیر است.

ماهی‌گیری از تفریحات محبوب در دریاچه لزور است

اطراف دریاچه لزور مراتع سرسبز و گسترده‌ای وجود دارند که چراگاه دام‌های روستاهای اطراف به شمار می‌ورند و محیط مناسبی برای برپایی چادر و کمپینگ هستند. پرورش زنبور عسل در این منطقه رونق دارد. این آبگیر مقصد محبوبی در میان دوچرخه‌سواران کوهستان است.

عکاسی، ماهیگیری (تنها در زمان خاصی از سال و با کسب مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست)، قایق‌سواری، آبتنی و شنا از دیگر تفریحات سفر به دریاچه لزور است. امامزاده معصوم، امامزاده خوشنام، قلعه قلدوش و برج نیمه از آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری روستای لزور هستند. 

دریاچه لزور

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: shahin z 

تعدادی کلبه‌ چوبی در اطراف دریاچه لزور وجود درند که به گردشگران اجاره داده می‌شوند. سرویس بهداشتی و بوفه از دیگر امکانات رفاهی اطراف دریاچه هستند. 

مسیر دسترسی به دریاچه لزور

مسیر دسترسی به لزور

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: رسول رضایی

برای دسترسی به دریاچه لزور از طریق اتوبان شهید زین الدین یا بزرگراه یاسینی وارد جاده دماوند (جاده ۷۷) شوید. بعد از پل روگذر مسیر آزادراه تهران-پردیس را در پیش بگیرید. می‌توان از اتوبان شهید بابایی وارد خروجی آزادراه تهران-پردیس شد. تا پردیس پیش بروید و سپس وارد کنار گذر جنوبی بومهن شوید.

بعد از بومهن جاده فیروزکوه را در پیش بگیرید تا به منطقه نمرود (بعد از هرانده) برسید. بعد از پمپ بنزین نمرود دور بزنید و از خروجی سمت راست وارد جاده لاسم به فیروزکوه شوید. بعد از «وشتان» و با رسیدن به دوراهی، مسیر سمت راست (جاده ارجمند) را انتخاب کنید و تا ارجمند پیش بروید. در ادامه، جاده ارجمند به لزور شما را به روستا می‌رساند. «جاده چشمه یخچال» در جنوب شرقی روستای لزور و سپس خروجی «جاده سیاهرود» مسیر دسترسی (پرپیچ‌و خم خاکی) به دریاچه است.

فاصله از تهران

دریاچه لزور از مرکز شهر تهران ۱۹۰ کیلومتر (حدود سه ساعت و ۱۵ دقیقه رانندگی) فاصله دارد. از ابتدای جاده فیروزکوه (بعد از بومهن) تا دریاچه ۱۲۷ کیلومتر فاصله است. این پهنه آبی در ۱۴ کیلومتری شمال روستای لزور قرار دارد. 

بهترین زمان سفر

لزور

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: saa.parei 

دریاچه لزور در ارتفاعات رشته کوه البرز قرار دارد و منطقه‌ای ییلاقی است. اوایل بهار به‌ویژه ماه‌های اردیبهشت و خرداد طبیعت اطراف دریاچه سرسبز و پرطراوت است و بهترین زمان سفر به منطقه محسوب می‌شود. اطراف دریاچه را مراتع گستره و بدون درخت فراگرفته است. در فصل تابستان تابش مستقیم آفتاب آزاردهنده خواهد بود؛ پس چادر مسافرتی و کلاه آفتابگیر به‌همراه داشته باشید. در نیمه دوم سال به‌دلیل بارش‌های پاییزی، احتمال طغیان بستر‌های آبی، مسدود شدن راه‌ها و یخبندان سفر به منطقه پیشنهاد نمی‌شود. روزهای تعطیل و آخر هفته گردشگران بسیاری راهی دریاچه لزور می‌شوند.

روستای پراچان واقع در طالقان

  • آدرس: شمال غرب استان البرز، شهرستان طالقان، بخش مرکزی، دهستان بالا طالقان (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.

آبشار پراچان

منبع عکس: zeinali_9

روستای پراچان در دهستان «بالا طالقان» شهرستان طالقان  و در ارتفاع ۲,۳۸۰ متری از سطح آب‌های آزاد قرار دارد. مردم روستا با گویش‌های طبری طالقانی و مازندرانی سخن می‌گویند. این روستا ۶ محله دارد و به جهت جاذبه‌های تاریخی و طبیعی و آب‌وهوای پاک و خنک شهرت یافته است. پراچان مقصدی مطلوب برای سفرهای یک و چندروزه گردشگران محسوب می‌شود. رودخانه‌های گته رخانه، لسکی رخانه، میش چالی، دمچه‌ای و چل برگای در پراچان جاری هستند. این رودها در نهایت به هم می‌پیوندند و تشکیل یک رودخانه بزرگ (گته رخانه) را می‌دهند. 

قلعه پراچان (مربوط به دوره اسماعیلیه و سلجوقیان) یکی از جاذبه‌های تاریخی معروف در غرب روستای پراچان است. در گذشته معدن مس فعالی اطراف این قلعه وجود داشت که امروزه تنها تونل‌هایی از آن باقی مانده است و بازدید از آن خالی از لطف نیست. مسیر دسترسی به این جاذبه تاریخی و معدن، خاکی و زیبا است و از کنار رودخانه و دره می‌گذرد. در میانه مسیر دسترسی به معدن متروکه، آبشار کوچک و زیبایی جاری است. طول جاده شنی و خاکی روستا تا معدن حدود هفت کیلومتر است و پیمایش پیاده آن حدود دو ساعت زمان می‌برد. روستای پراچان مبدا محبوبی برای صعود به قله‌های حصار چال، علم چال و علم‌ کوه است. 

مسیر دسترسی به روستای پراچان

پراچان

منبع عکس: وب‌سایت تلکان

برای دسترسی به روستای پراچان از طریق بزرگراه آزادگان یا بزرگراه شهید همت (در شمال تهران) وارد آزادراه تهران-شمال شوید. بعد از «دوآب» مسیر جاده جالوس (جاده ۵۹) را در پیش بگیرید و با رسیدن به «وله» از خروجی سمت چپ جاده وارد مسیر گچسر به طالقان شوید. از روستاهای گراب، گته ده و خچیره بگذرید تا به جوستان برسید. جاده شمال شرقی جوستان را تا روستای دیزان ادامه دهید. جاده پراچان بعد از دیزان شما را به مقصد می‌رساند. 

فاصله از تهران

روستای پراچان ۱۲۵ کیلومتر (حدود سه ساعت و ۱۵ دقیقه رانندگی) از مرکز شهر تهران فاصله دارد. از خروجی جاده گچسر-طالقان تا روستا ۶۶ کیلومتر فاصله است. 

بهترین زمان سفر

پراچان

منبع عکس: سیری در ایران

بهترین زمان سفر به روستای زیبای پراچان نیمه اول سال است. در این زمان از سال طبیعت منطقه سرسبز و زیبا می‌شود و بسیار برای کمپینگ و اتراق کنار رودخانه مناسب است. در فصل‌های پاییز و زمستان دسترسی به روستا با مشکل مواجه می‌شود. 

دریاچه شورمست

  • آدرس: جنوب استان مازندران، پل‌سفید، جنوب غربی سوادکوه، روستای شورمست (مشاهده روی نقشه)
  • عمق: پنج تا ۱۵ متر
  • وسعت: حدود دو هکتار
  • ارتفاع از سطح آب‌های آزاد: ۹۴۰ متر
  • طول مسیر پیاده‌روی: حدود ۵۰۰ متر
  • شمال شرق استان تهران، دریاچه طبیعی

دریاچه شورمست

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: hadi1962

دریاچه شورمست تنها دریاچه طبیعی سوادکوه مازندران محسوب می‌شود و از جمله مقاصد تابستانی است. این دریاچه در حاشیه جنوب شرقی روستای شورمست قرار دارد. بخشی از این بستر آبی، کم‌عمق و پوشیده از خزه و جلبک است. چشمه‌های کف‌جوش این دریاچه را تغذیه می‌کنند. در سال‌های پربارش آب دریاچه سرریز می‌شود و رودخانه‌ای را تشکیل می‌دهد؛ البته در خشکسالی‌های اخیر دیگر خبری از رودخانه نیست.

فاصله کم از تهران، مسیر دسترسی مناسب، امکانات رفاهی تفریحی قابل‌قبول، هوای مطبوع و خنک و مناظر طبیعی زیبا از دلایل استقبال گردشگران و برگزاری تورهای متعدد به مقصد دریاچه شورمست هستند. 

دریاچه شورمست بر بلندای ارتفاعات تشکیل شده است و رویش درختان بلند توسکا زیبایی طبیعت آن را دوچندان کرده است. در سفر به این منطقه نگران غذا و خوراکی نباشید.

پارکینگ، رستوران، سوپر مارکت، سرویس بهداشتی، کلبه و سوئیت برای اقامت و سکو برای چادر زدن از جمله خدمات و امکانات رفاهی مجموعه گردشگری دریاچه شورمست هستند. پارکینگ مجموعه کمی از دریاچه دور است. در ابتدا مبلغی بابت ورودی از گردشگران دریافت می‌شود. برای کمپ و استفاده از سکوها نیز باید مبلغی بپردازید. ویلا، کلبه و اقامتگاه‌های اطراف دریاچه برای اقامت یک یا چندروزه در منطقه بسیار عالی هستند. 

دریاچه شورمست

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: AliRadan1

آب دریاچه شورمست چندان تمیز نیست و شنا در آن توصیه نمی‌شود. قایق‌های پدالی و پارویی برای پیمایش دریاچه به علاقه‌مندان اجاره داده می‌شود. ماهی‌گیری، اسکی روی آب، اسب‌سواری و دوچرخه‌سواری از دیگر تفریحات دریاچه هستند. 

مسیر دسترسی به دریاچه شورمست

مسیر دسترسی به شورمست

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: پیمان عالمی

برای دسترسی به دریاچه شورمست از طریق بزرگراه شهید زین الدین یا بزرگراه یاسینی وارد جاده دماوند (جاده ۷۷) شوید و بعد از اولین روگذر، مسیر خروجی آزادراه تهران پردیس را در پیش بگیرید. اتوبان شهید بابایی گزینه دیگر برای دسترسی به آزادراه تهران-پردیس است. تا بومهن پیش بروید و وارد بزرگراه کنارگذر جنوبی بومهن شوید تا به جاده فیروزکوه (جاده ۷۹) برسید. در این جاده از فیروزکوه و دوآب بگذرید و قبل از پمپ بنزین پل سفید دور بزنید. خروجی دریاچه شورمست سمت راست جاده قرار دارد. جاده شورمست در مسیری آسفالته و پرپیچ‌خم شما را به مقصد می‌رساند. 

فاصله از تهران

دریاچه شورمست ۲۱۱ کیلومتر (حدود سه ساعت و ۳۰ دقیقه) از مرکز شهر تهران فاصله دارد. خروجی این دریاچه در کیلومتر ۱۴۴ جاده فیروزکوه (محور جنوب به شمال) واقع شده است. جاده شورمست تا دریاچه حدود ۶ کیلومتر ( ۱۵ دقیقه رانندگی) طول دارد.

بهترین زمان سفر

دریاچه شورمست

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: hadi1962 

فصل بهار بهترین زمان بازدید از دریاچه شورمست است. با توجه به وجود درختان بلند توسکا در اطراف دریاچه شدت آفتاب در روزهای تابستان کاهش می‌یابد و هوای خنکی اطراف آن حاکم می‌شود. در نیمه اول سال و روزهای تعطیل و آخر هفته دریاچه شورمست میزبان گردشگران بسیاری است. طبیعت پاییزی این پهنه آبی، انسان را مسحور می‌کند. در فصل بارندگی و برف دسترسی به دریاچه شورمست چندان ساده نیست و سفر به آن پیشنهاد نمی‌شود. منظره مه‌آلود دریاچه (در فصل‌‌های بهار و پاییز) بسیار رویایی و تماشایی است. 

روستای فیلبند 

  • آدرس: شمال شرقی تهران، استان مازندران، شهرستان بابل، بخش بندپی (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.

ییلاق فیلبند

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: Dead Fish

روستای فیلبند با حدود ۲,۳۸۵ متر ارتفاع از سطح آب‌های آزاد یکی از مرتفع‌ترین روستاهای استان مازندران است. این منطقه‌ای ییلاقی و خوش‌منظره در شهرستان آمل قرار دارد و آخرین روستای منطقه چلاو محسوب می‌شود. این روستا چشم‌اندازی بی‌نظیر به مراتع و روستاهای اطراف دارد و نیمی از سال با ابرها احاطه می‌شود. تماشای پدیده اقیانوس ابر روستای فیلبند مهم‌ترین انگیزه گردشگران برای سفر به این منطقه است. ییلاق فیلبند در تابستان نیز هوای پاک و خنکی دارد و مقصدی عالی برای فرار از گرمای تابستان محسوب می‌شود.

پدیده طبیعی اقیانوس ابر فیلبند دلیل اصلی محبوبیت این منطقه است

فاصله کم از تهران، مسیر دسترسی مناسب، امکانات رفاهی اقامتی مطلوب و منظره طبیعی بی‌نظیر ، ازدلایل استقبال ساکنان تهران برای سفر به فیلبند هستند. کوهنوردی و گلگشت در ارتفاعات اطراف روستای فیلبند، تماشای منظره طلوع و غروب خورشید، گشت‌وگذار در جنگل چلاو و سنگ چال، عکاسی، کمپ و شب‌مانی در دشت‌های زیبا از تفریحات ییلاق فیلبند محسوب می‌شوند. فیلبند به الیمستان یکی از بهترین مسیرهای طبیعت‌ گردی ایران و از برنامه‌های محبوب طبیعت‌دوستان است.

اقیانوس ابر در همه فصول تشکیل می‌شود؛ اما تجمع و شکوه آن در زمان طلوع آفتاب و فصول پربارش بیشتر است. اقامتگاه‌های بومگردی متعددی همچون قلی تبار، مهدی مسیح پور ملکشاه، مهدی زاده، قیصری و حاجی بابا در روستای فیلبند فعال هستند و به گردشگران خدمات ارائه می‌دهند.

مسیر دسترسی به روستای فیلبند

روستای فیلبند

منبع عکس:  Wikiloc / عکاس: پدیده خالقی

برای دسترسی به روستای فیلبند از شرق تهران (از طریق اتوبان شهید بابایی یا جاده دماوند) وارد آزادراه تهران-پردیس شوید. با رسیدن به بومهن مسیر «بزرگراه کنارگذر جنوبی بومهن» را در پیش بگیرید و درست بعد از بومهن دور بزنید. وارد خروجی بلوار آیت‌الله خامنه‌ای شوید و تا میدان خلیج فارس برانید. در میدان از خروجی دوم (بلوار مطهری) خارج شوید. این بلوار به جاده هراز (جاده ۷۷ یا جاده دماوند) ختم می‌شود. بعد از سیاه بیشه تابلوهای خروجی جاده فیلبند مسیر را نشان می‌دهند. وارد جاده فیلبند (خروجی دست راست جاده) شوید. در این جاده بعد از سنگچال و جنگل فیلبند و گذر از سربالایی به روستای فیلبند می‌رسید. تمام مسیر آسفالت است.

فاصله از تهران

روستای فیلبند حدود ۱۹۸ کیلومتر (سه ساعت و ۵۰ دقیقه رانندگی) با مرکز شهر تهران فاصله دارد. از ابتدای خروجی جاده فیلبند تا روستا ۲۸ کیلومتر مسیر پیش روی شما است که طی کردن آن با خودرو حدود یک ساعت زمان می‌برد. 

بهترین زمان سفر

روستای فیلبند

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: احسان موسوی

هوای بهار روستای فیلبند بسیار متغیر و غیر قابل پیش‌بینی است؛ با این حال طبیعت حال‌و‌هوای زندگی دارد و مناظر بی‌نظیری همچون رنگین‌کمان، اقیانوس ابر و مه زیاد تشکیل می‌شوند. فصل تابستان بهترین زمان سفر به این روستا و فرار ار گرمای هوا است. در این فصل گردشگران بسیاری در روستا حضور دارند و هزینه خدمات بالاتر می‌رود. اوایل پاییز و با شروع سرما اکثر ساکنان، روستا را ترک می‌کنند و اقامت در روستا سخت می‌شود.

روستای شهرستانک

  • آدرس: شمال شهر تهران، شمال شرقی استان البرز، بخش آسارا، دهستان لورا (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.

شهرستانک

منبع عکس:  Wikiloc / عکاس: Chanlibel گردنه مه‌آلود

شهرستانک روستایی زیبا و آباد در مرز دو استان البرز و تهران است و حدود ۲,۱۹۰ متر  از سطح آب‌های آزاد ارتفاع دارد. علاوه بر آب‌وهوای پاک و مطلوب، ویژگی‌هایی چون مسیر دسترسی زیبا و کوهستانی، باغ‌های میوه، کوچه‌باغ‌های خاطره‌انگیز و آثار طبیعی و تاریخی متعدد پتانسل گردشگری روستای شهرستانک را بالا برده‌اند. این روستا مقصدی مناسب برای دوچرخه‌سواری و طبیعت‌گردی محسوب می‌شود.

کاخ ناصری (منصوب به ناصرالدین شاه)، رودخانه و آبشار شهرستانک، کتیبه تاریخی، قلعه دزدبند (قلعه دختر یا آتشکده قصران)، تپه شنستون، درخت کهنسال سرو اورس و چشمه گل کیله از دیدنی‌های شهرستانک هستند.

در سفر به روستای شهرستانک اقلام و موادغذایی مور نیاز خود را به‌همراه داشته باشید. گردشگران می‌توانند از سرویس بهداشتی مسجد و حسینیه روستا استفاده کنند. اگر قصد دارید دو یا چند روز در شهرستانک بمانید، از اهالی روستا سراغ اتاق‌های اجاره‌ای را بگیرید یا در طبیعت اطراف روستا چادر بزنید. پارک لیسا در شمال غربی روستا آلاچیق‌هایی برای برپایی چادر دارد. 

مسیر دسترسی به روستای شهرستانک

قلعه شهرستانک

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: محمد شیدایی

برای دسترسی به روستای شهرستانک از بزرگراه آزادگان یا بزرگراه شهید همت وارد آزادراه تهران شمال شوید. بعد از تونل تالون تابلوهای خروجی روستای شهرستانک سمت راست جاده دیده می‌شوند. وارد جاده شهرستانک شوید. بعد از حدود هشت کیلومتر رانندگی به روستا می‌رسید. 

فاصله از تهران

روستای شهرستانک در فاصله ۵۴ کیلومتری از مرکز شهر تهران قرار دارد. از ابتدای آزادراه تهران شمال تا روستا ۴۲ کیلومتر فاصله است. 

بهترین زمان سفر

روستای شهرستانک

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: Chanlibel گردنه مه‌آلود

روستای شهرستانک آب‌وهوایی معتدل و سردی دارد. منظره شکوفه باران باغ‌های میوه روستا، سفر در بهار را دل‌انگیز می‌کند. تابستان و پاییز بهترین زمان بازدید از شهرستانک محسوب می‌شود؛ در این دو فصل گردشگران زیادی در منطقه حضور دارند و از آثار طبیعی و تاریخی آن دیدن می‌کنند. منظره پاییزی طبیعت روستا بی‌نظیر است. اگر به برف‌بازی علاقه‌مند هستید (در صورت باز بودن مسیر‌های دسترسی) در فصل زمستان به روستای شهرستانک سفر کنید. 

افجه

  • آدرس: شمال غرب تهران، شهرستان شمیرانات، بخش لواسانات، مرکز دهستان لواسان کوچک (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد

روستای افجه

منبع عکس: گوگل مپ / عکاس: طالب دستان

روستای افجه در دامنه دو قله ریزان و آتشکوه قرار دارد و منطقه‌ای ییلاقی به شمار می‌رود. این منطقه یکی از روستاهای نمونه هدف گردشگری شمیران است. افجه در گذشته مرکز لواسان محسوب می‌شود و میزبان افتتاح اولین بانک لواسان بود. بیشتر اهالی خون‌گرم افجه به شغل کشاورزی (گندم و صیفی‌جات)، باغداری (باغ‌های گیلاس و سیب) و دامداری مشغول هستند. دشت لار کوچک و دشت لار بزرگ از دیرباز چراگاه دام‌های افجه‌ای بوده است. پرورش زنبور عسل نیز در اطراف روستا و باغات آن رونق دارد. 

از روستای باصفا و زیبای افجه در منابع تاریخی نیز یاد شده است که نشان از محبوبیت و ظرفیت‌های طبیعی بالای آن دارد. افجه از چشمه‌ها و جویبارهای متعددی برخوردار است که کنار کوچه‌ها جاری هستند و زیبایی خاصی به منطقه داده‌اند. رودخانه نسبتا بزرگی از میان روستا گذر می‌کند. این منطقه مقصدی عالی برای کمپ خانوادگی و پیاده‌روی در طبیعت است.

بسیاری از کوه‌نوردان روستای افجه را به‌عنوان مبدا کوهپیمایی تا قلل آتشكده، ساكا، یخچال و مهرچال انتخاب می‌کنند. آبشار افجه (آبشار پسکوهک) و دشت هویج (یکی از دشت‌ های ایران) در شمال روستا قرار دارند و از جاذبه‌های معروف منطقه هستند. 

افجه

منبع عکس: آژانس عکس تهران / عکاس: احمد آقاسیانی

بوستان شهدای افجه و دشت‌های اطراف روستا محل‌های مناسبی برای کمپ در طبیعت و شب‌مانی هستند. اقامتگاه آپارتمانی افجه و باغ هاشم در روستای افجه خدمات رفاهی اقامتی ارائه می‌دهند. 

مسیر دسترسی به افجه

روستای افجه

منبع عکس:  گوگل مپ / عکاس: طالب دستان

برای دسترسی به روستای افجه از خروجی اتوبان شهید بابایی وارد جاده لشکرک شوید. با رسیدن به لواسان مسیر بلوار امام خمینی را در پیش بگیرید و تا میدان بسیج پیش بروید. از خروجی دوم وارد جاده لواسان به سینک شوید. در دوراهی به‌سمت جاده افجه (سمت چپ) حرکت کنید تا به روستا برسید. مسیر دسترسی آسفالته است. 

فاصله از تهران

روستای افجه در فاصله ۴۸ کیلومتری مرکز شهر تهران قرار دارد. از ابتدای جاده لشکرک تا روستا ۲۲ کیلومتر (حدود ۴۰ دقیقه رانندگی) فاصله است. 

بهترین زمان سفر

روستای آفجه

منبع عکس: آژانس عکس تهران / عکاس: احمد آقاسیانی

نیمه اول سال به‌ویژه فصل تابستان بهترین زمان سفر به روستای افجه است. در فصل بهار باغ‌ها به شکوفه می‌نشینند و رودخانه و چشمه‌ها پرآب می‌شوند. در فصل تابستان باغات گیلاس‌ روستا میوه داده‌اند و هوای خنکی بر منطقه حاکم است. نیمه دوم سال هوا در افجه سرد می‌شود و بارش‌های زیاد مانعی بر سر راه کمپ در طبیعت و طبیعت‌گردی است. در فصل زمستان دسترسی به روستا اصلا ساده نیست و مخاطراتی به‌دنبال دارد. 

کردان

  • آدرس: شمال غرب البرز، شهرستان ساوجبلاغ، شهر کوهسار، دهستان چندار (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد.

کردان

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: Chanlibel گردنه مه‌آلود

کردان روستایی سرسبز و ییلاقی در شمای غرب استان تهران و ۱۸ کیلومتری شهر کرج است که حدود ۱,۴۱۵ متر از سطح آب‌های آزاد ارتفاع دارد. در بخش مسکونی کردان (به مساحت ۱۰۴ هکتار) ویلاهای متعدد و زیبایی به چشم می‌خورند و امروزه این منطقه بیشتر محل اقامت ییلاقی مرفه‌نشینان کرجی و تهرانی است. وجود واحدهای تولیدی متعدد همچون ریسندگی، بافندگی، آلومینیوم سازی و مرغداری، کردان را به یکی از قطب‌های اقتصادی کرج تبدیل کرده است. 

منطقه کردان مبدا محبوبی برای صعود به قلل کهار، گزآنایورد و ناز است

کردان مقصدی محبوب برای تفریح یک‌روزه و آخر هفته‌ تهرانی‌ها است. پوشش گیاهی متراکم، باغات میوه آباد، رودخانه پرآب (جاری در شمال تا غرب روستا)، طبیعت بکر و کوهستانی، مسیر دسترسی مناسب و امکانات اقامتی و رفاهی مطلوب دلایل استقبال گردشگران از سفر به این منطقه هستند. امامزاده حسین (ع) یا برج مقبره (ثبت شده در فهرست آثار ملی، مربوط به دوره سلجوقیان) و پل قدیمی «بانو صحرا کردان» (مربوط به دوره صفویه) از آثار به جا مانده در روستا محسوب می‌شوند. کردان مبدا صعود به قلل کهار، گزآنایورد و ناز و ارتفاعات آغشت است. کرج-آتشگاه-برغان-کردان یکی از مسیرهای محبوب در میان گروه‌ها و تورهای دوچرخه‌سواری به شمار می‌رود. رودخانه کردان یکی از مقاصد ماهیگیری اطراف کرج است.

کردان

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: Chanlibel گردنه مه‌آلود

مجتمع اقامتی و تفریحی ایثار (مجهز به امکانات شنا، والیبال، فوتبال، بسکتبال و سوارکاری و واحدهای متعدد برای اقامت)، بوستان کردان (دارای بخش‌های مناسب برای چادر زدن) و اقامتگاه دانیال مولایی از گزینه‌های پیش روی گردشگران برای حضور چندروزه در کردان هستند. در حاشیه روستا نیز مناطق مناسب بسیاری برای کمپ، پیک‌نیک و حتی شب‌مانی وجود دارد. رستوران‌های متعدد و فروشگاه‌هایی در کردان فعال هستند و مسافران می‌توانند مواد غذایی و وسایل مورد نیاز خود را از آن‌ها تهیه کنند. 

مسیر دسترسی به کردان

برای دسترسی به کردان از بزرگراه شیخ فضل الله نوری وارد آزادراه تهران-کرج شوید. با گذر از کرج، ۱۰ کیلومتر بعد از خروجی آرامستان کرج (بهشت سکینه) و قبل از خروجی شهر جدید هشتگرد، تابلوهای خروجی پل کردان در سمت راست جاده به چشم می‌خورند. این مسیر شما را به روستا می‌رساند. 

فاصله از تهران

فاصله کردان از مرکز شهر تهران ۶۱ کیلومتر (حدود یک ساعت رانندگی) است. خروجی پل کردان در کیلومتر ۵۲ آزادراه تهران-کرج قرار دارد. از ابتدای خروجی پل کردان در آزادراه تا مرکز روستا پنج کیلومتر فاصله است. 

بهترین زمان سفر

کردان

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: Chanlibel گردنه مه‌آلود

روستای کردان با شروع فصل بهار طبیعت و منظره بسیار زیبایی پیدا می‌کند. باغات میوه به شکوفه می‌نشینند و رودخانه بسیار پرآب می‌شود. این منطقه در روز ۱۳ فروردین مملو از جمعیت است.

فصل بهار و تابستان بهترین زمان سفر به کردان محسوب می‌شود و گلگشت و قدم زدن در حاشیه روستا و ارتفاعات اطراف آن بسیار لذت‌بخش خواهد بود. در فصل پاییز هوا رو به سردی می‌رود و از تعداد گردشگر در منطقه کاسته می‌شود؛ با این وجود روستای کردان در این زمان از سال، مناظر پاییزی و چشم‌اندازهای زیبایی دارد که آن را به مقصدی عالی برای عکاسی تبدیل می‌کند. در زمستان دسترسی به روستا کمی مشکل است؛ اما در صورت مسدود نبودن راه‌ها بهترین محل برای برف‌بازی دوستانه و خانوادگی است. 

دشت آزو

  • آدرس: شمال شرق تهران، استان مازندران، جاده هراز به‌سمت آمل، خروجی کندلو و نوا، روستای نوا (مشاهده روی نقشه)
  • وسعت: حدود ۳۵ هکتار
  • ارتفاع از سطح آب‌های آزاد: حدود ۲,۶۰۰ متر
  • طول مسیر پیاده‌روی: حدود دو کیلومتر با درجه سختی نسبتا آسان (دو از ۶)

دشت آزو

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: بهادر ساکت تبار

دشت آزو منطقه‌ای وسیع، خوش‌آب‌وهوا و بسیار زیبا در ارتفاعات کوه‌های البرز و شرق روستای نوا است. هوای خنک و مطبوع به‌ویژه در فصل تابستان، پوشش گیاهی و جانوری متنوع و دسترسی به قلل مختلف، این مقصد گردشگری را محبوب می‌کند. چشم‌انداز بسیار دیدنی و باشکوه از قله دماوند، دلیل اصلی شهرت دشت آزو است. این پهنه طبیعی در جناح شرق و جنوب شرق قله واقع شده است. دشت آزو به‌عنوان مبدا کوهپیمانی و صعود به قلل دماوند و پاشوره انتخاب می‌شود. 

گونه‌های گیاهی متنوعی همچون آویشن، پونه، شنگ، گل شقایق، قاصدک، پونه و بابونه در دشت آزو می‌رویند. سمور، موش صحرایی، زاغ و پرندگان شکاری مختلف از گونه‌های جانوری بومی این دشت رویایی و باصفا هستند.

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: وحید بیگی

روستای نوا (در غرب دشت)، چشمه آزو، آزو دره و چشمه سهلک از دیدنی‌های دشت آزو به شمار می‌روند. پیاده‌روی و گلگشت، آبتنی، عکاسی، پرنده‌نگری و پیک‌نیک تفریحات دشت آزو محسوب می‌شوند. 

مسیر دسترسی به دشت آزو

دشت آزو

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: مهدی راه انجام

برای دسترسی به دشت آزو، از شرق تهران وارد آزادراه تهران-پردیس شوید و با رسیدن به بومهن، بزرگراه کنارگذر جنوبی بومهن را در پیش بگیرید. بعد از بومهن دور بزنید و وارد خروجی بلوار مطهری شوید. این بلوار شما را به جاده دماوند (جاده ۷۷) می‌رساند. در این مسیر از پلو و آب‌ اسک بگذرید تا به خروجی نوا برسید. در این جاده بعد از ۹ کیلومتر رانندگی (در مسیری آسفالته، سربالایی و نسبتا پرپیچ و خم) به روستای نوا می‌رسید. خودرو خود را در محلی مناسب (نزدیک کارخانه آب معدنی نوا) پارک کنید و با پای پیاده وارد مسیر مالرو و پاکوب شوید. این راه از میان آزودره و کنار رودخانه می‌گذرد و بسیار تماشایی است. 

فاصله از تهران

دشت آزو در فاصله ۱۲۸ کیلومتری مرکز شهر تهران قرار دارد. از ابتدای آزاد راه تهران پردیس تا دشت حدود ۹۰ کیلومتر فاصله است. 

بهترین زمان سفر

دشت آزو منطقه‌ای خنک و ییلاقی است و ماه‌های اردیبهشت تا شهریور بهترین زمان سفر به آن محسوب می‌شود. در این زمان از سال طبیعت در اوج سرسبزی و زیبایی است. عبور از آزو در فصول پربارش مخاطراتی به‌دنبال دارد. فصل زمستان دسترسی به روستای نوا و دشت آزو مشکل است و سفر به منطقه توصیه نمی‌شود. 

روستای آهار

  • آدرس: شمال تهران، شهرستان شمیرانات، بخش رودبار قصران، دهستان رودبار قصران (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد

آهار

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: beh220

روستای آهار یکی از مناطق سرسبز و دیدنی تهران و شمیران به شمار می‌رود. این روستا در دامنه رشته‌کوه‌های البرز و منطقه‌ای دنج و بکر بنا شده است. به سبب جاری بودن رودهای خروشان همچون «شکرآب» و «پیش کنک» باغداری و کشاورزی در روستا رونق دارد. مسیر دسترسی نسبتا کوتاه و آسان، طبیعت زیبا و هوای خنک و مطبوع آهار را به یکی از مقاصد گردشگری پرطرفدار در اطراف تهران تبدیل کرده است. مراسم مذهبی عاشورا و تاسوعا در روستا به‌شکلی باشکوه برگزار می‌شود و از جاذبه‌های فرهنگی منطقه به شمار می‌رود. 

آبشار فصلی چهل پله، کوه قلعه دختر، دره قرچک، دره چون در، دره شکرآب، کوچه‌باغ‌های خاطره‌انگیز و باغ‌های میوه پربار از جاذبه‌های طبیعت آهار هستند. گروه‌ها و تورهای کوهنوردی بسیاری این روستا را به‌عنوان مبدا برای صعود به قلل توچال، «سی چال»، «بارویک»، «سرتخت»، «سرچشمه» و «قزقونچال» انتخاب می‌کنند. محصولات لبنی روستای آهار بسیار خوش‌طعم هستند. چند سوپرمارکت، رستوران، کافه‌ سنتی و اقامتگاه انجمن علمی فرهنگی آهار از جمله امکانات رفاهی و خدماتی روستا محسوب می‌شوند. امکان کمپ و شب‌مانی در طبیعت اطراف روستا وجود دارد. 

مسیر دسترسی به روستای آهار

روستای آهار

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: babakshgh 

برای دسترسی به روستای آهار از اتوبان شهید بابایی وارد جاده لشکرک شوید. با رسیدن به لواسان در میدان «قائم» مسیر «اوشون فشم» را در پیش بگیرید. قبل از فشم و درست بعد از ساختمان شورای اسلامی اوشان فشم دور بزنید و بلافاصله وارد خروجی بلوار دهقان شوید. پس از ۵۰۰ متر از طریق خروجی سمت چپ مسیر خیابان رازک را در پیش بگیرید. این خیابان به جاده فشم به آهار می‌رسد و به مقصد شما متنهی می‌شود.

فاصله از تهران

روستای آهار در فاصله ۵۹ کیلومتری (حدود یک ساعت و ۴۰ دقیقه رانندگی) از مرکز شهر تهران قرار دارد. از ابتدای جاده لشکرک تا روستا ۳۳ کیلومتر مسیر پیش رو خواهید داشت. روستای آهار در فاصله ۱۰ کیلومتری از شهر فشم واقع شده است.

بهترین زمان سفر

آهار

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: beh220 

روستای آهار مقصدی عالی برای سفر در فصل‌های بهار و پاییز است. طراوت زیبایی منطقه در این دو فصل وصف‌شدنی نیست. در بهار هوای منطقه نسبتا خنک و مطبوع است و باغات میوه به بار می‌نشینند. کمپ در اطراف رودخانه در این فصل بسیار لذت‌بخش است. روستای آهار زمستان‌های سختی را تجربه می‌کند و دسترسی به آن چندان ساده نیست؛ با این وجود در صورت مساعد بودن هوا و باز بودن جاده، این روستا مقصد خوبی برای تفریحات زمستانی و برف بازی است. 

دریاچه های تار و هویر

  • آدرس: شرق استان تهران، شهرستان دماوند، بخش مرکزی، دهستان ابرشیوه، روستای هویر (دریاچه تار روی نقشه و دریاچه هویر روی نقشه)
  • وسعت: دریاچه تار حدود ۳۷ هکتار و دریاچه هویر حدود ۱۳ هکتار
  • عمق: دریاچه تار حدود ۴۰ متر و دریاچه هویر حدود ۱۵ متر
  • ارتفاع از سطح آب‌های آزاد: حدود ۳,۰۰۰ متر
  • طول مسیر پیاده‌روی: حدود ۵۰۰ متر پیاده‌روی از دریاچه هویر تا تار
  •  ثبت‌شده در لیست آثار طبیعی ملی ایران

دریاچه تار

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: علی رضا جعفری

روستای هدف گردشگری هویر در منطقه کوهستانی دماوند و ارتفاع ۲,۶۲۰ متری از سطح آب‌های آزاد قرار دارد. دریاچه های تار و هویر مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین جاذبه‌های طبیعی این روستا هستند. دریاچه آب شیرین تار که به دریاچه بزرگ هویر نیز معروف است در شرق دماوند، غرب روستای هویر و و بین کوه‌های دوبرار و زین کوه قرار دارد. زمین‌لغزش زرین کوه دلیل طبیعی تشکیل این پهنه آبی زیبا و باشکوه است. کف این دریاچه سنگی و آب آن بسیار زلال و شفاف به نظظر می‌رسد.

دریاچه هویر (دریاچه کوچک هویر) در شرق دریاچه تار شکل گرفته است. دو دریاچه حدود ۵۰۰ متر از هم فاصله دارند و پیمایش این فاصله حدود ۳۰ دقیقه زمان می‌برد. دریاچه هویر ۹۰۰ متر طول و ۱۵۰ متر عرض دارد. سطح آب دریاچه در طول سال تغییر می‌کند. این دریاچه در فصل زمستان یخ می‌زند. 

منبع عکس‌ها: Wikiloc / عکاس: zigzagmtb

اطراف تار و هویر پوشش درختی وجود ندارد و در فصول گرم به سایبان نیاز پیدا خواهید کرد. این منطقه گونه‌های گیاهی متنوعی دارد و مرتع دام است. این دو دریاچه از مقاصد ماهی گیری در ایران هستند. آبتنی، شنا، غواصی، پاراگلایدر، چتر بازی و قایق‌سواری در این بسترهای آبی پاک و زلال و اطراف آن‌ها بسیار خوشایند است. بسیاری از کوهنوردان از این مبدا به قلل اطراف صعود می‌کنند. 

آفرودسواری و دوچرخه سواری در کوهستان تا دریاچه‌های زیبای تار و هویر بسیار لذت‌بخش است. بسیاری از گردشگران با هدف شب‌مانی به منطقه می‌روند و شب را کنار دریاچه چادر می‌زنند. 

مسیر دسترسی به دریاچه های تار و هویر

دریاچه تار و هویر

منبع عکس: Wikiloc  / عکاس: علی رضا جعفری

برای دسترسی به روستای هویر ار شرق تهران وارد آزادراه تهران پردیس شوید. قبل از بومهن مسیر بزرگراه کنارگذر جنوبی بومهن را در پیش بگیرید و سپس وارد جاده فیروزکوه شوید. با گذر از پلیس راه دماوند از خروجی سمت چپ (در بلوار رجایی) به مسیر خود ادامه دهید. در سه راهی به‌سمت راست برانید و وارد بلوار بعثت شوید. در چهار راه به‌سمت چپ (بلوار بهشتی) بپیچید. در میدان معلم از خروجی اول وارد خیابان فرهنگ شوید. با رسیدن به دماوند تابلو خروجی سنگ پل (سمت راست جاده) را خواهید دید. این مسیر شما را به خیابان دماوند (جاده چنار شرق) می‌رساند.

از شمال روستای چنار شرق گذر کنید تا وارد جاده دریاچه تار شوید. دو دریاچه، دو جاده خاکی جدا برای دسترسی دارند. پیش از رسیدن به روستای هویر خروجی جاده خاکی دریاچه تار (سمت چپ جاده) دیده می‌شود که به پاسگاه محیط‌بانی و حاشیه دریاچه می‌رسد. برای رسیدن به خروجی دریاچه هویر به مسیر در جاده آسفالته ادامه دهید. بعد از حدود ۷۰۰ متر به خروجی می‌رسید. در زمان گل بودن زمین، پیمودن این جاده‌های خاکی با خودرو سواری مشکل‌ است. 

فاصله از تهران

دریاچه‌های تار و هویر حدود ۱۰۳ کیلومتر (حدود دو ساعت و ۳۰ دقیقه رانندگی) تا مرکز شهر تهران فاصله دارند. دو دریاچه در فاصله ۲۶ کیلومتری از شهر دماوند قرار گرفته‌اند. 

بهترین زمان سفر

دریاچه تا و هویر

منبع عکس: Wikiloc / عکاس:  علی رضا حقگو 

بهترین فصل بازدید از دریاچه‌های تار و هویر بهار است. در این فصل از سال تابش آفتاب ملایم‌تر است، طبیعت طراوت و تازگی دارد و پیاده‌روی و کوهپیمایی در منطقه لذت‌بخش‌تر خواهد بود. در فصل تابستان تفریحات آبتنی و ماهی‌گیری در دریاچه‌ها بسیار رونق دارد. در فصل‌های پاییز و زمستان دسترسی به دریاچه با خودرو سواری مشکل است. با این وجود منطقه بسیار زیبا است و مناظر بی‌نظیری دارد. 

دشت هویج

  • آدرس: شمال شرق تهران، شهرستان شمیرانات، شهر لواسان، روستای افجه (مشاهده روی نقشه)
  • ارتفاع از سطح آب‌های آزاد: حدود ۲,۴۰۰ متر
  • طول مسیر پیاده‌روی: حدود چهار کیلومتر (حدود ۹۰ دقیقه پیاده‌روی)

دشت هویج

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: window2mountains

دشت هویج، گیاهچال یا گرچال در بالادست مرکز روستای افجه و شهر لوسانات واقع شده است. این دشت وسیع در میان ارتفاعات منطقه و البرز مرکزی قرار دارد و تنها چند درخت در میان آن به چشم می‌خورد. چشمه آب میان این دشت برای آشامیدن مناسب است. سال‌های پیش در این دشت هویج کشت می‌شد؛ ولی امروزه خبری از زمین‌های هویج نیست. این منطقه چراگاه دام‌های محلی روستاهای اطراف محسوب می‌شود.

«ساکا»، «آتش کوه»، «ریزان» و «پرسون» قلل مشرف به دشت هویج هستند. وسعت زیاد و مسطح بودن، دشت هویج را برای شب‌مانی گردشگران و کوهنوردان مناسب می‌سازند. بسیاری از تورها و گروه‌های کوهنوردی صعود خود را از این دشت آغاز می‌کنند. ارتفاعات منطقه چشم‌انداز باشکوهی از قله دماوند دارند. 

حیواناتی چون میش، قوچ، روباه، کفتار، سهره، باز، عقاب، بلبل و دارکوب در دشت هویج زندگی می‌کنند. گیاهان مرتعی همچون سماق، اورس، بادام وحشی، چنار، آویشن، گلپر، ریواس، خاکشیر و قارچ در این پهنه طبیعی می‌رویند. مسیر دسترسی آسان، هوای مطبوع و پاک و مناظر زیبا دشت هویج را برای کمپ و گردش‌های یک یا چندروزه خانوادگی مناسب کرده‌اند. 

منبع عکس‌ها: Wikiloc / عکاس: علی حبیبی راد

آبشار پسچوبک، آبشار موآب و دشت سبوستان از دیدنی‌های نزدیک به دشت هویج هستند. اقامتگاه خاصی در دشت وجود ندارد و گردشگران می‌توانند از امکانات اقامتی روستای افجه استفاده کنند. 

مسیر دسترسی به دشت هویج

دشت هویج

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: علی حبیبی راد

برای دسترسی به دشت هویج از طریق اتوبان شهید بابایی وارد اتوبان لشگرک شوید، در میدان قائم به راست بپیچید و بلوار امام خمینی را در پیش بگیرید. مسیر مستقیم را ادامه دهید و بعد از میدان بسیج به چپ بپیچید تا از طریق جاده لواسان- سینک (پس از هفت کیلومتر رانندگی) به روستای افجه برسید. با عبور از کوچه باغ‌های طولانی روستا و گذر از عرض رودخانه دشت هویج نمایان می‌شود.

مسیر دسترسی شیب ملایمی به سوی شرق دارد. پیمودن مسیر روستای افجه تا دشت با خودروی آفرود و نیسان امکان‌پذیر است. اگر خودرو خود را در روستا پارک کنید، بعد از حدود یک ساعت و ۳۰ دقیقه پیاده‌روی نه چندان سریع به دشت می‌رسید. 

فاصله از تهران

دشت هویج حدود ۵۴ کیلومتر ( حدود ۷۵ دقیقه رانندگی) از مرکز شهر تهران فاصله دارد. از ابتدای جاده لشکرک در شمال شرق تهران تا دشت ۲۴ کیلومتر فاصله است. 

بهترین زمان سفر

دشت هویج

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: 10min rising

بهترین زمان سفر به دشت هویج فصل بهار و پاییز است. در این فصول طبیعت منطقه جلوه‌های دیدنی و چشم‌نوازی دارد. به‌دلیل نبود درخت و تابش مستقیم خورشید فصل تابستان زمان مناسبی برای بازدید از دشت نیست؛ البته در این زمان از سال کوهنوردان بسیاری از دشت عبور می‌کنند.

فصل زمستان در دشت هویج بسیار زیبا جلوه‌گری می‌کند. پهنه وسیع و هموار این دشت برای تفریحات زمستانی مناسب است. در صورت باز بودن مسیرهای مواصلاتی دشت هویج مقصد خوبی برای سفر در فصل زمستان محسوب می‌شود. 

روستای هرانده

  • آدرس: شرق استان تهران، شهرستان فیروزکوه، بخش مرکزی، دهستان شهرآباد (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: نیاز به پیاده‌روی ندارد

هرانده

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: طاهری نیا

روستای هرانده منطقه‌ای زیبا و خوش‌آب‌وهوا در شهرستان فیروزکوه است و حدود ۱,۷۸۵ متر از سطح آب‌های آزاد ارتفاع دارد. طبیعت چشم‌نواز، آثار طبیعی و تاریخی متعدد و مسیر دسترسی مطلوب، این منطقه روستایی را به مقصدی مطلوب برای گردش یک‌روزه و سفرهای دو تا چندروزه در میان اهالی تهران تبدیل کرده است. روستا روی شیب و دامنه کوهستان استقرار دارد و حاشیه آن محل اتراق ایلات «الیکایی» و «اصانلو» در فصل تابستان است.

دو رودخانه زیبای «نمرود» و «قزقان چای» از میان هرانده می‌گذرند و به زمین‌های روستا جان می‌بخشند. درختان بلند تبریزی، کوچه‌ باغ‌های باصفا و طولانی، باغات پرمحصول و دشت‌های وسیع و سرسبز از دیگر سرمایه‌های گردشگری روستا هستند. 

غار بورنیک روستای هرانده طولانی‌ترین غار استان تهران است

روستا‌گردی، عکاسی، کوهنوردی، پیاده‌روی و گلگشت، ماهی‌گیری و پیک‌نیک تفریحات رایج در روستای هرانده هستند. 

غار بورنیک یکی از آثار ملی ثبت شده ایران و جاذبه منحصر به‌فرد و طبیعی حاشیه روستا (جنوب روستا) است. این جاذبه طولانی‌ترین غار استان تهران محسوب می‌شود و برای دسترسی به آن باید حدود ۹۰ دقیقه در مسیری پاکوب و مشخص از کنار رودخانه حرکت کنید تا به پای کوه برسید؛ سپس شیب ابتدای کوه را بالا بروید تا ورودی غار نمایان شود.

خمده منطقه‌ای زیبا و مسکونی در جنوب غار بورنیک و روستای هرانده است. بسیاری از گردشگران با هدف طبیعت‌گردی، پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری در مسیر هرانده، بورنیک، خمده به منطقه سفر می‌کنند. هرانده، خمده، مهاباد مسیر محبوب و زیبای دیگر این منطقه در میان تورهای طبیعت‌گرد است.

منبع عکس‌ها: Wikiloc / عکاس: Fariborzkhan

بیشتر گردشگران با هدف شب‌مانی و کمپ در طبیعت راهی هرانده می‌شوند با این وجود در صورت تمایل می‌توانید از اقامتگاه‌های داخل روستا (اقامتگاه‌های بومگردی هرانده و آقا جون) استفاده کنید.

مسیر دسترسی به روستای هرانده

هرانده

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: داوود فاضلی

برای دسترسی به روستای هرانده از طریق بزرگراه شهید زین الدین یا بزرگراه باسینی (در شرق شهر تهران) مسیر جاده دماوند (جاده ۷۷) را در پیش بگیرید. در ادامه از خروجی آزادراه تهران-پردیس خارج شوید. بعد از بومهن جاده فیروزکوه (جاده ۷۹) را ادامه دهید. بعد از امین آباد و قبل از فیروزکوه به خروجی روستای هرانده می‌رسید. این جاده فرعی و کوتاه شما را به مقصد می‌رساند. 

فاصله از تهران

روستای هرانده در فاصله ۱۳۷ کیلومتری (حدود یک ساعت و ۵۰ دقیقه رانندگی) از مرکز شهر تهران قرار دارد. از ابتدای جاده فرعی روستای هرانده تا روستا حدود ۸۰۰ متر فاصله است. 

بهترین زمان سفر

هرانده

منبع عکس:Wikiloc  / عکاس: داوود فاضلی

بسیاری از گردشگران طبیعت پاییزی روستای هرانده را بسیار دوست دارند و این زمان از سال را بهترین فصل سفر به آن می‌دانند. نیمه اول سال نیز مناظر طبیعی عالی و چشم‌نوازی در منطقه حاکم است و گردشگران در آن حضور دارند. دسترسی به روستا در زمستان با مشکل مواجه می‌شود. در صورت باز بودن مسیر مواصلاتی و سفید پوش‌بودن روستا، تفریحات زمستانی در منطقه لذت‌بخش خواهد بود.

لالان

  • آدرس: شمال شرق تهران، شهرستان شمیران، بخش رودبار قصران، دهستان رودبار قصران (مشاهده روی نقشه)
  • طول مسیر پیاده‌روی: حدود سه کیلومتر (برای دسترسی به آبشار)

لالان

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: MT Saedi

لالان یا لالون نام روستایی ییلاقی و زیبا در رودبار قصران است که حدود ۲,۵۰۰ متر از سطح آب‌های آزاد ارتفاع دارد. دشت‌های این روستا رویشگاه گل‌های لاله وحشی هستند و همین موضوع وجه تسمیه نام‌گذاری آن محسوب می‌شود.

چشمه آب گازدار طبیعی (چشمه تلخاب)، تنگه لالان، رودخانه و آبشار زیبای لالون (یا آبشار خلنو با ۲۰ متر ارتفاع) معروف‌ترین جاذبه‌های روستای لالان هستند. روستای لالون رویشگاه گیاهان متنوعی همچون گون و گلپر تا لاله، شقایق، زرشک، سیرک و لوچک است. پرنده‌گانی چون چکاوک، هدهد و هما در آسمان منطقه پرواز و حیواناتی چون قوچ، میش و خرس قهوه‌ای در دشت‌‌های آن زندگی می‌کنند.

خانواده و جمع‌های دوستانه بسیاری با هدف روستاگردی و کمپ در دشت‌های لالان به آن سفر می‌کنند. لالان مبدا طبیعت‌گردی، کوهنوردی و دوچرخه‌سواری است و گردشگران با اهداف مختلف راهی آن می‌شوند. قلل خلنو، سرکچال، برج، روته و جانستون مقاصدی هستند که کوهنوردان از میدا لالان به‌سمت آن‌ها حرکت می‌کنند. روستا تا آبشار مسیر مناسبی برای دوچرخه‌سواری کوهستان دارد.

منبع عکس‌ها: Wikiloc / عکاس: M.sadegh.gh

سرویس بهداشتی عمومی در جنوب روستا و نزدیک به کارخانه آب معدنی (لالان آب) وجود دارد. چند فروشگاه و نانوایی در روستا فعال هستند و گردشگران می‌توانند برخی اقلام مورد نیاز خود را از آن‌ها تهیه کنند. باغ محمدرضا در شمال شرق روستا اقامتگاه این منطقه گردشگری محسوب می‌شود.

مسیر دسترسی به لالان

مسیر دسترسی لالان

منبع عکس: Wikiloc / عکاس: saeid yousefi b 

برای دسترسی به روستای لالون از طریق اتوبان شهید بابایی وارد اتوبان لشگرک شوید. در میدان قائم از خروجی دوم به‌سمت زربند (جاده ۴۲۵) حرکت کنید. این جاده شما را به فشم می‌رساند. از شمال شرق فشم وارد جاده زایگان شوید. بارسیدن به روستای زایگان تابلو لالون در سمت چپ جاده به چشم می‌خورد. وارد جاده لالون شوید و تا مقصد پیش بروید. چنانچه قصد بازدید از آبشار زیبای لالون را دارید باید حدود سه ساعت در مسیری نسبتا پرشیب کوه‌پیمایی سبک داشته باشید. مسیر پاکوب و مشخص است. تنگه، تونل برفی و چشمه تلخاب از زیبایی‌های این مسیر هستند. 

فاصله از تهران

روستای لالان ۵۹ کیلومتر (حدود ۷۵ دقیقه رانندگی) با مرکز شهر تهران فاصله دارد. از ابتدای خروجی لالون در روستای زایگان تا مقصد حدود سه کیلومتر فاصله است. 

بهترین زمان سفر

لالان

منبع عکس:Wikiloc  / عکاس: saeid yousefi b

اواخر بهار و ابتدای تابستان بهترین زمان بازدید از روستای لالون و مناظر اطراف آن است. در این زمان از سال هوا معتدل و طبیعت پرنشاط است. کمپ در کنار رودخانه در تمام طول تابستان امکان‌پذیر خواهد بود. فصل پاییز ظاهر زیبایی به روستا می‌بخشد و مناظر بی‌نظیری برای عکاسی خلق می‌کند. زمستان‌های منطقه سخت و طولانی هستند؛ با این وجود برای برف‌بازی مناسب است. 

دریوک (منطقه نمارستاق)

  • آدرس: شمال شرقی تهران، استان مازندران، بخش لاریجان، دهستان نمارستاق، روستای نمار (مشاهده روی نقشه)
  • ارتفاع از سطح آب‌های آزاد: حدود ۲,۲۰۰ متر 
  • طول مسیر پیاده‌روی: حدود ۴٫۵ کیلومتر

دشت دریوک

منبع عکس: Wikiloc  / عکاس: vahidk

دشت دریوک منطقه‌ای زیبا و خوش‌آب‌وهوا در شمال شرقی پارک ملی لار، جنوب غربی شهرستان آمل و روستای نمار و دامنه دماوند است. مسیر دسترسی آسان از طریق جاده هزار سبب شده است تا گردشگران بسیاری به منطقه سفر کنند. دشت دریوک بخشی از منطقه ییلاقی و دشت نمارستاق است. آبشار کوهره، آبشار امزناچال، آبشار گجنا، دشت اشلت و چشمه آبگرم آن، دشت لرا، دشت کشونه، دشت کوهره، دشت لاردسر، چشمه آسونه کر (چهل چشمه)، قله ناظربزرگ و قله کهون از دیگر دیدنی‌های منطقه نمارستاق هستند. 

گیاهانی چون چای کوهی، آویشن، کاکوتی، شبدر وحشی، گلپر و گزنه در دشت دریوک می‌رویند. این دشت زیستگاه پرندگانی همچون عقاب و کبک و حیواناتی چون روباه و خرس است. البته این حیوانات در ارتفاعات منطقه زندگی می‌کنند. 

مطالب مرتبط:

دیدگاه