راهنمای سفر به رامیان

«رامیان» شهری در استان گلستان و مرکز شهرستان رامیان است که جمعیت آن بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ بیش از ۱۲ هزار نفر بوده‌ است. مردم رامیان و روستاهای کوهپایه و کوهستانی آن به زبان فارسی و ترکی صحبت می‌کنند.

با رامیان بهتر آشنا شوید:

درباره رامیان

آب و هوای رامیان

جاهای دیدنی رامیان

سوغات رامیان

غذاهای محلی رامیان

اقامت در رامیان

رستوران های رامیان

آداب و رسوم مردم رامیان

راهنمای سفر به رامیان

درباره رامیان

طبیعت رامیان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: sajjad rajani)

شهرستان رامیان در شمال شهرستان گنبد کاووس قرار دارد و از جنوب به رشته‌کوه‌های البرز ختم می‌شود. شهرستان‌های آزادشهر و علی‌آباد کتول نیز به ترتیب دو همسایه شرقی و غربی آن هستند.

نام رامیان در داستان‌های اسطوره‌ای، نظیر داستان بیژن و منیژه شاهنامه آورده شده و امروزه شمال شهرستان رامیان را دشت توران می‌نامند که رو به آسیای میانه است. در حاشیه شهر، دره‌ای موسوم به دره بیژن وجود دارد و هنوز هم اوصاف شاهنامه نظیر بیشه‌زار، وفور نعمت و گوزن و آهو را دارد.

رامیان در اوایل دودمان اشکانی پایتخت ییلاقی و تفرجگاه شاهان آنان بوده است و آثار کشف‌شده در جنگل‌ها و کوه‌های آن و همچنین آثار تاریخی، تأییدی بر این مدعا هستند.

آب و هوای رامیان

رامیان در پاییز

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: فرهاد حاتمی)

رامیان، شهری كوهپايه‌ای است كه آب‌وهوای معتدل كوهستانی دارد و به نسبت شهرهای دیگر استان گلستان دارای آب‌وهوای خنک‌تر و میزان بارندگی بیشتری است. بهترین زمان سفر به رامیان، انتهای بهار و تابستان است؛ هرچند سفر در فصل پاییز و زمانی که طبیعت به تابلوی هنری زنده‌ای تبدیل می‌شود نیز، جذابیت‌های خاص خودش را دارد.

جاهای دیدنی رامیان

ارتفاعات قلعه موران رامیان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: علی رستمی)

رامیان با تاریخی کهن، سرزمینی محصور در میان کوه‌های البرز شرقی با چشمه‌ساران، آبشارها وجویبارهای متعدد و جنگل‌ها و چشم‌اندازهای زیبای طبیعی و تاریخی است. از همین رو جاهای دیدنی رامیان می‌تواند بخش زیادی از برنامه سفر گردشگران را پوشش دهند. این شهر علاوه بر داشتن جاذبه‌های طبیعی و گردشگری در نزدیکی مناطقی مانند جاده توسکستان، بلوچ آباد و بندر ترکمن قرار دارد.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی رامیان

حمام اروج رامیان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: مهدی ق حاتمی)

از جاذبه‌های گردشگری رامیان می‌توان به موزه مردم‌شناسی، روستای پاقلعه، بقعه امامزاده بی بی حلیمه خاتون، تپه تاریخی نقاره خانه، قلعه ماران، حمام قدیمی اروج و... اشاره کرد که قطعا راه مناسبی برای آشنایی هر چه بیشتر با تاریخ و فرهنگ این خطه از ایران به حساب می‌آیند. ضمن اینکه رامیان مانند بسیاری از شهرهای شمالی ایران یک بازار هفتگی به نام سه‌شنبه ‌بازار دارد که بازدید از آن می‌تواند جنبه‌ی متفاوتی از زندگی‌ مردم رامیان را به گردشگران نشان دهد.

جاذبه های طبیعی رامیان

پاراگلایدر سواری در رامیان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: سعید احمدی)

جاذبه های طبیعی و بکر زیبایی در شهر رامیان وجود دارد که بازدید از آن‌ها برای هر گردشگری جذاب و به یادماندنی خواهد بود. استخر طبیعی گل رامیان با عمق نزدیک به ۸۰ متر، مجموعه آبشارهای سرخه کمر، آبشارهای جوزک، چشمه سید کلاته، چشمه‌زارهای نیلبرگ، انجیر چشمه و منطقه کوهستانی و برف‌گیر النگ، تنها بخش کوچکی از جاذبه‌های متعدد این منطقه به شمار می‌روند که هر یک با جذابیت‌های خاص خود، حیرت و تحسین هر گردشگری را به همراه دارند.

سوغات رامیان

ابریشم‌بافی در استان گلستان

عکس از خبرگزاری مهر (عکاس: نامشخص)

منسوجات ابریشمی نظیر دستمال، رومیزی، سفره، حوله، عرقچین، جلیقه، پیراهن و البسه زنانه محلی را می‌توان از برجسته‌ترین صنایع دستی رامیان قلمداد کرد؛ چه بسا که هنر ابریشم‌بافی این شهر، از معماری و موسیقی و اشعار و داستان‌های بومی نیز بیشتر به شهرت رسیده ‌است.

رامیان بزرگ‌ترین تولیدکننده عسل در استان گلستان نیز محسوب می‌شود. از همین رو، این محصول می‌تواند یکی از بهترین سوغاتی‌ها برای گردشگران باشد. میوه‌های جنگلی نظیر آلو جنگلی، آلوچه جنگلی، ازگیل وحشی، بلوبری جنگلی، انار ترش جنگلی، سبزی‌های جنگلی و گیاهان دارویی کوهی همچون ناردنگ (اناردانه)، قوناق (ارزن محلی)، شلمبه، پوشوگ قویروقو (اناربیجه در گیلکی)، سبزی گل قویون گُزو، انواع سس و رب و ترشی و مرباجات، انواع روغن‌ها مثل زیتون و کلزا، صنایع دستی چوبی و... نیز بخش زیادی از سوغاتی‌های رامیان را تشکیل می‌دهند که می‌تواند در سبد خرید گردشگران قرار بگیرد.

غذاهای محلی رامیان

به‌دلیل غنای شهر رامیان و هم‌جواری آن با جنگل و رودخانه و جلگه‌های حاصلخیز و اشتغال مردم آن به پرورش دام و طیور و کشاورزی، آشپزی در این شهر مبتنی بر وضعیت بومی مردم بوده است. چوز کبابی، آش خمیری، رشته پلو و ماهی و پرنده شکم‌پر، کاهو ترشی، ماهی کبابی با ماهی‌های تِلاجی، آب گوشت و کوبیده، ویژویژی، خورشت انار با بادمجان شکم‌پر و کوکوی گَنده جارو، گوشه‌ای از سفره وسیع غذاهای بومی مردم رامیان هستند که گردشگران در طول سفرشان باید امتحان کنند.

اقامت در رامیان

اقامت در خانه ابریشم رامیان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: Mehrdad Mike Eskenasi)

پس از گشت‌وگذار در شهر زیبای رامیان، بی‌شک پیداکردن جای مناسبی برای اقامت، از بایدهای هر سفری به حساب می‌آید. علاوه بر گزینه‌های متعددی که برای اجاره‌ی ویلا و سوئیت پیش روی گردشگران قرار دارد؛ تجربه‌ی زندگی مردم بومی در اقامتگاه بوم‌گردی شکوفه‌های انار، اقامتگاه بوم‌گردی خانه ابریشم رامیان، اقامتگاه بوم‌گردی بهشت پاقلعه، کلبه اقامتی نیسا و... نیز می‌تواند لذت سفر به رامیان را دوچندان کند. اگرچه تعداد هتل ‌های رامیان زیاد نیست، از آن میان می‌توان به هتل آپارتمان برجیس اشاره کرد.

رستوران های رامیان

اقامتگاه بوم گردی خانه ابریشم رامیان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: مهدی حسینی)

علیرغم وجود دیدنی‌های مختلف در گوشه و کنار شهرستان رامیان، در میان رستوران های رامیان گزینه‌ چشمگیری برای صرف غذا به چشم نمی‌خورد. اما اقامتگاه های بومگردی متعددی که در اطراف شهر قرار گرفته‌اند، با ارائه غذای محلی خوش‌طعم در محیطی کاملا خانوادگی و روستایی، همیشه پذیرای گردشگران مشتاق هستند.

آداب و رسوم مردم رامیان

در شهرستان رامیان، مراسم ازدواج بسیار جالب و متنوع است. یکی از این رسم‌ها در دوران نامزدی و زمان عید نوروز برگزار می‌شود؛ زمانی که خانواده‌ی داماد یک سری خوراکی را به‌عنوان هدیه برای خانواده‌ی عروس می‌برند. این خوراکی‌ها شامل گردو، تخم‌مرغ رنگی، کشمش پلویی، میوه، شیرینی، نان، حلوا و... می‌شود که داخل سینی می‌گذارند و به همراه مهمانان به‌ خانه عروس می‌روند.

تهیه آش ماست برای روز عید نوروز و سر سفره عید هم از رسم‌های مخصوص رامیانی‌های ترک‌نژاد است که با این آش خوشمزه از مهمانان خود پذیرایی می‌کنند.

گردش در طبیعت و به‌خصوص رفتن به تپه‌ی مشهور نقاره خانه در ایام عید هنوز هم موردتوجه مردم رامیان است. سبزه گره زدن دختران دم‌بخت در سیزده بدر و طبیعت‌گردی و انداختن سنگ به نیت گشوده شدن بخت و برآورده شدن حاجت در رودخانه و جوی آب نیز همانند گذشته مرسوم است.

راهنمای سفر به رامیان

کمپ در قله موران رامیان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: مجتبی بزازان)

گردشگران برای سفر به رامیان می‌توانند با خودروی شخصی، اتوبوس یا قطار خود را به این شهر برسانند و لذت حضور در این منطقه‌ی چشم‌نواز و جذاب را بچشند. همچنین برخی از تورهای گلستان نیز ممکن است بازدید از برخی از جاذبه‌های رامیان را در برنامه خود بگنجانند.

سفر هوایی به رامیان

با وجودی که هیچ فرودگاهی در رامیان وجود ندارد؛ اما علاقه‌مندان به سفر هوایی و آن دسته از گردشگرانی که می‌خواهند در مدت‌زمانی کوتاه از رامیان دیدن کنند، می‌توانند به فرودگاه گرگان پرواز کرده و سپس از آنجا به‌صورت زمینی، با اتوبوس‌های بین شهری یا سواری های خطی به‌طرف رامیان حرکت کنند. فاصله‌ی گرگان تا رامیان، ۷۵ کیلومتر است.

سفر زمینی به رامیان

قطار به‌خاطر زیبایی مسیر و راحتی در راه می‌تواند بهترین انتخاب گردشگران باشد؛ هرچند توجه کنید چه با قطار و چه با اتوبوس قصد سفر داشته باشید، باید ابتدا به گرگان بروید و سپس به سمت رامیان راهی شوید.

اگر با خودروی شخصی فر می کنید، فاصله تهران تا رامیان را از دو مسیر می‌توانید بپیمایید. اگر به مسیر سرسبز و کوهستانی علاقمندید می‌توانید جاده فیروزکوه را در پیش بگیرید و پس از رسیدن به ساری، به ظرف بهشهر، گرگان و در نهایت رامیان بروید. این مسیر حدود ۴۸۰ کیلومتر است و حدود ۷ ساعت طول می کشد. مسیر دوم از شهرهای گرمسار، سمنان، دامغان و شاهرود می‌گذرد که هرچند تا اواخر مسیر از سرسبزی شمال ایران خبری نیست، اما مناظر کوه‌های وسیع رنگی و در هم‌تنیده، از جذابیت‌های خاص این مسیر است. راه دوم تنها ۳۰ کیلومتر از مسیر اول طولانی‌تر است.

ساکنین شهرهای غربی کشور و شهری مثل سنندج می‌توانند مسیر سنندج، همدان، ساوه، اسلام شهر، ورامین، سمنان، دامغان و شاهرود به رامیان را برای سفر انتخاب کنید که حدود ۱۰۰۰ کیلومتر است یا از مسیر سنندج، همدان، ساوه، تهران، آمل، ساری، بهشهر، قائم‌شهر و گرگان به رامیان بروند.

شهروندان جنوب کشور و شهر بندرعباس که دوست دارند سفری به این منطقه‌ی زیبای شمالی داشته باشند، می‌توانند مسیر بندرعباس-سیرجان را در پیش بگیرند و سپس با عبور از جاده‌ی میبد-احمدآباد یزد، وارد ‪جاده اردکان-چوپانان‏ شده و به‌سوی جاده انارک-خور در استان اصفهان بروند و در ادامه به‌طرف سمنان و شاهرود و در نهایت رامیان حرکت کنند.

در صورتی هم که در شرق کشور و شهری مثل بیرجند زندگی می‌کنید، پس از عبور از شهرهای سرایان، فردوس، کندر، بردسکن و سبزوار، وارد جاده‌ی شاهرود-رامیان شوید تا در نهایت به رامیان زیبا برسید.

عکس‌های گالری از گوگل مپ؛ عکاسان: طاها شیخی، بهراد موعودی، mehdi gh hatami

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map