راهنمای سفر به مراوه

مراوه (Maraveh) یا مراوه تپه، نام شهری در استان گلستان و مرکز شهرستان مراوه تپه است که در نزدیکی مرز ترکمنستان واقع شده ‌است و طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیتی بالغ بر ۸,۶۷۱ نفر در آن ساکن هستند. این شهر در سال ۱۳۱۱ توسط آلمانی‌ها نقشه‌کشی و بنا شد و نام آن از تپه‌ای باستانی واقع در طرف شرق شهر گرفته شده ‌است.

شهر مراوه که به شهر تپه‌های تاریخی ایران مشهور است، از لحاظ جغرافیایی در شمال شرقی کشور قرار دارد و از شمال به کشور ترکمنستان، از شرق به استان خراسان، از جنوب به شهر کلاله و از غرب به بخش داشلی‌برون گنبد کاووس منتهی می‌شود. شهر مراوه تا مهرماه سال ۱۳۸۶، مرکز دهستان مراوه‌تپه بود که با تغییر تقسیمات کشوری و ارتقای بخش مراوه‌تپه به شهرستان در آن سال، این شهر نیز مرکز بخش مرکزی شهرستان مراوه‌تپه شد.

با مراوه بیشتر آشنا شوید:

آب و هوای مراوه

جاهای دیدنی مراوه

سوغات مراوه

غذاهای محلی مراوه

اقامت در مراوه

رستوران های مراوه

آداب و رسوم مردم مراوه

راهنمای سفر به مراوه

آب و هوای مراوه

طبیعت مراوه تپه

عکس از وب‌سایت madre3online.ir (عکاس: نامشخص)

پاییز و زمستان که بیشتر نقاط کشور خشک و سرد است، منطقه‌ی مراوه تازه سرسبز می‌شود و عشایر کرد خراسان و ترکمن‌های منطقه، دام‌هایشان را به مراتع سرسبز مراوه می‌برند. در فصل بهار نیز گل‌های لاله وحشی از گلیداغ مراوه تا گردنه چناران را قرمزگون می‌کنند که بی‌شک برای هر گردشگری جذاب خواهد بود.

شهر مراوه جزو منطقه ترکمن صحرا به شمار می‌رود که در تمامی فصول سال، زیبایی‌های مخصوص به خود را دارد؛ اما اگر تصمیم دارید که در خوش‌آب‌و‌هواترین شرایط به این منطقه بروید، باید بدانید که بهترین زمان سفر به مراوه، فصل بهار و پاییز است.

جاهای دیدنی مراوه

آرامگاه مخدوم قلی فراغی

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: MR E30tala)

وجود چشم‌انداز‌های طبیعی زیبا و اماکن تاریخی و صنایع دستی، موقعیت گردشگری مناسبی را برای این منطقه‌ی مرزی به وجود آورده است؛ به‌طوری که سالانه گردشگران زیادی برای بازدید از جاهای دیدنی مراوه، خود را به این منطقه می‌رسانند.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی مراوه

حوزه علمیه کریم ایشان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: حمیدرضا بیابانی مقدم)

آرامگاه مختوم‌قلی فراغی که شاعر ملی ترکمن‌ها به حساب می‌آید؛ تپه «مراوه تپه» که نماد شهر مراوه بوده و نام شهر مزین به این تپه باستانی است و قیزلز قلعه در کنار روستای یکه چنار، جزو دیدنی های تاریخی مراوه هستند. مدرسه سید قلیچ ایشان واقع در روستای کریم ایشان که از بناهای دوره قاجاری است، قدیمی‌ترین ساختمان علوم دینی ترکمن‌های ایران محسوب می‌شود.

جاذبه های طبیعی مراوه

قرارگیری کوهستان‌های سرسبز و جنگلی البرز در کنار رمل‌های ماسه‌ای شمال و شرق منطقه مراوه، از هم‌نشینی‌های جالب کویر و جنگل است که نمونه‌های مشابه انگشت‌شماری در دیگر نقاط دنیا دارد. آبشار و آبگیر بالی قایه، منطقه شكار ممنوع قازانقايه، ‌حاشیه رودخانه اترک، چشمه ساوه و آبشار گوندر همگی از گردشگاه‌های معروف مراوه به شمار می‌آیند. کوه حاجی داغ و کوه سونگی داغ نیز برای کوهنوردان منطقه در زمره مقاصد محبوب هستند.

جنگل‌های پسته، انار، انجیر و زرشک وحشی از دیدنی‌ترین مناطق بکر مراوه به شمار می‌روند و جنگل‌ آق امام که در جوار روستای آق امام واقع شده است، در فصل بهار بسیار زیبا می‌شود و سالانه پذیرای گردشگران بسیاری است.

عکس‌های گالری از گوگل‌مپ (عکاس: مرتضی برجسته) و وب‌سایت‌های اقتصاد آنلاین و خبرگزاری برنا

سوغات مراوه

مراوه تپه جزو مساعدترین مناطق کشاورزی استان گلستان است. از همین رو محصولات کشاورزی زیادی در این منطقه تولید می‌شود. جالب است بدانید، تنها بازمانده پسته اصیل ایرانی فقط در این منطقه یافت می‌شود. در واقع پسته‌های جنگلی مراوه از ذخاير ژنتيكی ارزشمند كشور به حساب می‌آیند و مراوه در حال تبدیل شدن به یکی از قب‌های تولید پسته کشور است.

هنرهای بومی منطقه همچون قالی‌بافی ترکمنی، نمدمالی، گلیم‌بافی، پوستین‌دوزی و ابریشم‌بافی هم از صنایع‌دستی مراوه است که می‌توانید آن‌ها را به‌عنوان سوغات و یادگاری خریداری کنند.

پسته مراوه تپه

عکس از همشهری آنلاین (عکاس: سیدرسول عزیزی)

غذاهای محلی مراوه

بخش مهمی از جذابیت سفر را غذاها و خوراکی‌های محلی هر منطقه‌ تشکیل می‌دهند؛ مراوه نیز از این قاعده مستثنا نیست و در طول سفر خود می‌توانید غذاهایی نظیر مرغانه تچین، خورش ساک، ماش پتی خارش، کئی ترشک، چکدرمه، بورک و انواع آش و نان محلی نظیر نان پیاز کوهی را امتحان کنند.

چکدرمه

عکس از وب‌سایت offdecor.com (عکاس: نامشخص)

اقامت در مراوه

علاوه بر امکان اجاره‌ سوئیت و ویلا در مراوه، می‌توانید اقامتی به‌یادماندنی را در برخی هتل های مراوه و اقامتگاه‌های بومگردی همچون اقامتگاه بوم‌گردی یاشیل در روستای گلیداغ داشته باشید و برای مدت کوتاهی هم که شده، تجربه زندگی آرام ولی پرتکاپوی روستایی را در طبیعت بکر منطقه کسب کنید.

اقامتگاه بومگردی یاشیل

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: Riza Najafian)

رستوران های مراوه

از رستوران های مراوه می‌توان به مینی رستوران سنتی ایلدش، ساندویچ دریا، آشپزخانه‌ی مرکزی ایلدش و... اشاره کرد که جزو گزینه‌های خوب برای صرف یک وعده غذای لذیذ هستند تا به این ترتیب، هم دلی از عزا درآورید و هم خستگی گشت‌وگذار در شهر را از تن بیرون کنید.

آداب و رسوم مردم مراوه

به‌طور کلی در میان ترکمن‌ها، جشن‌ها اکثرا جنبه مذهبی دارند که به آن‌ها بایرام می‌گویند، مانند عید قربان (قربان بایرام) و عید فطر (اراز بایرام) و نیز آخرین چهارشنبه ماه صفر یا چهارشنبه سیاه که در پایان ماهی که در آن بلا زیاد است، مراسمی برپا می‌کنند.

عید قربان در استان گلستان حال‌وهوای دیگری دارد و گویی خود، به‌ یکی از جاذبه‌های گردشگری این استان تبدیل شده است؛ شهر مراوه نیز همین وضعیت را دارد. از چند روز قبل از روز عید قربان، خرید لباس، آجیل، شیرینی و پخت نان‌های محلی در شهر به‌وضوح قابل مشاهده است. در روز عید قربان و بعد از خواندن نماز عید، قربانی را ذبح کرده و از گوشت قربانی در وعده‌های غذایی خود تناول می‌کنند. در این ایام اگر زوجی در دوران نامزدی باشند، خانواده‌ی داماد اقلامی مانند لباس یا پارچه‌ی لباسی و... تهیه می‌کنند و به‌عنوان هدیه به تازه عروس خود می‌دهند.

راهنمای سفر به مراوه

بهار در طبیعت مراوه

عکس از اقتصاد آنلاین (عکاس: نامشخص)

مراوه تپه به حدی زیبا و دیدنی است که در برنامه‌ی سفر گردشگران به استان گلستان، جایگاه ویژه‌ای دارد. از آنجا که این شهر فاقد فرودگاه است؛ پس اگر مایل به سفر هوایی به مراوه هستید، می‌توانید تا گرگان را با هواپیما طی کنید و برای مابقی مسیر که بیش از ۲۰۰ کیلومتر است، از سواری یا اتوبوس‌های بین‌شهری استفاده کنید.

مرواه ایستگاه قطار نیز ندارد و اگر به‌دنبال سفر ریلی به این منطقه هستید، می‌توانید با قطار به گرگان بروید و در ادامه با سواری یا اتوبوس، خود را به مراوه برسانید.

اگر دوست دارید از پیمایش مسیر سفر نیز نهایت لذت را ببرید، می‌توانید با خودروی شخصی از تهران عازم شهرهای دماوند، فیروزکوه، قائم‌شهر، ساری، بهشهر، گرگان، علی آباد کتول، مینودشت و سپس مراوه شوید یا مسیر دوم به‌سمت شرق تهران را در پیش بگیرید و از طریق شهرهای ورامین، سمنان، دامغان، شاهرود، آزادشهر و کلاله به شهر مراوه سفر کنید. کوتاهترین فاصله تهران تا مراوه تپه حدود ۶۵۰ کیلومتر است.

در صورتی که از غرب ایران و شهری مانند سنندج راهی مراوه می‌شوید، می‌توانید مسیر سنندج، همدان، اسلامشهر، ورامین، سمنان، دامغان و شاهرود را انتخاب کنید و در نهایت پس از عبور از آزادشهر و کلاله، به خطه‌ی سرسبز مراوه قدم بگذارید یا از مسیر سنندج، همدان، ساوه، تهران، قائم‌شهر، ساری، بهشهر، گرگان و مینودشت، خود را به مراوه برسانید.

اگر از ساکنان جنوب کشور و شهر بندرعباس هستید، می‌توانید مسیر بندرعباس-سیرجان را در پیش بگیرید و سپس با عبور از جاده‌ی میبد-احمدآباد یزد، وارد ‪جاده اردکان-چوپانان‏ شوید و به‌سوی جاده انارک-خور در استان اصفهان بروید و در ادامه به‌طرف سمنان، شاهرود، آزادشهر، کلاله و در نهایت مراوه حرکت کنند. در صورتی هم که در شرق کشور و شهری مثل بیرجند زندگی می‌کنید، پس از عبور از شهرهای سرایان، فردوس، کندر، بردسکن، سبزوار، اسفراین، آشخانه، در نهایت به مراوه خواهید رسید.

چنانچه سفر با اتوبوس را به سایر روش‌ها ترجیح می‌دهید، می‌توانید از پایانه‌ی شرق تهران راهی کلاله، گنبد کاووس یا گرگان شوید و سپس مابقی مسیر را با اتوبوس یا تاکسی طی کنید. از اکثر شهرهای ایران، اتوبوس‌هایی به مقصد گرگان تردد می‌کنند که می‌توانید ضمن تماس با پایانه‌ی مسافربری شهر محل سکونت خود، از برنامه زمانی آن‌ها مطلع شوید.

عکس‌‌های گالری از گوگل مپ؛ عکاسان: Earth Yuot، مهران غفاری

 

 

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map