کلاله (Kalaleh) شهری در شرق استان گلستان و مرکز شهرستان کلاله است که در جادهی گرگان به مراوهتپه قرار دارد. کلاله از شرق با استان خراسان شمالی، از غرب با گنبد کاووس، از شمال با مراوهتپه و از جنوب با شهر گالیکش همسایه است. جمعیت این شهرستان طبق سرشماری انجامشده در سال ۱۳۹۵ بیش از ۳۶,۰۰۰ نفر بوده است. ترکیب جمعیتی این شهر را اقوام ترکمن، فارس، خراسانی، سیستانی و بلوچ تشکیل میدهند و بیشتر مردم این منطقه اهل تسنن هستند.
با کلاله بیشتر آشنا شوید:
آب و هوای کلاله
عکس از گوگلمپ (عکاس: David Coñuecar)
کلاله بهدلیل بارندگی زیاد، بسیار سرسبز و حاصلخیز است. اینجا شهری چهار فصل است و در هر زمان از سال میتوان به این شهر سفر کرد؛ هرچند که زیباییهای آن در فصل بهار خودنمایی میکنند و بیشتر گردشگران، بهار را به عنوان بهترین زمان سفر به کلاله در نظر میگیرند.
جاهای دیدنی کلاله
عکس از گوگلمپ (عکاس: مجتبی ظفری)
جاهای دیدنی کلاله نیز مثل سایر نقاط استان گلستان، شامل انواع جاذبه های فرهنگی، تاریخی و طبیعی میشود که بازدید از آنها خالی از لطف نیست.
بررسی باستانشناسان در شهر کلاله تاکنون به شناسایی ۱۳۰ محوطه و تپه تاریخی و پیش از تاریخ منجر شده است که تاریخ کلاله را به ۷۵۰۰ سال پیش میرساند. در این بررسیها، یک سد ساسانی و یک مدرسه و مسجد قاجاری شناسایی شدهاند. بازدید از زیارتگاه خالد نبی، سیاحت و زیارت در گلستان را کامل میکند. آرامگاه خالد نبی در کنار زیارتگاه امامزاده عبدالله و گورستان مشهور آن با سنگ قبرهای منحصربهفرد، از دیگر آثار دیدنی کلاله هستند که با قرارگیری در ارتفاعات استان گلستان و طبیعت بکر منطقه، چشماندازی بینظیر را در مقابل دیده گردشگران به نمایش میگذارد.
از دیگر مناظر طبیعی زیبایی که در جایجای کلاله تجربه خواهید کرد، میتوان به جاذبههایی نظیر چشمه زاو، جنگل پلکانی کلاله، چشمه آق سو، روستای گچی سو بالا، تپه ماهورهای هزار دره، منطقه شکار ممنوع عزیزآباد، قله کوه گوگجه داغ که بین مردم به قله قدرت یا گوج شهرت دارد و... اشاره کرد که میتوانند در برنامه سفر هر گردشگری قرار بگیرند.
عکسهای گالری از گوگلمپ (عکاسان: h.a mohamadi، سهند ابر، مرتضی برجسته و مهدی سبحانی)
سوغات کلاله
گلیم، نمد، سوزندوزی، لباس سنتی و ابریشمبافی، بخشی از صنایع دستی کلاله را تشکیل میدهند که یادگاریهای جذابی از سفر به این منطقه به حساب میآیند. همچنین به واسطه رواج دامداری در این منطقه، دوغ شتر، کشک، پنیر، کره و ماست محلی و عسل طبیعی نیز میتوانند در سبد سوغاتی گردشگران قرار بگیرند.
عکس از وبسایت jamaran.news (عکاس: نامشخص)
غذاهای محلی کلاله
غذاهای لذیذ محلی کلاله نظیر بورک، چکدرمه، مانتی، نان پیاز کوهی و آشهای محلی جزو مواردی هستند که در سفر به کلاله باید امتحان کنید.
عکس از وبسایت topcooking.ir (عکاس: نامشخص)
اقامت در کلاله
اگرچه امکانات اقامتی متعددی در میان هتل های کلاله به چشم نمیخورد، گردشگران برای اقامتی کاملا سنتی و آشنایی با فرهنگ و هنر مردم بومی میتوانند اقامتگاههایی نظیر اقامتگاه بومگردی هزاردره خالد نبی، اقامتگاه ترکمن یاشار، اقامتگاه بومگردی ترکمن اولکام، اقامتگاه بومگردی ترکمن ایل، اقامتگاه بومگردی ترکمن یورت، اقامتگاه بومگردی دره پنج شیر و... را انتخاب کنند و نهایت لذت را از آن ببرند. همچنین در نزدیکی مجموعه خالدنبی نیز زائرسرایی بنا شده که پذیرای زائرین آرامگاه خالدنبی است.
عکس از گوگلمپ (عکاس: mahila h)
رستوران های کلاله
گردشگران برای اینکه دلی از عزا درآورند، میتوانند به رستوران های کلاله در سطح شهر از جمله رستوران سرتر جوجه، رستوران صدف، پیتزا ساندویچی رست، کبابی پژمان، کبابی مسعودبانو، کبابی و دیزی سنگی اراز، کبابی جوادپرسپولیس و غیره مراجعه کنند و خاطرهای خوش برای خود بسازند.
کافه کاوالی، کافیشاپ حسین، کافه کاچیلا و... نیز برای صرف قهوه، بستنی یا میانوعده انتخابهای خوبی هستند.
راهنمای سفر به کلاله
عکس از گوگلمپ (عکاس: علیرضا حیدرخانی)
کلاله یکی از حیرتانگیزترین و زیباترین جاهای ایران است که گردشگران میتوانند بهصورت زمینی یعنی با خودروی شخصی، یا اتوبوس و قطار، خود را به این بهشت رویایی برسانند.
فاصله تهران تا کلاله حدود ۵۳۰ کیلومتر است که شهروندان تهرانی برای سفر به کلاله میتوانند از مسیر تهران، ورامین، گرمسار، دامغان، شاهرود و آزادشهر به کلاله برسند یا مسیر تهران، دماوند، فیروزگوه، قائمشهر، ساری، بهشهر، گرگان و آزادشهر را انتخاب کنند که به کلاله منتهی میشود.
اگر قصد دارید از غرب کشور و شهر سنندج راهی کلاله شوید، میتوانید از مسیر سنندج، همدان، ساوه، تهران، سمنان، شاهرود و آزادشهر یا مسیر سنندج، بیجار، ابهر، کرج، قائمشهر، ساری، گرگان و آزادشهر، خود را به کلاله برسانید.
ساکنان جنوب کشور و شهر بندرعباس میتوانند مسیر بندرعباس – سیرجان را در پیش بگیرند و سپس با عبور از جادهی میبد-احمدآباد یزد، وارد جاده اردکان - چوپانان شده و بهسوی جاده انارک - خور در استان اصفهان بروند و در ادامه بهطرف سمنان و شاهرود و در نهایت کلاله حرکت کنند. در صورتی هم که در شرق کشور و شهری مثل بیرجند زندگی میکنید، پس از عبور از شهرهای سرایان، فردوس، کندر، بردسکن و سبزوار، در نهایت به کلاله خواهید رسید.
عکس از گوگلمپ (عکاس: مرتضی برجسته)
راه دیگر سفر به کلاله، قطار تهران - گرگان است که یکی از زیباترین مسیرهای ریلی ایران به شمار میرود و مسیر سرسبزی دارد که از روی پل ورسک میگذرد. ایستگاه راهآهن گرگان جزئی از راهآهن سراسری ایران محسوب میشود و در نتیجه گردشگران اکثر شهرهای بزرگ ایران میتوانند ابتدا خود را به گرگان برسانند و سپس از راه زمینی به کلاله سفر کنند.
چنانچه سفر با اتوبوس را به سایر روشها ترجیح میدهید، میتوانید از پایانهی شرق تهران راهی کلاله شوید. از اکثر شهرهای ایران به گرگان و گنبد کاووس، اتوبوس وجود دارد که ادامهی مسیر تا کلاله را باید با خودرو طی کنید؛ هرچند برای اطلاع از وجود اتوبوس برای شهر کلاله میتوانید با پایانههای مسافربری محل سکونت خود تماس بگیرید.
فرودگاه کلاله در شرق استان گلستان با افزون بر ۴۰ سال قدمت، نخست بهمنظور استفاده اختصاصی یکی از وابستگان رژیم طاغوت و نیز سمپاشی اراضی زراعی تحت تصرف وی، در سه کیلومتری شمال غربی شهر کلاله تاسیس شد. در حال حاضر هیچ پروازی از این فرودگاه انجام نمیشود و نزدیکترین فرودگاه به کلاله، فرودگاه گرگان است که سایر گردشگران میتوانند ابتدا به این فرودگاه پرواز کرده و مابقی مسیر را بهصورت زمینی طی کنند. کلاله در ۱۲۵ کیلومتری گرگان قرار دارد و برای رسیدن به آن باید شهرهای علیآباد، فاضلآباد، آزادشهر، مینودشت و گالیکش را پشت سر بگذارید تا بعد از دو ساعت به کلاله برسید.
عکسهای گالری از ویکیمدیا و گوگل مپ؛ عکاسان: علی روزبه، علیرضا جواهری، هنرکار