راهنمای سفر به میاندوآب

شهر میاندوآب، مرکز شهرستانی به همین نام است که در جنوب استان آذربایجان غربی و در فاصله ۱۴۰ کیلومتری جنوب غرب ارومیه واقع شده است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵، شهر میاندوآب با جمعیتی در حدود ۱۳۴,۵۰۰ نفر، پرجمعیت‌ترین شهر جنوبی استان آذربایجان غربی به حساب می‌آید. اکثر اهالی میاندوآب را مردم آذری تشکیل می‌دهند و به زبان ترکی آذری صحبت می‌کنند.

نام شهر میاندوآب، حکایت از موقعیت جغرافیایی آن دارد. این شهر در میان دو رودخانه زرینه‌رود و سیمینه‌رود و در همسایگی استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است. این شهر با قرارگیری در شاهراه ارتباطی شمال غرب ایران با تهران و استان‌های غربی، در موقعیت اسراتژیک مهمی واقع شده و این اهمیت در دوره‌های مختلف تاریخی نیز، در پیشینه این شهر نمایان است. سنگ نوشته‌ای که از زمان اورارتوها در این منطقه یافت شده،‌قدمت سکونت انسان در میاندوآب را به حدود ۳ هزار سال پیش می‌رساند اما قدیمی‌ترین سندی که به شهر میاندوآب امروزی اشاره دارد، از دوره فتخعلی‌شاه قاجار بر جای مانده است و در سفرنامه‌های خارجی مربوط به دوره قاجار نیز به این شهر اشاره شده است.

میاندوآب را بهتر بشناسید:

آب و هوای میاندوآب

غذای محلی میاندوآب

سوغات میاندوآب

جاهای دیدنی میاندوآب

اقامت در میاندوآب

رستوران های میاندوآب

راهنمای سفر به میاندوآب

آب و هوای میاندوآب

جاده روستایی اوزان در شهرستان میاندوآب

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: مهرداد سرهنگی)

شهر میاندوآب در جنوب دریاچه ارومیه و در یکی از حاصلخیزترین دشت‌های ایران قرار گرفته است. این شهر با تابستان‌های نسبتا گرم و زمستان های نسبتا سرد، از آب و هوای متغیری در فصول مختلف برخوردار است. لذا بهترین زمان سفر به میاندوآب را می توان فصل بهار و اوایل تابستان در نظر گرفت. هفته‌های ابتدایی پاییز هم که هنوز از سرمای هوا خبری نیست اما از گرمای تابستان کاسته شده، زمان مناسبی برای سفر به این شهر زیبا است.

غذای محلی میاندوآب

اوماج آشی

عکس از وب‌سایت top-travel.ir (عکاس: نامشخص)

همچون دیگر شهرهای منطقه آذربایجان، میاندوآب نیز غذاهای خوشمزه و رنگارنگی را در سفره خود جای داده است. در این میان، انواع آش این منطقه از شهرت بیشتری برخوردار هستند، مانند آلو بوخارا آشی، آبغورا آشی، ایمام زین العابدین آشی، اوماج آشی، اون بئش آشی، آش ماست، تندیر آشی، و...

گیلانار چایی (چای آلبالو)، کهلیک اوتی چایی (چای آویشن) و ناریش چایی (چای نارنج) نیز از نوشیدنی های محلی میاندوآب هستند.

سوغات میاندوآب

شهر میاندو‌آب با قرارگیری در جلگه‌ای حاصلخیز و با داشتن خاکی مرغوب، یکی از قطب‌های تولیدی محصولات کشاورزی و زراعی در ایران است. جلگه میاندوآب تا چندی پیش یکی از وسیع‌ترین کشتزارهای پنبه ایران بوده است که در سالیان اخیر به کشت چغندر قند، گندم و کلزا اختصاص یافته است. به دلیل کشت وسیع چغندر قند در این منطقه، قند و نقل از سوغات معروف میاندوآب به شمار می‌آیند.

صنایع دستی میاندوآب نیز همچون انواع فرش، گلیم، جاجیم،‌ محصولات پشمی که با طرح‌های بومی این منطقه مزین شده‌اند، از سوغات محبوب میاندوآب قلمداد می‌شود. همچنین سنت سفالگری نیز از زمان‌های قدیم در این منطقه رواج داشته است. بنابراین، در صورت تمایل می‌توانید از کوزه‌ها و گلدان‌ها و دیگر وسایل سفالی به یادگار خریداری کنید.

جاهای دیدنی میاندوآب

پل میرزا رسول میاندوآب

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: Bahman Pashazadhe)

 طبیعت زیبای میاندوآب در کنار تاریخ ۳هزار ساله آن، جذابیت‌های بسیاری را در این منطقه به وجود آورده است. جاهای دیدنی میاندوآب همگی بیانگر پیشینه تاریخی و طبیعت زیبای‌آن هستند.

جاذبه های فرهنگی و تاریخی میاندوآب

میاندوآب بیش از ۴۳ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد که وجود آن‌ها حاکی از تاریخ کهن منطقه است.

پل تاتائو یا پل میرزا رسول یکی از معروف ترین جاذبه‌ های تاریخی میاندوآب است که در دوره قاجار روی رودخانه سیمینه‌رود احداث شده است. مسجد طاق نیز دیگر اثر معروف بازمانده از دوره قاجار است که در میاندوآب قرار گرفته و از جلوه‌های معماری اسلامی در جنوب استان آذربایجان غربی برشمرده می‌شود. موزه میاندوآب هم گنجینه‌ای ارزشمند از یافته‌های باستان‌شناسی آذربایجان غربی را در خود جای داده است و به تحولات تاریخی منطقه از ۸ هزار سال پیش تا دوره معاصر می‌پردازد.

از مهم ترین آثار باستانی میاندوآب می‌توان به تپه باستانی داش تپه نیز که در روستایی به همین نام قرار گرفته است از تپه‌های باستانی منطقه است اشراه کرد. کتیبه‌ای از دوره اورارتویی در داش تپه یافت شده که بیانگر تاریخ هزاران ساله این منطقه است. قلعه جان آقا نیز که قلعه‌ای باستانی است و از اقوام مانا (حدود ۲۷۰۰ سال پیش) برجا مانده است، در ارتفاعات روستای جان آقا واقع شده و در زمان خود از مهمترین قلعه‌های نظامی منطقه بوده است.

از جمله دیگر آثار تاریخی میاندوآب می‌توان از پل کوسالار، مجاری صخره‌ای معروف به چهل پله، قلعه هلاکو، قلعه حسین‌آباد، قلعه خرابه، قزل قلعه، دلیک داش، قلعه بختک و آب‌انبار شاه تپه نام برد.

جاذبه های طبیعی میاندوآب

چشمه دوه اوچان حیدر باغی

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: Sami Sardaremelli)

شهر میاندوآب به واسطه قرارگیری در نزدیکی چشمه‌های معدنی محتلف، دیدنی‌های منحصر بفردی دارد که گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. همچنین جریان رودخانه‌های زرینه‌رود و سیمینه‌رود نیز در میان شهر، جلوه خاصی به آن بخشیده است و موجب شکل‌گیری تفرجگاه‌های گوناگونی در آن شده است. از این میان می‌توان به دو پارک ساحلی آتا (به معنی پدر) و آنا (به معنای مادر) اشاره کرد. این دو پارک در ساحل رودخانه زرینه رود قرار گرفته‌اند.

چشمه حیدرباغی معروف به حمام طبیعی حیدر باغی یکی دیگر از دیدنی‌های محبوب میاندوآب به حساب می‌آید. آب این چشمه‌ که در روستایی به همین نام در منطقه باروق قرار گرفته است، گوگردی است و وجود املاح زیاد در آب، موجب پدیدآمدن اشکال گوناگون و جذابی در این محل شده است.

آبشار اوزان هم یکی دیگر از دیدنی های معروف میاندوآب است که در منطقه باروق قرار گرفته است. وجود آبشاری با ارتفاع ۱۵ متر در نزدیکی دشت‌های وسیع و مراتع سرسبز، جلوه خاصی به این منطقه بخشیده است که گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند.

غار جیبکلو از دیگر آثار زیبای طبیعی منطقه باروق است که در نزدیکی روستای جبیکلو واقع شده است. در نظر داشته باشید که پیمایش این غار، بدون تجهیزات تنها تا انتهای دالان اول ممکن است و در صورت تمایل به پیشروی نیاز به راهنمایی غارنوردان حرفه ای و تجهیزات فنی خواهید داشت.

پارک زیبای گوللرباغی ، پارک آذربایجان ، پارک شهیدباکری ، پارک معلم ، پارک هادی و شهربازی پارک ملت از دیگر تفرجگاه های اهالی میاندوآب به شمار می‌آیند.

اقامت در میاندوآب

هتل برنجیان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: امیر عطایی)

چنانچه قصد اقامت در میاندوآب را دارید، اجاره سوییت و آپارتمان یکی از راهکارهای پیش پای شماست. علاوه بر آن،‌ در حال حاضر، هتل برنجیان و خانه معلم میاندوآب، تنها هتل های میاندوآب هستند که می‌توانند امکانات اقامتی در اختیار شما بگذارند.

همچنین با توجه به فاصله اندک ۶۰ کیلومتری دو شهر مراغه و بناب در استان آذربایجان شرقی با میاندوآب و وجود گزینه‌های اقامتی متنوع تر در این شهرها، می‌توانید سفر خود را به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که اقامت شبانه شما در یکی از این دو شهر باشد و تنها برای بازدید و گشت و گذار به میاندوآب سفر کنید.

رستوران های میاندوآب

از بهترین رستوران های میاندوآب که غذای ایرانی و غذای محلی سرو می‌کنند می‌توان به رستوران کندو‌ و رستوران کاج اشاره کرد. اما اگر از علاقه‌مندان به فست‌فود هستید، سری به فست فود مادر یا کافه رستوران ایتالیایی پلاژ بزنید و با انواع پیتزا و برگر از خود پذیرایی کنید.

راهنمای سفر به میاندوآب

نمایی شبانه از میاندوآب

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: assf Parizad)

شهر میاندوآب در ۱۴۰ کیلومتری شهر ارومیه (مرکز استان آذربایجان غربی)  قرار گرفته است و برای سفر به این شهر می‌توانید از طریق انواع مسیرهای هوایی و زمینی یا خودروی شخصی اقدام کنید.

برای سفر هوایی به میاندوآب، می‌توانید به فرودگاه ارومیه یا فرودگاه تبریز سفر کنید و باقی مسیر ارومیه تا میاندوآب یا تبریز تا میاندوآب را به صورت زمینی بپیمایید. فاصله تبریز تا میاندوآب ۱۸۰ کیلومتر است که طی این مسافت با اتوبوس‌ها یا سواری‌های بین شهری حدود ۳ ساعت زمان می‌گیرد.

اگر قصد سفر زمینی به میاندوآب را دارید و سفر با خودروی شخصی را ترجیح می‌دهید، کوتاه ترین مسیر اتوبانی برای ساکنین شهر تهران از شهرهای قزوین، زنجان، مرتغه و بناب می‌گذرد. فاصله تهران تا میاندوآب از این مسیر حدود ۶۳۰ کیلومتر است و پیمودن آن در شرایط عادی حدود ۸ ساعت زمان نیاز دارد.

چنانچه از هریک از شهرهای خراسان بزرگ یا از شهرهای شمالی کشور در استان‌های گلستان، مازندران و گیلان راهی میاندوآب هستید، بهترین مسیر این است که خود را به تهران برسانید و از اتوبان قزوین-زنجان-مراغه-بناب به طرف میاندوآب ادامه مسیر دهید.

چنانچه ساکن شهرهای مرکزی، شرقی، جنوب شرقی یا جنوبی کشور هستید، مسیر سفر شما از اصفهان می‌گذرد و سپس می‌توانید از اتوبان ساوه، به ساوه بروید و پس از آن مسیر ساوه-تاکستان-زنجان، از جاده قدیم قزوین، کوتاهترین مسیر برای شما خواهد بود. از زنجان هم به طرف مراغه و در نهایت شهر میاندوآب رهسپار خواهید شد. فاصله اصفهان تا میاندوآب از این مسیر، حدود ۹۰۰ کیلومتر است.

اگر ساکن هریک از استان‌های غربی کشور هستید، با عبور از شهرهای کرمانشاه، سنندج، سقز و بوکان به میاندوآب خواهید رسید.

اگر قصد سفر به میاندوآب با اتوبوس را دارید و ساکن تهران هستید، شرکت‌های حمل و نقل مختلفی از پایانه غرب تهران یا از پایانه مسافربری آرژانتین سرویس رفت و برگشت به میاندوآب را برقرار کرده‌اند. از برخی از دیگر شهرهای بزرگ ایران هم مثل مشهد و اصفهان، به شهر میاندوآب سرویس‌های اتوبوسی برقرار است که با تماس با ترمینال مسافربری شهر محل سکونت خود می‌توانید از وجود آن‌ها و ساعت های حرکت آن‌ها مطلع شوید. در نظر داشته باشید که اگر سرویس مستقیم به میاندوآب از شهر شما وجود ندارد، می‌توانید به تبریز یا ارومیه سفر کنید و سپس فاصله حدودی ۱۵۰ کیلومتری بین این دو شهر را با سواری‌های خطی یا اتوبوس‌های محلی در حدود ۲ ساعت بپیمایید. همچنین با توجه به مسیر سفر شما، ممکن است برخی از اتوبوس‌های ارومیه یا تبریز از شهر میاندوآب عبور کنند که در این صورت می‌توانید جزییات آن را از شرکتی که بلیط خود را از آن خریداری می‌کنید، جویا شوید.

عکس‌های گالری از ویکی‌مدیا و گوگل مپ؛ عکاسان: آصف پریزاد، Mansour001، بابک معاون

 

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map