راهنمای سفر به فارسان

فارسان یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری و مرکز شهرستان فارسان است. این شهر با بیش از ۳۰,۵۰۰ نفر جمعیت طبق سرشماری سال ۱۳۹۵،‌ در نیمه شمالی استان قرار گرفته و اکثریت ساکنین آن به گویش لری و با لهجه‌های بختیاری و فارسانی سخن می‌گویند. مهمترین شهرهای همسایه فارسان عبارتند از شهرکرد، مرکز استان چهارمحال و بختیاری در شرق،  چلگرد در شمال غرب، شلمزار و اردل در جنوب.

ریشه نام فارسان را در کلمه «پارسواش» می‌دانند. «پارسواش» یا «پارسوماش»، نام باستانی منطقه «عیلام» از فلات ایران است که مردمان پارسی در مهاجرت از شمال و غرب دریای خزر به سمت جلگه‌های جنوب فلات ایران، در آن سکنی گزیده‌اند. این نام در گذر زمان و طی نسل‌ها به پارسوم و فارسوم تغییر پیدا کرده است. در گویش روستاهای اطراف فارسان و بختیاری‌های منطقه، این شهر کماکان با نام «پارسون» خوانده می‌شود.

با فارسان آشنا شوید:

آب و هوای فارسان

سوغات فارسان

جاهای دیدنی فارسان

اقامت در فارسان

رستوران های فارسان

راهنمای سفر به فارسان

آب و هوای فارسان

گردشگاه پیرغار

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: Arsa)

فارسان در میان ارتفاعات کوهستانی زاگرس قرار گرفته و با خاک حاصلخیز، منابع آبی غنی و آب و هوای کوهستانی معتدل، مراتع سرسبزی دارد که هر ساله پذیرای ایلات کوچنده بختیاری است. آب و هوای فارسان در تابستان نسبتا گرم و خشک است. بنابراین می‌توان فصل بهار را بهترین زمان سفر به فارسان در نظر گرفت. در این فصل، هم دمای هوا بسیار مطبوع است و هم دشت‌ها و مراتع منطقه در اوج سرسبزی و طراوت خود هستند.

سوغات فارسان

جاجیم‌بافی

عکس از وب‌سایت handicraftnews.ir (عکاس: نامشخص)

از مهم‌ترین سوغات منطقه می‌توان به صنایع دستی فارسان اشاره کرد. قالی‌های دستبافت فارسان با نقش و نگارهای مختلف، قدمتی دیرینه دارند و در میان گردشگران نیز از شهرت ویژه برخوردار هستند. از دیگر صنایع دستی فارسان می‌توان به دستبافته‌هایی چون گلیم، جاجیم، چوغا، خرسک، خورجین و البسه محلی و گیوه اشاره کرد.

به دلیل رواج دامداری در شهرستان فارسان، محصولات لبنی مثل دوغ، ماست و کره محلی هم از سوغات محبوب فارسان محسوب می‌شوند و به واسطه پوشش گیاهی متنوع منطقه، انواع گیاهان دارویی و عسل مرغوب نیز طرفداران زیادی دارد.

جاهای دیدنی فارسان

ارتفاعات طبیعت اطراف فارسان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: سپهر کرد سیچانی)

با توجه به پیشینه طولانی سکونت اقوام مختلف در فارسان و نیز طبیعت زیبا و پرشکوه زاگرس، جاذبه‌های گوناگون طبیعی در فهرست جاهای دیدنی فارسان قرار دارند که به اختصار، برخی از آنان را نام می‌بریم.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی فارسان

کتیبه‌های گردشگاه پیرغار

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: بهنوش اخلاصی)

تپه چغاپنجعلی، تپه‌ای باستانی و از قدیمی‌ترین آثار تاریخی فارسان است که آثار سکونت از هزاره‌های پنجم، چهارم و اول پیش از میلاد، دوره ساسانی و سده‌های میانی و متاخر پس از اسلام فارسان را در خود جای داده است. طاق سنگی خان اوی نیز که در نزدیکی جونقان قرار دارد، از دیگر آ ثار برجای مانده از دوره ساسانی در این منطقه است.

در کنار آثار باستانی که گفته شد، مسجد جامع فارسان که در دوره قاجار ساخته شده، از مشهورترین بناهای تاریخی فارسان است و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. موزه فرهنگ و تمدن فارسان نیز که در سال ۱۳۹۶ افتتاح شد، گنجینه‌ای مشتمل بر سکه، ادوات جنگی، سنگ‌نوشته و مهرهای دوران صفویه و قاجار را در خود جای داده است.

جاذبه های طبیعی فارسان

از ارتفاعات منطقه که همواره مورد توجه کوهنوردان و طبیعت‌گردان بوده است می‌توان به کوه کلک (یا کوه کبود) در جنوب فارسان اشاره کرد. غار سراب امید آباد نیز که در فاصله ۲۰ کیلومتری از شهر فارسان قرار دارد، یکی از بکرترین غارهای آهکی ایران به شمار می‌رود.

تنگ درکش ورکش از گذرگاه‌های صخره ای و زیبای زاگرس است که در نزدیکی جونقان قرار گرفته و در قدیم به عنوان یکی از ایل‌راه‌های صعب‌العبور بختیاری به شمار می‌رفته است.

گردشگاه چشمه قلعه در شرق شهر فارسان و گردشگاه پیرغار که در روستای ده چشمه واقع شده است نیز، از محبوب‌ترین تفرجگاه‌های فارسان برای اهالی منطقه و گردشگران قلمداد می‌شوند.

عکس‌های گالری از گوگل‌مپ (عکاسان: آرین صادقی، مهدی رضایی، شهاب تیمورنژاد و اردلان دریایی)

اقامت در فارسان

جهت اقامت در فارسان، چندین گزینه پیش روی شماست. اگر تمایل به اقامت در داخل شهر فارسان دارید، می‌توانید از میان هتل های فارسان به هتل ارم یا هتل آپارتمان میلاد سری بزنید. اما چنانچه از طرفداران تجربه اقامت به دور از هیاهوی شهر و لمس زندگی مردم محلی هستید، اقامتگاه‌های بومگردی را به شما پیشنهاد می‌کنیم. از اقامتگاه‌هایی که در نزدیکی شهر فارسان واقع شده‌اند می‌توان اقامتگاه بوم گردی ترنج و اقامتگاه بومگردی باوینه در روستای ده‌چشمه و اقامتگاه بوم گردی روزگار کهن در روستای کران را نام برد.

مسافرخانه و اقامتگاه بوم گردی باوینه

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: فرخ حیدری)

رستوران های فارسان

هرچند بعید است بتوانید غذاهای خوشمزه محلی را در منوهای رستوران های فارسان پیدا کنید، اما گزینه‌هایی برای صرف غذا در این شهر وجود دارند که می‌توانید خستگی گشت وگذار روزانه را در آن‌ها از تن به در کرده و دلی از عزا در بیاورید. رستوران شهرزاد، رستوران جزیره و رستوران بختیاری، نام تعدادی از رستوران‌های شهر است که از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند و غذاهای مرسوم ایرانی، همچون انواع کباب را می‌توانید در منوی آن‌ها بیابید. اگر تمایل به صرف غذاهای محلی در محیطی دنج و منظره‌ای زیبا دارید، به شما پیشنهاد می‌کنیم با یکی از اقامتگاه‌های بوم‌گردی برای صرف غذا هماهنگ کنید و با پیمودن مسافت اندکی در خارج از شهر، یک وعده غذای خوشمزه با دستپخت محلی نوش‌جان کنید.

راهنمای سفر به فارسان

نمایی از فارسان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: علی رضا خسرویانی)

شهر فارسان در ۳۵ کیلومتری غرب شهرکرد قرار گرفته و برای سفر به آن با وسایل حمل و نقل عمومی نیاز است خود را با اتوبوس یا هواپیما به شهرکرد رسانده، سپس از طریق پایانه مسافربری شهرکرد و با سواری، مینی‌بوس یا اتوبوس‌های بین شهری، راهی فارسان شوید. از دیگر شهرهای استان چهارمحال و بختیاری نیز می‌توان با سواری یا سایر وسایل حمل و نقل عمومی به فارسان سفر کرد.

فاصله تهران تا فارسان حدود ۵۷۰ کیلومتر است و برای سفر با خودروی شخصی می‌توانید از جاده قم یا ساوه تا شمال اصفهان (نزدیکی شاهین‌شهر) سفر کرده و سپس به طرف زرین‌شهر، شهرکرد و نهایتا فارسان ادامه مسیر دهید. از هریک از مناطق کشور که مسافر این شهر باشید،‌ بهترین و مطمئن‌ترین راه دسترسی به فارسان جاده شهرکرد-فارسان خواهد بود.

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map