شهرکرد، مرکز شهرستانی به همین نام و مرکز استان چهارمحال و بختیاری است. این شهر با جمعیتی بیش از ۱۹۰,۰۰۰ نفر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، در ۹۷ کیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان واقع شده است. شهرکرد از لحاظ جغرافیایی در بخش شمالی رشته کوه زاگرس قرار گرفته است و تا سال ۱۳۱۴ شمسی که هنوز به عنوان شهر شناخته نمیشد، «دهکرد» نام داشت و پس از آن به «شهرکرد» تغییر نام داد. مردم بومی این شهر، به زبان فارسی با لهجه شهرکردی تکلم میکنند. بر خلاف تصور اشتباه رایج، شهرکرد بلندترین شهر ایران نیست بلکه مرتفعترین مرکز استان در ایران به حساب میاید و از همین رو لقب بام ایران را از آن خود کرده است.
آثار یافت شده در برخی تپههای باستانی این شهرستان حکایت از قدمت ۹۰۰۰ ساله سکونت بشر در شهرکرد دارد. پیدا شدن سکههای باستانی مربوط به دوران اشکانی و ساسانی و وجود تپههای باستانی متعلق به دوران قبل از میلاد مسیح، گواهی بر قدمت چندهزار ساله شهرکرد است.
شهرکرد به دلیل قرارگیری در ارتفاعات زاگرس، دارای آب و هوای نیمه مرطوب، تابستان معتدل و زمستان بسیار سرد است. با توجه به اقلیم کوهستانی شهرکرد، اغلب گردشگران فصلهای بهار و تابستان را به عنوان بهترین زمان سفر به شهرکرد بر میگزینند. هرچند که بارشها، برف و یخبندان فصلهای پاییز و زمستان نیز مناطر خاصی را در طبیعت رقم میزند که دیدن آنها برای علاقمندان به طبیعت و سرما، خالی از لطف نیست. اما در صورت برنامهٰریزی برای سفر زمستانی به شهرکرد، حتما به لباس گرم و تجهیزات مناسب جاده مجهز باشید.
از آداب و رسوم مردم شهرکرد میتوان به آئین چراغ بران اشاره کرد که پیش از سال نو برگزار میشود. شیرینی اشکنون نیز نام یکی دیگر از مراسم مردم محلی است که به عقدکنان اطلاق میشود. دیگر مراسم رایج این منطقه بیشتر ریشه در باورهای مذهبی داشته و در اعیاد یا مناسبتهای مذهبی همچون ماه رمضان، عید فطر و... برگزار میشود.
از میان خوراکیهای خوشمزه و شناختهشده شهرکرد میتوان کشک، قره قروت، گز و نبات را نام برد. همچنین به دلیل بافت کوهستانی و پوشش غنی گیاهی تمام شهرهای چهارمحال و بختیاری از جمله شهرکرد، نه تنها انواع گیاهان دارویی از سوغات محبوب شهرکرد به شمار میآید، بلکه عسلهای مرغوب و با کیفیتی نیز در جای جای این استان در دسترس است.
علاوه بر سوغات خوراکی صنایع دستی شهرکرد نیز از جایگاه ویژهای برخوردار است، همچون بی بی باف که به انواع دستبافتههای ایلات بختیاری و قشقایی با طرحها و رنگآمیزی خاص خود گفته میشود و دارای ارزش زیادی است. همچنین گلیم، جاجیم و کلاه نمدی نیز از دیگر صنایعدستی شهرکرد به شمار میروند.
از غذاهای محلی شهرکرد میتوان به اوماج (متشکل از اسفناج، آرد، پیاز داغ و عدس)، پرورده دوغ (سبزی آش، برنج، دوغ، پیاز داغ و آرد) و کاچی شیر (متشکل از آرد و شیر) اشاره کرد. سرمنشا کباب بختیاری نیز، همانزور که از نام آن پیداست، استان چهارمحال و بختیاری است.
شهرکرد بیشتر به جاذبههای طبیعی خود شهرت دارد هرچند که تاریخ ۹۰۰۰ ساله منطقه نیز، به جاهای دیدنی شهرکرد افزوده است. هم چنین شهر هفشجان (Hafshejan) نیز که در فاصله ۲۰ کیلومتری از شهرکرد قرار گرفته، از شهرهای باستانی استان چهارمحال و بختیاری به شمار میآید که دیدنیهای تاریخی و طبیعی بسیاری دارد و باستانشناسان پیشینه آن را به دوران نوسنگی نسبت میدهند.
قلعه چالشتر، مسجد جامع شهرکرد، مسجد اتابکان، قلعه دزک و بازار لحافدوزان شهرکرد از معروفترین جاذبه های تاریخی شهرکرد به شمار میآیند که در داخل شهر قرار گرفتهاند. شیرهای سنگی معروف و سنگنوشته مشروطیت نیز از جمله آثار تاریخی هستند که برای دیدن آنها لازم است اندکی از شهر خارج شوید.
از دیدنیهای تاریخی هفشجان نیز میتوان به کتیبه گر نوشته با بیش از ۸۰۰۰ سال قدمت اشاره کرد که در دل کوه جهانبین و در حوار مسیر یاستانی شوش جای گرفته است. گورستان تاریخی بزلر هفشجان نیز دربرگیرنده بیش از ۲۰۰۰ سنگ قبر از دوران صفوی و قاجار است. اجرنوشته عیلامی میانه، با بیش از ۳ هزار سال قدمت، دیگر اثر تاریخی این شهر است که حکایت از تاریخ پر فراز و نشیب آن دارد.
بدون شک جاذبه های طبیعی شهرکرد که اغلب با فاصله کمی از شهر قرار گرفتهاند و مناظر بیبدیلی که خلق میکنند، از شمار خارج است. بنابراین در اینجا تنها به تعدادی از معروفترین و زیباترین آنها اشاره میکنیم. چشمه دیمه، تالاب بینالمللی چغاخور، غار یخی چما و دشت لالههای واژگون آبشار تونل کوهرنگ که سرچشمه اصلی زایندهرود است.
چشمه دیمه یکی از چشمههای بسیار زیبای اطراف شهرکرد است که آب آن جز گواراترین آبهای معدنی جهان بوده و خاصیت درمانی نیز دارد.
غار یخی چما با برخورداری از تودههای عظیم یخ و قندیلهای بزرگ، هر بینندهای را شگفتزده میکند. پل تاریخی زمان خان با زیباییها و باغات سرسبز اطراف خود یکی از جاذبههای زیبای شهرکرد است. آب رود زایندهرود در محدود این پل بسیار خروشان است. دره عشق با جنگلهای گسترده اطراف خود، تمام گردشگران را مجذوب خود میکند. در ضمن رود کارون نیز در کنار آبشار دره عشق جریان دارد. خانه ستوده چالشتری یکی از زیباترین آثار تاریخی به جا مانده از دوران قاجار در شهرکرد است که با سبک معماری اروپایی و ستونهای سنگی خود، نظر هر گردشگری را جلب میکند.
گردشگاه چشمهزنه نیز در زمره تفرجگاههای مشهور منطقه به شمار میآید که در نزدیک شهر هفشجان قرار دارد. همچنین غار جهانبین، کوه جهانبین و چشمه وقت نیز از دیگر دیدنیهای طبیعی هفشجان قلمداد میشوند. شهرت چشمه وقت از آن رو است که ساعاتی در روز خشک میشود و هیچ آبی از آن تراوش نمیکند.
شهرکرد به عنوان مرکز استان چهارمحال و بختیاری از تنوع نسبتا بالایی در زمینه رستوران و انواع غذاهای ایرانی و فرنگی برخوردار است. از بهترین رستوران های شهرکرد میتوان به رستوران خوزستان، رستوران قاشق نقرهای، رستوران تخت جمشید، بوستان ترنج و رستوران شمال شهر اشاره کرد. این رستورانها غذای با کیفیت ایرانی شامل انواع کباب و برخی خورشتهای مرسوم را سرو میکنند.
همچنین با مراجعه به برخی از اقامتگاه های بومگردی شهرکرد که در داخل شهر یا پیرامون آن قرار دارند میتوانید برخی از غذاهای محلی را با دستپخت خانگی نوش جان کنید. فقط در نظر داشته باشید که پیش از مراجعه حضوری، حتما به صورت تلفنی هماهنگیهای لازم را با این اقامتگاه های بومگردی انجام دهید.
بهترین هتل ها و اقامتگاه های استان چهارمحال و بختیاری در شهرکرد قرار گرفتهاند. هتل پارسیان آزادی تنها هتل ۴ستاره شهرکرد است. هتلهای دیبا، دامون و هتل جهانگردی شهرکرد نیز تنها گزینههای معروف در میان هتل های شهرکرد هستند.
اقامتگاه بوم گردی آزاده، اقامتگاه بومگردی مهر و ماه و اقامتگاه بوم گردی ارگ کیان از اقامتگاه های سنتی پیرامون شهرکرد هستند که با اقامت در آنها از هیاهوی شهر به دور خواهید بود و زندگی روزمره مردم روستایی شهرکرد را به خوبی احساس خواهید کرد.
برای سفر به شهرکرد میتوانید به دو صورت زمینی و هوایی اقدام کنید. علاوه بر خودروی شخصی و وسایل حمل و نقل عمومی، میتوانید در یکی از انواع تور شهرکرد نیز، ثبت نام کنید.
فرودگاه شهرکرد که به عنوان مرتفعترین فرودگاه ایران شناخته میشود، تنها فرودگاه استان چهارمحال و بختیاری است و امکان سفر هوایی از برخی شهرهای اصلی کشور را برای مسافران فراهم میکند. این فرودگاه در ۴ کیلومتری جنوب غربی شهرکرد و در مسیر بزرگراه شهرکرد-سورشجان واقع شده است.
نزدیکترین شهر اصلی به شهرکرد، شهر اصفهان است و چنانچه از شمال، شرق، جنوب یا شمال غرب ایران به شهرکرد سفر میکنید، مسیر سفر شما از استان اصفهان خواهد گذشت. اگر مبدا سفر شما نواحی غربی کشور است، ممکن است استان خورستان در مسیر شما قرار بگیرد. اهالی جنوب جنوب شرق ایران مانند استانهای بوشهر و هرمزگان نیز یاسوج را در مسیر تردد خود خواهند داشت.
شهرکرد همچنین دارای ۲ پایانه مسافربری است و شرکتهای اتوبوسرانی سرویسهای رفت و برگشت به شهرکرد را در برنامه خود دارند. برای دریافت اطلاعات دقیق از زمان حرکت آنها میتوانید با پایانه مسافربری شهر محل سکونت خود تماس بگیرید.
فاصله تهران تا شهرکرد حدود ۵۵۰ کیلومتر است که با خودروی شخصی و در شرایط معمولی حدود ۶ ساعت به طول میانجامد. مسیر سفر تهران به شهرکرد و بالعکس از شهرهای قم، کاشان، نظنز، نجفآباد و زرینشهر میگذرد.