دیدنی های کردستان

مرتب سازی بر اساس :
clear

اولین نفری باشید که برای این مکان عکس آپلود می کنید

آثار ملی ایران میراث جهانی یونسکو

بازدید از این جاذبه رایگان است

مشهورترین جاهای دیدنی کردستان

کردستان یکی از استان‌های دیدنی کشور با جاذبه‌های متنوع محسوب می‌شود که همین امر باعث جذب گردشگران زیادی در طول سال شده است. علاوه بر طبیعت سرسبز و هوای مطبوع این منطقه در فصل بهار و تابستان، جاهای دیدنی کردستان از غار و آبشار تا مسجد و بازار تجربه متفاوتی از ایرانگردی را برای هر گردشگری رقم خواهند زد. در ادامه با ما همراه باشید تا با برخی از معروف‌ترین جاذبه‌های این استان آشنا شوید.

با جاهای دیدنی کردستان آشنا شوید:

جاذبه های طبیعی و تفریحی کردستان

پارک تفریحی آبیدر

منطقه‌ ای کوهستانی با جاده آسفالت

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Maziar Mimanam)

یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی سنندج، پارک کوهستانی آبیدر است که در روزهای آخر هفته مملو از مردم بومی می‌شود. این پارک که روی کوهی بلند قرار دارد، محلی ایدئال برای پیک‌نیک و گشت‌وگذار است؛ به‌خصوص که چشم‌انداز زیبایی از شهر سنندج در زیر پایتان قرار می‌گیرد. در این پارک دیدنی چندین چشمه، باغ و باغ وحش وجود دارد.

غار کرفتو

کوهی با محل هایی برای عبور گردشگران

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مصطفی سازگاری)

غار کرفتو یکی از طولانی‌ترین و مهم‌ترین غارهای تاریخی ایران است که نشانه‌های حضور انسان‌ در آن به دوره‌های پیش از تاریخ تا قرن هشتم هجری قمری می‌رسد.

غار کرفتو به‌عنوان بزرگ‌ترین غار دستکند ایران شناخته می‌شود

از آنجا که بخش‌هایی از غار توسط انسان‌ها تغییر شکل پیدا کرده است، به‌عنوان بزرگ‌ترین غار دستکند ایران نیز شناخته می‌شود. این غار در ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ هجری شمسی به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

دریاچه زریوار

دریاچه ای پرآب در کردستان

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: فرید عنایتی)

دریاچه زریوار یا زریبار از جمله معروف‌ترین جاذبه طبیعی استان کردستان به حساب می‌آید که با طبیعت زیبا و همچنین تفریحات جذابی مانند قایقرانی، پاراگلایدر و ماهیگیری، هر ساله میزبان گردشگران زیادی از اقصانقاط کشور است. این دریاچه که در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ هجری شمسی در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسید، جزو بزرگ‌ترین دریاچه‌های آب شیرین ایران قرار دارد.

آب دریاچه از چشمه‌های جوشان در کف آن و همچنین آب باران و برف تامین می‌شود و ویژگی مناسب آن موجب شده است که گونه‌های گیاهی و جانوری مختلفی در اطراف دریاچه حضور داشته باشند. محبوب‌ترین غذای کنار دریاچه، ماهی‌های کبابی آن است که به باور گردشگران بهترین ماهی کبابی تمام ایران محسوب می‌شود.

دریاچه سد قشلاق

دریاچه‌ای در میان تپه‌های متعدد

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: هادی کریمی)

دریاچه سد قشلاق یا دریاچه سد وحدت در فاصله ۲۰ کیلومتری شمال سنندج قرار دارد که به‌لطف امکانات تفريحى و اسکله قايقرانى، محل مناسبی برای ورزش‌های آبی به حساب می‌آید. این درياچه محل زندگی ماهی‌های مختلفی نظیر ماهى عروس، شاه‌کولى، سياه‌ماهى و غیره است و به همين دليل شرايط ماهیگيرى تفريحى برای علاقه‌مندان وجود دارد.

آبشار گویله

آبشاری پرآب و مرتفع

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مرتضی محبتی)

آبشار گویله از جاذبه‌های طبیعی استان است که در مسیر سقز به مریوان و در دل جنگل‌‌های سرسبز منطقه مرزی کردستان قرار دارد. این آبشار با ارتفاع بیش از ۵۰ متر در فصل بهار بسیار پرآب می‌شود و جلوه‌های بسیار زیبایی را به وجود می‌آورد.

از آنجا که فاصله آبشار تا جاده فقط یک کیلومتر است، دسترسی به آن راحت است و علاوه بر تماشای آبشار می‌توانید از فضای سرسبز و دل‌انگیز اطراف آن برای تفریح استفاده کنید.

چشمه باباگرگر

حوضچه آب بزرگی به رنگ زرد

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: محمد رفیعی)

چشمه باباگرگر در روستای باباگرگر در شمال شرق شهرستان قروه قرار دارد. رنگ آب این چشمه مایل به سرخ است و در بعضی مواقع به رنگ زرد مایل به لیمویی تبدیل می‌شود که علت این امر به املاح معدنی در آن مربوط می‌شود. وجود املاح معدنی به‌ویژه گوگرد باعث شده است تا آب آن برای امراض سودایی و پوستی، درمان سوء‌هاضمه، بیماری‌های گوارشی و... موثر باشد.

آرامگاه يكی از امامزادگان به نام سيد جلال مشهور به باباگرگر نیز در این روستا قرار دارد که پس از استفاده از چشمه می‌توانید به آن سر بزنید.

سراب قروه

دریاچه ای پرآب با چندین مرغابی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mohammad Gh)

سراب قروه از جمله دریاچه‌های طبیعی استان کردستان است که در جنوب شهر قروه قرار دارد. این دریاچه با نام سراب کوثر نیز شناخته می‌شود و آب خنک آن از طریق چشمه‌های جوشان تامین می‌شود. جزیره کوچکی در وسط دریاچه به چشم می‌خورد که به‌لطف نورپردازی زیبا، جذابیت زیادی برای بازدیدکنندکان دارد. ضمن اینکه دسترسی به این جزیره با پلی آهنی امکان‌پذیر است.

جاذبه های تاریخی کردستان

عمارت آصف وزیری

اتاقی تاریخی با کاربری موزه مردم شناسی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مجید سهیلی‌نیا)

عمارت آصف وزیری از قدیمی‌ترین خانه‌های شهر سنندج محسوب می‌شود که به سبک معماری اسلامی در سه دوره تاریخی صفوی، قاجار و پهلوی ساخته شده است. این عمارت ۴۰۰۰ متر مربعی که با نام خانه کرد نیز شناخته می‌شود، در گذشته به آصف خان دیوان ملقب به میرزا علی نقی کردستانی تعلق داشت و در سال ۱۳۷۵ هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

بزرگ‌ترین موزه اقوام در ایران در عمارت آصف وزیری قرار دارد

هنگام بازدید از این خانه می‌توانید شاهد یکی از زیباترین حمام‌های تاریخی کردستان باشید که در این خانه قرار دارد. ضمن اینکه فرصت بازدید از موزه مردم‌شناسی کردستان به‌عنوان بزرگ‌ترین موزه اقوام در ایران نیز نصیبتان خواهد شد.

موزه سنندج

حیاط بزرگ عمارتی تاریخی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: شبنم جعفری)

موزه سنندج یا عمارت سالار سعید در مرکز شهر سنندج در عمارت قجری ملا لطف الله شیخ‌الاسلام قرار دارد. در این موزه آثار تاریخی استان و دیگر نقاط کشور نگهداری می‌شود. بخش پیش از تاریخ، بخش عص‍ر ت‍‍اریخ، بخش دوران اسلام‍‍ی و بخش نمایش موقت از بخش‌های مختلف موزه برای بازدید هستند. ضمن اینکه ساختمان عمارت با پنجره‌های ارسی و شیشه‌های رنگی جذابیت خاص خود را برای بازدیدکنندگان دارد.

مسجد جامع سنندج

مسجدی چندین طبقه با دو منار و حوض

منبع عکس: ویکی پدیا (عکاس: jame)

مسجد جامع سنندج یا مسجد دارالاحسان از مهم‌ترین مساجد شهر سنندج محسوب می‌شود که به‌واسطه کاشی‌کاری هفت رنگ، آجرهای لعاب‌دار در کف و کتیبه‌هایی حاوی دوسوم از یک جزء قرآن، ارزش بازدید را دارد. این مسجد که در سال ۱۲۲۷ هجری قمری توسط امان‌الله خان اردلان ساخته شد، از دو ایوان، گلدسته‌، صحن مرکزی، ۱۲ حجره و شبستانی با ۲۴ ستون سنگی تشکیل شده است.

حمام خان سنندج

دیواری با نقاشی و کاشیکاری

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: فائز صالحی)

حمام خان که به نام حمام پیرظهیری نیز شناخته می‌شود، در بافت قدیمی شهر سنندج قرار دارد. طبق سنگ‌نوشته حمام این طور به نظر می‌رسد که بنای آن در سال ۱۲۲۰ هجری قمری در زمان حاکمیت امان‌الله خان اردلان ساخته شده است.

این حمام در سال ۱۳۷۷ هجری شمسی توسط اداره کل میراث فرهنگی وقت خریداری و سپس کار مرمت آن از سال ۱۳۷۸ هجری شمسی آغاز شد. حمام خان همچون سایر حمام‌های ایرانی از بخش‌های مختلفی نظیر سردر ورودی، هشتی، سربینه، میان در، بینه، خزینه و... تشکیل شده است. در حال حاضر حمام خان کاربری سفره‌خانه سنتی دارد.

عمارت خسروآباد

عمارتی بزرگ با حوض آبی در مقابل آن

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مجید بگلو)

مجموعه عمارت و باغ خسروآباد از جذاب‌ترین دیدنی‌های استان کردستان است که بازدید از آن باید در برنامه سفر هر گردشگری قرار بگیرد؛ به‌خصوص که یکی از آثار ملی کشور محسوب می‌شود.

بخش‌های مختلف عمارت شامل قصر سلطنتی، ایوان، حمام، اتاق دربان و خدمتکاران می‌شود. این عمارت که در سال ۱۲۲۳ هجری قمری ساخته شد، به‌عنوان مقر حکومت والیان اردلان مورد استفاده بود.

قلعه قمچقای

کوهی بلند در منطقه‌ای سرسبز

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: حامد دهستانی)

قلعه قمچقای در سال ۱۳۶۵ هجری شمسی به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد و قدمت آن مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد است. این قلعه در روستای قمچقای در شهرستان بیجار قرار دارد و ارتفاع دیواره‌های آن به ۲۰۰ متر می‌رسد. تنها راه ارتباطی قلعه با خارج از طریق گذرگاه باریکی میسر است که عبور یک نفر از آن به دشواری صورت می‌گیرد. کتیبه‌ای با نقش هیروگلیف و به خط هراتیک از قلعه قمچقای کشف شده است که جزو قدیمی‌ترین کتیبه‌های نیمه تصویری ایران قلمداد می‌شود.

جاذبه های مذهبی کردستان

زیارتگاه حمزه عرب

زیارتگاه حمزه عرب یکی از جذاب‌ترین جاذبه‌های گردشگری بیجار در استان کردستان است که روی کوهی بلند با چشم‌اندازی زیبا به اطراف قرار دارد. ایشان را از سلسله سادات موسی‌بن جعفر (ع) می‌دانند که گفته می‌شود بنا بر وصیت خودش در این مکان به خاک سپرده شده است. برای دسترسی به این امامزاده می‌توانید بخشی از مسیر را با خودرو طی کنید. مابقی مسیر شامل حدود ۶۰۰ پله می‌شود که باید با پای پیاده بروید تا به زیارتگاه برسید.

مقبره هاجر خاتون

حیاط آرامگاه هاجر خاتون

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: رضا باقی)

مقبره هاجر خاتون از مهم‌ترين مکان‌های مذهبی شهر سنندج به حساب می‌آید که در محله قديمی سرتپوله قرار دارد. این مقبره به‌واسطه ویژگی‌های معماری خاصش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. طبق روايات، اين امامزاده خواهر امام رضا (ع) هستند كه در سفر به خراسان از دنیا می‌روند و در این محل به خاک سپرده می‌شوند.

مسجد دو مناره سقز

مسجدی با دو مناره

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Aryan Mo)

مسجد دو مناره در بافت قديم شهر سقز در خيابان امام خمينی (ره) واقع شده است و ظاهرا قدمت آن به عصر افشاریه می‌رسد. این مسجد که در میان آثار ملی کشور قرار دارد، دارای سردر آجری با گره چينی از آجر و كاشی زردرنگ است.

مراکز خرید کردستان

بازار سنندج

بازاری تاریخی با سقف طاقی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: علیرضا فاطمی)

بازار سنندج، فضای ساده و تودرتو با سقف گنبدی دارد که یادگاری از دوره صفویه است. این بازار سنتی که در مرکز شهر سنندج قرار دارد، برخلاف دیگر بازارهای ایرانی، الگوی خطی ندارد و پلان آن به‌شکل مستطیل است. پس از ورود به بازار سنندج، در نگاه اول پارچه‌های رنگی آویزان از سقف پیش روی چشمان شما قرار می‌گیرند؛ پارچه‌هایی که برای دوخت لباس کردی زنانه کاربرد دارند. همچنین هنگام گشت‌وگذار در بازار با عطر ادویه‌های خاص کردستان آشنا خواهید شد که برای همیشه در ذهنتان باقی می‌ماند.

بازار تاناکورا سنندج

بازار فروش پوشاک

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: رضا برزویی)

بازار تاناکورا سنندج که به فروش اجناس دست دوم اختصاص دارد، یکی دیگر از مراکز خرید کردستان به حساب می‌آید. در این محل علاوه بر لباس، انواع کفش، عینک، وسایل و ابزارآلات ورزشی، لوازم برقی، عروسک و اسباب‌بازی پیدا می‌شود.

بازارچه مرزی مریوان

تردد مردم در بازار

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: محمدرضا افشار)

بازارچه مرزی مریوان در ۱۵ کیلومتری شهر قرار دارد که به‌عنوان یکی از مراکز خرید شهر نمی‌توان کیفیت و اصالت کالاهای آن را تضمین کرد. به‌طور کلی این بازار محلی عالی برای خرید وسایل برقی و الکترونیکی،‌ کیف و کفش، لباس و... است. ضمن اینکه امکان خرید پارچه‌های زیبای مریوان و کفش‌های محلی دست‌ساز برای سوغاتی نیز وجود دارد.

بازار بیجار

بازاری قدیمی با سقف شیروانی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: شبنم جعفری)

بازار بیجار که قدمت آن به دوره صفویه می‌رسد، در طول جنگ چندین بار تخریب و بازسازی شد و امروزه همچنان بخش‌هایی از ساختمان قبلی در آن به چشم می‌خورد. این بازار در سال ۱۳۸۷ هجری شمسی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. علاوه بر مایحتاج روزانه مردم که در این محل به فروش می‌رسد، فرش‌های دست‌بافت نیز در این بازار عرضه می‌شود.

پاساژ بزرگ آفتاب درخشان بانه

پاساژ آفتاب درخشان

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: آفتاب درخشان)

بسیاری از گردشگران بانه را برای خرید لوازم‌خانگی خارجی و ارزان انتخاب می‌کنند. در صورت سفر به این شهر حتما به بازار بزرگ آفتاب درخشان بروید که علاوه بر لوازم برقی، دو طبقه آن به فروش پوشاک اختصاص دارند. در اینجا اجناس به‌صورت عمده و تک‌فروشی با قیمتی مناسب عرضه می‌شوند.

مرکز خرید گلستان بانه

نمای بیرونی پاساژی بزرگ

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: سعید)

مرکز خرید گلستان بانه محلی ایدئال برای خرید لوازم آرایشی به حساب می‌آید. دو طبقه از این مرکز خرید مخصوص فروش لوازم آرایشی و پوشاک و دو طبقه دیگر برای انواع لوازم‌خانگی با قیمت‌های خیلی مناسب اختصاص یافته است.

روستاهای ییلاقی کردستان

روستای پالنگان

جریان رودخانه از بین دو صخره مسکونی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: کیش مات)

پالنگان، روستایی با معماری پلکانی در منطقه‌ای کوهستانی است که با تماشای آن به یاد ماسوله در گیلان می‌افتید. این روستا با رودخانه‌ای خروشان به دو نیم تقسیم شده که جذابیتی دوچندان به آن بخشیده است. طبیعت زیبای پالنگان شامل باغ‌های دیدنی و سرسبز، چندین چشمه جوشان در دره تنگی‌ور، آبشارهای پرآب و... می‌شود.

قلعه پالنگان که در بالای کوه و در کنار روستا قرار دارد، یکی از جاذبه‌های پالنگان محسوب می‌شود که تا قرن دهم هجری قمری زندگی در آن جریان داشته است.

روستای هویه

منطقه‌ای روستایی در احاطه درختان سرسبز

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: ادریس امانی)

روستای هویه در غرب کردستان و در میان دو شهر سنندج و مریوان قرار دارد. این روستا نیز با معماری پلکانی خود نگاه هر بیننده‌ای را خیره می‌کند. روستای هویه به دو بخش ورده گا و مله گا تقسیم می‌شود که هر یک دیدنی‌های خاص خود را دارد.

قرارگیری روستا در منطقه‌ای کوهستانی باعث شده است تا چندین کوه مهم از جمله رزده خانی، سه بید، شیانه، ره جال گا و... در اطراف آن وجود داشته باشد. یکی از دلایل حیات این روستا چشمه‌های حوالی آن هستند که از میان آن‌ها می‌توان به هانو شیخه و هانو هواسی اشاره کرد.

روستای تنگی سر

روستایی با معماری پلکانی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Masha)

روستای تنگی سر، یکی دیگر از روستاهای زیبای کردستان با معماری پلکانی است. چشم‌انداز و مناظر بکر طبیعی، لباس‌های محلی متنوع، زیبا و رنگارنگ از عواملی هستند که این روستا را در میان جاهای دیدنی کردستان قرار داده‌اند. این ویژگی‌ها دست به دست هم داده‌اند تا هر بازدیدکننده‌ای این مناظر را با قاب دوربین خود ثبت کند.

اورامان تخت

معماری پلکانی روستایی در کردستان

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ebrahim f)

اورامان تخت با بیش از ۳۰۰۰ سال قدمت در منطقه اورامانات کردستان قرار دارد و پیش‌تر به‌عنوان روستا شناخته می‌شد که از سال ۱۳۹۰ هجری شمسی همراه با روستای سرپیر به شهر اورامان تخت تغییر نام پیدا کرد.

شهرت اورامان تخت به معماری پلکانی خانه‌های آن مربوط می‌شود که از سنگ و چوب ساخته شده‌اند. طبیعت بی‌نظیر و چشم‌اندازهای خیره‌کننده این منطقه برای هر گردشگری جذابیت دارند. از آنجا که اورامان تخت در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته، بهترین فصل سفر به آن، بهار و به‌ویژه اردیبهشت است.

پرسش‌های متداول

بزرگترین غار دستکند ایران چه نام دارد؟

غار کرفتو

علت شهرت دریاچه زریوار چیست؟

ماهی کبابی

علت رنگ قرمز دریاچه باباگرگر چیست؟

رنگ آب این چشمه مایل به سرخ است و در بعضی مواقع به رنگ زرد مایل به لیمویی تبدیل می‌شود که علت این امر به املاح معدنی در آن مربوط می‌شود.

بزرگترین موزه اقوام ایران کجاست؟

بزرگ‌ترین موزه اقوام در ایران در عمارت آصف وزیری قرار دارد.

نویسنده: صدیقه شجاعی