درهای هرم ۴۰۰۰ ساله مصری به روی مردم باز می‌شود

صدیقه شجاعی
صدیقه شجاعی دوشنبه، ۱۰ تیر ۱۳۹۸ ساعت ۱۹:۳۰
درهای هرم ۴۰۰۰ ساله مصری به روی مردم باز می‌شود

هرم خشتی ۴۰۰۰ ساله مصری با پایان مراحل بازسازی و ترمیم گسترده، به‌روی عموم باز می‌شود. این هرم در سال ۱۸۸۹ در شهر فیوم در جنوب‌غرب قاهره کشف شد.

برای اولین‌بار، درهای یک هرم خشتی حدوداً ۴۰۰۰ ساله مصری به‌روی علاقه‌مندان گشوده خواهد شد. این هرم خشتی که هرم «اللاهون»‌ نامیده می‌شود، در دوران حکومت فرعون سنوسرت دوم ساخته شد که از سال ۱۸۹۷ تا ۱۹۷۸ پیش از میلاد بر مصر فرمانروایی می‌کرد. هرم مذکور در سال ۱۸۸۹ توسط ویلیام پتری، باستان‌شناس بریتانیایی، در شهر فیوم در جنوب‌غرب قاهره ‌کشف شد و در سال ۲۰۰۹، باستان‌شناسان موفق به پیداکردن انباری مملو از مومیایی‌ در تابوت‌های چوبی رنگین و نقاشی‌شده در این مکان شدند.

این هرم که کمتر شناخته شده، پس از پایان مراحل بازسازی و ترمیم گسترده آماده افتتاح شده است. در واقع، بازسازی این هرم شامل خارج‌کردن آثار مخروبه‌ی‌ داخل دالان‌ها و پلکان‌های چوبی و نصب دوباره سنگ‌های فروریخته‌ی دالان‌ها و ترمیم کف‌پوش سنگی این هرم بوده است.

مصر

ورودی اغلب اهرام مصری در بخش شمالی ساخته می‌شدند، چراکه مصریان باستان معتقد بودند روح تنها از سمت شمال و به کمک حرکت ستارگان می‌تواند به بدن بازگردد؛ اما ورودی هرم اللاهون در سمت جنوب قرار دارد. در بخش جنوبی آن همچنین تعدادی اثر باستانی مربوط به دوران پادشاهی میانه‌ی مصر کشف شده است.

مصر

علاوه بر این، باستان‌شناسان لهستانی در جریان کاوش و حفاری‌ها در مجاورت قدیمی‌ترین هرم مصر یعنی هرم جوزر که در نزدیکی شهر ممفیس،‌ پایتخت مصریان باستان، قرار دارد، چندین مومیایی مصری پیدا کردند.

باستان‌شناسان و پژوهشگران امیدوارند، کشف این مومیایی‌ها بتواند اطلاعات بیشتری در رابطه با این منطقه‌ی باارزش و اعتقادات مذهبی مردم عادی مصر باستان ارائه کند. باستان‌شناسان لهستانی، این اجساد مومیایی‌شده را در گورستانی در مجاورت قدیمی‌ترین هرم جهان،‌ به نام گورستان «سقاره» کشف کردند. در مصر باستان از این گورستان به‌عنوان محلی برای خاکسپاری ساکنان ممفیس استفاده می‌کردند.

مصر

اجساد مومیایی سپتامبر گذشته در منطقه‌ی میان هرم ‌جوزر و خندق خشک کشف شدند. بر اساس باور مصریان باستان، «خندق خشک» مسیری نمادین برای ورود فراعنه به زندگی جاودانه بوده است. باستان‌شناسان ده‌ها و شاید هم صدها مومیایی را در حالی پیدا کردند که اکثر آن‌ها شرایط چندان مناسبی نداشتند؛ چراکه برخلاف مومیایی اشراف‌زادگانی که در ماه‌ها و سال‌های اخیر در نزدیکی این مکان کشف شده‌اند، این مومیایی‌ها بدون هیچ تکلفی و با روشی بسیار ابتدایی مومیایی شده بودند، علاوه بر این، قطعات باقی‌مانده از تابوت‌ این مومیایی‌ها نشان می‌داد که این تابوت‌ها به‌خوبی ساخته نشده‌اند، پس می‌توان نتیجه گرفت این اجساد به طبقه‌ی پایین جامعه تعلق داشتند.

مصر

باستان‌شناسان گفته‌اند، تصاویری از «آنوبیس آبی» از اساطیر مصری و محافظ گورستان‌ها نیز روی تابوت‌ها دیده می‌شود. هیچ اثری از نمادهایی که تاکنون در مقبره‌ی اشراف‌زادگان و فراعنه کشف شده است، در این مکان وجود نداشت. این اکتشاف می‌تواند بیانگر آن باشد که طبقه‌ی پایین مصر باستان نیز تاحدی همچون طبقه‌ی اشراف‌زادگان و ثروتمندان از یک نوع رسوم مشخص برای خاکسپاری استفاده می‌کردند، با این تفاوت که زرق‌وبرق چندانی در بقایای آن‌ها دیده نمی‌شود.

مطالب مرتبط:

منبع isna isna

دیدگاه