نقش و اهمیت تجهیزات ماشینی در فرودگاه

عاطفه کماسی
عاطفه کماسی سه شنبه، ۵ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۰۰
نقش و اهمیت تجهیزات ماشینی در فرودگاه

برخی وسایل نقلیه در فرودگاه وجود دارند که علی‌رغم بی‌توجهی ما نقش بسیار مهم در روند پروازها ایفا می‌کنند؛ مانند یدک‌کش‌ها. آیا با آن‌ها و نقششان آشنا هستید؟

خبر چرخی که در فرودگاه Chicago O’Hare از کنترل خارج شد، این ماه سر زبان‌ها بود. درحالی که کارکنان نگاه می‌کردند و کاری از دستشان برنمی‌آمد، چرخ که سرعتش بالا و بالاتر می‌رفت، به طرز خطرناکی به یک هواپیمای پارک‌شده نزدیک می‌شد. یکی از کارکنان زبل، خیلی سریع به داخل یکی دیگر از وسایل پرید و راه را برای آن چرخ بست و هواپیما را نجات داد و آن روز بخیر گذشت.

از آن روز به بعد مردم توجه بیشتری به وسایل نقلیه زمینی دارند؛ قهرمانان بی‌صدایی که در فرودگاه کار می‌کنند. شاید آن‌ها شکوه هواپیماهای مسافربری را نداشته باشند اما بدون این وسایل هوانوردی‌ مدرن غیرممکن می‌شود.

پس برای اینکه آن‌ها را بهتر بشناسیم فهرستی از وسایل نقلیه زمینی که بیشتر هوپیمایی‌ها از آن استفاده می‌کنند را جمع‌آوری کرده‌ایم. ما بیشتر بر وسایل خودکششی تمرکز کرده‌ایم بنابراین دیگر وسایلی که با یدک‌کش‌ها و تراکتور کشیده می‌شوند بررسی نمی‌شوند. بیایید به برخی از این مهم‌ترین وسایل نقلیه و کاربردشان بپردازیم:

 یدکش‌های پوش ‌بک

آغاز و پایان هر سفر چند هزار کیلومتری به کمک این ماشین‌های تنومند میسر می‌شود. بخاطر ارتفاع کمی که دارد به راحتی می‌تواند زیر دماغه هواپیما برود و آن را بکشد. آن‌ها همچنین هواپیماهایی چون ایرباس A380s و بوئینگ 747s را نیز می‌کشند. این ماشین هواپیما را در حالت خاموش به حرکت درمی‌آورد.

تراکتورهای بدون یدک‌کش که بجای استفاده از یدک‌کش، دماغه هواپیما را بلند می‌کنند به همان اندازه پرقدرت است.

در یکی از برنامه تلویزیونی Fifth Gear، یک فولکس واگن توارگ یک بوئینگ ۷۴۷ را می‌کشید اما این وسایل نقلیه جاده‌ای برای این کار مناسب نیستند. پوش‌بک‌ها از لحاظ اسب بخار لزوما از تراکتورهای معمولی قوی‌تر نیستند اما بدون شک برای حرکت دادن هواپیماهای چند تنی باید گشتاور بالایی داشته باشند.

هواپیما

کامیون‌های حمل غذا

اگر از پنجره فرودگاه ترمینال نگاه کرده باشید اغلب این کامیون‌هایی که از طریق یک درب به هواپیماها غذا می‌رسانند را دیده‌اید.

کامیون‌های حمل مواد خوراکی دارای پلتفورم‌هایی با دمای مناسب و کنترل‌شده هستند که با کمک جک‌های الکتروهیدرولیک تا ارتفاع ۶ متر بالا می‌روند. زمانی که پلتفورم با کابین هم‌سطح می‌شود، همزمان که غذاهای مانده از پرواز قبلی تخلیه می‌شوند، چرخ‌دستی‌های پر از غذا و نوشیدنی می‌توانند وارد هواپیما شوند.

کامیون های حمل غذا

ماشین‌های یخ‌زدا

این وسیله یکی از ضروریات هر فرودگاه در دماهای بسیار پایین است. در هوای سرد، ممکن است برخی نقاط هواپیما یخ بزند. برای جلوگیری از این مشکل، پیش از تیک‌آف یک وسیله با مجرای بلند و مناسب، هواپیما را به طور کامل با آب گرم و پروپیلن گلیکول اسپری می‌کند.

ماشین های یخ زدا

ماشین‌های برف‌روب

برف می‌تواند پدیده‌ آشوب‌گری برای هواپیماها باشد. حتی چند سانت برف می‌تواند یک فرودگاه را به طور کامل تعطیل کند.

به همین خاطر است که در مناطق سرد، از صفی از تجهیزات برف‌روبی استفاده می‌شود. برای مثال فرودگاه هلسینکی (Helsinki) از سه برف‌روب غول‌پیکر و یک ماشین برف‌پاک‌کن با ارتفاع ۲۴ متر که می‌تواند یک باند پر از برف را در عرض ۱۱ دقیقه پاک کند استفاده کرد. اگر کافی نباشد یک برف‌روب با نیروی ۱۰۰۰ اسب بخار به نام Morko Matti برف‌ها را با برف‌پاک‌کن به کنار می‌راند و آن را تا ۲۴ متر آن‌طرف‌تر پرتاب می‌کند.

نتیجه تمام این ماشین‌ها این است که تنها چند دقیقه طول کشید تا در دهه اخیر فرودگاه هلسینکی برف را از باند فرودگاهش پاک کند.

ماشین های برف روب

پله‌های هواپیما

با اینکه امروزه برخی هواپیمایی‌ها به خاطر داشتن پله‌های تاشو و جت‌وی، واقعا به این پله‌ها نیاز ندارند اما پله‌های متحرک به عنوان شیوه‌ای کلاسیک باقی مانده‌اند. این پله‌ها، چه بصورت کششی چه بصورت یدکی، اولین نقطه ارتباط مسافران با مقصدشان هستند.

ماشین‌های «دنبالم بیا»

نقش ماشین‌های دنبالم بیا می‌تواند قابل مقایسه با سکاندار در لنگرگاه باشد: نشان دادن راه به تمام هواپیماهای تازه از راه‌رسیده. بیشتر آن‌ها رنگارنگ و دارای رنگ‌های روشن هستند تا خلبان‌ها به راحتی بتوانند آن‌ها را ببینند. هیچکدام از آن‌ها به اندازه لامبورگینی اوراکان که در فرودگاه Bologna در ایتالیا استفاده می‌شود چشمگیر نیست.

ماشین های follow me

دیگر ماشین‌های سرویس‌دهی در فرودگاه

با اینکه این ماشین‌ها نسبت به ماشین‌های دنبالم کن زرق و برق کمتری دارند اما مجموعه قابل‌ملاحظه‌ای از ماشین‌های سنتی برای کارهای مختلف در فرودگاه‌های اصلی هستند. آن‌ها کارکنان را جابه‌جا می‌کنند، وظایف امنیتی را انجام می‌دهند، یا برخی مسافران را مستقیم به هواپیمای خود منتقل می‌کنند. برای مثال این همان کاری است که پورشه در فرودگاه Delta و مرسدس بنز در Lufthana انجام می‌دهد. فقط اگه احتمالا سوار یکی از آن‌ها شدید از راننده نخواهید نهایت سرعت آن را به شما نشان دهد. بااینکه فضای بسیار زیادی در فضای فرودگاه وجود دارد اما ترافیک و سرعت بالا معمولا دیده می‌شود.

۲

اتوبوس Apron

زمانی که پل هوایی (air bridge) در دسترس نباشد، از اتوبوس‌های apron برای رفت‌وآمد مسافران از و به ترمینال استفاده می‌شود. برخی از آن‌ها شبیه اتوبوس‌های شهری معمولی هستند اما عموما در فرودگاه‌ها از اتوبوس‌هایی با سطح پایین (دارای ارتفاع کمی هستند) و گنجایش بالا استفاده می‌شوند. اما دیگر وسایل نقلیه غیرمعمول‌تر برای جابه‌جا کردن مسافران مانند mobile lounge‌ها که همچنان در فرودگاه Washington Dulles استفاده می‌شوند کم‌کم محبوبیت خود را از دست می‌دهند.

Apron

حمل‌کننده‌های تسمه‌ای (belt loader)

یک حمل‌کننده تسمه‌ای لزوما یک ماشین متحرک است که برای بار زدن چمدان‌ها و دیگر وسایل سست در میان بار، به داخل هواپیما طراحی شده است. شیب کنترل‌شده‌ی وسیله که در زیر هواپیما قرار می‌گیرد و سپس بلند می‌شود به انتقال وسایل به داخل هواپیما کمک می‌کند.

۳

Container loader and transporters

 اگر حمل‌کنندگان تسمه‌ای به چمدان‌ها رسیدگی می‌کنند، مسئولیت بارهای بسته‌بندی‌شده با Container loader است. این وسایل نقلیه معمولا دو پلتفورم متحرک و مستقل دارند که می‌توانند اندازه استاندارد صفحه‌ها را برای هم‌سطح شدن با کابین افزایش دهند. به این ترتیب با کمک مجموعه‌ای از چرخ‌ها، بارها می‌توانند به داخل هواپیما منتقل شوند.

۴

کامیون‌های حمل آب

نقش این وسیله کاملا واضح است. این وسیله پیش از پرواز مخازن آب هواپیما را با آب آشامیدنی پر می‌کند. مخازن دستشویی روند دیگری را سپری می‌کنند.

وسایل نقلیه سرویس دستشویی

هواپیماها دارای مخازن مخصوص آشغال هستند که طی پرواز آب کثیف دستشویی را نگه می‌دارند. هنگام فرود، ماشین‌های مخصوص این آب‌ها را تخلیه می‌کنند و مخزن را با مایعی به رنگ آبی که در واقع ترکیب آب و مواد ضدعفونی است پر می‌کنند.

سوخت‌گیری

این کار مهم‌ترین فعالیت زمینی است. اگر سوختی وجود نداشته باشد، پروازی هم نخواهد بود، به همین سادگی.

به طور کلی دو نوع وسیله نقلیه برای عمل سوختگیری وجود دارد: کامیون‌های سوخت خودکششی، شبیه به آن‌ها که در پمپ بنزین‌ها است، و توزیع‌کننده‌های شلنگ‌دار که به خودی خود مخزن ندارند، بجای آن سوخت را از طریق لوله‌ و شلنگ از زمین به داخل هواپیما منتقل می‌کنند.

سوخت گیری

۵

دستگاه‌های قدرت زمینی

این وسایل هم دستی هستند و هم یدک‌دار. این‌ها ژنراتورهای برقی کوچکی هستند که نقششان تهیه قدرت برای هواپیما است، زمانی که هواپیما خاموش روی زمین باشد.

تور هواپیما

دستگاه air start

گاهی یک منبع قدرت خارجی برای به کار انداختن موتور لازم است. در این موقعیت این وسیله وارد عمل می‌شود. دستگاه air start که مجهز به یک شروع‌کننده‌ی بادی است، در حالی که شلنگ‌هایش به هواپیما متصل هستند، هوای لازم را با فشار مشخص برای هواپیما تهیه می‌کند.

ماشین آتش‌نشانی

در فرودگاه‌ها پاسخ‌های سریع در مواقع ضروری الزامی است. بااینکه سرویس‌های اورژانسی از وسایل نقلیه مختلفی استفاده می‌کنند اما معمول‌ترین وسیله در فرودگاه‌ها احتمالا ماشین‌های آتشنشانی مجهز به لوله‌هایی در بالای آن هستند. این کامیون‌ها بسیار سریع و  قوی هستند که به راحتی روی هر سطحی شامل زمین‌های ناهموار بین باندها و مسیرهای آسفالت حرکت می‌کنند. همچنین این کامیون‌ها بطور مخصوص برای مواقع آتشسوزی طراحی شده‌اند و می‌توانند ۵۰۰۰ لیتر آب و کف در هر دقیقه به هدفی تا ۷۰ متر پرتاب کنند.

ماشین آتش نشانی در فرودگاه

ارزان‌ترین بلیط هوایپما به مقصد خارجی یا داخلی خود را در کمترین زمان در کجارو تهیه کنید. ما با همکاری آژانس‌‌های هواپیمایی این امکان را برای شما فراهم کرده‌ایم تا با جستجوی ساده، بلیط هواپیما موردنظرتان را به‌سادگی خریداری کنید.

مطالب مرتبط:

منبع thepointsguy

دیدگاه