دیدنی های ماهنشان

مرتب سازی بر اساس :
clear

اولین نفری باشید که برای این مکان عکس آپلود می کنید

آثار ملی ایران میراث جهانی یونسکو

بازدید از این جاذبه رایگان است

جاهای دیدنی ماهنشان؛ از قلعه بهستان تا دربند قاطرچی

ماه‌نشان نام منطقه و شهری در استان زنجان است. برخی از آثار این منطقه به‌قدری خاص و منحصربه‌فرد هستند که شهرت بسیاری دارند و در کل دنیا موارد مشابه کمی از آن‌ها یافت می‌شود. همچنین مرد نمکی یا مومیایی معروف ایرانی هم که در کتاب‌های تاریخ مدرسه به آن اشاره شده است،‌ نیز در این منطقه و در معدن نمک چهرآباد پیدا شد. وجود قلعه تاریخی بهستان متعلق به قدمت دوران حکومت مادها و پیدا شدن جسد مومیایی باستانی گواهی بر قدمت زیاد آن در طول تاریخ است. لازم به ذکر است این شهر با جاذبه ثبت جهانی شده تخت سلیمان تکاب هم تنها ۷۰ کیلومتر فاصله دارد.

خلاصه ای درباره ماهنشان

جریان رودخانه از دل صخره ها

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: حسین حسامی)

شهرستان ماه‌نشان، یکی از شهرستان‌های استان زنجان و شهر ماه‌نشان مرکز این شهرستان است. این شهر در فاصله ۱۱۳ کیلومتری غرب زنجان قرار گرفته ‌است. مرتفع‌ترین قسمت این شهرستان کوه بلقیس با ارتفاع ۳۳۰۰ متر است. این شهرستان قدمتی ۴۰۰۰ ساله دارد و در زمان مهاجرت آریایی‌ها به این سرزمین، ساخته شده است، گواه این موضوع هم وجود بنایی تاریخی مثل کهن دژ یا همان قلعه بهستان مربوط به دوران سکونت مادها است. ۱۸۴ اثر تاریخی گردشگری در شهرستان ماه‌نشان وجود دارد که بخشی از این آثار تاریخی مربوط به دوران عصر «مفرغ» با قدمت پنج هزار سال است. ماه‌نشان برای سال‌ها محل حکومت مادها بوده است که آثار تاریخی متعددی از آن دوران هنوز هم باقی‌مانده است. محل اصلی زندگی مادها در روستای به نام مادآباد بوده است که ۱۵ کیلومتر با شهر ماه‌نشان فاصله دارد.

رودخانه قزل‌اوزن شاخصه اصلی ماهنشان است

شهر ماه‌نشان با رودخانه معروف خود یعنی نام «قزل اوزن» شناخته می‌شود، رودخانه‌ای که محل قرارگیری بسیاری از آثار تاریخی منطقه است. مادها از طریق رد شدن از کناره‌‌های رودخانه قزل‌ اوزن وارد فلات ایران شدند و درروستاهایی مثل مادآباد ساکن شدند. در دوره افشاریان ماه‌نشان محل سکونت یکی از ایل‌های افشار بود. در دوره صفویه این منطقه از موقعیت استراتژیکی خاصی برخوردار بوده و در برابر حملات عثمانی‌ها نقش تدافعی را ایفا می‌کرده است که جنگ‌های کوچکی بین این دو سلسله در این منطقه روی داد. حتی امروزه می‌توانید قبرهایی با زبان عربی در این منطقه به‌ویژه در منطقه شهیدلر را مشاهده کرد. ماه‌نشان دارای طبیعتی بکر است که شامل تعداد زیادی جاذبه گردشگری می‌شود که به دوره های قبل از هخامنشیان تا دوره‌های اخیری مثل قاجاریه مربوط می‌شوند. یکی از مهم‌ترین و البته خاص‌ترین این جاذبه‌های تاریخی ماه‌نشان، قلعه بهستان و دودکش‌های جن است که در نزدیکی رود قزل اوزن و روستایی به نام بهستان قرار دارد.

قلعه بهستان (کهن دژ)

قلعه بهستان ماهنشان زنجان

عکاس: علی زوار

قلعه بهستان یا کهن‌دژ در نزدیکی روستای بهستان و در کنار رود قزل‌اوزن قرار دراد. این مکان تاریخی یکی از بیست قلعه تاریخی شهرستان ماه‌نشان به شمار می‌رود و از دوران مادها تا قرن پنجم هجری قمری افرادی در آن زندگی می‌کردند.

سازندگان قلعه بهستان اقدام به کندن کوه و تخلیه خاک‌ها و سنگ‌ها کرده‌ و اتاق‌ها را ساخته‌اند و به‌ازای هر اتاق، دالان‌هایی ساخته شده که نقش راه‌های ارتباطی را ایفا می‌کند.

دودکش های جن

دودکش های جن در ماهنشان

منبع عکس: ویکی پدیا (عکاس: Hamidreza bazargani)

دودکش‌های جن در حقیقت ستونی بلند از جنس خاک رس فشرده است که در اثر فرسایش طولانی به این شکل درآمده است. در بالای این ستون تخته‌سنگی مسطح قرار دارد که ظاهری دودکش مانند به آن داده است. بومیان منطقه به آن‌ها لقب دودکش جن داده‌اند، زیرا درگذشته ساخت هر بنایی را که برای انسان دشوار بوده است به دیو و جن نسبت می‌دادند.

دریاچه شورگلی (دریاچه پری)

دریاچه ای پرآب در زمان غروب خورشید

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: سید حسین حسینی)

دریاچه طبیعی شورگلی که در کنار روستای خندق‌لو و پری واقع شده است. به همین دلیل به آن دریاچه پری یا خندق‌لو هم می‌گویند. چشم‌انداز بسیار زیبایی میان یک دشت وسیع ایجاد کرده است که هر گردشگری را به خود جذب می‌کند.

وسعت دریاچه حدود نیم کیلومتر مربع است و جهت آن شمالی ـ جنوبی دارد. طول دریاچه در حدود ۱.۲ کیلومتر و عرض آن ۵۰۰ متر است. این دریاچه تنها دریاچه طبیعی استان زنجان است. اداره‌کل میراث فرهنگی استان زنجان به‌تازگی سایتی تفریحی در حاشیه این دریاچه را طراحی کرده است که به‌زودی کار ساخت آن آغاز خواهد شد.

منطقه قارقالان

منطقه‌ای کوهستان زیر برف

منبع عکس: سایت wikiloc.com (عکاس: جعفر پناهی)

یکی از مکان‌های جذاب برای گردش و تماشای زیبایی‌های ماه‌نشان بازدید از منطقه کوهستانی و ییلاقی قارقالان در روستای علم‌کندی است. به‌دلیل نزدیکی به روستا،‌به این ییلاق «علم‌کندی» هم می‌گویند. کوه‌های قارقالان در منطقه علم‌کندی، زیبایی خاصی دارد که هر سال گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. قارقالان منطقه‌ای است کوهستانی، ییلاقی و زیبا در شهرستان ماه‌نشان است. 

دربند قاطرچی

صخره های سنگی در دربند قاطرچی

منبع عکس: ایسنا (عکاس: ناشناس)

دربند قاطرچی در ۵ کیلومتری سمت غـرب ماه‌نشان به طـرف روستای «ینگجه سینار» قرار دارد و و یکی از مناطـق حفاظت شده حیا‌ت‌وحش ماه‌نشان است. این منطقه به‌عنوان منطقه‌ای برای سکونت حیواناتی مثل قوچ و میش در نظر گرفته شده است.

منطقه حفاظت شده انگوران (محب دربندی)

کوهستانی سرسبز

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: J Sarijlo)

منطقه حفاظت‌شده و پناهگاه حیات‌وحش انگوران در رشته کوه‌های زاگرس و در جنوب‌غرب استان زنجان در مرز چهار استان آذربایجان‌شرقی،‌ آذربایجان‌غربی و کردستان واقع شده است. از نظر تقسیمات کشوری قسمت بیشتر آن از شمال، شرق، جنوب آن در دو بخش انگوران استان زنجان، بخش مرکزی و قسمتی از جنوب غرب منطقه در بخش افشار شهر تکاب در استان آذربایجان‌غربی قرار گرفته است.

قلعه گل بلاغی (قره گل)

بقایای قلعه قشلاق یا همان قلعه گل بلاغی مربوط به دوره اشکانیان است. این قلعه در شهرستان ماه‌نشان، در بخش دهستان قـزلگچیلو و ۷ کیلومتـری شمال‌شـرق روستای قـره‌گل دقیقا در کنار رودخانه قزل اوزن قرار دارد این اثر در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۱۹۷۴۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

چهار طاق کلیسا ماهنشان

بنای سنگی چهار طاق کلیسا ماهنشان

عکاس: میکاییل عزتی

چهار طاق کلیسا ماه‌نشان بنای ساده‌ای به ابعاد ده در ده متر است که بخش اصلی آن با سبک چهارطـاقی ساخته شده است. نقشه بنا از بیرون مربع و از داخل تقریبا چلیپایی (صلیبی شکل) است. احتمالا روی فضای چهار طاقی در گذشته گنبدی قرار داشته است که امروزه اثری از آن باقی‌نمانده است. بنا دارای سه ورودی در جهت شرقی، غربی و جنوبی است. مصالح استفاده شده در بنا خرده سنگ و ملات آن گچ و آهک است.

آلاداغ لار (تپه های رنگی)

کوه‌های آلاداغ لار

عکاس: Mohsen Jalali 

«آلاداغ لار» یا همان کوه‌های رنگارنگ هستند که انگار رنگین‌کمان را روی زمین به نمایش گذاشته‌اند. در مسیر  حرکت از سمت زنجان به طرف شهرستان ماهنشان در دو طرف جاده کوه‌های رنگین  خودنمایی می‌کنند که این منطقه را در کل ایران بی همتا کرده‌اند. وجود رنگ‌هایی مثل قرمز، قهوه‌ای، سبز، نارنجی، زرد و سفید چشم هر بازدیدکننده را خیره ‌می‌کند.

مقبره‌ مولانا همتی انگورانی

مجسمه مقبره مولانا همتی انگورانی

عکاس: دکتر محمدرضا کریمی

مولانا همتی انگورانی از شاعران توانا و در عین حال ناشناخته اواخر قرن دهم و اوایل قرن یازدهم هجری قمری است. از او حدود هفت‌هزار بیت شعر در سه زبان فارسی، عربی و ترکی باقی‌مانده است. اشعار او در دو دفتر شعر هستند که جلد نخست شامل ۲۵۰۰ بیت است که درباره‌ حضرت علی (ع) و اهل بیت سروده شده است. همچنین دفتر دوم شامل ۴۵۰۰ بیت در قالب‌های غزل و قصیده سروده شده است.

مولانا همتی انگورانی در روستای انگوران از شهرستان ماه‌نشان زنجان متولد شد. او در زمان شاه اسماعیل صفوی برای ترویج مذهب تشیع مسافرت‌هایی به سرزمین‌های تحت سلطه امپراتوری عثمانی داشت و در ترکیه به یاد حضور او، بیش از ۱۹ قدمگاه هنوز هم به نامش باقی مانده است. او در نهایت به روستای محل تولد خود یعنی انگوران در شهرستان ماه‌نشان برگشت و بعد از فوت در همین روستا دفن شد. آرامگاه این شاعر توانا امروزه به‌عنوان یک جاذبه گردشگری در این روستا به حساب می‌آید.

مردهای نمکی چهرآباد

پای قطع شده مردهای نمکی چهرآباد

منبع عکس: سایت موزه ملی ایران (عکاس: ناشناس)

کمتر کسی است که درباره مرد نمکی ایران چیزی نشنیده باشد. این مومیایی طبیعی در منطقه‌ای در معدن نمک چهرآباد زنجان یافت شده است که در شهرستان ماه‌نشان قرار دارد. البته تعداد این مومیایی‌ها کشف شده بیشتر از یک مورد است ولی معروف‌ترین آن‌ها به خاطر شرایط خاص فیزیکی و اطلاعات تاریخی در موزه ملی ایران نگه‌داری می‌شوند

مهم‌ترین مرد نمکی یافت شده در این منطقه در زمستان سال ۱۳۷۲ توسط کارکنان معدن زمان خاک‌برداری پیدا شد. این جسد دارای ریش و موی بلند و حلقه‌ گوشواره‌ای از جنس طلا در گوش چپ بود. این جسد در اواسط یکی از تونل‌های معدن، که حدود ۴۵ متر طول داشت، پیدا شد. بعد از پیدا شدن آن از تاریخ ۶ اسفند ۱۳۷۲، کاوش‌ها در این منطقه آغاز شد. بر اثر این کاوش‌ها، یک ساق پا درون چکمه‌ چرمی، سه قبضه چاقو، شلوارک، شی نقره‌ای، قلاب سنگ، قطعات طناب چرمی، سنگ ساب، یک عدد گردو، قطعات سفال و چند تکه پارچه منقوش و قطعات خرد شده استخوان هم پیدا شد. باستان‌شناسان در مورد این مومیایی معتقد هستند که از طبقه اشراف و شاهزاده‌ها بوده، چون روی لباس او جواهرات و زیورآلاتی پیدا شده که مخصوص این طبقه بوده است. بعد از انتقال این جسد مومیایی به موزه ملی ایران در طول سال‌های مختلف تعداد ۵ جسد مومیایی دیگر پیدا شد. یک مورد از این اجساد مومیایی به قرار گرفتن در زیر آوار سقف تونل تقریبا به‌طور کامل متلاشی شده است. جسد مومیایی ششم هم به خاطر حساسیت در انتقال، نبود تجهیزات مناسب برای خروج از زیر آوار و وسایل مناسب نگهداری از آن،‌ همچنان در بین تلی از نمک قرار دارد، اما ۳ جسد دیگر که نسبتا سالم هستند در موزه‌ای در طبقه دوم عمارت تاریخی ذوالفقاری در شهر زنجان نگهداری می‌شود.

پرسش‌های متداول

یکی از معروف‌ترین مناطق ییلاقی ماهنشان چه نام دارد؟

منطقه قارقالان

علت نامگذاری دودکش‌های جن چیست؟

بومیان منطقه درگذشته ساخت هر بنایی که برای انسان دشوار بود، به دیو و جن نسبت می‌دادند.

نویسنده: سعید صالحی