روستای پامنار: بهشت زیبای دزفول

زهرا  آذرنیوش
زهرا آذرنیوش دوشنبه، ۶ فروردین ۱۳۹۷ ساعت ۱۵:۰۰
روستای پامنار: بهشت زیبای دزفول

روستای زیبا و سرسبز پامنار در دزفول یکی از روستاهای مشهور و زیبای ایران است. شاخصه‌های خاص این روستا سبب می‌شود گردشگران بسیاری به‌سمت آن جذب شوند.

روستای پامنار دزفول روستایی آرام و به دور از شلوغی است و زیبایی و سرسبزی آن جذابیت خاصی به روستا بخشیده است. روستای پامنار در محدوده سد دز و کرخه قرار گرفته است و همین موقعیت، سبب شده که روستا با استفاده از آب این دو رود از طبیعتی سرسبز و زبیا برخوردار شود. روستای پامنار یکی از مناطق گردشگری شهر ذفول است. آنچه سبب جذابیت روستا برای گردشگران شده است، امتیازهای طبیعی است که روستا از آن برخوردار است.

روستای پامنار

روستای پامنار در فاصله ۴۰کیلومتری شهر دزفول قرار گرفته است. روستا در میان دامنه کوههای زاگرس قرار گرفته و مشرف به دریاچه سد دز(دریاچه شیهون) است. روستای پامنار علاوه بر داشتن جاذبه‌های طبیعی متنوع و زیبا، دارای قلعه و قبرستان مشهوری نیز هست که توجه گردشگران در بازدید از شهر را به خود جلب می‌کند.

روستای پامنار یک بهشت خاص است. در سفر به پامنار دیدن غروب خورشید، زیبایی خاصی به منظره طبیعت می‌دهد و صحنه‌ای بی‌نظیر را در یاد و خاطر افراد به‌جای می‌‌گذارد. ارتفاع روستای پامنار بسیار کم است و دشت بودن آن سبب می‌شود که در هنگام غروب زمین و آسمان آن یکی شوند و صحنه‌ای رویایی را ایجاد کنند. بعد از فرا رسیدن شب نیز، شب‌های پامنار با جاهای دیگر متفاوت است. روستای پامنار دارای هوای بسیار تمیز و پاکی است و این پاکی و ارتفاع کم زمین نسبت به آسمان سبب می‌شود که ستارگان در شب‌های زیبای پامنار درخششی چندین برابر دارند و نزدیکی ستاره‌ها و زیبایی چشم‌انداز آن قابل وصف نباشد.

طبیعت روستای پامنار

یکی از جاذبه‌های خاص روستای پامنار که به سرسبزی و زیبایی آن افزوده است دریاچه سد دز است. این دریاچه در پشت سد قرار دارد. دریاچه سد دز یکی از زیباترین دریاچه‌های ایران و جهان است که در شمال غربی دزفول قرار دارد. در وسط دریاچه جزیره‌ای زیبا قرار دارد که در حدود ۶۰۰۰۰متر مربع مساحت دارد و چشم‌انداز فوق‌العاده‌ای را به منطقه داده است.

دریاچه سد دز

دریاچه دارای امکانات تفریحی و سرگرمی بسیار است که از جمله آن می‌توان به ماهی‌گیری اشاره کرد. ماهی‌هایی که در این دریاچه قرار دارند، معمولا ماهی‌هایی هستند که در رودخانه زندگی می‌کنند، اما این ماهی‌ها در دریاچه نیز وجود دارند و به زندگی در آن عادت کرده‌اند. زندگی در دریاچه سبب شده که ماهی‌ها از مواد معدنی دریاچه تغذیه کنند و جنس آن‌ها با ماهی های دیگر متفاوت شود. از تفریحات دیگر در این دریاچه می‌توان به قایق‌سواری اشاره کرد. قایق‌سواری در این دریاچه بسیار فرح‌بخش و دل‌انگیز است. تنها جایی از دریاچه که به سد نزدیک می‌شود به‌علت فشار زیاد جریان آب، ممکن است برای حرکت قایق، خطرناک باشد بنابراین نزدیک شدن به این بخش از دریاچه توصیه نمی‌شود. امکان شنا کردن در دریاچه نیز برای گردشگران نیز فراهم است. در روستای پامنار از مشاهده حیات وحش نیز می‌توان لذت برد. حیات وحش منطقه دارای پازن(بز کوهی) و تیهوهای بسیار زیادی است.

قایق سواری در رود دز

روستا دارای طبیعتی سرسبز و درختان مخصوص منطقه است. درختان و پوشش گیاهی منطقه بیشتر کنار، بادام، بلوط، نخل، جاز، انجیر و بنه است.

از جاذبه‌های تاریخی پامنار می‌توان به قلعه شاداب اشاره کرد که مربوط به دوره ساسانیان است. این قلعه در حدود دوازده متر مربع وسعت دارد و دارای دو راه ورودی است، یکی از آن‌ها راه صعب‌العبوری است که مورد استفاده مردم روستا است. از این قلعه در دوره تاریخ معاصر نیز استفاده می‌شد و تا حدود ۳ دهه پیش، نیز مسکونی بوده است.

قلعه شاداب

مردمی که در روستای پامنار زندگی می‌کنند هنوز هم بسیاری از آداب و رسوم عشایری خود را حفظ کرده‌اند. مردم این منطقه دارای رسوم سنتی بسیاری هستند. در روستای پامنار معماری سنتی هنوز توانسته است هویت خود را حفظ کند و مردم منطقه دارای صنایع دستی خاصی در روستا هستند که از میان آن‌ها می‌توان به کپوبافی اشاره کرد که بومیان روستا در آن تبحر دارند. بسیاری از کپوها (حصیرهایی که با برگ نخل بافته می‌شوند) دارای هویت خاص و با رنگهای سنتی زینت بخش بسیاری از خانه‌ها هستند. طرح‌ها و رنگ‌های کپو از ترکیب ابریشم و کامواهای رنگی شکل می‌گیرد. نوع تولیدات کپو در پامنار از کیفیت بالایی برخوردار است و در این منطقه نمایشگاه‌های خاصی از توانایی‌های زنان در بافت کپو وجود دارد که برای گردشگران بسیار با اهمیت است.

رود دز

در پای قلعه شاداب در روستای پامنار، قبرستان قدیمی  قرار دارد با سنگ‌های ایستاده و نقوش متفاوت که هرکدام گویای مشخصاتی از متوفا هستند. برخی از نشانه‌های روی قبرها افراد سوار بر اسب را نشان می‌دهند که نماد جنگاوری آن‌ها بوده‌اند. روی قبرهای مربوط به خانمها نیز نشانه‌هایی از جنگاوری و رقص و ...دیده می‌شود. به نظر می‌رسد این قبرستان اطلاعات بسیاری در مورد تاریخ اجتماعی منطقه به دست می‌دهد.

قبرستان روستای پامنار

بهترین زمان برای سفر به روستای پامنار، اردیبهشت و خرداد است، اما در تابستان و پاییز هم می‌توان به این روستا سفر کرد و از زیبایی طبیعت آن بهره‌مند شد و لذت برد. برای اقامت در پامنار می‌توان در روستا و در خانه های روستایی منطقه که برای اقامت مسافران در نظر گرفته شده ماند یا در شهر دزفول به سراغ هتل‌ها و مهمان‌سراها رفت. بسیاری از طبیعت‌گردان ماجراجو اما شب هنگام در کنار دریاچه چادر می‌زنند و از زیبایی‌های طبیعت اطراف دریاچه لذت می‌برند.

روستای پامنار از نظر گردشگری قابلیت‌های بسیار زیادی دارد و در سطح کشور نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و هر ساله گردشگران بسیاری را برای دیدن آن به منطقه سفر می‌کنند.

مطالب مرتبط:

منبع

دیدگاه