ماجرای تصویر پرچم بزرگ در کوه های قبرس شمالی چیست؟

صدیقه شجاعی
صدیقه شجاعی دوشنبه، ۲۳ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۱۶:۰۰
ماجرای تصویر پرچم بزرگ در کوه های قبرس شمالی چیست؟

دردامنه کوه‌ها کایرینیا در قبرس شمالی، تصویر پرچم بسیار بزرگی کشیده شده که از اکثر نقاط نیکوزیا (پایتخت قبرس) قابل‌مشاهده است.

از هر نقطه بلندی در نیکوزیا، پایتخت و بزرگ‌ترین شهر جزیره قبرس، می‌توان پرچم بسیار بزرگ قبرس شمالی (تحت کنترل ترکیه) که در دامنه کوه‌های کایرینیا (Kyrenia Mountains) نقاشی شده است را مشاهده کرد. پرچم دیگری از ترکیه همراه با یک نقل قول افسانه‌ای به زبان ترکی از مصطفی کمال آتاتورک (بنیانگذار ترکیه مدرن) نیز در قبرس وجود دارد که می‌گوید:

چقدر خوشبخت است کسی که می‌گوید «من ترک هستم».

هر یک از این پرچم‌ها حدود ۴۵۰ متر عرض دارد و به حدی بزرگ است که با تصاویر ماهواره‌ای قابل‌مشاهده است و از بخش جنوبی شهر نیکوزیا به وضوح دیده می‌شود. بسیاری از ساکنان نیکوزیا، در تمام طول زندگی خود این پرچم را دیده‌اند و با اینکه از آن متنفر هستند، اما به دیدن آن عادت کرده‌اند و برایشان عادی شده است.

قبرس

جمهوری قبرس از زمان حمله ترکیه در سال ۱۹۷۴، از لحاظ سیاسی و جغرافیایی به دو بخش تقسیم شده است، بخش شمالی توسط ترک‌ها به‌عنوان جمهوری ترک قبرس شمالی نامگذاری شد (عنوانی که هیچ کشوری، حتی خود جمهوری قبرس هم آن را به رسمیت نشناخت و اشغال این ناحیه توسط ترکیه را غیرقانونی می‌داند).

رابطه تنش‌آلود قبرس با ترکیه به سال ۱۵۷۱ برمی‌گردد، زمانی که امپراتوری عثمانی به این کشور حمله و بسیاری از ساکنان ارمنستانی و یونانی آن را قتل‌عام کرد. در طول سه قرن بعدی که ترک‌ها بر این منطقه از قبرس حکومت کردند، فقر زیادی را برای مردم آن به ارمغان آورند. این موضوع به حس ملی‌گرایی در بین مردم یونانی جزیره دامن زد که این جزیره را از لحاظ تاریخی بخشی از یونان به حساب می‌آوردند و تمایل زیادی برای الحاق قبرس به یونان داشتند.

در سال ۱۸۷۸، بعد از آنکه ترک‌ها در جنگ روسیه و ترکیه (۱۸۷۷- ۱۸۷۸) شکست خوردند، عثمانی‌ها در قبال حمایتی که از بریتانیا در مقابل تجاوز آینده روس‌ها دریافت کردند، قبرس را به انگلیسی‌ها تحویل دادند. با این حال، وقتی ترک‌های عثمانی، در جنگ جهانی اول به آلمانی‌های ملحق شدند، بریتانیا رسما قبرس را به بخشی از امپراتوری خود درآورد. تا آن زمان جمعیت زیادی از یونانی‌ها و ترک‌ها (هر یک وفاداری عجیب و غریبی نسبت به کشورهای خود داشتند) در قبرس زندگی می‌کردند. قبرسی‌های ترک از اینکه زیر پرچم انگلیس زندگی کنند، راضی و خوشحال بودند، اما قبرسی‌های یونانی همچنان به انوسیس (اتحاد سیاسی قبرس و یونان) امیدوار بودند. انگلیسی‌ها از تنفر بین یونانی‌ها و ترک‌ها نهایت استفاده را بردند و سیاست «تقسیم و حاکمیت»، همان سیاست موفقی که در هند استفاده می‌کردند را در قبرس اجرایی کردند. به‌عنوان مثال وقتی قبرسی‌های یونانی دست به شورش زدند، انگلیسی‌ها، ترک ها را برای سرکوب یونانی‌ها تحریک کردند.

قبرس

در وایل دهه ۱۹۵۰ بود که یک سازمان چریکی به نام «سازمان ملی مبارزین قبرس» (EOKA) شکل گرفت و هدف‌شان از میان برداشتن حکومت بریتانیا و الحاق قبرس به یونان بود. در همین راستا، ترک‌ها نیز سازمانی با عنوان «سازمان مقاومت ترکیه» (TMT) به راه انداختند و با شورش‌های یونانی‌های قبرس مبارزه می‌کردند.

در دهه ۱۹۶۰، توافقی بین بریتانیا، یونان و ترکیه منعقد شد و جمهوری قبرس به وجود آمد که تحت‌تاثیر هیچ کشور خارجی نبود. شاید به نظر برسد که این موضوع یک تصمیم خوشایند بود، اما نتوانست ترک‌ها و یونانی‌های ساکن در قبرس را راضی کند. در سال ۱۹۷۴، سازمان ملی مبارزین قبرس با پشتیبانی ارتش یونان، یک کودتای نظامی به راه انداختند و رئیس‌جمهوری را خلع کردند. ترک‌ها در واکنش به این موضوع، به جزیره قبرس حمله و شمال جزیره را اشغال کردند و به این ترتیب، بیش از ۱۵۰ هزار نفر از قبرسی‌های یونانی، بی‌خانمان شدند. نیکوزیا به دو بخش قبرس یونانی و قبرس ترکی تقسیم‌بندی شد و تا به امروز، ترکیه بخش شمالی قبرس را اشغال کرده است که حدود یک سوم از مساحت کل جزیره می‌شود.

قبرس

قبرسی‌های ترک در دهه ۱۹۸۰، نقشه بزرگی از پرچم جمهوری ترک قبرس شمالی و تصویر پرچم ترکیه را در دامنه جنوبی کوه‌های کایرینیا کشیدند، به‌طوری که از اکثر بخش‌های نیکوزیا قابل‌مشاهده است. در روزهای خاص و روزهای ملی، این پرچم توسط هزاران لامپ در شب می‌درخشد. قبرسی‌های یونانی در اعتراض به این مسئله عنوان کردند که این پرچم باعث تحریک و تمسخر آن‌ها می‌شود، اما قبرسی‌های ترک آن را به یاد قتل عام ترک‌ها به دست قبرسی‌های یونانی حفظ کرده‌اند.

در سال ۲۰۱۰، قبرسی‌های یونانی رسما به خاطر این پرچم به کمیسیون اتحادیه اروپا شکایت کرده و استفاده از رنگ‌های سمی در کناره‌ی کوه را عاملی مخاطره‌آمیز برای محیط زیست عنوان کردند. سیاستمدار قبرسی یونانی به پارلمان اروپا نوشت:

چطور می‌توان چنین پرچمی را همچنان روی کوه حفظ کرد، در حالی که به غیر از آسیب‌های فاجعه‌بار زیست محیطی و استفاده از مواد شیمیایی و سوء استفاده از طبیعت، باعث اتلاف انرژی در این شرایط بحران اقتصادی می‌شود؟

مطالب مرتبط:

منبع amusingplanet

دیدگاه