دیدنی های مهریز

مرتب سازی بر اساس :
clear

اولین نفری باشید که برای این مکان عکس آپلود می کنید

آثار ملی ایران میراث جهانی یونسکو

بازدید از این جاذبه رایگان است

جاهای دیدنی مهریز؛ شهر باستانی استان یزد

مهریز یکی از جذاب‌ترین شهرهای استان و دیدنی های اطراف یزد است که از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی بسیار دیدنی برخوردار است و از جمله شهرهای پرطرفدار و توریستی این استان به شمار می‌آید. این شهر با قابلیت‌های تفریحی و گردشگری فراوان، همواره پذیرای خیل کثیری از گردشگران داخلی و خارجی است. با ما همراه باشید تا شما را به این شهر باستانی ببریم و با دیدنی های جذاب آن بیشتر آشنایتان کنیم.

رباط زین الدین

محوطه کاروانسرایی قدیمی

منبع عکس: ویکی پدیا (عکاس: ninara)

رباط یا کاروانسرای زین‌الدین در ۳۰ کیلومتری مهریز قرار گرفته است و تاریخ احداث آن به دوران صفویه بین سال‌های ۱۰۰۷ تا ۱۰۳۰ هجری قمری باز می‌شود. این کاروانسرای آجری، تنهای بنای تاریخی مدور ایران است که پنج برج، پیوسته از آن محافظت می‌کنند. فضای داخلی رباط زین‌الدین از اتاق‌ها، سکوهای استراحت مسافران، شاه‌نشین، شترخانه و بادگیر تشکیل می‌شود. هنوز هم این کاروان‌سرا، کاربرد اقامتگاه و هتل دارد و پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.

مسجد جامع باغ بهار

نمازگزاران در حال نشستن مسجد جامع باغ بهار

منبع عکس: سایت جاذبه‌ها (عکاس: ناشناس)

مسجد جامع باغ بهار یکی از قدیمی‌ترین مساجد مهریز است که در محله بغدادآباد قرار گرفته است. این بنا قریب به ۳۴۰ سال قدمت دارد و توسط مرحوم «ملامسعود» که از تجاران قدیم و نامی یزد بود، احداث شده است.

روستای تاریخی سریزد

گندمزاری در جلوی قلعه ای تاریخی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: رضا خوشدل امین)

سریزد یکی از روستاهای تاریخی و باستانی ایران است که خصوصا در دوره‌های سلجوقی، ایلخانی و صفوی رونق داشته است. قدمت این روستا نزدیک به ۳ هزار سال است و دارای جاذبه‌های دیدنی متعدد و زیبایی است. در ادامه به برخی از این دیدنی ها اشاره‌ای کوتاه می‌کنیم.

قلعه تاریخی سریزد

بقایای قلعه ای تاریخی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Jean-Luc Chauvin)

قلعه تاریخی سریزد یکی از پیچیده‌ترین سازه‌های قبل از اسلام در دوره ساسانیان است که در قدیم، تسخیر نشدنی بود. نکته جالب اینجا است که این قلعه در قدیم کاربرد نظامی نداشت. در داخل این ارگ اتاق‌های فراوانی وجود دارد که مردم در قدیم آن‌ها را اجاره می‌کردند و اشیای باارزش‌شان از جمله پول، طلا، جواهرات و غلات را در آن قرار می‌دادند. ارگ سر یزد در واقع اولین صندوق امانات دنیا به شمار می‌رود.

کاروانسرای کهنه

فضای داخلی کاروانسرایی تاریخی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: محمود کاظمی)

کاروانسرای کهنه یکی از یادگارهای به‌جای مانده از عهد صفوی است که در آن زمان سر راه جاده ابریشم بنا شده است. افراد زیادی از اقصی نقاط دنیا برای خریدوفروش کالا در قدیم به این کاروان‌سرا می‌آمدند.

رباط نو

رستورانی سنتی در سازه ای تاریخی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: بهراد موعودی)

رباط نو در شمالی‌ترین قسمت قلعه سریزد قرار گرفته و مربوط به دوران صفویه است. این بنا از آجر ساخته شده، نه از خشت و گل، زیرا در قدیم متعلق به قشر مرفه جامعه بود، به همین دلیل استوارتر و زیباتر ساخته شده است.

چاپارخانه 

قلعه با برج خشتی در منطقه ای کویری

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: بابک معاون)

بنای چاپارخانه متعلق به عصر ساسانی است و روزگاری محل عبور و گذر کاروانیان بسیار و محل تاخت و تاز اسبان چاپار بوده است. بنای این چاپارخانه مربع شکل بوده و در هر گوشه آن برجی برای دیده‌بانی به چشم می‌خورد.

آب انبار پای برج

ورودی آب انباری مجهز به بادگیر

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: رضا رادمنش)

آب‌انبار پای برج، به‌گونه‌ای خاص در دوره قاجار بنا شده است. همان طور که از نام آن پیدا است، فضای بالای مخزن این آب‌انبار به‌صورت برج استوانه‌ای شکل طراحی و احداث شده است. روی دیواره این برج، تزئیناتی به‌شکل نقوش هندسی ساده نیز دیده می‌شود. کنار این آب‌انبار نیز ساباطی وجود دارد که برای استراحت اهالی بوده تا پس از طی کردن پله‌های آب‌انبار و برداشتن آب، کمی خستگی از تن به در کنند.

باغ مدرسی

گل های سرخ در باغ مدرسی

منبع عکس: سایت mehrnegar92 (عکاس: ناشناس)

باغ مدرسی، یکی از خانه باغ‌های زیبای سریزد است که با معماری هوشمندانه‌ای که پایه و اساس آن کاربرد از طبیعت برای زیستن در کویر است، بنا شده است. جالب‌ترین نقطه این خانه، هشتی یا حوض‌خانه آن است که ظریف‌ترین، بدیع‌ترین و کامل‌رین شکل گچبری را بر سقف آن می‌توان مشاهده کرد.

مسجد جامع سریزد

مسجد جامع سریزد که قدمتش به گذشته‌های دور می‌رسد، در هر دوره‌ای مرمت شده است و امروز مورد استفاده اهالی روستا قرار دارد. بر بدنه کاهگلی دیوار آن کتیبه‌ای از دوره قاجار به چشم می‌خورد که مرمت مسجد را به زمان ناصرالدین شاه قاجار نسبت می‌دهد. احداث بنای مسجد جامع سریزد بنا به روایتی به ۱۴۰۰ سال پیش باز می‌گردد که مصادف با برقراری حکومت اسلامی در این مرز وبوم است.

عمارت سنمبر

بقایای قلعه ای تاریخی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: بابک معاون)

عمارت تاریخی سنمبر از گواهان قدمت و دیرینگی سریزد است. این عمارت به‌صورت قلعه‌ای است که تماما از خشت و گل بنا شده است. عمارت سنمبر در گذشته‌های دور، شکوه و جلال خاصی داشته، به این دلیل که قناتی پر آب از میان آن عبور می‌کرده است.

باغ آهو

محوطه ای با چندین آهو

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: علی سلطانی)

باغ آهو مجموعه‌ای ۳۵ هکتاری است که در آن ۱۰۰ راس آهو، ۳۷ راس گوزن، ۵۰ راس قوچ و میش و حدود ۱۲۰ نوع پرنده زینتی نظیر طاووس، قو مشکی، کاسکو، طوطی کوتوله، غاز کانادایی، فلامینگو، غاز وحشی اکراینی، مرغ شاخدار و دیگر حیوانات نگهداری می‌شوند.

قلعه مهرپادین

برج و باروی قلعه ای خشتی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: علیرضا گوهری)

قلعه مهرپادین یکی از آثار باستانی و جاهای دیدنی مهریز است که مابین جاده یزد به کرمان در خیابان انقلاب در قسمت ورودی زمین‌های کشاورزی آن منطقه جای گرفته است.

  • آدرس: مهریز، مجاور خیابان انقلاب، حدفاصل خیابان سیدمصطفی (مشاهده در نقشه)

مسجد جامع مهرپادین

حیاط مسجدی با گنبد سفیدرنگ

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hayk Ghazarian)

مسجد جامع مهرپادین از جمله دیدنی‌ترین و معروف ترین مساجد مهریز است. بنای این مسجد متعلق به قرن هشتم هجری قمری است و نزدیک به ۹۰۰ سال قدمت دارد و از گنبد، ایوان، شبستان و مناره تشکیل شده است. مناره این مسجد بر سر در آن ساخته شده و با کتیبه‌ای از کاشی معرق تزئین شده است. 

  • آدرس: مهریز، مجاور خیابان انقلاب، حدفاصل خیابان سیدمصطفی (مشاهده در نقشه)

سرو کهنسال

درخت سرو بلند

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: کاوش رفیع‌زاده)

سرو کهنسال و تناوری نزدیک به هزار سال است که در شهر مهریز قرار دارد و حدودا ۱۵ متر ارتفاع دارد. این سرو کهنسال از شگفتی‌های کشور و از جاذبه‌های گردشگری مهریز به شمار می‌رود.

چشمه غربال‌ بیز

چشمه ای پرآب با آب زلال

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: امیر کامرانفر)

چشمه غربال‌بیز در نزدیکی شهرستان مهریز قرار دارد و باعث جذب مسافران زیادی در این منطقه خوش آب و هوا شده است. این چشمه هرساله در اوایل بهار به دریاچه‌ای طبیعی تبدیل می‌شود و در سال‌هایی که بارش باران و برف زیاد باشد،‌ می‌توان در آن قایقرانی و ماهیگیری نیز کرد.

برج بادگیر شکیب

تک بادگیر بلند از آجر

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: صادق علیخانی)

برج بادگیر شکیب توسط یکی از خیرین مهریز به نام «جعفر شکیب» در زمینی به مساحت ۱۰ هزار متر مربع به‌همراه یک دبیرستان دخترانه و یک کبوترخانه بنا شده است. این برج نزدیک به ۵۵ متر ارتفاع دارد و از جمله بلندترین بادگیرهای دنیا پس از برج باغ دولت‌آباد یزد به شمار می‌رود.

قلعه خورمیز

قلعه ای تاریخی بر فراز تپه

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس:‌حسین مهریزی)

قلعه خورمیز یکی از آثار باستانی مهریز است که به فرمان هرمز بن انوشیروان ساسانی در دوران ساسانیان روی تپه‌ای سنگی، مشرف به روستای خورمیز ساخته شده و دارای شش برج است.

غار لابید حبیبیان

غار  لایبد از سنگ‌های گرانیت بسیار زیبا  به وجود آمده است

غار لابید حبیبیان غاری کاملا فنی است که نام آن از روستایی که در آن قرار گرفته، برداشته شده است. این غار کاملا دیواری است و از سنگ‌های گرانیت بسیار زیبایی تشکیل شده است.

حمام استهریج

خزینه در میانه حمام استهریج

منبع عکس: سایت ایسنا (عکاس: ناشناس)

حمام سنتی استهریج متعلق به اواخر دوران قاجار است و از دو حمام بزرگ و کوچک تشکیل شده است. عمده مصالح به کار رفته در این بنا، آجر و خشت است. در سالیان اخیر، حمام کوچک و بزرگ این مجموعه به یکدیگر ملحق شدند و پس از مرمت، این حمام به‌عنوان موزه مردم‌شناسی مهریز، کاربرد داشت. اکنون موزه مردم‌شناسی مهریز به «باغ پهلوان پور» منتقل شده است.

باغ پهلوان پور

باغچه گل در کنار سازه ای تاریخی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: لوئیز پائول)

باغ جهانی پهلوان پور که تاریخ احداث آن به اواخر دوران قاجار باز می‌شود، به‌دلیل اینکه از نظر گردشگری، بازدیدکننده و جاذبه بیشتری نسبت به حمام تایخی استهریج داشت، تبدیل به موزه مردم‌شناسی مهریز شد. این باغ جهانی با معماری کهن ایرانی در سال ۲۰۱۱ میلادی در فهرست آثار جهانی میراث فرهنگی یونسکو نیز ثبت شده است. بیش از ۴۰۰ اثر از جمله ظروف شیشه‌ای، سفالی، فلزی، ابزار طبخ و سرو غذا، ابزار مربوط به مشاغل سنتی، ابزار جنگی و کشاورزی در موزه این باغ نگهداری می‌شود. همچنین گردشگران می‌توانند برای اقامت در مهریز، شب را در این باغ جهانی بگذرانند.

خانه اخوان طباطبایی

در و پنجره های چوبی خانه اخوان طباطبایی

منبع عکس: سایت همشهری (عکاس: ناشناس)

معماری خانه اخوان طباطبایی با شیوه ساخت خانه‌های دوره قاجار هم‌خوانی دارد و با توجه به گچبری ضلع جنوبی آن، تاریخ ساخت آن به سال ۱۳۲۱ هجری شمسی باز می‌شود. این خانه پس از مرمت در حال حاضر محل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان مهریز است.

کوه ریگ

حضور گردشگران روی کوه

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: سینا افخمی)

کوه ریگ یکی از اماکن دیدنی و جذاب مهریز و یکی از جاهای دیدنی استان یزد برای تفریح و ورزش است. کوه یا تپه ریگ به‌دلیل خاصیت‌هایی که از نور خورشید به دست می‌آورد، به مکان گردشگری درمانی برای مسافران تبدیل شده است. این تپه می‌تواند دردهای عضلانی پا و کمر را از بین ببرد.

غار میراحمد

غار میراحمد، غاری است که سقف کوتاهی دارد و برای دیدن آن باید غالبا سینه خیز یا دولا باشید. مقدار بسیار کمی آب در ته این غار وجود دارد و جانداری چون خفاش و سیخور درون آن زندگی می‌کنند.

امامزاده شاه صفی الدین محمد

آبنمای مقابل امامزاده شاه صفی الدین محمد

منبع عکس: سایت ایرنا (عکاس: ناشناس)

امامزاده شاه صفی‌الدین محمد، مزار «سید صفی الدین محمد بن هاشم» است که نسب آن را به امام موسی کاظم (ع) می‌رسانند. این امامزاده در حال حاضر یکی از زیارتگاه‌های مهریز محسوب می‌شود.

کاروانسرای علی آباد

دور نمای کاروانسرای علی آباد

منبع عکس: سایت mehrnegar92 (عکاس: ناشناس)

کاروانسرای علی‌آباد در جاده اصلی یزد به بندرعباس در ضلع شمالی شهر مهریز واقع شده است. این بنا توسط شاهزاده «معارف دوست محمد ولی میرزا»، پسر فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است. ساختمان این کاروان‌سرا، آجری و مربع شکل است و از بیرون دارای چهار صفه در اطراف و یک صفه میانی است که راهروی ورودی در آن جای گرفته است.

بقعه فضل بن عباس

پرچم های مذهبی در بقعه فضل بن عباس

منبع عکس: سایت mehrnegar92 (عکاس: ناشناس)

بنای بقعه امامزاده فضل‌بن‌عباس، بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد و نشانگر قدمت تاریخی روستای هرفته در مهریز است. این بقعه که از خشت و گل است، در ورودی ایوانی دارد و در داخل با گچ سفید تزیین شده است. بنابر منابع محلی، این امامزاده از بستگان امام حسن عسگری (ع) بوده است.

زیارتگاه پیر نارکی

زیارتگاه پیر نارکی

منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mahdi Alobs)

زیارتگاه پیر نارکی، زیارتگاهی زرتشتی در حوالی مهریز بر دامنه کوه غربی بلندی به نام کوه تجنک است. زرتشتیان در روزهای ویژه زیارت پیر نارکی از ۱۲ تا ۱۶ مرداد ماه در این مکان گرد هم می‌آیند و به نیایش می‌پردازند.

  • آدرس: ۲۰ کیلومتری شمال غربی مهریز، دامنه کوه غربی تیجنگ، نزدیک دره زنجیر (مشاهده در نقشه)

نظرها و تجربیات خود را درباره جاذبه‌های گردشگری مهریز با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

پرسش‌های متداول

جاهای دیدنی روستای سریزد در مهریز کدامند؟

قلعه، رباط نو، چاپارخانه، مسجد جامع و آب‌انبار سریزد

قلعه‌های تاریخی مهریز کدامند؟

قلعه خورمیز و قلعه مهرپادین

نویسنده: شیدا خرمشاهی