پیشنهاد ستاد احیای دریاچه ارومیه به دنبال پایین آمدن تراز آب دریاچه

محبوبه پوریوسفی
محبوبه پوریوسفی سه شنبه، ۲۸ شهریور ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۲۶
پیشنهاد ستاد احیای دریاچه ارومیه به دنبال پایین آمدن تراز آب دریاچه

به‌دنبال پایین آمدن تراز آب دریاچه ارومیه، ستاد احیای دریاچه ارومیه پیشنهاد جایگزینی گردشگری به‌جای کشاورزی را برای ساکنان حاشیه این دریاچه داد.

تراز آب دریاچه ارومیه از سال ۹۳ تا ۹۴ به کمک برخی سازمان‌های بین‌المللی و دولتی تقریبا تثبیت شده بود، از سال ۹۴ تا ۹۵ این تراز حالت افزایشی به خود گرفت. اما در ۲۰ شهریور ماه امسال این تراز با ۲۵ سانتی‌متر کاهش روی عدد ۱۲۷۰/۳۴ متر ثبت شد. کمترین تراز آب ثبت شده برای دریاچه ارومیه، ۱۲۷۰/۰۴ متر بوده است. البته گفتنی است همواره در شهریورماه هر سال تراز آب دریاچه به کمترین مقدار خود در آن سال می‌رسد.

دریاچه ارومیهبدترین شرایط دریاچه ارومیه در بین سال‌های ۹۰ تا ۹۲ ثبت شده و در این سال‌ها تراز دریاچه با کاهش دو تا سه متر مواجه بوده است. اما خوشبختانه در سال‌های اخیر تراز دریاچه در حد سانتی‌متر تغییر کرده است.

تراز آب دریاچه ارومیهدر این میان پیشنهاد ستاد احیای دریاچه ارومیه برای نجات دریاچه این است که ساکنان حاشیه دریاچه، گردشگری را به‌عنوان شغل جایگزین کشاورزی برگزینند که اگر در کارگروه تخصصی استان مصوب شود، طرح آن مشمول یارانه می‌شود.

کارشناس اکوتوریسم و بوم‌گردی استان آذربایجان غربی دراین‌باره گفت:

سه سال پیش جهاد کشاورزی طرحی داد که بر آن اساس تا شعاع ۵۰ کیلومتری دریاچه هیچ‌کس حق کشاورزی محصولات پُرآب نداشت و در عوض به کسانی‌که محصول کم‌آب کاشته بودند، یارانه می‌داد. اگر در کارگروه تخصصی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان طرح اشتغال گردشگری در روستاهای حاشیه‌ای دریاچه ارومیه مصوب و حمایت مالی شود، می‌توان آن را همچون تجربه قبلی اجرا کرد.

وی افزود که شغل اصلی ساکنان حاشیه دریاچه کشاورزی است و با وجود مطرح شدن گردشگری، مردم همچنان به کشاورزی گرایش دارند. متاسفانه در سال‌های گذشته گردشگری درآمد چندانی برای مردم نداشته و برای همین مردم نمی‌توانند کشاورزی را به‌طور کامل رها کنند. با این حال، از آنجا که مصرف بی‌رویه آب‌های زیرزمینی در کشاورزی آسیب جبران‌ناپذیری به دریاچه ارومیه وارد کرده، ستاد احیای دریاچه ارومیه طرحی برای روستاهای حاشیه‌ای تعریف کرده که از طریق گردشگری، مشاغل جایگزینی را تعریف کند تا از این راه به احیا و حفظ دریاچه ارومیه کمک شود

وی ادامه داد:

نزدیک به دو سال است که از طرح اقامتگاه‌های بوم‌گردی می‌گذرد و در این مدت گردشگری روستایی در استان آذربایجان غربی با اقبال بیشتری مواجه شده است. این مسئله در سال ۹۶ کرد بیشتری پیدا کرد، چراکه اکنون از هر ۱۰ نامه‌ مرتبط با گردشگری، حدود ۸ نامه به گردشگری روستایی ارتباط دارد. در حال حاضر ۳ روستا برای اجرای طرح اشتغال ضربتی و ۴۹ روستا با هدف گردشگری در نظر گرفته شده که باید روی آموزش آن‌ها تمرکز بیشتری صورت گیرد.

در بسیاری از نقاط که فعالیت‌های انسانی منجر به تبعات زیست‌محیطی می‌شود، جهت حفظ منابع طبیعی، توسعه گردشگری به‌عنوان یک راهکار موثر دنبال می‌شود. این امر، در صورتی‌که در اجرای آن اصول پایداری لحاظ شود، منجر به توسعه پایدار خواهد شد.

مطالب مرتبط:

دیدگاه