کجا پاندا ببینیم؟

شایان شفایی
پنجشنبه، ۱۴ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۰۰
کجا پاندا ببینیم؟

پانداها خرس‌های بومی چین هستند. این حیوانات یک گنجینه برای این کشور به حساب می‌آیند و سالانه گردشگران زیادی برای دیدن این آن‌ها به این کشور سفر می‌کنند. در این مقاله با کجارو همراه باشید تا پانداها را بیشتر بشناسیم.

خرس‌های پاندا که در زبان انگلیسی آن‌ها را با نام "Giant Panda" یا "Great Panda" می‌شناسند، از روی جثه بزرگ و رنگ سیاه و سفیدشان مشخص می‌شوند. بسیاری بر این عقیده هستند که رنگ سیاه و سفید پاندا بعضی اوقات به استتار این حیوان کمک می‌کند. قد خرس‌های پاندا بین ۱/۲ تا ۱/۵ متر است و وزن آن‌ها به طور میانگین ۱۳۶ کیلوگرم است. پانداها از نظر قد و وزن هم اندازه خرس‌های سیاه آمریکایی هستند.

خرس‌های پاندا در مقایسه با خویشاوندان بسیار دور خود همانند پانداهای قرمز، جثه بسیار بزرگ‌تری دارند و دلیل اصلی نام‌گذاری آن‌ها به عنوان «پانداهای غولپیکر» هم همین ظاهر بسیار بزرگشان در مقایسه با خویشاوندان خود است.

رژیم غذایی

خرس پاندا

خرس‌های پاندا ۱۲ ساعت در روز بامبو می‌خورند

غذای اصلی خرس‌های پاندا را بامبو تشکیل می‌دهد. اشتهای خرس‌های پاندا برای خوردن بامبو تمامی ندارد! خرس‌های پاندا ۱۲ ساعت در روز بامبو می‌خورند که این مقدار بامبو حدودا ۱۲/۵ کیلوگرم است! خرس‌های پاندا در کنار بامبو که غذای اصلی‌شان است، از جوندگان کوچک، ماهی‌ها، حشرات و حتی پرندگان نیز تغذیه می‌کنند. خوردن گیاهان و گوشت در کنار یکدیگر، پانداها را در دسته حیوانات همه چیز خوار قرار می‌دهد.

خرس پاندا

معده خرس‌های پاندا برای هضم بامبو بسیار ایده‌آل است. دیواره معده این حیوانات با قدرت بسیار زیادی که دارد بامبو را در هم می‌شکند و هضم می‌کند. از سویی دیگر اسید و آنزیم‌های خاصی که بر روی دیواره معده این جانوران وجود دارد باعث می‌شود تا تکه‌های ریز و تیز چوب به دیواره معده آسیب نرسانند.

رفتار و عادات طبیعی

خرس پاندا

خرس‌های پاندا تنها هستند و تنهایی را ترجیح می‌دهند. خرس‌های پاندا به حدی به تنهایی علاقه دارند و از بودن در کنار دیگر پانداها بیزارند که حس بویایی بسیار قوی‌شان به آن‌ها این اجازه را می‌دهد که بوی دیگر پانداها را احساس کنند که در زمان‌هایی که پاندای دیگری در حال نزدیک شدن به آن‌ها است محل را ترک کنند. اگر دو پاندا به یکدیگر نزدیک شوند با یکدیگر درگیر می‌شوند، غرش می‌کنند و گاهی اوقات هم یکدیگر را گاز می‌گیرند. به طور میانگین قلمرو یک خرس پاندا ۵ کیلومتر مربع وسعت دارد.

وضعیت بقا

خرس پاندا

متاسفانه این حیوانات دوست داشتنی و محبوب در خطر انقراض قرار دارند و IUCN نام خرس‌های پاندا را در گروه حیوانات در خطر انقراض قرار داده است. هر چند که باید این نکته را هم مد نظر قرار داد که این مسئله نسبت به گذشته یک پیشرفت است چرا که در دهه ۸۰ میلادی نام خرس‌های پاندا در گروه «کمیاب» قرار داشت اما امروزه وضعیت بهتر شده است ولی با این وجود این موجودات دوست‌داشتنی همچنان در خطر انقراض قرار دارند. امروزه حدود ۱۶۰۰ خرس پاندا در طبیعت وجود دارد و حدود ۱۰۰ عدد نیز در باغ وحش‌ها یافت می‌شوند.

تولید مثل

خرس پاندا

توله‌های خرس‌های پاندا در زمان تولد کاملا نابینا هستند

خرس‌های پاندای ماده پس از گذشت ۱۰۰ الی ۱۸۰ روز یک یا دو بچه به دنیا می‌آورند. توله‌ها در زمان تولد تنها ۸۵ تا ۱۴۲ گرم وزن دارند. توله‌های خرس‌های پاندا در زمان تولد کاملا نابینا هستند. پس از گذشت ۱۸ ماه، توله‌ها می‌توانند زندگی مستقل خود را شروع کنند.

حقایق

خرس پاندا

  • خرس‌های پاندا در کنار مچ دست خود استخوان مخصوص و اضافه‌ای دارند که "pseudo-thumb" نام دارد. پانداها از این استخوان برای نگه داشتن بامبو و غذا خوردن راحت‌تر استفاده می‌کنند.
  • خرس‌های پاندا قادرند تا ارتفاع ۳/۹۶۲ نیز بالا بروند که معمولا این کار را در فصول گرم سال انجام می‌دهند تا خنک‌تر شوند.
  • گونه خاصی از پانداها رنگ قهوه‌ای-سفید دارند. این گونه از پانداها بسیار کمیاب هستند. تصاویر آن‌ها در مقاله موجود است.
  • پانداها از ۲۰ گونه مختلف بامبو تغذیه می‌کنند.
  • در بین گوشتخواران، خرس‌های پاندا بزرگ‌ترین دندان اسیا را دارند.

کجا پاندا ببینیم؟

خرس پاندا

برای آن دسته از گردشگران حیات وحش که تمایل دارند خرس‌های پاندا را در طبیعت و در دل حیات وحش مشاهده کنند باید گفت که خرس‌های پاندا تنها در مناطق مرکزی چین زندگی می‌کنند. در این مناطق، هوا خنک است و بامبو به وفور یافت می‌شود. همین دو عامل باعث می‌شود که خرس‌های پاندا این مناطق را برای زندگی ایده‌آل ببینند.

خرس پاندا

نظر شما در مورد خرس‌های پاندا چیست؟ آیا مایل به دیدن این حیوانات از نزدیک هستید؟ نظرات خود را با کجارو در میان بگذارید.
مقالات سری «گردشگری حیات وحش»، دوشنبه‌ها و پنج‌شنبه‌ها ساعت ۲۲:۴۵ در وب‌سایت کجارو منتشر خواهند شد.

منبع livescience
برچسب‌ها چین حیات وحش

دیدگاه