۳ یوزپلنگ بالغ در پارک ملی توران دیده شدند

سیامک احدی
سیامک احدی شنبه، ۱۳ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۰۲
۳ یوزپلنگ بالغ در پارک ملی توران دیده شدند

سه قلاده یوزپلنگ آسیایی در منطقه زمان آباد پارک ملی توران مشاهده شدند.

«عباسعلی دامنگیر» مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت:

در پایش و نظارت سرپرست پارک ملی توران در حوزه استحفاظی زمان آباد از این ذخیره‌گاه زیست‌کره موفق به مشاهده و ثبت تصاویر ۳ یوزپلنگ بالغ شد.

دامنگیر به بیان جزئیات این امر پرداخت و گفت:

سرپرست اداره پارک ملی توران ضمن گشت و کنترل در محلی به نام شکسته‌های آغل گزو در محدوده تنگه تاریک موفق به مشاهده ۳ قلاده یوزپلنگ بالغ شد که در محل خط‌الراس نظاره‌گر دشت‌های پایین‌دست بودند که پس از مشاهده سریعا اقدام به گرفتن عکس از یوزها کرده و حدود ۴ دقیقه به مشاهده یوزها و عکاسی از آن‌ها مشغول بوده است که جمعیت ۳ قلاده‌ای این‌گونه نادر به‌آرامی دور شدند.

یوزپلنگ

وی افزود که در پی پایش و نظارت منطقه نیم ساعت قبل از مشاهده یوزها تعداد ۱۸ راس آهو در محل دشت شورچاه و ۴۰ دقیقه بعد از مشاهده یوزها تعداد ۱۳ راس قوچ و میش در محل چشمه واشنگ مشاهده شد که این نشان از پتانسیل بالای منطقه به‌لحاظ طعمه و حضور گونه یوزپلنگ آسیایی است.

دامنگیر، اثرات سوی خشکسالی به زیستگاه و منابع آبی، طرح‌های توسعه‌ای بی‌ضابطه و حضور دام در کل سطح زیستگاه را از چالش‌های اصلی حفاظت از این‌گونه نادر دانست و افزود:

با احیای زیستگاه‌های خسارت دیده و تامین منابع آبی پایدار و حفظ امنیت زیستگاهی، باید بیش از پیش به حفظ این جاندار ارزشمند کمک کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان بیان کرد:

از مهم‌ترین اقدامات اداره کل حفاظت محیط زیست استان در راستای حفظ این‌گونه نادر، بسیج تمام منابع مالی موجود بابت آبرسانی و توزیع علوفه در زیستگاه‌های خسارت‌دیده، کنترل و پایش بیش از گذشته، اختصاص نیرو و تجهیزات لازم، اجرای طرح‌های مدیریت مناطق و همچنین مدیریت و تشکیل ستاد ساماندهی چرای دام در منطقه بوده است.

وی در پایان گفت:

انتظار می‌رود علاوه بر بودجه استانی که جهت حفاظت از یوزپلنگ آسیایی اختصاص می‌یابد، سایر دستگاه‌های اجرایی متولی استانی نیز در این راستا هرچه بیشتر این اداره کل را یاری رسانده و مسئولان سازمان برنامه و بودجه کشور نیز از محل اعتبارات ملی در این خصوص به سازمان حفاظت محیط زیست و استان ابلاغ اعتبار کنند.

منطقه حفاظت شده توران یا خارتوران شامل سه محدوده حفاظت‌شده است که علاوه بر منطقه حفاظت‌شده قسمت اعظم مساحت، پناهگاه حیات وحش در قسمتی از شرق و پارک ملی در میانه را نیز در بر دارد. پارک ملی ۸٪، پناهگاه حیات وحش ۱۷٪ و منطقه حفاظت‌شده ۷۵٪ از کل مساحت منطقه را تشکیل می‌دهد. خارتوران را آفریقای ایران لقب داده‌اند. ذخیره‌گاه زیست‌کره توران با مساحت ۱۴۷۰۶۴۰ هکتار بزرگ‌ترین ذخیره‌گاه زیست‌کره ایران است که بعد از سرنگتی آفریقا واقع در کشور تانزانیا دومین منطقه بیوسفر جهان به شمار می‌آید.

توران پس از پناهگاه حیات وحش نایبندان در طبس ملقب به دومین مجموعه حفاظت‌شده وسیع ایران است. پارک ملی و پناهگاه حیات وحش توران با وسعت ۱۰۰۰۰۰۰ هکتار، همچنین یکی از ۱۱ ذخیره‌گاه زیست‌کره در ایران است.

مطالب مرتبط:

دیدگاه