بیشترین مناطق حفاظت شده در کدام کشورها قرار دارند؟

امیرعلی محمودی | دوشنبه, ۵ مهر ۹۵ ساعت ۱۶:۳۰

منابع طبیعی هر کشور یکی از ارزشمندترین سرمایه‌های آن کشور است و می‌کوشند آن را حفظ کنند. در این مقاله به معرفی کشورهایی که بیشترین مناطق حفاظت شده (به جز نواحی ساحلی و دریایی) را در اختیار دارند، خواهیم پرداخت. در ادامه با کجارو همراه باشید.

تمامی کشورهای دنیا در تلاش هستند تا از منابع طبیعی ارزشمند خود حفاظت کنند.

در حالی که برخی معتقدند تخصیص اعتبار برای حفظ منابع طبیعی از توسعه‌ی اقتصادی جلوگیری می‌کند، گروهی دیگر بر این باورند که محافظت از منابع طبیعی، نه تنها به لحاظ زیست‌محیطی مهم است، بلکه برای آینده‌ی بشر نیز امری ضروری تلقی می‌شود. در ادامه، با فهرستی از کشورهایی که بیشترین مناطق حفاظت شده را دارند، آشنا خواهیم شد.

۱۰. هنگ کنگ، ۴۲ درصد

هنگ کنگ

تقریباً ۴۲٪ از اراضی و زمین‌های هنگ‌کنگ جزو مناطق محافظت‌شده‌ی این کشور محسوب می‌شوند. ۲۴ پارک ملی و ۲۲ منطقه‌ی ویژه از جمله قله‌ی تای مو شان، شهر ما اون شان و جزیره‌ی لانتائو مجموعاً وسعتی به مساحت ۴۴۰ کیلومتر مربع از کل کشور هنگ‌کنگ را در بر گرفته‌اند. منابع طبیعی هنگ‌کنگ توسط سازمان‌های کشاورزی، شیلات و حفظ محیط زیست اداره می‌شود. مناطق حفاظت‌شده‌ی هنگ‌کنگ در سال ۲۰۱۱، حدوداً ۱۳٫۵ میلیون بازدیدکننده داشت. همچنین مردم هنگ‌کنگ نیز از این مناطق با عنوان بهترین مکان برای سرگرمی و گشت و گذار یاد می‌کنند.

۹. سیشل، ۴۲ درصد

سیشل

سیشل مجمع‌الجزایری واقع در اقیانوس هند است که ۴۲ درصد از زمین‌هایش به عنوان منابع طبیعی و مناطق حفاظت شده طبقه‌بندی شده‌اند. البته دولت این کشور برنامه دارد تا این مناطق حفاظت شده را افزایش داده و میزان آن را به ۵۰ درصد برساند. پارک‌های ملی Morne Seychellois National Park و Praslin از جمله مهم‌ترین مناطق حفاظت شده‌ی سیشل هستند که هر یک دارای گونه‌های جانوری و گیاهی بومی منحصر به فردی هستند. این مناطق، سالانه پذیرای هزاران گردشگر خارجی است.

۸. لیختن اشتاین، ۴۳ درصد

لیختن اشتاین

لیختن‌اشتاین کشوری کوچک در قلب اروپا است که مردمش به زبان آلمانی صحبت می‌کنند. جنگل‌های حفاظت شده‌ی این کشور، تقریباً ۴۳ درصد از کل اراضی آن را تشکیل می‌دهد. وجود این جنگل‌ها برای ساکنان منطقه بسیار حیاتی است؛ چرا که درختان جنگل مانع از تخریب جاده‌ها به وسیله‌ی سقوط بهمن و ریزش کوه می‌شود. مدیریت این جنگل‌های حفاظت شده‌ که خانه‌ی بسیاری از گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری نیز هست، توسط سازمان حفظ محیط زیست لیختن‌اشتاین انجام می‌شود.

۷. نامیبیا، ۴۳ درصد

نامیبیا

نامیبیا اولین کشور آفریقایی بود که لایحه‌ی حفاظت از محیط زیست را وارد قانون اساسی خود کرد. طبق اطلاعاتی که از بانک جهانی طی سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ منتشر شده، حدوداً ۴۳ درصد از اراضی کشور نامیبیا تحت حفاظت قرار دارند. در سال ۲۰۱۰، با شکل‌گیری پارک ملی Dorob National Park، نامیبیا به اولین کشوری که دارای یک ساحل کاملاً حفاظت شده بود، تبدیل شد. سازمان حیات وحش نامیبیا، وظیفه‌ی حراست از مناطق حفاظت شده‌ی این کشور را بر عهده دارد. البته یک ارگان غیر دولتی به نام Namibia Nature Foundation نیز صندوق‌های خیریه‌ای برای حفظ محیط زیست و حیات وحش نامیبیا ایجاد کرده است. جنگل‌های حفاظت شده‌ی نامیبیا سالانه هزاران گردشگر به سمت خود جذب می‌کند که به طور کلی، درآمد بالایی عاید این کشور می‌کند.

۶. برونئی، ۴۴ درصد

برونئی

برونئی کشوری کوچک در جزیره بورنئو واقع در جنوب شرقی آسیا است. ۴۴ درصد از اراضی و جنگل‌های این کشور حفاظت شده هستند که در واقع، ۲٫۶۲۹ کیلومتر مربع از کل مساحت ۵٫۹۶۲ کیلومتر مربعی آن را تشکیل می‌دهند. دو پارک ملی به نام‌هایUlu Temburong National Park و Ulu Ulu National Park Resort به همراه ۴۷ جنگل، منابع طبیعی و حیات وحش در این کشور به صورت مناطق حفاظت شده هستند. سازمان حفاظت از محیط زیست و وزارت صنعت و منابع برونئی، وظیفه‌ی مراقبت و حراست از مناطق حفاظت شده‌ی این کشور را بر عهده دارد.

۵. جزایر تورکس و کایکوس، ۴۴ درصد

جزایر تورکس و کایکوس

جزایر تورکس و کایکوس، مجموعه جزایر استوایی واقع در دریای کارائیب است که از جمله قلمروهای بریتانیا محسوب می‌شود. این کشور مجموعاً وسعتی به بزرگی ۱۰۱۷ کیلومتر مربع دارد که ۴۵۱ کیلومتر مربع آن جزو مناطق حفاظت شده است. ۱۱ پارک ملی، ۱۱ منطقه‌ی طبیعی، ۴ منطقه‌ی حفاظت شده‌ی مختص حیوانات و دیگر مناطق مشابه این کشور توسط سازمان حفظ محیط زیست و امور دریانوردی جزایر تورکس و کایکوس مدیریت می‌شود. سالانه گردشگران بسیاری به ویژه از آمریکا و کانادا برای دیدن سواحل و جنگل‌های فوق‌العاده‌ی جزایر تورکس و کایکوس، به این کشور می‌آیند. این موضوع، درآمد بسیار بالایی عاید دولت این کشور و مردم ساکن آن می‌کند.

۴. آلمان، ۴۸ درصد

آلمان

طبق اطلاعاتی که از بانک جهانی در سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ به دست آمده، تقریباً ۴۸ درصد از زمین‌های کشور آلمان، حفاظت شده هستند. آلمان ۱۶ پارک ملی، ۷۴۲ منطقه‌ی حفاظت شده‌ی ویژه و مجموعه‌ای از منابع طبیعی دارد. جنگل‌داری پس از کشاورزی، دومین نوع استفاده و بهره‌برداری مهم آلمان از زمین‌هایش است؛ به طوری که صنعت تهیه‌ی چوب و الوار حدوداً ۱٫۳ میلیون فرصت شغلی در این کشور ایجاد کرده است. قوانین جنگل‌داری آلمان توسط دولت این کشور تنظیم می‌شود اما هر یک از ایالت‌های آلمان موظف هستند از مناطق حفاظت شده‌ی مربوط به حوزه‌ی استحفاظی خود حراست کنند. چنین سیاست‌‌هایی برای حفظ محیط زیست و نیز توسعه‌ی اقتصادی کشور اتخاذ شده‌اند.

۳. ونزوئلا، ۵۳ درصد

ونزوئلا

ونزوئلا کشوری در آمریکای جنوبی است که بیش از نیمی از مساحت آن جزو مناطق حفاظت شده است. مساحت این کشور ۹۱۷٫۳۶۶ کیلومتر مربع است که از این میزان، ۴۹۴٫۰۴۹ کیلومتر مربع به مناطق حفاظت شده تخصیص داده شده است. ونزوئلا ۱۵۴ منطقه‌ی حفاظت شده از جمله ۴۶ پارک ملی، ۳۴ بنای تاریخی ملی، ۱۰ جنگل، ۵۴ ناحیه‌ی حفاظت شده و تعداد زیادی مناطق مشابه این‌چنینی دارد. جنگل‌های ونزوئلا به ادامه‌ی حیات برخی از کمیاب‌ترین گونه‌های گیاهی و جانوری جهان کمک می‌کند که البته در نوع خود، جاذبه‌ی گردشگری بسیار پرطرفداری نیز محسوب می‌شود.

۲. اسلوونی، ۵۴٫۵ درصد

اسلوونی

اسلوونی، کشوری عضو اتحادیه اروپا واقع در بخش‌های مرکزی و جنوبی اروپا است که پیش‌تر بخشی از یوگوسلاوی به شمار می‌رفت. تقریباً ۵۴٫۵ درصد از اراضی اسلوونی جزو مناطق حفاظت شده‌ی کشور محسوب می‌شود. ۵۹ منطقه‌ی طبیعی، ۱۱۵۹ بنای تاریخی، ۳۵۴ ناحیه‌ی ویژه، ۱۲۱ یادبود فرهنگی-تاریخی، ۳۲۳ مکان مهم و ۳۰۵ منطقه‌ی زیست‌محیطی کل مناطق حفاظت شده‌ی اسلوونی را تشکیل می‌دهند. جنگل‌های اسلوونی نقش بسیار مهمی در زمینه‌های محیطی و اجتماعی کشور ایفا می‌کنند؛ از طرفی به زیبایی مناظر آن نیز کمک شایانی می‌کنند. سازمان خدمات جنگل‌داری اسلوونی که توسط جمهوری اسلوونی تأسیس شد، در سال ۱۹۹۳ لایحه‌ای برای حفظ و مدیریت جنگل‌های کشور تصویب کرد.

۱. کالدونیای جدید، ۶۱٫۳ درصد

کالدونیای جدید

کالدونیای جدید مجموعه‌ای از چند جزیره، تحت تملک فرانسه در اقیانوس آرام است که بیشترین مناطق حفاظت شده‌ی دنیا را در اختیار دارد. ۶۳ درصد از اراضی این کشور، به همراه نواحی ساحلی آن جزو مناطق حفاظت شده به شمار می‌روند. برخی از منحصربه‌فردترین گونه‌های جانوری و گیاهی جهان در اعماق جنگل‌های بارانی و جنگل‌های خشک کالدونیای جدید زندگی می‌کنند. این موضوع موجب شده تا زیست‌بوم کالدونیای جدید همواره در الویت سازمان‌های بین‌المللی از جمله «صندوق جهانی طبیعت» باشد.

مطالب مرتبط:

منبع worldatlas

دیدگاه